Απολυμάνσεις σε γραφεία και προσωρινή παύση λειτουργίας Υπηρεσιών μέχρι την πραγματοποίηση απολυμάνσεων

Κρούσματα κορωνοϊού σε Δήμο και Αποκεντρωμένη

Άμεση η επικοινωνία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης με τον ΕΟΔΥ για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε χθες το πρωί ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, στην κατεύθυνση των υποδείξεων του ΕΟΔΥ, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού.

Ο δημοτικός υπάλληλος - το τεστ του οποίου έδειξε πως είναι θετικός στον covid-19 -, ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον κ. Λειβαδάρα, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων και των δημοτών στους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, άμεση ήταν η επικοινωνία του Δημάρχου με τον ΕΟΔΥ για την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αναφορικά με την οποία ενημέρωσε την τοπική κοινωνία μέσω γραπτής ανακοίνωσης.

Επιπλέον, σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα για δεύτερο υπάλληλο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ σε προληπτικό κλείσιμο προχώρησε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου χθες, καθώς συγγενικό πρόσωπο υπαλλήλου της, διαγνώσθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Κλείσιμο Υπηρεσιών και απολυμάνσεις

Πιο αναλυτικά, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε ενημέρωση των δημοτών το πρωί της Πέμπτης, εκδίδοντας το παρακάτω δελτίο Τύπου, το περιεχόμενο του οποίου ακολουθεί αυτούσιο: “Με αίσθημα ευθύνης, όπως πράξαμε από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης για το νέο κορωνοϊό (COVID-19) που διενεργήθηκε σε υπάλληλο του Δήμου, ευρισκόμενο σε άδεια, ήταν θετικό.

Ενεργώντας άμεσα ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, κ. Νικόλαος Λειβαδάρας επικοινώνησε με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, με την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΔΥ στην Αθήνα, καθώς και με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στη Σύρο, με σκοπό να δοθούν οδηγίες σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Σήμερα το πρωί για προληπτικούς λόγους ανέστειλαν τη λειτουργία τους οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου για δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, 20 και 21 Αυγούστου αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσει απολύμανση των γραφείων και των κοινόχρηστων χώρων.

Επίσης, ιχνηλάτηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, εφόσον έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συνιστούμε ψυχραιμία και εφιστούμε την προσοχή των πολιτών για την τήρηση όλων των ατομικών μέτρων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων. Θα ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο”.

Καμία ενημέρωση για τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε από την εφημερίδα, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας, σχετικά με το αν ο ΕΟΔΥ τον ενημέρωσε για διενέργεια μαζικών τεστ κι ελέγχων σε προσωπικό του Δήμου. “Είπαν ότι είναι στο πρόγραμμά τους να το κάνουν αλλά σε διάφορες Υπηρεσίες. Ήδη σήμερα (σσ. χθες) είχαν προγραμματίσει να πάνε και είπαν ότι είναι στο πρόγραμμά τους να κάνουν και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης” ανέφερε σχετικά, ενώ ερωτηθείς αν είχε πληροφόρηση για τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στον παρόντα χρόνο στη Σύρο, υπήρξε συγκεκριμένος: “Όχι. Καθόλου. Δεν αναφέρθηκαν σε τίποτα. Δεν έκαναν αναφορά σε αριθμό κρουσμάτων”.

Πέραν των ανωτέρω, ρωτήθηκε και για το αποτέλεσμα του τεστ που έγινε και σε δεύτερο δημοτικό υπάλληλο. “Χθες (σσ. προχθές) το βράδυ δέκα και μισή ενημερώθηκα από τον υπάλληλο ότι ήταν θετικός. Σήμερα (σσ.χθες) το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία για τη λήψη δειγμάτων και περιμένουμε. Πιθανόν την Παρασκευή αργά το απόγευμα να έχουμε αποτέλεσμα και για το άλλο άτομο” ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, σημειώνοντας στη συνέχεια πως σε περίπτωση θετικού κρούσματος και σε άλλες Υπηρεσίες του Δήμου, θα ακολουθηθεί πιστά η οδηγία που δίνει ο ΕΟΔΥ.

“Η τακτική που ακολουθείται είναι αυτή που υποδεικνύει ο ΕΟΔΥ. Δεν είναι κάτι αυθαίρετο. Έτσι θα συνεχίσουμε και με λίγη περισσότερη αυστηρότητα” σχολίασε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως για την περίπτωση του πρώτου κρούσματος στον Δήμο, “Η οδηγία του ΕΟΔΥ ήταν ότι θα έπρεπε συγκεκριμένο γραφείο να κλείσει μόνον, αλλά αποφάσισα να κλείσει όλη η Υπηρεσία”.

Τέλος, ερωτηθείς για τον χρόνο πραγματοποίησης απολυμάνσεων σε δημοτικά γραφεία, ο Νίκος Λειβαδάρας τόνισε πως, “Έχει προβλεφθεί η απολύμανση και αύριο (σσ. σήμερα) το πρωί θα γίνει”.