Ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης

Εξελίξεις αλλά και εμπόδια σε έργα της Σύρου

Αεροδρόμιο, νέο Δημοτικό σχολείο Βάρης, στάδιο Πευκακίων και μελέτη Βούρλη στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος

Ενημερωτικά, αναφορικά με το στάδιο που βρίσκονται – σήμερα - αρκετές σοβαρές υποθέσεις της Σύρου λειτούργησε η Δημοτική Αρχή, κατά την παρουσία της στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και υπήρξε σαφής πληροφόρηση προς τα αιρετά μέλη, παρά το γεγονός πως η εν λόγω συνεδρίαση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πλειοψηφία τους ήταν δευτερευούσης σημασίας, με εξαίρεση την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ωστόσο, η πρώτη ώρα της συνεδρίασης, η οποία και αφιερώθηκε στο στάδιο των ενημερώσεων και των ερωτήσεων, υπήρξε ουσιαστική, καθώς τόσο ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής προέβησαν σε σημαντικές αναφορές για εξελίξεις αλλά και εμπόδια που συνοδεύουν έργα και κύριες υποθέσεις του νησιού.

Ένα εξ αυτών των θεμάτων, το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου Σύρου, όπως επίσης και το έργο της ταπείνωσης του λόφου του Νεράιδα, ώστε να ευνοείται η απευθείας προσέγγιση πτήσεων charter.

Στην τοποθέτησή του για τα ανωτέρω, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως το “κολλημένο” έργο της α΄ φάσης, αναμένεται να συνεχιστεί με τον τρίτο ενδιαφερόμενο του διαγωνισμού, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το Υπουργείο Υποδομών, ενώ η β΄ φάση του έργου που αφορά στις εκσκαφές στον λόφο του Νεράιδα, θα ξεκινήσουν αφού πρωτίστως υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Όπως εξήγησε, ζητήματα που αφορούν σε απαλλοτριώσεις ξεπεράστηκαν και άρα, το Υπουργείο είναι έτοιμο για να προχωρήσει στη συνεργασία με τον ανάδοχο.

Επιπλέον, ο κ. Λειβαδάρας γνωστοποίησε πως χθες, επρόκειτο να επισκεφθεί – από κοινού με τον εργολάβο – το νέο σχολικό κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το Δημοτικό της Βάρης, το οποίο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους μαθητές από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς (2020 – 2021).

Επιπλέον, από την πλευρά του, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για ανασκαφικές εργασίες στο στάδιο των Πευκακίων, οι εργασίες αποκατάστασης του οποίου είχαν “παγώσει” προ εβδομάδων, μετά από τη διαπίστωση αρχαιολογικών ευρημάτων.

Τέλος, ο ίδιος μίλησε για το θέμα των εγκρίσεων της μελέτης Βούρλη σχετικά με το σημαντικό κι άκρως απαραίτητο έργο ανακατασκευής του οδικού τμήματος στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, άμεσα θα υπάρξει η οριστική απόφαση έγκρισης της μελέτης για να προχωρήσει ο Δήμος στο επόμενο βήμα, αυτό της υλοποίησης του έργου.

Από 7 Σεπτέμβρη υποδέχεται τους μαθητές το νέο σχολείο Βάρης

Άκρως θετική εξέλιξη για τη μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα της Σύρου αποτελεί το γεγονός πως από τη φετινή σχολική χρονιά ξεκινά η λειτουργία του νέου σχολικού κτιρίου στη Βάρη, στο οποίο θα στεγαστούν οι τάξεις του Δημοτικού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Λειβαδάρα, εντός της επόμενης εβδομάδας θα παραδοθεί το έργο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να ακολουθήσουν άμεσα οι εργασίες καθαρισμού του, αλλά και η τοποθέτηση όλων των επίπλων.

“Για το σχολείο της Βάρης μίλησα σήμερα με τον εργολάβο τον κ. Κρούσκο, ο οποίος αύριο το πρωί, θα είναι στο νησί. Έχουμε κλείσει ραντεβού να συναντηθούμε στο σχολείο. Μου ανέφερε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μας παραδίδει το σχολείο ούτως ώστε να γίνει ο πρώτος γενικός καθαρισμός και να τοποθετηθούν τα έπιπλα του σχολείου, ώστε σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου, 7 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν τα παιδιά στο νέο κτίριο” σχολίασε ο Νίκος Λειβαδάρας, εκφράζοντας την ικανοποίηση και τη χαρά του αναφορικά με τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί δε, πως, ο ανάδοχος είχε δεσμευτεί πως θα παραδώσει το νέο κτίριο πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, κάτι που τήρησε, αφού οι χώροι, στο σύνολό τους είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τα παιδιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις αναρτημένες αποφάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”, υπήρξε και πρόβλεψη για την απόκτηση αθλητικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, προκειμένου οι μαθητές να εξυπηρετούνται άριστα τόσο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, όσο και κατά τις ώρες των αθλητικών δραστηριοτήτων τους στις νέες εγκαταστάσεις.

Ξεπεράστηκαν εμπόδια για απαλλοτριώσεις. Αναλαμβάνει την επέκταση ο τρίτος ανάδοχος

Σαφής υπήρξε ο Δήμαρχος σχετικά και με την υπόθεση των παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων υποδοχής αεροσκαφών του αεροδρομίου Σύρου.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, διατηρεί σταθερή επικοινωνία με την πλευρά των αρμοδίων του Υπουργείου Υποδομών για το πολυσυζητημένο έργο της επέκτασης του διαδρόμου, όπως επίσης και για το β΄ υποέργο, αυτό της ταπείνωσης του λόφου του Νεράιδα .

“Είμαι σε συνεχή επικοινωνία προσπαθώντας να ενημερωθώ για το που βρισκόμαστε.

Όσον αφορά την επέκταση του αεροδρομίου, μίλησα στις 18 του μήνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την τομεάρχη την κ. Μαραγκουδάκη. Μου ανέφερε για την επέκταση ότι ο εργολάβος που έχει κριθεί έκπτωτος έχει υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα εκδικασθούν μέχρι τέλος του χρόνου”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Είναι θέμα ημερών και περιμένουμε ούτως ώστε να αναλάβει ο τρίτος κατά σειρά μειοδότης”.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τον χρόνο της συνέχισης του α΄ υποέργου, ο ίδιος γνωστοποίησε προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου πως, “μέχρι τέλος του μήνα - πιστεύει (σσ. η κ. Μαραγκουδάκη) ότι θα έχει λήξει το θέμα αυτό με τον εργολάβο για την επέκταση του αεροδρομίου”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στην προτελευταία ενημέρωση του κ. Λειβαδάρα εντός του δημοτικού συμβουλίου, είχε ανακοινωθεί πως το α΄ υποέργο θα προχωρούσε με τον δεύτερο ανάδοχο του διαγωνισμού, ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό από τα ανωτέρω, προφανώς ανοικτά θέματα του συγκεκριμένου, αναγκάζουν το αρμόδιο Υπουργείο να επιλέξει τον τρίτο ανάδοχο.

Επιπλέον, σχετικά με την υπόθεση της ταπείνωσης του λόφου, σχολίασε πως εντός των ημερών θα προχωρήσει η απαραίτητη συνεργασία με τον ανάδοχο, για να μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση των εργασιών.

“Όσον αφορά την ταπείνωση του λόφου Νεράιδα, υπήρξε κάποιο πρόβλημα σχετικά με τις απαλλοτριώσεις για κάποια οικόπεδα” γνωστοποίησε ο κ. Λειβαδάρας, σημειώνοντας παρακάτω πως, βάσει της συνομιλίας που είχε με την κ. Μαραγκουδάκη, η ίδια “πιστεύει πως μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει κληθεί ο ανάδοχος να υπογράψει τη σύμβαση για την ταπείνωση του λόφου Νεράιδα”.

Αρχαιολόγος για ανασκαφές στα Πευκάκια. Αναμονή για οδηγίες από το Υπ. Πολιτισμού

Νέες σοβαρές καθυστερήσεις δεν αποκλείεται να συνοδεύσουν το έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης του σταδίου Πευκακίων, καθώς τα λίθινα ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που είχαν διαπιστωθεί κατά την εκτέλεση των πρώτων εργασιών, “απαιτούν” την παρουσία αρχαιολόγου στον χώρο.

Ειδικότερα, οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει στο τμήμα των κερκίδων, πλησίον της εισόδου του γυμναστηρίου, είχαν φέρει στο φως τμήματα αρχαίου τοίχου, με αποτέλεσμα η Αρχαιολογία να αποφασίσει την προσωρινή διακοπή των εργασιών.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, ο οποίος πραγματοποίησε όλες τις επαφές που κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να μη σταματήσει το έργο, αλλά παράλληλα να υπάρξει μέριμνα ανάδειξης των εν λόγω ευρημάτων.

Σύμφωνα με την προχθεσινή ενημέρωσή του κ. Αληφραγκή, το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών παρουσία αρχαιολόγου, τον οποίον και θα ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Βάσει αυτών των εξελίξεων, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως αναμένεται νεότερη ενημέρωση για τον τρόπο και τον χρόνο συνέχισης του έργου αναβάθμισης του σταδίου.

“Τελικά η απόφαση που θα μας έρθει από το Τοπικό Συμβούλιο του οποίου ήμουν μέλος μέχρι τώρα είναι να γίνουν οι σωστές ανασκαφές παρουσία αρχαιολόγου, τον οποίον θα ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού, ενδεχομένως μαζί με την εργολαβία που “τρέχει” και μετά να προχωρήσουμε” σημείωσε, λέγοντας τέλος για το σοβαρό θέμα, πως, “Αναμένουμε τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Με το βλέμμα στη δημοπράτηση του έργου στην περιοχή του Βούρλη

Πέραν των ανωτέρω, ο Μηνάς Αληφραγκής προχώρησε σε ενημέρωση και για την υπόθεση της περιοχής του Βούρλη, η οποία ταλαιπωρείται από τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος η μελέτη που έχει εκπονηθεί για τον προσδιορισμό της καλύτερης παρέμβασης στο σημείο, λαμβάνει τις τελικές εγκρίσεις, ώστε στη συνέχεια, ο Δήμος να προβεί στην υλοποίηση του έργου.

“Επίσης από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου και η μελέτη του Βούρλη – μετά από συνεχείς οχλήσεις του Δημάρχου – εγκρίθηκε και έτσι, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε την τελική απόφαση ώστε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για το στάδιο της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου δε, αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Το κόστος του έργου – βάσει της μελέτης – προϋπολογίζεται σε 330 χιλ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Αληφραγκής θέλησε να αναφέρει στη συνεδρίαση - επιγραμματικά - πως ο Δήμος έχει στείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού προς έγκριση ή μη, τον φάκελο που αφορά στα στέγαστρα της οδού Χίου (παραδοσιακή αγορά Ερμούπολης), προκειμένου να προχωρήσει το έργο του Open Mall.