Με ορκωτό λογιστή η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του Φορέα προκειμένου να ενημερωθεί για τις αρμοδιότητές του ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.

Καταργείται ο ΦΟΔΣΑ Σύρου, συνεχίζει η ανακύκλωση

Γ. Βρούτσης: Πολιτική απόφαση για τη διατήρηση των δράσεων ανακύκλωσης στον Δήμο

Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο οι τοπικοί ΦΟΔΣΑ των νησιών να έχουν καταγράψει και γνωστοποιήσει προς τον καθολικό διάδοχό τους, δηλαδή τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., τα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς επίσης το σύνολο των συμβάσεων αλλά και των δικαστικών εκκρεμοτήτων που διατηρούν, αφού οι ίδιοι τείνουν προς κατάργηση, σύμφωνα με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Κατόπιν της σύστασης του νέου περιφερειακού Φορέα τον περασμένο Ιούνιο, κλήθηκαν οι τοπικοί ΦΟΔΣΑ να ανταποκριθούν άμεσα σε επίπεδο ενημέρωσης προς τον πρόεδρό του και Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο σχετικά με τις δράσεις και τα περιουσιακά στοιχεία τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη μετάβαση σε μία νέα “εποχή”, στην οποία η ορθή διαχείριση των αποβλήτων θα τίθεται σε ουσιαστική προτεραιότητα.

Από πλευράς Σύρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Σύρου και ο πρόεδρός του, Γιάννης Βρούτσης αποφάσισαν να αναθέσουν σε ορκωτό λογιστή τη διαδικασία ελέγχου και καταγραφής του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, καθώς μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε καμία επίσημη αποτύπωση όλων των προαναφερθέντων.

Με αφορμή την προχθεσινή – κεκλεισμένων των θυρών – συνεδρίαση των μελών του ΦΟΔΣΑ Σύρου, ο πρόεδρος, Γιάννης Βρούτσης κλήθηκε να ενημερώσει σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η καταγραφή όλης της περιουσίας του Φορέα από τον ορκωτό λογιστή, καθώς ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ζητά τα σχετικά στοιχεία μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στην “Κοινή Γνώμη”, ο ορκωτός λογιστής είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δουλειάς, ενώ αναμένονται προσεχώς διευκρινίσεις για πολλά θέματα, που συνδέονται με τη μετάβαση στη νέα κατάσταση.

Ένα εξ αυτών είναι αν τα ακίνητα του Δήμου που αφορούν στο κομμάτι της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δεν μεταβιβάζονται προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, αλλά παραχωρούνται προς χρήση.

Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε πως κατά πάσα πιθανότητα οι δράσεις της ανακύκλωσης θα διατηρηθούν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ωστόσο, όπως διευκρίνισε για όλα αυτά τα θέματα, απαιτείται πολιτική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Τι ζητά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Ειδικότερα, τόσο ο ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, όσο και ο ΦΟΔΣΑ Πάρου – Αντιπάρου έχουν ενημερωθεί εγκαίρως σχετικά με όλη τη δουλειά που πρέπει να διεκπεραιώσουν προκειμένου να πληροφορήσουν τον νέο Φορέα για όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Μάλιστα, σε νέα γραπτή “υπενθύμιση” του Περιφερειακού Φορέα γνωστοποιείται πως θα πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στα παραπάνω μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων και των λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Επίσης, σε αυτόν υπεισέρχονται όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των τοπικών ΦΟΔΣΑ καθώς και οι συμβάσεις έργου.

Βάσει της σχετικής ενημέρωσης, εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που καλύπτει τις ανάγκες αποκομιδής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων, ενώ επιπλέον, περνούν στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και οι εκκρεμείς δίκες που πηγάζουν από εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Με δεδομένη την ανάγκη ομαλής λειτουργίας του νέου Φορέα, καλούνται οι τοπικοί ΦΟΔΣΑ να απαντήσουν για όλα τα παραπάνω μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πλήρης καταγραφή και διαφάνεια

Εξ αφορμής των ανωτέρω, ρωτήθηκε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης να γνωστοποιήσει τις κινήσεις της δημοτικής πλευράς όσον αφορά τη συγκέντρωση και καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.

“Μετά τη σύσταση της ΑΕ έχει δημιουργηθεί Επιτροπή και στη Σύρο, αλλά και στην Πάρο που έχει ΦΟΔΣΑ, ώστε να καταγράψει τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία με σκοπό τη μεταφορά τους στον καθολικό διάδοχο που θα είναι ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Αυτές οι Επιτροπές απαρτίζονται από τους προέδρους των τοπικών ΦΟΔΣΑ και υπαλλήλους της Περιφέρειας, για να προχωρήσει η καταγραφή και να “τρέξει” η παράδοση” δήλωσε αρχικά ο Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας πως για τη συγκεκριμένη υποχρέωση, κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία ορκωτού λογιστή.

“Από την πλευρά μου, πρότεινα να μπει ορκωτός λογιστής έτσι ώστε να υπάρξει διαφάνεια και με τη βοήθειά του, να προχωρήσει σωστά η καταγραφή των παγίων. Είχε ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου η τοποθέτηση ορκωτού λογιστή, οπότε προχωράμε” ανέφερε σε δεύτερο χρόνο, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ο ορκωτός “μας ζήτησε στοιχεία από το 2014 μέχρι το 2019, για να μπορούμε να γνωρίζουμε την περιουσιακή κατάσταση”.

Συμπλήρωσε δε, πως, ο ΦΟΔΣΑ Σύρου δεν διέθετε σχετική καταγραφή, σχολιάζοντας τα εξής: “Δεν λέω ότι φταίει η προηγούμενη Διοίκηση, γιατί και σε εκείνους δεν είχε γίνει παράδοση – παραλαβή, όπως ούτε και στη θητεία μου έγινε κάτι σχετικό”.

Ως εκ τούτου, ανέφερε πως, “έχει έρθει στη Σύρο ο ορκωτός λογιστής, έχει κάνει όλες τις κινήσεις που πρέπει να κάνει και προχωράμε”.

Σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής καταγραφής όπως αυτή απαιτήθηκε να συσταθεί με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο κ. Βρούτσης σημείωσε: “Η Επιτροπή αυτή έχει συνέλθει ήδη και περιμένουμε την έκθεση του ορκωτού λογιστή για να παραδώσουμε τα στοιχεία στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

Αρχικά η προθεσμία ήταν μέχρι το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει, οπότε υπάρχει μία παράταση”.

Ο ίδιος γνωστοποίησε δε, πως, “Μας έχει σταλεί και μία επιστολή από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και την προώθησα στον ορκωτό λογιστή, ώστε να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν”.

Θέλησε να υπογραμμίσει ακόμη, πως, “Θέλουμε να είμαστε σωστοί απέναντι σε όσα μας ζητούνται. Και βέβαια εμείς καταγράφουμε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και δεν μιλάμε για απόδοση ακινήτων, αλλά για ενημέρωση προκειμένου να γίνει η χρήση τους από την Περιφέρεια. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να παραδώσουμε ακίνητο του Δήμου”.

Στον Δήμο ο έλεγχος της αποκομιδής

Ερωτηθείς για τη χρήση του ΧΥΤΑ, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως αναμένει ο Δήμος διευκρινίσεις, ωστόσο, τόνισε πως, μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως θα ελέγχεται η αποκομιδή από τη δημοτική πλευρά.

“Δεν μας έχει πει ακόμη κανένας με σαφήνεια τι θα γίνει” σχολίασε γενικόλογα, κάνοντας λιτή αναφορά και στον νέο διαγωνισμό για την ανακύκλωση και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

“Εμείς συνεχίζουμε να “τρέχουμε” τον διαγωνισμό και θα έχουμε τον νέο ανάδοχο για την αποκομιδή της ανακύκλωσης και τη χρήση του ΧΥΤΑ για διάστημα 26 μηνών. Τι θα γίνει ακριβώς με τη χρήση του ΧΥΤΑ, δεν γνωρίζουμε. Προφανώς, θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ εντός των επόμενων ημερών” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε αν θα περάσει και το σύνολο των συμβάσεων στον νέο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, με τον ίδιο να απαντά κατηγορηματικά.

“Απ΄ όσα γνωρίζουμε ως τώρα, ναι” σχολίασε, εστιάζοντας παρακάτω στο θέμα της αποκομιδής στη νέα “εποχή”.

“Η αποκομιδή θα συνεχίσει να ελέγχεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και η χρήση του κυττάρου θα γίνεται από την Περιφέρεια. Αυτό όμως είναι κάτι που περιμένουμε να το διευκρινίσουμε απόλυτα” επανέλαβε ο πρόεδρος.

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου οι δράσεις ανακύκλωσης

Με φόντο τις σημαντικές δράσεις ανακύκλωσης που έχει διατηρήσει, ξεκινήσει αλλά και αναπτύξει η σημερινή Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Βρούτσης κλήθηκε να απαντήσει αν αυτές θα παραμείνουν σε τοπικό έλεγχο.

“Αυτές οι δράσεις θα συνεχιστούν από τον Δήμο” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας όμως πως είναι θέμα απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής σε ποιο Τμήμα θα “ενσωματωθούν”.

“Αυτό είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης της Δημοτικής Αρχής σε συνεννόηση και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το πιο πιθανό είναι να περάσουν στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Εκτός κι αν δημιουργηθεί Τμήμα Ανακύκλωσης, αλλά αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω σήμερα”.

“Είναι θέμα Εκτελεστικής Επιτροπής. Δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Προσεχώς νέες δράσεις. Δεν σταματά το έργο

Στην έναρξη της θητείας της σημερινής Διοίκησης είχε υπάρξει η δέσμευση για ανάπτυξη ακόμη περισσότερων δράσεων που συνδέονται με την ανακύκλωση.

Ερωτηθείς ο Γιάννης Βρούτσης αν αυτές θα προωθηθούν παρά την κατάργηση του τοπικού Φορέα, υπήρξε σαφής: “Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια ανακύκλωσης αποτσίγαρων με την Cigaret Cycle και εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε συναντήσεις στη Σύρο.

Επιπλέον, έχει έρθει αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία από την εταιρεία Climate KIC και κάναμε συζητήσεις για να ξεκινήσουμε κι άλλες δράσεις που θα έχουν σχέση με τη μείωση χρήσης πλαστικών”.

“Δεν σημαίνει ότι επειδή σταματά ο ΦΟΔΣΑ Σύρου, σταματά και η ανακύκλωση. Επ΄ ουδενί δεν σταματάμε και οι δράσεις συνεχίζονται” δήλωσε κατηγορηματικά, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Για οποιεσδήποτε δράσεις του Δήμου, θα λαμβάνει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ αν προχωρά σε δράσεις η Περιφέρεια, αντίστοιχα θα πρέπει να λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις”.

Ενδεχόμενο νέας παράτασης

Προτού ολοκληρώσεις τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο κ. Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενημέρωση από τους αρμοδίους σχετικά με νέα παράταση της προθεσμίας γνωστοποίησης όλων των στοιχείων για την περιουσία του Φορέα.

“Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην προλάβουμε να παραδώσουμε μέχρι το 2020. Αν δεν προλάβουμε όλες τις διαδικασίες όλες οι πλευρές, είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο να πρέπει να βγάλουμε ακόμη και προϋπολογισμό, άσχετα αν 1/1/2021 καταργηθεί ο ΦΟΔΣΑ Σύρου” σχολίασε παρακάτω, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Η αλλαγή που γίνεται δεν σημαίνει ότι κλείνουμε μία πόρτα και τέλος”.

Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί για την εξέλιξη της κατάργησης του ΦΟΔΣΑ Σύρου, στον οποίον προεδρεύει καθώς και για το αν εκτιμά πως η πορεία όλων των υποθέσεων, οι οποίες θα περάσουν στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, θα προχωρήσουν απρόσκοπτα, υπήρξε σαφής: “Είχα αναφέρει και τον Ιούνιο, πριν παρευρεθώ στη συνάντηση της Ρόδου, ότι η σύσταση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Σύρου είναι ένα νέο εγχείρημα. Υπάρχει από την πλευρά μου απόλυτη εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίον θα διαχειριστεί η Περιφέρεια αυτήν την υπόθεση και πιστεύω ότι θα πάει καλά. Δεν νομίζω πως θα υπάρξει “κοιλιά”, ασχέτως αν υπάρξει ένα μικρό διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα”.