Ένα βήμα πιο κοντά ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης στην αποστολή των τελικών στοιχείων για την έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης

Ανάδοχος για την υδρογεωτεχνική μελέτη των κοιμητηρίων

Σε 82,26% ανήλθε το ποσοστό έκπτωσης της μειοδότριας εταιρείας

Το τελευταίο στάδιο των ενεργειών για την έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης προωθείται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η Οικονομική Επιτροπή του οποίου ενέκρινε προ ημερών, το πρακτικό ανάδειξης του μειοδότη για την εκπόνηση της υδρογεωτεχνικής μελέτης των κοιμητηρίων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια, η απόκτηση αυτής της μελέτης, μέσω της οποίας θα καθίσταται ξεκάθαρο πως τα κοιμητήρια της Ερμούπολης δεν μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της πόλης και των γύρω περιοχών, αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα στην προσπάθεια έγκρισης της πολυσυζητημένης Πολεοδομικής μελέτης.

Βάσει της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος πλέον διανύει την τελευταία διαδρομή αναφορικά με τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, προχωρώντας στην κατακύρωση του αποτελέσματος εντός των επόμενων ημερών, οπότε και θα έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή προσφυγών.

Σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, προσωρινός ανάδοχος ορίστηκε η εταιρεία PLAS I. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ – Α. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ & ΣΥΝ/ΕΣ Α.Ε. με ποσοστό έκπτωσης επί του προϋπολογισμού, 82,26%.

Βάσει των ανωτέρω, από το αρχικώς προβλεφθέν ποσό του Δήμου για την εκπόνηση της υδρογεωτεχνικής μελέτης (80 χιλ. ευρώ), προκύπτει πως αυτή θα κοστίσει τελικώς 11.500 ευρώ.

Σχετικά με τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκε σύντομα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Καταγραφή τυχόν επηρεασμού του υδροφόρου ορίζοντα

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης για την Ερμούπολη Σύρου με τίτλο “Αναθεώρηση και επέκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Ερμούπολης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Ν. Κυκλάδων, πολεοδόμηση των οικισμών των προϋφιστάμενων του 1923, Ανάσταση, Καρναρόλες, Καμίνια, Ταξιάρχης, Λαζαρέττα και Άγιος Κωνσταντίνος, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμός δόμησης, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Ν. 4495/2017 και με την αρ. 26882/5769/98 (ΦΕΚ 838/1998) Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαιτείται η σύνταξη Υδρογεωτεχνικής Μελέτης, Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας και Ειδική Τεχνική μελέτη για τα υφιστάμενα κοιμητήρια τα οποία βρίσκονται εντός της υπό μελέτη περιοχής”.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που πρέπει να παραδώσει ο ανάδοχος στο πλαίσιο της κάθε “φάσης” είναι τα ακόλουθα:

Α. Υδρογεωτεχνικές μελέτες για κοιμητήρια. Αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος που είναι η Υδρογεωλογική μελέτη αφορά τις Υδρογεωλογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής των υφιστάμενων κοιμητηρίων και το δεύτερο αφορά την τεχνική έκθεση του έργου.

1. Υδρογεωλογική μελέτη: Σκοπός της υδρογεωλογικής μελέτης είναι η εξακρίβωση του τυχόν επηρεασμού υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής από επιφανειακά και υπόγεια νερά τα οποία έρχονται σε επαφή με τον χώρο του κοιμητηρίου. Η υδρογεωλογική μελέτη έχει ως αντικείμενο τη μελέτη γεωλογικών, τεκτονικών, υδρογεωλογικών και υδρολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, σε σχέση με το σκοπό της μελέτης. Στο πλαίσιο της μελέτης συντάσσονται χάρτες και έκθεση σύμφωνα με τις προδιαγραφές στην προκήρυξη του διαγωνισμού. 2. Τεχνική Έκθεση: Η τεχνική μελέτη λαμβάνει υπόψιν της τα στοιχεία, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της υδρογεωλογικής μελέτης.

B. Μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας για κοιμητήρια: Αντικείμενο των μελετών είναι η εκτίμηση της καταλληλότητας της έκτασης των κοιμητηρίων έναντι των γεωλογικών κινδύνων (πχ. ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων, ερπυσμών, καταπτώσεων, κατολισθήσεων, καθιζήσεων κλπ) και γενικότερα κάθε είδους στοιχείων που συνδέονται με κινητικά φαινόμενα, στην αποτύπωση και ερμηνεία των γεωλογικών σχηματισμών ανάλογα με τις φυσικομηχανικές τους ιδιότητες, ενώ στο τέλος, διατυπώνονται τα απαραίτητα συμπεράσματα και προτάσεις. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας συντάσσονται χάρτες και τεχνική έκθεση.

Τέλος, αναφορικά με την ειδική τεχνική μελέτη προβλέπονται τεχνική έκθεση, χάρτες και φωτογραφίες.

Ειδικότερα, στην τεχνική έκθεση περιγράφονται ο περιβάλλων των κοιμητηρίων χώρος (ιδιαίτερα πρέπει να περιγραφούν το φυσικό δομημένο περιβάλλον), το νομικό καθεστώς δόμησης (εντός σχεδίου, ΖΟΕ, εκτός σχεδίου κλπ), οι οικιστικές συγκεντρώσεις, οι χρήσεις γης, οι κλίσεις εδάφους, οι αποστάσεις από φρεάτια και οι πηγές, οι χρήσεις των επιφανειακών και υπόγειων νερών, τα χαρακτηριστικά του κοιμητηρίου (έκταση, δυναμικότητα κλπ), η κοκκομετρία και η περατότητα των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών, τα πιθανά προβλήματα επικινδυνότητας των γεωλογικών σχηματισμών, οι δυνατότητες ηλεκτροδότησης, η δυνατότητα υδροδότησης και τηλεφωνικής σύνδεσης, η περιγραφή αποχετευτικού συστήματος, ο τρόπος διάθεσης και διαχείρισης απορριμμάτων, οι αποστάσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα, οι επικρατούντες άνεμοι και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.

Μ. Αληφραγκής: Προχωράμε αν δεν προκύψουν ενστάσεις

Σχετικά με την προώθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας το διάστημα του κορωνοϊού και της καραντίνας, με σκοπό την ανάδειξη μειοδότη, ο οποίος θα αναλάβει την εκπόνηση της υδρογεωτεχνικής μελέτης των κοιμητηρίων της Ερμούπολης, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε σαφής. “Είναι το τελευταίο που μας είχαν ζητήσει για να εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη. Πέρασαν τόσα χρόνια για να μας το ζητήσουν, αν και η νομοθεσία υπήρχε 20 χρόνια. Ευελπιστώ να μην ζητήσουν κάτι άλλο” ανέφερε σχολιαστικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, υπήρχε ένας προϋπολογισμός 80 χιλ. ευρώ για την κάλυψη αυτής της δαπάνης, ωστόσο, η μεγάλη έκπτωση, μειώνει το ποσό που τελικώς θα δαπανηθεί.

“Προέκυψε έκπτωση άνω του 80%, άρα, θα μας κοστίσει περίπου 11.500 ευρώ η υδρογεωτεχνική μελέτη” σημείωσε, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση αν το ύψος της έκπτωσης γεννά ανησυχία για την ποιότητα του περιεχομένου της.

“Συνήθως τέτοιες εκπτώσεις παίρνουν αυτές οι μελέτες. Όχι δεν μας ανησυχεί το ποσοστό έκπτωσης” επανέλαβε, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “Ήταν αναμενόμενη αυτή η έκπτωση. Εξάλλου για την εκπόνηση της μελέτης δεν θα χρειαστούν παρεμβάσεις, αλλά θα κάνουν μετρήσεις και θα πάρουν δείγματα για να βγάλουν τα πορίσματα για τον υδροφόρο ορίζοντα”.

Στην ερώτηση για ποιον λόγο είχε καθοριστεί ο προϋπολογισμός στο ύψος των 80 χιλ. ευρώ, ο ίδιος εξήγησε πως, “Αυτό βγαίνει βάσει των τιμολογίων του Δημοσίου”. Όπως διευκρίνισε, “Είναι προκαθορισμένα τα ποσά που βγαίνουν για μία μελέτη. Υπάρχουν συντελεστές και κωδικοί που καθορίζουν το ύψος του προϋπολογισμού”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος ανέφερε πως αν δεν προκύψουν ενστάσεις, ο Δήμος προχωρά ολοταχώς στην υπογραφή της απαραίτητης σύμβασης για να ξεκινήσει η εκπόνησή της.

Στο τελικό στάδιο για την οριστική έγκριση

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε αν έχουν υπάρξει επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία για την υπόθεση της έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης.

“Έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις. Έχουμε στείλει και κάποιες παρατηρήσεις, μετά από συναντήσεις με τους μελετητές μηχανικούς. Ο βασικός κορμός όμως, στα κύρια θέματα, παραμένει ο ίδιος” σημείωσε κατηγορηματικά αναφερόμενος στις θέσεις της Σύρου για το περιεχόμενο της Πολεοδομικής μελέτης, τονίζοντας παράλληλα, πως, μετά από την εκπόνηση της υδρογεωτεχνικής μελέτης, απομένει μόνον η έγκρισή της.

“Δεν προβλέπεται αυτήν τη στιγμή κάποια άλλη νέα συνάντηση, καθώς από την στιγμή που θα εκπονηθεί και θα αποσταλεί η υδρογεωτεχνική μελέτη, εγκρίνεται η Πολεοδομική μελέτη και τελειώνει η ιστορία. Δεν έχει νόημα να γίνει άλλη συνάντηση. Όλα είναι στο τελικό στάδιο” δήλωσε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας παρακάτω και τις προσπάθειες του Δήμου να κατοχυρώσει χρηματοδότηση και για τα τοπικά πολεοδομικά της Σύρου.

Ανταπόκριση για την προώθηση των τοπικών πολεοδομικών

Ειδικότερα, ο κ. Αληφραγκής με φόντο την ανταπόκριση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τον Ιούλιο του 2020, σημείωσε τέλος τα εξής: “Πέρα από την Πολεοδομική μελέτη έχει σημασία να προχωρήσουν και οι μελέτες για τα τοπικά ρυμοτομικά για να λυθούν μεγάλα προβλήματα, όχι μόνον στο αστικό κέντρο της Ερμούπολης, αλλά και στα χωριά. Είχαμε πάρει και την απόφαση να ενταχθούμε στο πρόγραμμα και αναμένουμε πλέον απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος”.