Μέτρα για την ασφάλεια στην πλατεία Μιαούλη
- Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2020 - 06:20
- / Eνημέρωση: 19 Οκτ. 2020 - 16:00
Στην εφαρμογή του ισχύοντος κανονισμού για τις πλατείες της Σύρου κι εν προκειμένω για την πλατεία Μιαούλη προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, επιχειρώντας να προλάβει σοβαρότερα ατυχήματα από το πλέον πρόσφατο που προκλήθηκε στα μέσα Σεπτέμβρη και το οποίο υπήρξε η αφορμή να μεταφερθεί η σχετική αγωνία πολλών γονέων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή.
Ειδικότερα, μικρό κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά από παιδί μεγαλύτερης ηλικίας που οδηγούσε ποδήλατο μεγάλων διαστάσεων (με ακτίνα τροχού 20 ίντσες) επί της πλατείας Μιαούλη με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για την παροχή της απαραίτητης φροντίδας.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την πρωτοβουλία της μητέρας του να συγκεντρώσει υπογραφές τριάντα περίπου γονέων προκειμένου να ζητηθεί από τον Δήμο η ανάληψη ενεργειών για την ασφάλεια των μικρών παιδιών στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, θα τεθεί σε εφαρμογή(!) ο ψηφισμένος κανονισμός λειτουργίας των πλατειών της Σύρου του 2009, στον οποίον συμπεριλήφθηκε με άλλη απόφαση (2011) και η πλατεία Μιαούλη. Συγκεκριμένα, στο περιεχόμενό του αναφέρεται πως απαγορεύεται η διέλευση σκέιτμπορντ και ποδηλάτων με ακτίνα τροχού άνω των 14 ιντσών, ώστε οι πεζοί αλλά και τα μικρά παιδιά να είναι περισσότερο ασφαλή.
Στην ανωτέρω απόφαση που υποστηρίχθηκε από το σύνολο των παρισταμένων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπληρώθηκε και η πρόταση της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Θωμαής Μενδρινού, να υπάρξει συνεργασία του Δήμου με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σύρου, προκειμένου να επικοινωνηθεί επαρκώς ο ισχύων κανονισμός.
Από πλευράς Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή τονίστηκε πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την τοποθέτηση απαραίτητης σήμανσης στην πλατεία Μιαούλη σχετικά με τα ποδήλατα, ενώ δόθηκαν απαντήσεις για τους αθλητικούς χώρους και τις παιδικές χαρές, τους οποίους μπορούν να αξιοποιούν οι γονείς.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά το θέμα της έλλειψης Δημοτικής Αστυνομίας, αφού προηγουμένως τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος των γονέων που ζήτησαν μέτρα για την πλατεία Μιαούλη, Φραγκίσκα Μηλιού.
Οι προτάσεις των γονέων
Ειδικότερα, στην απογευματινή συνεδρίαση της Παρασκευής συμμετείχε - μέσω τηλεδιάσκεψης - η ίδια, η οποία αφού έκανε αναφορά στον σοβαρό τραυματισμό του παιδιού της, γνωστοποίησε την επιθυμία των τριάντα γονέων να ληφθούν μέτρα στην πλατεία Μιαούλη για την αποτροπή νέων ατυχημάτων, ενδεχομένως και πολύ σοβαρότερων από της κόρης της.
Σύμφωνα και με το περιεχόμενο του σχετικού αιτήματός τους για την εισαγωγή του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τριάντα γονείς ζήτησαν από τον Δήμο τα εξής:
“α. Διαχωρισμός της πλατείας Μιαούλη με τέτοιον τρόπο ώστε να συνυπάρχουμε όλοι μαζί αλλά με ασφάλεια. Αυτό θα απαιτεί κατάλληλη σήμανση, διαγράμμιση της πλατείας, καλύτερο φωτισμό και εποπτεία, ευχόμενοι να τεθεί ξανά σε εφαρμογή ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας.
β. Το ποδήλατο αποτελεί “διφορούμενο” μέσο κυκλοφορίας για την πλατεία και τους πεζοδρόμους, ζητούμε λοιπόν να απαγορευτεί εντελώς η κυκλοφορία άνω των 20 ιντσών στην πλατεία Μιαούλη.
γ. Προτείνουμε περισσότερες ημέρες και ώρες λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Κάτω Μάννα της Σύρου.
δ. Εύρεση κι άλλων χώρων και διαμόρφωση αυτών για αθλοπαιδιές όπως ποδόσφαιρο δίχως να είναι η μοναδική τους επιλογή η πλατεία για δωρεάν άθληση”.
Η ίδια έκλεισε την τοποθέτησή της στην πρόσφατη συνεδρίαση, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα “για την ασφάλεια των πολιτών, των επισκεπτών και των παιδιών μας” ώστε όπως κατέληξε, “να προλάβουμε χειρότερα γεγονότα”.
Υπάρχει κανονισμός. Θα εφαρμοστεί
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης προχώρησε σε μία σύντομη αναφορά και παρουσίαση παλαιότερων αποφάσεων δημοτικών οργάνων, οι οποίες ισχύουν ως σήμερα και αφορούν μεταξύ άλλων και σε μέτρα για την πλατεία Μιαούλη.
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως υπάρχει η απόφαση 18/2009 σχετικά με τον κανονισμό πεζοδρόμων πλατειών και όρων χρήσης, στην οποία τότε, δεν είχε συμπεριληφθεί η πλατεία Μιαούλη και γενικά οι πλατείες. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “το 2011 είχαμε μία εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με την απόφαση 18/2011 η οποία προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμπληρωθεί στο άρθρο 7 της προηγούμενης απόφασης, μία νέα παράγραφος που θα αναφέρει ειδικά για την πλατεία Μιαούλη ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση σκέιτμπορντ και ποδηλάτων με ακτίνα τροχού άνω των 14 ιντσών, καθώς και η διεξαγωγή αθλοπαιδιών ηλικίας άνω των 5 ετών”.
Γνωστοποίησε μάλιστα πως η εν λόγω εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής “ενσωματώθηκε στον κανονισμό με την απόφαση 345/5.12.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου και ισχύει μέχρι σήμερα”.
Ως εκ τούτου, ο ίδιος τόνισε πως αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμόζεται, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε σχετική σήμανση στην πλατεία Μιαούλη, ούτε όμως και Δημοτική Αστυνομία για να “περιφρουρεί” τα προβλεπόμενα.
Κατά συνέπεια, τόνισε πως, “θα ξεκινήσουν οι νόμιμες διαδικασίες από την Τεχνική Υπηρεσία για να γίνει επαρκής σήμανση στην πλατεία Μιαούλη”, δίνοντας τον λόγο παρακάτω στη Δημοτική Αρχή για να δώσει απαντήσεις απέναντι σε όλα τα αιτήματα των γονέων.
Σήμανση στην πλατεία Μιαούλη και αναφορά σε Δημοτική Αστυνομία
Από την πλευρά του, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως θα τοποθετηθεί η σχετική κι απαραίτητη σήμανση στην πλατεία Μιαούλη, τονίζοντας όμως πως δεν μπορούν να γίνουν διαγραμμίσεις, καθώς η κεντρική πλατεία αποτελεί μνημείο.
“Αντιλαμβάνομαι την αγωνία της κ. Μηλιού. Η πλατεία όμως δεν μπορεί να χωριστεί στα δύο καθώς είναι και θέμα Υπουργείου Πολιτισμού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτό το πράγμα” σχολίασε σχετικά, ενώ σημείωσε πως, “Δεν είμαι αντίθετος να μπει σήμανση και βέβαια να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις γιατί όταν μιλάμε για την πλατεία, μιλάμε για ένα μνημείο”.
Ωστόσο, σχετικά με το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας πρόσθεσε, πως, “Θα μου ήταν πολύ δυσάρεστη εικόνα να βλέπω στην πλατεία Αστυνομία να “κυνηγά” τα παιδάκια είτε έχουν ποδήλατα 6 ιντσών, είτε 20, είτε 15”, τονίζοντας τη συμφωνία του με την πρόταση της Θωμαής Μενδρινού να υπάρξει συνεργασία με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων για την αναλυτική ενημέρωση των μελών του σχετικά με τον ισχύοντα κανονισμό στην πλατεία Μιαούλη.
“Να γίνει επικοινωνία στον κόσμο, μήπως και μαζευτεί η κατάσταση, ναι. Αλλά δεν μιλάμε για αστυνομικά μέτρα σε παιδιά” σχολίασε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, συμπληρώνοντας ακόμη πως οι γονείς που επισκέπτονται την πλατεία Μιαούλη με τα παιδιά τους οφείλουν να έχουν πάντα τον έλεγχο γι αυτά.
Στο νήμα των λεγομένων του ίδιου, το μέλος της Δημοτικής Αρχής, Ανδρέας Γιαλόγλου, θέλησε να υπενθυμίσει πως, “Η Δημοτική Αστυνομία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας γενικότερα για τη λειτουργία της πόλης” και όπως πρόσθεσε, “Ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες από τη σημερινή Δημοτική Αρχή για την επανασύστασή της”.
Έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως, ακόμη κι αν υπάρξει προσεχώς η Δημοτική Αστυνομία, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν πως οι όποιες προτροπές και παρατηρήσεις θα γίνονται προς παιδιά και όχι προς ενήλικες.
“Απέναντι στη Δημοτική Αστυνομία δεν θα είναι ένας ενήλικας αλλά ένα παιδί. Οπότε η προσέγγιση της Δημοτικής Αστυνομίας θα πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο που θα σέβεται την παιδική ηλικία” σχολίασε σε κατηγορηματικό τόνο.
Δεν διευρύνεται το ωράριο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής
Απαντήσεις δόθηκαν σχετικά και με τη λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, καθώς οι γονείς ζήτησαν να εξεταστεί η δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου του.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς όπως αναφέρει και το σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο που γνωστοποιήθηκε στη συνεδρίαση: “Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής πέραν της εκπαιδευτικής λειτουργίας του που γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων) και τη Διεύθυνση Μεταφορών κι Επικοινωνιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου λειτουργεί και ως πάρκο οικογενειακής αναψυχής τους θερινούς μήνες, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 18.00 έως τις 22.00.
Ωστόσο, λόγω της τοποθεσίας του, με τις δεδομένες καιρικές συνθήκες, καθώς και με την έναρξη των σχολικών δραστηριοτήτων σταδιακά μειώνεται η επισκεψιμότητα του πάρκου από το κοινό και με την αλλαγή της ώρας σταματάει και η λειτουργία του ως πάρκου οικογενειακής αναψυχής”.
Ως εκ τούτου, τονίσθηκε πως, “Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν συντρέχει λόγος για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας”.
Αθλητικοί χώροι και παιδικές χαρές
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών πραγματοποίησε ενημέρωση και για τη λειτουργία παιδικών χαρών αλλά και αθλητικών χώρων στο νησί, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες για άθληση και αναψυχή των μικρών παιδιών.
“Στην Ερμούπολη υπάρχουν τέσσερις παιδικές χαρές. Πιστεύω πως το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει λειτουργήσει και η παιδική χαρά της Κοίμησης, των Πευκακίων και της Μεταμόρφωσης” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Με τον τελευταίο έλεγχο που έγινε από την Επιτροπή Καταλληλότητας των παιδικών χαρών διαπιστώθηκαν κάποιες ελλείψεις και είμαστε σε αναμονή, να διευθετηθούν αυτές, να έχουμε κάποια ανταλλακτικά και να μπορέσουμε να τις δώσουμε σε λειτουργία”.
Επιπλέον, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως προχωρά ο διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό της παιδικής χαράς του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης, ενώ παρομοίως προγραμματίζεται το έργο ηλεκτροδότησης στην παιδική χαρά του Φοίνικα. Επίσης, υπογράμμισε πως ο Δήμος περιμένει την πιστοποίηση της καταλληλότητας για την παιδική χαρά του Γαλησσά ώστε κι αυτή να ξεκινήσει τη λειτουργία της, ενώ υπενθύμισε πως στις 20 Οκτωβρίου βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός για το Κολυμβητήριο.
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως προχωρά η σύνταξη της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα, ενώ όπως εκτίμησε, “μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε βγάλει στον αέρα και την Α΄ Αίθουσα”.
Αναφορικά με τα γήπεδα του Πάγου και της Βάρης, γνωστοποίησε τα εξής: “Είχα συνάντηση προ ημερών με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και με διαβεβαίωσε ότι εντός των προσεχών ημερών, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το τί γίνεται” σημειώνοντας ακόμη πως, “Έχουν γίνει διαβαθμιδικές συμβάσεις με την Περιφέρεια όσον αφορά τα δύο έργα”.
Τέλος, αναφέρθηκε στο γήπεδο της Άνω Σύρου, λέγοντας πως, “έγινε μία αυτοψία προ δεκαημέρου επειδή υπήρξε ενδιαφέρον από την Περιφέρεια μήπως και αναλάβει το κόστος επισκευής του γηπέδου και κυρίως το θέμα των κατολισθήσεων. Καταλήξαμε να γίνει μία γεωλογική μελέτη η οποία θα μας προτείνει ποιες εργασίες θα γίνουν και από εκεί και μετά, αποφασίζουμε”.
Στον επίλογο της ενημέρωσής του, τοποθετήθηκε για το γήπεδο στα Καμίνια, λέγοντας πως, “έχουμε δώσει μία μικρή παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες σε ένα τμήμα τοιχίου για μεγαλύτερη ασφάλεια κι ενδεχομένως σε έναν μήνα να έχει παραδοθεί και αυτός ο χώρος στον Δήμο, οπότε και θα λειτουργήσει”.
Κοινότητα Ερμούπολης: Προτάσεις για πλατείες και αλσύλλια
Στην ίδια συνεδρίαση κλήθηκε και τοποθετήθηκε η πρόεδρος της Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά.
“Λυπάμαι για το περιστατικό το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό που έχει συμβεί” ανέφερε αρχικά, εκφράζοντας τη θέση πως, “δυστυχώς το πρόβλημα έχει πολύ βαθιές ρίζες”.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε, το θέμα του σεβασμού στον συμπολίτη μας και της ασφάλειας των μικρών παιδιών σε δημόσιους χώρους “έχει να κάνει με την παιδεία του καθενός”.
Οπότε, υπογράμμισε πως, “Θα συμφωνήσω απόλυτα με την κ. Μενδρινού όσον αφορά την ευαισθητοποίηση και όχι απλά την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την πλατεία Μιαούλη και άλλους ανοικτούς χώρους καθώς έχουμε γίνει πολλές φορές θεατές όχι μόνο ατυχημάτων, αλλά και βανδαλισμών σε προτομές”.
Κατά συνέπεια, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της όσον αφορά τη συνεργασία με την Ένωση Γονέων, λέγοντας ακόμη πως, στηρίζει την απόφαση τοποθέτησης σχετικής σήμανσης για την απαγόρευση μεγάλων ποδηλάτων στην πλατεία.
“Αυτό που πρέπει να κάνουμε, εκτός της σήμανσης, των πινακίδων και της αστυνόμευσης είναι να περάσουμε μέσα από τα σχολεία στα παιδιά μας ότι πρέπει να αγαπάμε τον τόπο μας, να προωθούμε αυτό που έχουμε προς τα έξω και να το προστατεύουμε. Αυτό πρέπει να το περάσουμε στις μικρές ηλικίες” πρόσθεσε η κ. Χαλκιά, τονίζοντας τέλος πως η Κοινότητα Ερμούπολης θα συνεδριάσει ώστε να προτείνει στον Δήμο συγκεκριμένες σκέψεις αναφορικά με τις πλατείες και τα αλσύλλια της πόλης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέα Αριστερά Κυκλάδων: Παρέμβαση στον υπουργό για την πτήση Αθήνα - Σύρος
17 Ιαν. 2025 - 8:12 - Αρνητικό πρόσημο στην ανακύκλωση το 2024
17 Ιαν. 2025 - 6:20 - Οι σημερινές ανάγκες σύνδεσης των Κυκλάδων σε ημερίδα του ΣΕΕΝ
17 Ιαν. 2025 - 6:19 - O υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη Σύρο για την εκδήλωση κοπής πίτας της Νέας Δημοκρατίας
16 Ιαν. 2025 - 17:02 - “Ακτινογραφία” στις εργασίες αποκατάστασης των ταφικών μνημείων
16 Ιαν. 2025 - 6:20