Δεν έχει νεότερη ενημέρωση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την έρευνα από το ΕΛΚΕΘΕ

Σε γραμμή αναμονής για τη μελέτη του βυθού της Ερμούπολης

Τελευταία δημόσια αναφορά στο θέμα από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, μετά από ερώτηση στη Βουλή

Σε αναμονή απαντήσεων για την πολυσυζητημένη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με την έρευνα στον βυθό του λιμένα της Ερμούπολης εξακολουθεί να βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως φαίνεται η υπόθεση της πραγματοποίησης μίας μελέτης για το ρυπαντικό φορτίο των ιζημάτων του πυθμένα του λιμένα Σύρου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και η τοπική κοινωνία να μην έχει πληροφόρηση για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, που είχε θορυβήσει πολλούς πολίτες.

Συγκεκριμένα, προ μηνών μέσω ενός δημοσιεύματος της “Καθημερινής”, είχε αναφερθεί πως το λιμάνι της Σύρου είναι γεμάτο από βαρέα μέταλλα σε υψηλές τιμές, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονη αναστάτωση σε τοπικό επίπεδο, αλλά και δυσφήμιση στο νησί.

Το θέμα είχε προκύψει μετά από έρευνα της περιβαλλοντικής Οργάνωσης Aegean Rebreath, η οποία είχε λάβει ιζήματα από δύο σημεία στη θέση “Καρνάγιο”, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν αναφερθεί στο σχετικό δημοσίευμα.

Η υπόθεση είχε τεθεί επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης και είχε αποφασιστεί η συγκρότημα μίας διαπαραταξιακής Επιτροπής, η οποία θα επιχειρούσε να προωθήσει την προσπάθεια απόκτησης μίας ουσιαστικής, ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης μελέτης για τον βυθό του λιμένα της Ερμούπολης.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, οπότε και βγήκε το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει νεότερη εξέλιξη για το θέμα, παρά την πρόθεση του Δήμου να κάνει την έρευνα το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και τη δημόσια αναφορά επί του θέματος τον Ιούνιο του 2020 στη Βουλή, μετά από ερώτηση βουλευτή του κόμματος ΜΕΡΑ25.

Υπενθυμίζεται πως ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου είχε δεσμευθεί για τη συγκεκριμένη έρευνα, από το ΕΛΚΕΘΕ.

Ωστόσο, παρά την έκταση και τη δημοσιότητα που έχει λάβει το σοβαρό θέμα, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του, δεν έχει καταφέρει να πάρει απαντήσεις από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να μην μπορεί να έχει σχετική πληροφόρηση.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο ίδιος, κατόπιν ερώτησης του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Νικόλα Καΐλη.

Ν. Καΐλης: Να έχουμε κάτι χειροπιαστό

“Θέλουμε μία ενημέρωση σχετικά με το τί γίνεται με την περίφημη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ. Θέμα το οποίο ήρθε και στη Βουλή πριν από κάποιους μήνες και τότε ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι υπάρχουν συνεννοήσεις με την Δημοτική Αρχή” σχολίασε αρχικά ο κ. Καΐλης, καταθέτοντας την ερώτησή του προς τον Δήμαρχο.

Σύμφωνα με όσα τόνισε παρακάτω, η κοινωνία της Σύρου δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα, το οποίο είχε προκαλέσει αναστάτωση, αφού οι αναφορές του περίφημου δημοσιεύματος, εστίαζαν στο ότι ο πυθμένας της Σύρου “έχει βαρέα μέταλλα, οι τιμές των οποίων ξεπερνούν τα φυσιολογικά”.

“Προσωπικά έχω μείνει στην ενημέρωση που μας είχε κάνει ο Δήμαρχος πριν από κάποιους μήνες, ότι υπάρχουν απλά κάποιες συνεννοήσεις και όχι κάτι περαιτέρω” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ρωτώντας τέλος τα ακόλουθα: “Έχει προχωρήσει αυτή η υπόθεση και πότε περιμένετε;”. Ο ίδιος μάλιστα, εξήγησε πως λόγω του κορωνοϊού είναι λογική η καθυστέρηση σε επίπεδο ενεργειών, αλλά όχι σε επίπεδο ενημέρωσης.

“Κατανοητό ότι είναι δύσκολο λόγω της κατάστασης (σ.σ. της πανδημίας), αλλά πότε θα έχουμε κάτι χειροπιαστό γι αυτό το θέμα;” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο.

Ν. Λειβαδάρας: Δεν έχουμε τίποτα συγκεκριμένο στα χέρια μας

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος γνωστοποίησε πως σε σταθερή βάση επιδιώκει να λάβει απαντήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο όμως, εξήγησε πως, δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα, δεν απαντά στα επίμονα τηλεφωνήματα της Δημοτικής Αρχής.

“Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο στην ενημέρωση που κάνω πάντοτε αναφέρω και το ΕΛΚΕΘΕ. Δεν έχω μπροστά μου τις ημερομηνίες και τις ώρες επικοινωνίας με το Υπουργείο με το οποίο μιλάω είτε εγώ, είτε οι συνεργάτες μου από το γραφείο μου. Μέχρι την τελευταία φορά είπαν ότι εντός των ημερών θα έχετε την πρόταση” γνωστοποίησε από πλευράς του σχετικά με το θέμα της πραγματοποίησης έρευνας από το ΕΛΚΕΘΕ, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τελευταία, από το Υπουργείο, λαμβάνει μόνον αυτό ως απάντηση και τίποτα περισσότερο.

“Αυτό το πράγμα γίνεται συνεχώς” σχολίασε ιδιαίτερα σοβαρός ο Δήμαρχος, λέγοντας μάλιστα πως, “Σε αυτό το συμβούλιο δεν επικοινώνησα γιατί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Τελευταία φορά, δεν ξέρω πόσα τηλεφωνήματα έγιναν και δεν απαντούσαν στις κλήσεις μας, αν και μας είχαν πει ότι θα μας καλέσουν πίσω. Λοιπόν, όσες φορές επιχειρήσαμε μετά να πάρουμε, δεν απάντησαν”.

Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως “Κάθε φορά μένουμε στο ότι εντός των ημερών θα έχουμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει τίποτα συγκεκριμένο στα χέρια μας όσον αφορά το ΕΛΚΕΘΕ”.