Αναμονή για την ολοκλήρωση της αποτύπωσης της κατάστασης του κυττάρου στο “Κοράκι” με φόντο την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου

Εκκρεμότητες από το παρελθόν για τον ΧΥΤΑ Σύρου

Απαντήσεις του σημερινού προέδρου, Γ. Βρούτση για τις προτεραιότητες που έθεσε στην τρέχουσα θητεία η τελευταία Διοίκηση

Την πλήρη εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΧΥΤΑ Σύρου θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης καταγραφής της αρμόδιας Επιτροπής, ενόψει της κατάργησης του ΦΟΔΣΑ Σύρου και του περάσματος της λειτουργίας του κυττάρου στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Ο ΧΥΤΑ Σύρου και οι εκκρεμότητες που τον συνοδεύουν ως σήμερα, αποτέλεσαν περιεχόμενο ερώτησης μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης προς τον νυν πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Σύρου, Γιάννη Βρούτση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταστεί σαφές αν ο Δήμος κινδυνεύει από επιβολή προστίμων.

Σαφής ο κ. Βρούτσης στην τοποθέτησή του, επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως τα προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του κυττάρου και ενδεικτικά αφορούν σε χαλασμένα μηχανήματα, φθορές εξοπλισμού κ.α., είχαν διαπιστωθεί εδώ και χρόνια, από την περασμένη θητεία, με αποτέλεσμα η σημερινή Διοίκηση του Φορέα να μην είχε επαρκή χρόνο για να αντιμετωπίσει αυτά στο σύνολό τους. Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε πως η σημερινή Διοίκηση έθεσε προτεραιότητες όσον αφορά τις πολλές εκκρεμότητες που έχει ο ΧΥΤΑ Σύρου, ξεκινώντας από το σοβαρότερο θέμα της πυρασφάλειας.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε αναλυτικότερα προς τη μείζονα αντιπολίτευση, ο ΧΥΤΑ δεν είχε πυρασφάλεια και σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι καταστροφές σε κάθε επίπεδο κι ως εκ τούτου και οι κυρώσεις θα ήταν εξαιρετικά σοβαρές για τον Δήμο.

Απευθυνόμενος στον Μάριο Βουτσίνο που έθεσε το σχετικό ερώτημα, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου ανέδειξε το γεγονός πως η σημερινή Διοίκηση επί της ουσίας βάλλεται εξαιτίας των όσων δεν έπραξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το κύτταρο σε διάστημα μίας ολόκληρης θητείας, λέγοντας τέλος, πως, όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή της κατάστασης, θα αποδειχθεί πως η κατάσταση του ΧΥΤΑ Σύρου σήμερα – παρά τις εκκρεμότητες - είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με αυτήν του παρελθόντος.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, πρέπει να αναφερθεί πως στο κύτταρο υπάρχουν μηχανήματα και εξοπλισμός τα οποία έχουν αρκετές φθορές και είναι εκτός λειτουργίας.

Υπάρχει κίνδυνος προστίμων(;)

Ειδικότερα, ο κ. Βουτσίνος επανέλαβε την ερώτηση που είχε απευθύνει προς τον Γιάννη Βρούτση και σε προηγούμενη συνεδρίαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου σχετικά με τον ΧΥΤΑ Σύρου.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο”, καθώς παρατήρησε πως, “υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δυστυχώς διογκώνονται συνεχώς και ερωτάται η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου, αν υπάρχει περίπτωση έστω και στο τέλος της σύντομης θητείας της να ασχοληθεί πιο ενεργά, πιο σοβαρά και πιο ουσιαστικά με τα θέματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ”.

Δηλαδή, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, “να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να τηρούνται τα νόμιμα και τα προβλεπόμενα από εργολάβους, υπεργολάβους μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση και παραδώσουμε σε λίγους μήνες τον ΧΥΤΑ σε μία καθωσπρέπει κατάσταση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που θα αναλάβει τη λειτουργία του”. Ο κ. Βουτσίνος ρώτησε ευθέως δε, αν υπάρχει περίπτωση “να παραδώσουμε έναν χώρο με σοβαρά προβλήματα και να κινδυνεύσει ο Δήμος με την υποβολή διοικητικών προστίμων;”, ζητώντας απάντηση από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Σύρου.

Για την πυρασφάλεια θα τρώγαμε μεγάλο πρόστιμο και αν είχαμε απώλειες ζωών τώρα δεν θα μιλούσαμε”

Στα ανωτέρω, ο κ. Βρούτσης – προλογικά – θέλησε να γνωστοποιήσει προς το σώμα, πως, οι απαντήσεις που θα δώσει, έχουν αναφερθεί προς τη μείζονα αντιπολίτευση επανειλημμένως.

“Και σε προσωπικές συζητήσεις και σε συναντήσεις πάνω στο κύτταρο, αλλά και σε συνεδριάσεις στον ΦΟΔΣΑ, όπως και μέσω mail έχετε κάνει ακριβώς την ίδια ερώτηση και έχετε λάβει ακριβώς την ίδια απάντηση” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας πως, “δεν θα αναφερθώ στο τι παραλάβαμε, αλλά θα πω ότι εμείς δουλέψαμε τον ΧΥΤΑ για 13 – 14 μήνες στη θητεία και μέσα σε αυτό το διάστημα είχαμε την πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown”.

Παρ' όλες τις δυσκολίες, υποστήριξε πως, “Οι συνθήκες στον ΧΥΤΑ Σύρου είναι κατά πολύ καλύτερες από αυτά που συναντήσαμε όταν τον παραλάβαμε” και σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “όταν τον παραδώσουμε θα μπορώ να σας κάνω έναν απολογισμό”.

Σχετικά με το ζήτημα των εκκρεμοτήτων του κυττάρου, θέλησε να υπενθυμίσει δε, πως, “Όταν παρέλαβε ο εργολάβος το 2018 με τη σύμβαση η οποία έτρεχε και θα ξεκινούσε ο μεγάλος διαγωνισμός, είχε ένα απίστευτα μεγάλο μέρος από παρατηρήσεις προς την τότε Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Φροντίσαμε εμείς, με βασικότερο το θέμα της πυρασφάλειας” καθιστώντας ξεκάθαρο πως στην τρέχουσα θητεία, η Διοίκηση του Φορέα ασχολήθηκε σημαντικά και ως όφειλε με τις εκκρεμότητες.

“Γι αυτό θα “τρώγαμε” μία πολύ μεγάλη ποινή” δήλωσε κατηγορηματικά προς τον κ. Βουτσίνο, εξηγώντας πως, “Το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν αναλάβαμε εμείς ήταν να φροντίσουμε να υπάρξει πυρασφάλεια πάνω στον ΧΥΤΑ. Αν δεν υπήρχε η πυρασφάλεια, τότε, όποια ποινή και να “τρώγαμε”, αν υπήρχε ζημιά σε ζωές, δεν θα συζητούσαμε”.

Μάλιστα, σε απόλυτο τόνο, ο Γιάννης Βρούτσης θέλησε να σημειώσει πως προκαλεί τη μείζονα αντιπολίτευση να συγκρίνουν φωτογραφίες της σημερινής εικόνας με τις αντίστοιχες κατά τον χρόνο παραλαβής του ΧΥΤΑ από τη σημερινή Διοίκηση, επαναλαμβάνοντας πως προσεχώς θα υπάρξει ακριβής απολογισμός.

“Σε λίγες ημέρες, η Επιτροπή καταγραφής των παγίων και των περιουσιακών στοιχείων θα παραδώσει στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Ο Φορέας θα σταματήσει να υφίσταται μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και πολύ πιθανό μέσα στον Νοέμβριο. Οπότε, θέλω να πιστεύω ότι πλέον δεν θα έχετε να πείτε κάτι άλλο για τον ΦΟΔΣΑ και τον ΧΥΤΑ και θα βρείτε κάποιο άλλο Νομικό Πρόσωπο ή κάποια άλλη Υπηρεσία του Δήμου να αρχίσετε να την “ξεχειλώνετε”” σχολίασε ειρωνικά ο κ. Βρούτσης, ολοκληρώνοντας την απάντησή του.