Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και η τεχνική μελέτη του έργου κατασκευής Σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου στη Βάρη από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑι

Ο στίβος και τα αθλήματα βρίσκουν στέγη στη Βάρη

Προς δημοπράτηση και η συντήρηση του γηπέδου στον Πάγο, μετά τον πολυχώρο στα Καμίνια
  • Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, 2020 - 06:20

Ένα ιδιαιτέρως σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο πρόκειται να αποκτήσει η Βάρη, το οποίο θα καλύπτει τις αναπάντητες ως σήμερα ανάγκες της στιβικής κοινότητας και των νεαρών αθλητών της περιοχής και του νησιού, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην κατασκευή του.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας την Παρασκευή εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και η τεχνική μελέτη του σημαντικού έργου, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί στίβος 200 μ. για κλασικά αθλήματα, αγωνιστικός χώρος με συνθετικό χλοοτάπητα, καθώς επίσης γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και τένις.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, όπως αναφέρθηκε άλλωστε και από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου, στην πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για την απόφαση του διαγωνισμού, με φόντο την ανυπαρξία ενός προπονητηρίου για τα αθλήματα του στίβου στη Σύρο, παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης του ακατάλληλου – ως τώρα - αθλητικού χώρου των Πευκακίων.

Σημειώνεται πως τον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο θα μπορεί να χρησιμοποιεί και το νέο Δημοτικό Σχολείο της Βάρης, ενώ όπως έχει υπογραμμισθεί από την Περιφέρεια, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνοδεύεται ακόμη και από τη σχετική απόφαση για τη συντήρηση του γηπέδου του Πάγου, όπως όμως και από την ολοκλήρωση του Πολυχώρου στα Καμίνια.

Καθίσταται σαφές πως το συγκεκριμένο Αθλητικό Κέντρο της Βάρης, αφού κατασκευαστεί από την Περιφέρεια, θα παραδοθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους προαναφερθέντες αθλητικούς χώρους στην περιφέρεια της Σύρου έχουν πραγματοποιήσει κατ΄ επανάληψη θετικές αναφορές και μέλη του Δήμου, σε δημόσιες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλύπτεται το κενό για τα αγωνίσματα του στίβου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, η πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου γνωστοποίησε τις εξελίξεις σχετικά με τις κινήσεις της για την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στη Βάρη, κατόπιν των θετικών αποφάσεων και της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

“Μετά την ολοκλήρωση του πολυχώρου στην Ερμούπολη (Καμίνια) συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας δημοπρατώντας το αθλητικό κέντρο της Βάρης. Έχοντας απολέσει τη μεγάλη ευκαιρία το 2004 για την κατασκευή του σταδίου που είχε εξαγγελθεί για την Ερμούπολη και το οποίο συμπεριελάμβανε στίβο ολυμπιακών διαστάσεων (400μ.), η Σύρος παρέμεινε χωρίς αθλητική εγκατάσταση για τον κλασικό αθλητισμό” αναφέρεται προλογικά στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, ενώ σημειώνεται ξεκάθαρα πως, “Προκειμένου λοιπόν να καλύψουμε αυτό το κενό προχωράμε στην κατασκευή του αθλητικού κέντρου της Βάρης, το οποίο θα ικανοποιήσει σημαντικές ανάγκες των ανθρώπων του κλασικού αθλητισμού”.

Τι θα περιλαμβάνει

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη το Αθλητικό Κέντρο θα περιλαμβάνει τα εξής: 1. Στίβο 200μ με τέσσερα κουλουάρ κατασκευασμένα με υλικό τελευταίας τεχνολογίας. 2. Σκάμμα για τη διεξαγωγή των αθλημάτων μήκους και τριπλούν. 3. Σκάμμα για τη διεξαγωγή των αθλημάτων ύψους και άλματος επί κοντώ. 4. Βαλβίδα ρίψεων. 5. Ευθεία με 5 κουλουάρ για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος των 60μ ταχύτητος με προοπτική επέκτασής του για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος των 100μ. 6. Γήπεδο μπάσκετ - βόλεϊ – τένις. 7. Εννέα πυλώνες ηλεκτροφωτισμού του σταδίου με φωτισμό LED. 8. Συνθετικό χλοοτάπητα για την κάλυψη όλου του σταδίου.

Απαραίτητες εργασίες και παιδική χαρά για ΑμΕΑ

Προκειμένου το Αθλητικό Κέντρο να αποκτήσει πλήρη λειτουργία θα απαιτήσει επιπρόσθετα και τις ακόλουθες εργασίες. 1. Ανακατασκευή των αποδυτηρίων. 2. Ανακατασκευή της εξέδρας με τοποθέτηση και πλαστικών καθισμάτων. 3. Ανακατασκευή των χώρων κάτω από τις εξέδρες όπου θα στεγαστούν το κυλικείο και γραφεία. 4. Κατασκευή άνετου χώρου στάθμευσης. 5. Δενδροφύτευση περιμετρικά του σταδίου.

Επιπλέον, η Περιφέρεια γνωστοποίησε πως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών “θα κατασκευαστεί παιδική χαρά στην οποία θα τοποθετηθούν και όργανα (παιχνίδια) για παιδιά με ειδικές ικανότητες (ΑμΕΑ)”.

Παρά τις δυσκολίες της εποχής τερματίζουμε πρώτοι”

Με φόντο τα ανωτέρω, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και Υπεύθυνος Αθλητισμού, Γιώργος Λεονταρίτης σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αθλητικό έργο και ανέφερε τα ακόλουθα: “Με συνέπεια συνεχίζουμε την υλοποίηση των αθλητικών έργων στη Σύρο για τα οποία είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Το συγκεκριμένο έργο θα καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των ανθρώπων που ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό, αλλά είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι θα μπορεί να αξιοποιείται καθημερινά από τα παιδιά του νέου σχολικού συγκροτήματος (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό σχολείο Βάρης, το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με το Δήμο) καθώς και για τις σχολικές τους εκδηλώσεις. Παρά τις δυσκολίες της εποχής συνεχίζουμε μαζί κερδίζοντας όλους τους αγώνες, τερματίζοντας... πρώτοι”.

 

Σχετικά αρχεία: