Η πανδημία “αδειάζει” δημοτικά ακίνητα
- Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020 - 06:19
- / Eνημέρωση: 27 Νοε. 2020 - 15:00
“Στον πάγο” μπαίνουν οι διαδικασίες εκμίσθωσης ακινήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως και οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας της, καθώς η πανδημία έχει κάμψει κάθε δυνατότητα ιδιωτών να προβαίνουν σε “επενδύσεις”.
Εντονότατος προβληματισμός εκφράστηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου, με αφορμή μία υπόθεση κεντρικού ακινήτου το οποίο “άδειασε” προσφάτως και όπως προβλέπεται θα παραμείνει - για μεγάλο χρονικό διάστημα - κενό.
Σύμφωνα με όσα έγιναν κατανοητά, ακόμη και κεντρικά ακίνητα του Δήμου που βρίσκονται πλησίον την πλατείας Μιαούλη, ενώ άλλοτε θα ήταν περιζήτητα, πλέον, έχουν μπει σε λίστα “αναμονής” για την αξιοποίησή τους.
Την ίδια στιγμή, οι ενοικιαστές δημοτικής περιουσίας προχωρούν σε αιτήματα μείωσης των οικονομικών ανταλλαγμάτων, καθώς η μειωμένη κίνηση, αλλά κυρίως τα διαστήματα του lockdown, καθιστούν την επιβίωσή τους αμφίβολη.
Μοναδικό δεδομένο μέχρι στιγμής αποτελεί το γεγονός πως το “τοπίο” όσον αφορά την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων ήδη αλλάζει σημαντικά, εξέλιξη που δυστυχώς προκαλεί μειώσεις και στα δημοτικά έσοδα.
Εμπόδια για έναν ακόμη χρόνο
Σχετικά με μία ακόμη υπόθεση δημοτικού ακινήτου, το οποίο από το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν και μετά άδειασε και βρίσκεται στην οδό Χίου, αναπτύχθηκε γενικότερη συζήτηση για την κατάσταση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο Δήμος.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης αφού ανέφερε πως το εν λόγω ακίνητο συνοδεύεται από θέματα στο “πατάρι” του και δεν θα μπορούσε άμεσα να δοθεί για αξιοποίηση σαν επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, προχώρησε στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή σε ό,τι συνδέεται με το πώς επηρεάζει η πανδημία το θέμα των δημοτικών ακινήτων.
“Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα για το συγκεκριμένο ακίνητο. Το πρώτο θέμα αφορά στο πατάρι που υπάρχει για το οποίο αν τυχόν προχωρήσουμε σε μίσθωση και υπάρξει ενδιαφέρον για υγειονομικούς σκοπούς, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Οπότε εάν δεν θέλουμε να θίξουμε αυτό το θέμα θα πρέπει να πάμε σε μίσθωση που να μην προσδιορίζει τα υγειονομικού σκοπού ακίνητα” ανέφερε ενημερωτικά προς τους συμβούλους, εξηγώντας πως, “Το δεύτερο έχει να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά και στην οποία είμαστε αυτήν τη στιγμή. Ενδεχομένως να μην υπάρξει ενδιαφέρον”.
Ως εκ τούτου, ο ίδιος διευκρίνισε πως, “Η λογική της Υπηρεσίας και η δική μου φέρνοντας το θέμα εδώ είναι να βγει η σχετική απόφαση της Επιτροπής αλλά να μην υπάρξει άμεση εκτέλεσή της. Να υπάρχει η απόφαση και ανάλογα με το πώς πηγαίνει η πανδημία να προβούμε στην εκτέλεσή της”.
Πρόσθεσε μάλιστα, πως, “Πιθανότατα αν δεν μας ενοχλήσει κάποιος ενδιαφερόμενος άμεσα, πάμε για την επόμενη χρονιά”.
Συνεχίζοντας να εκθέτει τους προβληματισμούς του, τόνισε πως, “Είναι η πλέον ακατάλληλη περίοδος για να βγάλουμε ένα ακίνητο σε μίσθωση αφού βλέπουμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν δραματικά από στιγμή σε στιγμή”.
Εκτιμώντας το διάστημα κατά το οποίο ο Δήμος θα συνεχίσει να είναι αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο Γιάννης Πιταούλης πρόσθεσε τα εξής: “Θεωρώ δυστυχώς πως η κατάσταση αυτή που ζούμε σήμερα, θα κρατήσει για ακόμη έναν χρόνο”.
Εναλλακτική πρόταση για απευθείας μίσθωση όταν ευνοήσουν οι συγκυρίες
Σχετικά με τα παραπάνω, κατέθεσε μία εναλλακτική πρόταση ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς, προκειμένου όπως υποστήριξε ο Δήμος να μη χάσει χρόνο, στο θέμα της αξιοποίησης ακινήτων, όταν ευνοήσουν οι συγκυρίες.
“Η διαδικασία γνωρίζετε όλοι καλά πως πρέπει να υπάρξει. Όμως δεν νομίζω πως θα υπάρξει ενδιαφέρον γιατί η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική” υπογράμμισε ο ίδιος, γνωστοποιώντας τη δική του οπτική.
“Η πρότασή μου θα ήταν να προχωρήσει ο διαγωνισμός, να υπάρχουν τα πρακτικά. Δεν έχει σημασία αν θα είναι άγονες οι προσπάθειες. Κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιον και να πάμε σε απευθείας μίσθωση” σχολίασε, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο, “να κερδίσουμε τουλάχιστον χρόνο”.
Ο ίδιος επανέλαβε δε, πως, σήμερα, “απ΄ ό, τι βλέπουμε στην αγορά, η κατάσταση είναι δραματική”, σημειώνοντας παράλληλα πως, αρκετοί ιδιοκτήτες “ζητούν μείωση των ενοικίων λόγω Covid – 19 σε ποσοστό 50%”.
“Αυτή τη στιγμή η αγορά στενάζει και τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά. Αγωνιούν αν θα ανοίξουν έστω και για μερικές ημέρες να δουλέψουν για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ποιος θα έρθει να ανοίξει μαγαζί και θα δεσμεύσει χρήματα, τη στιγμή που δεν ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους” πρόσθεσε από την πλευρά του ο Νίκος Φωτεινιάς, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.
Αναμονή για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση
Σε ανάλογο τόνο με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Γιάννη Πιταούλη προχώρησε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, υποστηρίζοντας πως αν βγει μία γενική πρόσκληση θα καταγραφεί αν υπάρχει ενδιαφέρον και αργότερα ο Δήμος προχωρά στην προβλεπόμενη διαδικασία.
Επί της πρότασης του κ. Φωτεινιά, ο ίδιος εξήγησε πως θα είναι δεσμευτικό προσεχώς να προβεί ο Δήμος σε συμφωνία που ενδεχομένως δεν θα τον ωφελήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
“Το σωστό είναι αυτό που κάνουμε διότι θα φάμε πάρα πολύ χρόνο. Ας το βάλουμε γενικά. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και σε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος να δούμε τι θα προκύψει” ανέφερε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “Αν βάλουμε διακήρυξη περνάμε στη μίσθωση μετά με τους όρους που θέσαμε”. Ο κ. Αθανασίου εξήγησε πως χρήσιμο για τον Δήμο θα είναι να αξιοποιεί τα ακίνητα με τους καλύτερους δυνατούς όρους προς όφελος του δημοτικού ταμείου.
“Να έχουμε ένα έσοδο παραπάνω”
Τη συζήτηση έκλεισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επαναλαμβάνοντας πως, για την αξιοποίηση ακινήτων του Δήμου, “ενδεχομένως μια καλή περίοδος θα ήταν οι πρώτοι μήνες της επόμενης χρονιάς και με φόντο ίσως κάποιες ευνοϊκές εξελίξεις και με κάποιο εμβόλιο, οι οποίες μπορεί να δώσουν κάποιες ελπίδες παραπάνω, ώστε αντίστοιχα κι εμείς να έχουμε ένα εισόδημα παραπάνω”.
Ο κ. Πιταούλης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας τέλος πως ακόμη και όσοι αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στη συνέχεια υπαναχώρησαν. Αυτή η κατάσταση επικρατεί σε γενικό επίπεδο και με φόντο τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για την καλύτερη επιλογή στον τρόπο αξιοποίησης ακινήτων από την επόμενη χρονιά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ και θα πάμε σε δημοπρασία”
2 Οκτ. 2024 - 6:19 - Περικοπές στις δωρεάν παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων
17 Σεπ. 2024 - 6:20 - Τέλος οι επινοικιάσεις για τα δημοτικά ακίνητα
23 Μαΐου. 2024 - 6:19 - Η αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων “αντίβαρο” σε οικονομικές απώλειες
2 Νοε. 2023 - 6:19 - Ο οικονομικός “χάρτης” προτεραιοτήτων για το 2023
1 Μαρ. 2023 - 6:19