Αγροτικός Σύλλογος Σύρου - Επιστολή προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές του νομού

Κραυγή αγωνίας για την επιβίωση αγροτών και κτηνοτρόφων της Σύρου

  • Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020 - 13:48
  • /   Eνημέρωση: 2 Δεκ. 2020 - 7:43

Ο Σύλλογος μας παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις στη χώρας μας, βλέποντας την υγειονομική κρίση να προκαλεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στους περισσότερους κλάδους της χώρας.

Και ενώ έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων σε κλάδους όπως τον τουριστικό και τον εμπορικό, φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι ο αγρο-κτηνοτροφικός τομέας δεν πλήττεται .

Αλήθεια, πώς μπορεί να κυριαρχεί αυτή η άποψη όταν ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων μας διοχετεύονται στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Ειδικότερα στο νησί μας , οι αγρότες πλήττονται διπλά καθώς η μικρή παραγωγή τους ,τους στερεί τη δυνατότητα συνεργασίας με τις υπεραγορές τροφίμων του νησιού (οι οποίες προμηθεύονται προϊόντα αποκλειστικά από χοντρεμπόρους)

Και ενώ ανακοινώθηκαν πρόσφατα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, με μεγάλη λύπη διαπιστώσαμε ότι αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και λιγοστές περιοχές ανά την Ελλάδα.

Αλήθεια, γιατί να ενισχύεται οικονομικά η θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας, αγγουριού και μελιτζάνας στην Κρήτη και να εξαιρούνται τα δικά μας θερμοκήπια και οι δικές μας καλλιέργειες;

Γιατί να ενισχύεται οικονομικά η Ελιά Καλαμών και να εξαιρούνται οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στα νησιά του Αιγαίου;

Γιατί το πρώιμο καρπούζι και όχι το γλυκό πεπονάκι της Σύρου που «εγκλωβίστηκε» στη μικρή αγοραστική δύναμη της τοπικής μας κοινωνίας;

Τα προιόντα μας δεν είναι κουβέρτες ή μπλουζάκια που θα τα κρύψουμε στις αποθήκες και θα τα πουλήσουμε μετά την λήξη της πανδημίας ….

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Σύρου δεν είναι κτηματίες που καλλιεργούν πεδιάδες αλλά

αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι 360 ημέρες το χρόνο, σε εκτάσεις που δεν ξεπερνούν τα

δέκα στρέμματα, κάτοχοι θερμοκηπιακής καλλιέργειας που απαιτεί καθημερινή πολύωρη

φροντίδα και υψηλό κόστος συντήρησης.

Πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τη διάνοιξη γεωτρήσεων, λόγω ανομβρίας και έλλειψης

φυσικών πηγών .

Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγρο-κτηνοτροφία στα νησιά μας είναι ήδη κακές

και αποτρέπουν τους νέους από την ενασχόλησή τους με αυτήν.

Ήδη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας παλεύουν για τη βιωσιμότητα των

επιχειρήσεών τους.

Το ότι είμαστε λίγοι γίνεται αφορμή να αποκλειστούμε από κάθε μορφή οικονομικής ενίσχυσης; Δεν είμαστε χιλιάδες αλλά είμαστε ένας μικρός οικονομικός πνεύμονας για τα βραχώδη νησιά μας που δεν πρέπει να εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στον τουρισμό.

Οι παρούσες συνθήκες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση .Ακόμη

μια θηλιά στο λαιμό των μικρών παραγωγών των Κυκλάδων και των κτηνοτρόφων.

Όπως και στην επιστολή που σας έχουμε αποστείλει στις 31 Μαρτίου 2020 , παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα τη λήψη μέτρων για την επιβίωση όλων των

αυτοαπασχολούμενων αγροκτηνοτρόφων, όχι μόνο της Σύρου αλλά των Κυκλάδων , που εξακολουθούν να δίνουν πρωτογενή προϊόντα στη χώρα μας με τα δικά τους πενιχρά μέσα και επιτρέπουν στα νησιά μας να έχουν αυτάρκεια προϊόντων σε περιπτώσεις αποκλεισμού των νησιών λόγω καιρικών ή άλλων

συνθηκών.