Προβληματισμός και διευκρινίσεις για τη στασιμότητα γύρω από τη δημιουργία της Στέγης «Μάνος Ελευθερίου» στο πρώην «Πάνθεον»

Σκέψεις για εύρεση εναλλακτικού χώρου

Από τον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2021 θα υποστηριχτεί η οργάνωση της πολυαναμενόμενης Στέγης «Μάνος Ελευθερίου» στην καρδιά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Ο νέος πολιτιστικός χώρος θα αποτελέσει έμπρακτη απόδοση τιμής στη μνήμη του σπουδαίου δημιουργού και αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του τόσο στις Τέχνες και τα Γράμματα, όσο και στην γενέτειρά του.

Οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την υλοποίηση του έργου εκφράστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατόπιν σχετικής ερώτησης που τέθηκε από το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξη Αθανασίου.

Υπενθυμίζεται ότι, η δημιουργία μόνιμης έκθεσης, αφιερωμένης στον Μάνο Ελευθερίου, καθώς και η φιλοξενία της στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης και συγκεκριμένα, στον χώρο του πρώην «Πάνθεον», εγκρίθηκαν από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2019, κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Για τον παραπάνω σκοπό, η κ. Ευαγγελία Ελευθερίου δώρισε προς τον Δήμο προσωπικά αντικείμενα του αδερφού της, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Σύρο.

Ερωτηματικά για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής

Δεδομένης της στασιμότητας που παρατηρείται γύρω από την εκτέλεση των ειλημμένων αποφάσεων, η μείζων μειοψηφία επαναφέρει συχνά το θέμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για το ίδιο το νησί, αλλά και το οφειλόμενο χρέος ευγνωμοσύνης προς το Συριανό λογοτέχνη, ποιητή, στιχουργό, μελετητή και συλλέκτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Αθανασίου ρώτησε τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Γιάννη Πιταούλη, εάν η Δημοτική Αρχή προτίθεται να κινήσει τις διαδικασίες σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ή αν προσανατολίζεται στην εκμίσθωση του πρώην «Πάνθεον» για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, με προϋπόθεση την αναζήτηση εναλλακτικού χώρου για τη στέγαση της μόνιμης έκθεσης που θα αρμόζει στο μέγεθος, την αξία και τη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου.

Κατέστησε μάλιστα γνωστό ότι κατά την προηγούμενη θητεία, ο Δήμος είχε δεχτεί μεγάλο αριθμό προτάσεων για εκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου, χωρίς ωστόσο να ευοδωθεί καμία εξ’ αυτών. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι, το πρώην «Πάνθεον», χώρος ιστορικής σημασίας για τον Δήμο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο και όχι να παραμένει αποθηκευτικός χώρος, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Έκρινε δε, ότι το «Πάνθεον» εξακολουθεί να αποτελεί ιδανική επιλογή για τη Στέγη «Μάνος Ελευθερίου», καθώς βρίσκεται πλησίον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, την οποία ο δημιουργός αγαπούσε και ενίσχυε μέσω των δωρεών του.  Καταλήγοντας, υπενθύμισε πως η κ. Ελευθερίου, αν και «βομβαρδίστηκε» από αιτήματα διαφόρων Δήμων της χώρα για τη φιλοξενία έκθεσης αντικειμένων και κειμηλίων του αδερφού της στο δικό τους έδαφος, η ίδια επέλεξε να μείνει πιστή στον γενέθλιό τόπο τους.

Σε επικοινωνία με την αδερφή του δημιουργού

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης διευκρίνισε αρχικά ότι για την ανάκληση μιας ειλημμένης από το δημοτικό συμβούλιο απόφασης απαιτείται η λήψη νέας γνωμοδότησης από το Σώμα. Ως εκ τούτου, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια τροποποίηση. Ενημέρωσε επίσης πως παρά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς την παρούσα Δημοτική Αρχή, δεν έχει ληφθεί απόφαση για την αλλαγή της χρήσης του και ειδικότερα, την εκμίσθωσή του. Ωστόσο δεν έκρυψε ότι, λόγω του προβληματισμού της δημοτικής αρχής γύρω από αυτό το θέμα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού εξέτασαν κι άλλους διαφορετικούς χώρους, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την μόνιμη έκθεση αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν κάποιες επαφές με την κ. Ελευθερίου η οποία έλαβε τη διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα ζητηθεί η δική της συγκατάθεση.

Ο κ. Πιταούλης κατέστησε, μεταξύ άλλων, γνωστό ότι η κ. Ελευθερίου επρόκειτο να επισκεφτεί τη Σύρο, τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να δουν μαζί αντίστοιχους χώρους, ωστόσο λόγω πανδημίας αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Η δημοτική αρχή περιμένει τη δική της θετική απόκριση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο συγκεκριμένος χώρος», σημείωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.

Όσον αφορά στη δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων, ο κ. Πιταούλης, τόνισε ότι εκτός από τον συμβολικό σκοπό και χαρακτήρα τους θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στις δυνατότητες ανθεκτικότητάς τους σε βάθος χρόνου. «Η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που έχουμε κάνει συνολικά σαν δήμος όλα τα χρόνια και των πολιτιστικών χώρων που διαθέτουμε, ενδεχομένως να μην είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη με την έννοια ότι μπορεί να δημιουργούμε αξιόλογους πολιτιστικούς χώρους, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και πώς αυτοί θα λειτουργήσουν και θα συντηρηθούν (προσωπικό, λειτουργικά έξοδα και έσοδα που θα μπορούσαν να επιφέρουν).

Καταλήγοντας, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη πολιτιστική αξία που θα είχε η Στέγη «Μάνος Ελευθερίου», ο Δήμος θα αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες μέσα στον προϋπολογισμό του 2021, έτσι ώστε η μόνιμη έκθεση να στηθεί και να οργανωθεί σε μια καλύτερη βάση.