Ελάφρυνση στις χρεώσεις ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του 2021 για οικίες και επιχειρήσεις σε ποσοστό μέχρι 10%

Μειώνονται τα δημοτικά τέλη στη Σύρο

Ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με φόντο τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας και σε τοπικό επίπεδο

Να προχωρήσει σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στη Σύρο αποφάσισε η Δημοτική Αρχή, πραγματοποιώντας τη σχετική εισήγηση προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να ανακουφίσει στο μέτρο του εφικτού, δημότες και επιχειρηματίες, τα “πορτοφόλια” των οποίων μετρούν αιματηρές απώλειες όλους τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης ανέφερε σε απόλυτο τόνο πως η συγκεκριμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής προκύπτει προκειμένου να υποστηριχθούν οι δημότες της Σύρου, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο και στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εξέλιξη της διόρθωσης των αδήλωτων τετραγωνικών με συστηματική δουλειά την οποία κι έφερε εις πέρας το Τμήμα Εσόδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Με την ανωτέρω απόφαση συντάχθηκε και η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον δημοτικό σύμβουλο, Αλέξη Αθανασίου να υπογραμμίζει την ευθύνη του Δήμου να πράξει το καλύτερο προς υποστήριξη των επιχειρήσεων και των δημοτών.

Ως εκ τούτου, το σύνολο των μελών της Οικονομικής Επιτροπής υπερψήφισε τις προβλέψεις για μείωση των τελών σε ποσοστό 8% και 10% αντίστοιχα για οικίες και επιχειρήσεις, για όλο το οικονομικό έτος του 2021.

Γ. Πιταούλης: Η νέα πραγματικότητα θα μας συνοδεύει τουλάχιστον για ένα έτος

Καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν την εισήγηση για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανέφερε τα ακόλουθα σχετικά με τη συλλογιστική του Δήμου: “Είναι προφανές ότι είμαστε στην εποχή του κορωνοϊού και άρα σε μία νέα πραγματικότητα για όλους. Αυτό επηρεάζει όλες τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας καθώς αυτή η νέα πραγματικότητα θα μας συνοδεύει σίγουρα και για τον επόμενο χρόνο”.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη κατάσταση “για εμένα και τη Δημοτική Αρχή έπαιξε τον κύριο ρόλο και σήμερα εισηγούμαστε μία σημαντική μείωση στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και ιδιαίτερα στον επαγγελματικό συντελεστή που φθάνει στο 10%”.

Αναφορικά με την εν λόγω απόφαση, τόνισε πως, προκύπτει καθώς “οι ανάγκες και ο τρόπος που λειτουργεί πλέον η οικονομία, μας οδηγεί στο να δώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερη στήριξη στις επιχειρήσεις”.

Αντίστοιχα όμως, δήλωσε ξεκάθαρα πως, “μειωμένοι (προς τα κάτω) θελήσαμε να είναι οι συντελεστές που αφορούν στις οικίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν μέχρι και 8%”.

Για τους συγκεκριμένους συντελεστές δε, τόνισε πως ο Δήμος επιτυγχάνει να τους έχει ίδιους κι ενιαία για όλες τις περιοχές, κάτι που όπως σχολίασε “έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά έτη”.

Στη γενική εισήγησή του, ο Γιάννης Πιταούλης θέλησε να γνωστοποιήσει σχετικά με τα δυνητικά τέλη (πολιτισμός, τουρισμός και οικοδομικές άδειες), πως, τουλάχιστον για το πεδίο του Τουρισμού, “θελήσαμε να υπάρξει μία ανακατανομή στις δαπάνες έτσι ώστε αυτές που σχετίζονται με την προώθησή του, να έχουν τους αντίστοιχους πόρους για να μπορούμε να ενισχύσουμε και αυτό το κομμάτι της οικονομίας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο νησί”.

Σχετικά με τις αποφάσεις και τους λόγους που καταφέρνει να επιτύχει τις συγκεκριμένες μειώσεις ο Δήμος, ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής. “Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για συγκράτηση των δαπανών, οργάνωση και ομαδοποίηση των προμηθειών έχει συνεισφέρει για να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο όμως το κύριο κομμάτι που βοήθησε ήταν το Τμήμα Εσόδων” σημείωσε σχετικά, επισημαίνοντας δε, πως, η ενίσχυσή του με προσωπικό το τελευταίο έτος αποδείχθηκε ορθή, καθώς έφερε αποτελέσματα.

“Αυτό το Τμήμα επί μία δεκαετία πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους όσον αφορά τα τετραγωνικά. Και αυτό ήρθε να ενισχύσει, δηλαδή τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών” πρόσθεσε ο ίδιος εξηγώντας παράλληλα πως, σημαντικό “πλεονέκτημα” για τον Δήμο είναι και το χρηματικό υπόλοιπο που διαθέτει.

“Επίσης, υπάρχει ένα σημαντικό χρηματικό υπόλοιπο που διαμορφώθηκε στο τέλος του 2019 στις 750 χιλ. ευρώ και για τη φετινή χρονιά προβλέπεται να φτάσει στις 950 χιλ. ευρώ το οποίο μαρτυρά ότι τα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας καλύπτουν το κόστος της Υπηρεσίας”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “έχει διαμορφωθεί ένα “μαξιλάρι”, από το οποίο κατά την περυσινή χρονιά θελήσαμε να προωθήσουμε το κομμάτι της ενίσχυσης του στόλου και των επενδύσεων”.

Νέα οχήματα στην Καθαριότητα και επενδύσεις στον ηλεκτροφωτισμό

Βέβαια, ο κ. Πιταούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις χρηματοδοτήσεις που έλαβε ο Δήμος τον τελευταίο χρόνο, μέσα από τις οποίες τελικώς – η Δημοτική Αρχή - θα προβεί στην αγορά και προμήθεια οχημάτων καθαριότητας.

“Το 2019 πήραμε χρηματοδότηση 150 χιλ ευρώ από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα με την προμήθεια των απορριμματοφόρων και αντίστοιχα ποσό 228 χιλ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την επόμενη χρονιά” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο ίδιος θέλησε να σημειώσει πως υπάρχουν πάγιες ανάγκες σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, εξηγώντας πως, γι αυτόν τον λόγο, “κάναμε μία αρχική πρόβλεψη για μία πολυετή δαπάνη που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες των δημοτικών περιοχών”.

“Πλέον δίδεται ενδεχομένως κι ένα μεγαλύτερο περιθώριο παρεμβάσεων” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Σχετικά με τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, ο ίδιος υπενθύμισε τέλος, πως, καλύπτεται το κόστος μισθοδοσίας της Καθαριότητας, η λειτουργία του ΧΥΤΑ που πέρασε στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και η αποκομιδή της ανακύκλωσης που περιέρχεται σε Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης.

Ο Γιάννης Πιταούλης υποστήριξε πως η στάση του Δήμου έχει στόχο να ανακουφίσει τους πολίτες στο μέτρο του εφικτού, τονίζοντας πως, “Αν η κατάσταση προχωρήσει κι εξελιχθεί πολύ χειρότερα, θα υποστηριχθεί η επιχειρηματική κοινότητα και με άλλους τρόπους που θα αναζητήσει ο Δήμος”.

Πολιτισμός και Τουρισμός

Σε συνέχεια των ανωτέρω και σχετικά με τη συζήτηση των δυνητικών τελών, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θέλησε να προσθέσει πως για τον Πολιτισμό υπάρχει ένας κωδικός για τις εκδηλώσεις, ενώ τα χρηματικά υπόλοιπα κατευθύνονται σε επενδύσεις για αναβάθμιση και συντήρηση του θεάτρου “Απόλλων”. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει κι ένα ποσό για την αξιοποίησή του στην κατεύθυνση της δημιουργίας της “Στέγης Μάνου Ελευθερίου” ενώ σχολίασε πως μέριμνα του Δήμου είναι να κάνει ό,τι καλύτερο για το προσωπικό του Τμήματος και τη λειτουργία του.

Ολοκληρώνοντας το θέμα των δυνητικών τελών, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως, “αναφορικά με το τουριστικό πλάνο που πρόσφατα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαστε σε θέση να το χρηματοδοτήσουμε σε ποσοστό άνω του 85%” μέσω της ενίσχυσης του τουριστικού τέλους και της αντίστοιχης μείωσης των συντελεστών Καθαριότητας”.

Αλ. Αθανασίου: Ικανοποιητικό πλάνο

Τη σύμφωνη γνώμη του με την απόφαση μείωσης τελών προς επιχειρήσεις και δημότες εξέφρασε ο Αλέξης Αθανασίου από την αντιπολίτευση, απευθύνοντας συγχαρητήρια δημοσίως προς την Οικονομική Υπηρεσία για τη δουλειά της, που σε καιρό πανδημίας δε, πρέπει να αφομοιώνει και να εφαρμόζει τάχιστα νέα νομοθεσία.

“Σας τιμά κ. πρόεδρε που είπατε για το χρηματικό υπόλοιπο που βρήκατε” σχολίασε παρακάτω το μέλος της μειοψηφίας, τονίζοντας παράλληλα πως, “Δεν μπορεί παρά να μας ευχαριστεί αυτή η απόφαση, καθώς θεωρούμε πως κι εμείς έχουμε συμβάλλει για τη μείωση που θα δει στην τσέπη του ο δημότης και ο επιχειρηματίας”. Ως εκ τούτου, ανέφερε πως, “Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές η διαχείριση και το πλάνο για το 2021 είναι ικανοποιητικό και θα είμαστε θετικοί ως προς την ψήφιση”.

Ωστόσο, λευκό ψήφισε η μειοψηφία στο θέμα των δυνητικών τελών, υποστηρίζοντας πως δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία, δεν ήταν αναγκαία η αύξηση του τουριστικού τέλους. “Σαφώς και να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στον Τουρισμό, σαφώς κατανοούμε πως μπορεί να μην υπάρχουν τακτικά με τα οποία θα μπορούσαμε πιθανώς να ενισχύσουμε το τουριστικό πλάνο” σχολίασε ο κ. Αθανασίου, αλλά σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “οι ενισχύσεις για τον Τουρισμό έπρεπε να έρθουν μέσω του Υπουργείου Τουρισμού λόγω της πανδημίας”.

“Ξέρουμε ότι το 2021 θα συνεχίσουμε με παρόμοιο τρόπο, άρα, θα μπορούσε αυτή τη χρονιά να μείνει χωρίς αυτήν την αύξηση” επανέλαβε ο ίδιος, καταλήγοντας στην τοποθέτησή του.