Δέσμευση του ΔΣ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης απέναντι στο ΓΕΣ και το ΤΕΘΑ για συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αποκτηθεί κατά κυριότητα το 53% της συνολικής έκτασής του (42 στρέμματα)

Προϋποθέσεις για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου

Ερωτήσεις για τον χρόνο που θα υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα αλλά και η απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του Υπ. Εθνικής Άμυνας

Στην κυριότητα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επιδιώκεται να περάσουν 42 στρέμματα της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου “Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου”, μετά από τις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία έθεσε προς ψήφιση χθες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις προϋποθέσεις παραχώρησης που ζητά με έγγραφό του το ΓΕΣ και το ΤΕΘΑ.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας γνωστοποίησε το ακριβές περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο προκύπτει ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που ο ίδιος έκανε με την πλευρά του Στρατού, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών, με σκοπό την απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου – ιδιαιτέρως σημαντικού -, το οποίο γεωγραφικά βρίσκεται σε συνέχεια της πόλης, αλλά και δίπλα στο μελλοντικό νέο λιμάνι της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται ρητά από την πλευρά του ΤΕΘΑ, για την έκδοση θετικής γνώμης σχετικά με την παραχώρηση των 42 στρεμμάτων του στρατοπέδου, θα πρέπει πρωτίστως ο Δήμος να ανταποκριθεί σε τρεις προϋποθέσεις, δεδομένου πως το στρατόπεδο θα συνεχίσει να είναι ενεργό σε περιορισμένο τμήμα της συνολικής έκτασης. Ειδικότερα, θα πρέπει να μεριμνήσει με δική του οικονομική επιβάρυνση (κατ΄ εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας 350 – 400 χιλ. ευρώ) για την μεταφορά των “θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων” που βρίσκονται στο προς αποδέσμευση τμήμα του στρατοπέδου, σε χώρο που θα παραμείνει το ενεργό στρατόπεδο, να φροντίσει για την κατασκευή ειδικής περίφραξης και να υλοποιήσει εργασίες ηλεκτροφωτισμού.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως θα απαιτηθεί επιπλέον η τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ για την πολεοδόμηση του χώρου, θέμα για το οποίο ανέφερε γενικώς πως θα χρειαστεί κάποιο σημαντικό διάστημα, ενώ όπως αναφέρθηκε ορθά στη συνεδρίαση από αιρετά πρόσωπα, κρίνεται απαραίτητη και η σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση.

Επιπλέον, ο κ. Λειβαδάρας υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευσή του για ανάπτυξη πανεπιστημιούπολης στον χώρο, με σκοπό την ανάπτυξη ενός δεύτερου Τμήματος στο νησί ενώ τόνισε πως το θέμα αυτό θα απασχολήσει διακριτά σε μελλοντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω εξέλιξη υποστηρίχθηκε από τις παρατάξεις “Πρώτα η Σύρος” και “Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου”, καθώς τονίσθηκε από πλευράς τους πως το νησί θα ωφεληθεί, αν αυτά τα 42 στρέμματα περάσουν στην κυριότητα του Δήμου και αξιοποιηθούν ορθά.

Ωστόσο, καταψηφίστηκε από τη μείζονα μειοψηφία και συγκεκριμένα από την παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε”, η οποία σαν προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε επιδιώξει τη συνεκμετάλλευση και όχι την παραχώρηση του στρατοπέδου, κατόπιν του Συμφώνου Συναντίληψης που είχε υπογράψει ο Γιώργος Μαραγκός με τον Πάνο Καμμένο σε εκδήλωση στη Σύρο, αναθέτοντας μάλιστα σε μελετητικό γραφείο τη διατύπωση προτάσεων αξιοποίησης (ξενοδοχείο 5 αστέρων).

Τρεις προϋποθέσεις για τον Δήμο

Όπως προαναφέρθηκε, σχετικά με την παραχώρηση του τμήματος των 42 στρεμμάτων του στρατοπέδου “Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου”, με έγγραφό του, το ΤΕΘΑ, ζητά από τον Δήμο να αναλάβει την κάλυψη συγκεκριμένων θεμάτων.

Αυτούσιο το περιεχόμενο του εγγράφου που ανέγνωσε ο Δήμαρχος προς τους Δημοτικούς Συμβούλους έχει ως ακολούθως: “Σας γνωρίζουμε ότι η Στρατιωτική Υπηρεσία καθόρισε τα όρια του στρατοπέδου “Ζαφείρη στην Ερμούπολη Σύρου που θα διαχωρίζουν το τμήμα του ακινήτου, εντός του οποίου δύναται να συνεχισθεί η διαδικασία πολεοδόμησης, σε συνεργασία μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από το τμήμα του ακινήτου που θα παραμείνει ως ενεργό στρατόπεδο.

Προϋποθέσεις που τέθηκαν από τη Στρατιωτική Υπηρεσία για την αποδέσμευση, του προς πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου είναι οι παρακάτω:

α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (Γραφείων Κινήσεως, Διμοιρία Συντηρήσεως, όρχος οχημάτων, Λουτρά, WC, ράμπα συντήρησης οχημάτων, υποδομή για μεταφορά του υποσταθμού – κεντρικού πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος, χώρος εναποθήκευσης καυσίμων, νέα πύλη βαρέων οχημάτων) που ευρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, καθώς και σε επιπλέον έκταση εμβαδού 1.056 τ.μ., η οποία θα παραμείνει στο ενεργό στρατόπεδο και θα εξαιρεθεί της πολεοδόμησης.

β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων, τμήμα της οποίας θα κατασκευασθεί από σκυρόδεμα και η υπόλοιπη θα είναι “τύπου ΝΑΤΟ” από συρματόπλεγμα.

γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων και κατάλληλη υποδομή, για την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλείας (κάμερες επιτήρησης).

Παρακαλούμε για τη δέσμευση του Δήμου, με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την ανάληψη του κόστους και την υλοποίηση της κατασκευής των παραπάνω εγκαταστάσεων στις νέες θέσεις, προκειμένου στη συνέχεια, το ΓΕΣ να εκδώσει γνωμάτευση, για τη μη επιχειρησιακή αναγκαιότητα και εν γένει μη στρατιωτική χρήση, του προς αποδέσμευση τμήματος του Στρατοπέδου “ΖΑΦΕΙΡΗ”, ώστε να συνεχισθεί η διαδικασία πολεοδόμησης”.

Σημειώνεται πως το ΤΕΘΑ διαβίβασε στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και τα σχεδιαγράμματα του στρατοπέδου, με την όδευση της νέας περίφραξης, καθώς και σχεδιαγράμματα με τις θιγόμενες υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τις νέες θέσεις αυτών.

Ένα όραμα παίρνει σάρκα και οστά”

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη θετική εξέλιξη που θέλει τον Δήμο να διεκδικεί για να λάβει κατά κυριότητα το 53% από το συνολικό οικόπεδο του στρατοπέδου, καθώς όπως εξήγησε αυτό το αποτέλεσμα ήρθε μετά από σειρά επαφών και συζητήσεων με τον Στρατό, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Σύρο. Αφού υπενθύμισε και την αυτοψία που είχε γίνει προ καιρού στον χώρο του στρατοπέδου, ο ίδιος, αναφέρθηκε στην επίμονη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα που θα ωφελήσει όλο το νησί. “Ένα όραμα παίρνει σάρκα και οστά” σχολίασε ο Νίκος Λειβαδάρας, σημειώνοντας σε απόλυτο τόνο πως θα συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι τέλους, ώστε αυτά τα στρέμματα να αξιοποιηθούν τόσο προς όφελος της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όσο και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και αναφορικά με το περιεχόμενο του εγγράφου, ο ίδιος θέλησε να ενημερώσει το σώμα πως θα απαιτηθεί ένα κόστος της τάξεως των 350 – 400 χιλ. ευρώ για να ανταποκριθεί ο Δήμος στις προϋποθέσεις που βάζει επί τάπητος το ΤΕΘΑ, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ενώ διευκρίνισε πως από τα 42 στρέμματα, θα μπορούν να οικοδομηθούν τα 30.500.

Ο ίδιος, αν και δεν εξήγησε προς το παρόν από πού θα καλυφθεί αυτό το ποσόν, ωστόσο, το μέλος της πλειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, εξήγησε πως αυτό το ποσόν θα μπορούσε να προκύψει ακόμη και από τα έσοδα που έχει ο Δήμος από τα πρόστιμα της πολεοδομίας.

Σχετικά με την δυνατότητα πολεοδόμησής του, τόσο στην πρωτολογία του, όσο και στη δευτερολογία του, ο Δήμαρχος τόνισε πως θα απαιτηθεί τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ για τον χώρο του στρατοπέδου, προκειμένου να προσδιοριστεί ότι θα μπορεί να πολεοδομηθεί μόνον το προς παραχώρηση τμήμα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως για “ιστορική ημέρα” στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έκαναν λόγο πολλά μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης, απευθύνοντας συγχαρητήρια προς τον Δήμαρχο για το “πολύ θετικό αποτέλεσμα που έφερε για το νησί”, αν συνυπολογίσει κάποιος τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορούν να προκύψουν.

Κριτική για προχειρότητα και αντιδημοκρατική συμπεριφορά

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος άσκησε κριτική στον Δήμαρχο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και προχειρότητα σχετικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως προ της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Λειβαδάρας δεν ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ πρόσθεσε πως ο νυν Δήμαρχος θα μπορούσε “να είχε ζητήσει τη γνώμη του τέως Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης”.

Ο κ. Μαραγκός θέλησε να σημειώσει επίσης, πως στην εισήγηση του θέματος θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί γραπτώς το κόστος και οι εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας για τις δαπάνες, τις οποίες ουσιαστικά δεσμεύεται να καλύψει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έναντι του ΤΕΘΑ, επαναλαμβάνοντας πως ο κ. Λειβαδάρας έφερε πρόχειρα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα μέλη της παράταξης του κ. Μαραγκού καταψήφισαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, σχολιάζοντας παρομοίως με τον επικεφαλής τους πως δεν διαθέτουν αναλυτικά στοιχεία από την Τεχνική, Οικονομική και Νομική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ σε ουσιαστικό σχόλιο προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξης Αθανασίου, σχετικά με τις τελικές αποφάσεις για την παραχώρηση του χώρου.

Όπως ο ίδιος τόνισε, για να προχωρήσει το θέμα της μεταφοράς τμήματος του στρατοπέδου προς τον Δήμο, πρέπει απαραιτήτως να συμφωνήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δηλαδή να συναινέσει και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Τέλος, ο κ. Αθανασίου εκτίμησε πως, με φόντο τις καταστάσεις που βιώνει η Ελλάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο και με την ένταση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, δεν αποκλείεται να μην ολοκληρωθεί η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής.

Συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς απομένει η τροποποίηση ΦΕΚ για την πολεοδόμηση

Ουσιαστικές υπήρξαν οι τοποθετήσεις από πλευράς μελών των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας. Ειδικότερα, η πλευρά της δημοτικής ομάδας “Πρώτα η Σύρος” υποστήριξε πως η βούληση και οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αφού ο Δήμος επιδιώκει με ένα κόστος 350 χιλ. ευρώ να αποκτήσει περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η θέση της οποίας μάλιστα μπορεί να ωφελήσει στο μέγιστο βαθμό τον τόπο συνολικά, αλλά και την πόλη. Στα θετικά τονίστηκε ιδιαιτέρως το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή θα πάρει κατά κυριότητα αυτή την έκταση, σε αντίθεση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που εξέταζε τη συνεκμετάλλευση με αόριστο τρόπο και με μελέτες για ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Ωστόσο, εκφράστηκε σοβαρός προβληματισμός σχετικά με τον χρόνο που θα απαιτήσει η προσπάθεια και οι ενέργειες τροποποίησης του ΦΕΚ για την πολεοδόμηση του τμήματος που δεν θα έχει στρατιωτική χρήση και θα περάσει στον Δήμο, ζητώντας από τον Δήμαρχο να μεριμνήσει και να ασκήσει πιέσεις προς κάθε πλευρά για σύντομα αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη παράταξη έθεσε μάλιστα τον εαυτόν της στη διάθεση του Δημάρχου, ζητώντας από εκείνον όμως να ενημερώνει σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση του στρατοπέδου και να μην αφήνει επί μήνες στο σκοτάδι τις άλλες παρατάξεις.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία υποστήριξε πως η προσπάθεια παραχώρησης - κατά κυριότητα - τμήματος του στρατοπέδου στον Δήμο, γεννά ικανοποίηση, υπό την προϋπόθεση πως θα εξετασθεί ο τρόπος με τον οποίον θα μπορέσει να απολαύσει όφελος η τοπική κοινωνία και το Πανεπιστήμιο στον μέγιστο βαθμό. Μάλιστα από την πλευρά της, η συγκεκριμένη παράταξη πρότεινε στον Δήμαρχο να ανοίξει το θέμα στην τοπική κοινωνία της Σύρου, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τί μπορεί να προκύψει στο μέλλον.