Εν αναμονή εγκρίσεων για τις όψεις του Δημαρχείου Σύρου
- Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:20
- / Eνημέρωση: 18 Δεκ. 2020 - 17:00
Η έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τις κατάλληλες συντηρήσεις και αποκαταστάσεις των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, θα αποτελέσει το “κλειδί” για τις περαιτέρω ενέργειες από πλευράς Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με την προσπάθεια που έχει αναπτυχθεί για τη “διάσωση” του αρχιτεκτονικού κάλλους του ιστορικού κτιρίου, που βρίσκεται επί της πλατείας Μιαούλη.
Το κτίριο – κόσμημα για όλο το νησί και ειδικότερα για το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, φέρει πολλές φθορές, που με τα χρόνια έχουν αποδυναμώσει την επιβλητική εικόνα του, με αποτέλεσμα από την προηγούμενη δημοτική θητεία, να επιχειρήθηκε η αναζήτηση χρημάτων για την εκπόνηση μίας απαραίτητης μελέτης.
Συγκεκριμένα, η αρχική προσπάθεια είχε τελεσφορήσει, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση προϋπολογισμού ύψους 330 χιλ. ευρώ από χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπ. Πολιτισμού, τον Μάρτιο του 2018, προκειμένου να ανατεθεί και να εκπονηθεί η μελέτη, που θα αποτύπωνε τις προτάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των εξωτερικών όψεων του ιστορικού Μεγάρου, τα σχέδια του οποίου φέρουν την υπογραφή του Τσίλλερ.
Οι θετικές εξελίξεις συνεχίστηκαν μέχρι και προσφάτως, που παραδόθηκε η μελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για να πιάσει τη “σκυτάλη” η σημερινή Δημοτική Αρχή. Ειδικότερα, η πολυπόθητη μελέτη στο περιεχόμενο της οποίας προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίον θα πρέπει να γίνουν οι επεμβάσεις επί των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου, αλλά και στα μεταλλικά στοιχεία παραθύρων και στα κουφώματα, προωθήθηκε προ διμήνου στο Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Σήμερα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής τονίζει πως η αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του κτιρίου είναι στις προτεραιότητες της νυν Δημοτικής Αρχής, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες και σοβαρές φθορές, που έχουν αρχίσει να “αλλοιώνουν” τη φυσιογνωμία του. Μερικές εξ αυτών αφορούν σε πτώση μαρμάρινων τμημάτων, σε αποκόλληση μερών του μαρμάρινου περιγράμματος των κουφωμάτων, καθώς επίσης σε αποχρωματισμούς και φθορές στα μπαλκόνια.
Κατά συνέπεια, εξήγησε πως μετά την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη, δεδομένου ότι το Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο, ο Δήμος θα προχωρήσει στην εξεύρεση κι εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να ακολουθήσει ένα άκρως απαραίτητο έργο, που θα προσδώσει ξανά κάλλος στο ιστορικό κτίριο.
Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως ο ίδιος ρωτήθηκε και για τις συντηρήσεις που γίνονται από την πλευρά του Δήμου στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως όμως και για τις εργασίες μόνωσης δεδομένου του γνωστού προβλήματος εισροής υδάτων κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.
Μετά το Υπ. Πολιτισμού, στα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό
Ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής από την εφημερίδα να γνωστοποιήσει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο Δήμος αναφορικά με τη συγκεκριμένη μελέτη για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, μίλησε για την προώθησή της στο Υπουργείο Πολιτισμού.
“Ο Δήμος έχει στη διάθεσή του μία μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών και η υλοποίησή της είναι σε τρεις φάσεις. Η πρώτη αφορά στην εκπόνησή της, στη σύνταξή της” ανέφερε προλογικά, εξηγώντας παρακάτω πως, στον παρόντα χρόνο, αυτή έχει αποσταλεί προς έλεγχο στο αρμόδιο Υπουργείο.
“Σήμερα που μιλάμε αυτή η μελέτη έχει σταλεί ήδη στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση και περιμένουμε. Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη τη στείλαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δηλαδή σχεδόν προ διμήνου. Ακολουθεί η επόμενη φάση, κατά την οποία θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και τότε, θα καθοριστεί και το κόστος αυτού του έργου που προσδιορίζει η μελέτη” σημείωσε σχετικά, απαντώντας ταυτόχρονα και στην ερώτηση για τη δαπάνη που θα χρειαστεί να εξασφαλίσει ο Δήμος, προκειμένου να προβεί στην υλοποίησή του.
“Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε σε τί ύψος θα φτάσει το έργο. Αλλά μετά την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι στις υποχρεώσεις του μελετητή να προχωρήσει στα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να μας γνωστοποιήσει και το κόστος” διευκρίνισε για το εν λόγω θέμα.
Μέσω χρηματοδότησης η αποκατάσταση
Εστιάζοντας αναλυτικότερα στο θέμα της χρηματοδότησης για την υλοποίηση των απαιτούμενων συντηρήσεων με σκοπό την αποκατάσταση της εξωτερικής εικόνας του μνημείου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως το ποσό που θα απαιτηθεί, λογικά θα υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ.
“Εκτιμούμε ότι η δαπάνη που θα απαιτηθεί θα ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό, ότι ο Δήμος, μετά από τα παραπάνω στάδια και προτού κάνει τον διαγωνισμό, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση” ανέφερε ο Μηνάς Αληφραγκής, επαναλαμβάνοντας πως, “Από συζητήσεις που κάνω με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μιλάμε για ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ”.
Θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα πως, “Η μελέτη είναι αναλυτική και σαφής και στο έργο έχουν προβλεφθεί όλα. Επιχρίσματα, κουφώματα (αντικαταστάσεις ή συντηρήσεις), μεταλλικές κατασκευές, βάψιμο και γενικότερη φροντίδα των όψεών του. Επειδή το συγκεκριμένο κτίριο είναι μνημείο θα προχωρήσουμε βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού και θα υπάρχει ένα κόστος - σίγουρα - αρκετά υψηλό, για το οποίο θα εξετάσουμε ποιες δυνατότητες θα έχουμε από χρηματοδοτικά προγράμματα”.
Εξειδικευμένο συνεργείο για προστασία του μνημείου
Ερωτηθείς αν φοβάται τόσο ο ίδιος, όσο και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πως το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά, προκειμένου να μην καθυστερήσει η σοβαρή δουλειά που έχει να κάνει παρακάτω η Δημοτική Αρχή, υπήρξε σαφής: “Έχω πει πολλές φορές πως δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού δουλεύει με χρόνους αιωνιότητας. Πιστεύω πως θα “φάμε” ένα 6μηνο συνολικά” εκτίμησε ο ίδιος, σημειώνοντας όμως, πως στόχος του είναι να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο εντός της τρέχουσας θητείας.
“Ότι θα γίνουν αμέσως μετά την έγκριση και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, άμεσες ενέργειες για εύρεση χρηματοδότησης, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε από ΕΣΠΑ, ή από οποιοδήποτε πρόγραμμα, σαφώς και είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής” δήλωσε, εξηγώντας πως δυστυχώς σήμερα, καθίσταται ξεκάθαρο ότι το μνημείο έχει υποστεί μεγάλες φθορές.
“Το κτίριο είναι σε κακό χάλι. Εξωτερικά έχει μεγάλα προβλήματα, ασχέτως αν εσωτερικά διατηρείται σε πολύ καλύτερο βαθμό. Εξωτερικά πέφτουν σοβάδες, αποκολλώνται μάρμαρα κ.α..
Χρειάζεται άμεση επέμβαση στο ιστορικό κτίριο” υποστήριξε κατηγορηματικά.
Στην ερώτηση μάλιστα αν για την εφαρμογή των προτάσεων της μελέτης προκύπτει αυτονόητα πως ο Δήμος θα φροντίσει για την εξασφάλιση εξειδικευμένου συνεργείου, απάντησε θετικά.
“Βέβαια. Αυτή τη συντήρηση και την αποκατάσταση θα πρέπει να την αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο. Δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί οποιοδήποτε συνεργείο. Εκτιμώ πως θα είναι ένα συνεργείο που θα κάνει δουλειά, αντίστοιχη με αυτό που ζητάμε και για τη διάσωση των τεσσάρων ταφικών μνημείων. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε εργολάβος να αναλάβει. Όλα αυτά προκύπτουν κατόπιν των προτάσεων του μελετητή. Είναι εξειδικευμένο το θέμα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Η έκπτωση δεν μένει στον Δήμο
Με δεδομένη την έκπτωση που είχε προκύψει από τον διαγωνισμό σχετικά με την εκπόνηση της μελέτης και καθώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε επισημάνει πως αυτό το ποσό είχε ζητηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να μείνει στον Δήμο, ο Μηνάς Αλφραγκής πληροφόρησε διαφορετικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.
“Η μελέτη ήταν γύρω στις 330 χιλ. ευρώ και με την έκπτωση κόστισε λιγότερο, αλλά αυτά είναι λόγια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όπως είχαν πει και για το γυμναστήριο των Πευκακίων. Ότι δηλαδή είχε συνεννοηθεί ο κ. Μαραγκός προφορικά με τον Γενικό Γραμματέα ώστε να παραμείνει στον Δήμο το ποσόν της έκπτωσης και ήδη πριν από έναν μήνα μας το ζήτησαν και ακολούθησαν δικές μας ενέργειες για να παραμείνει μήπως και προχωρήσουμε με αυτά τα χρήματα τις σωστικές ανασκαφές (σσ. του προπονητηρίου Πευκακίων”.
Ως εκ τούτου, εστιάζοντας στο θέμα για τα χρήματα σχετικά με τη μελέτη του Δημαρχείου, διευκρίνισε πως, “Αυτά αν δεν υπάρχουν εγγράφως είναι απλά λόγια του αέρα. Επίσης, αλλάζουν τα πρόσωπα και αυτό δεν σημαίνει ότι ο επόμενος θα ακολουθήσει τη “γραμμή” του προηγούμενου. Δεν υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Αυτά τα ποσά όταν προέρχονται από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, συνήθως επιστρέφονται”.
Πρόβλεψη 190 χιλ. ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021
Πέραν της εξωτερικής εικόνας του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κλήθηκε να ενημερώσει για τις μέχρι σήμερα επεμβάσεις όσον αφορά την προστασία του εσωτερικού του κτιρίου.
Κληθείς να πληροφορήσει αν είναι κάποιο έργο σε εξέλιξη, απάντησε τα εξής: “Το εσωτερικό του κτιρίου είναι σε γενικές γραμμές καλά διατηρημένο. Δεν έχει τόσες φθορές. Κατά καιρούς μάλιστα, το συνεργείο Μικρών Έργων κάνει παρεμβάσεις τοπικά”. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε εν συνεχεία πως, “Ήδη όσον αφορά την οροφή έχουμε κάνει μόνωση στους πυργίσκους και στην Οικονομική Υπηρεσία. Μάλιστα φέτος, αν και μέχρι σήμερα έχουμε λίγες βροχοπτώσεις, ωστόσο, αυτές αν και ήταν έντονες, δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων στα σκαλοπάτια και πλησίον του αγάλματος του Βαφιαδάκη”.
“Φέτος δεν μπήκε σταγόνα. Σημαίνει ότι “πιάσαμε” το πρόβλημα” επανέλαβε, γνωστοποιώντας παρακάτω πως, παρόλα τα παραπάνω “στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 θα συμπεριλάβουμε ποσό ύψους 190 χιλ. ευρώ για μόνωση όλου του Δημαρχιακού Μεγάρου”.
Υπενθύμισε μάλιστα πως, “Στο προηγούμενο έτος είχαμε υπολογίσει 105 χιλ. ευρώ και τώρα το ενισχύσαμε γιατί χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Εντός του 2021 είναι στις προτεραιότητές μας να γίνει το έργο μόνωσης του Δημαρχιακού Μεγάρου”.
Δημοτική περιουσία και συντηρήσεις
Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Αληφραγκής θέλησε να σημειώσει πως ο Δήμος καλείται να διαχειριστεί μία τεράστια περιουσία, η οποία με το πέρασμα των ετών, συνοδεύεται ολοένα και περισσότερο με φθορές, που απαιτούν χρήματα.
“Τα προβλήματα που παραλάβαμε όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις ήταν πάρα πολλά. Προσπαθούμε με προγραμματισμό να τα βάλουμε όλα σε μία σειρά. Για αθλητισμό, για πολιτισμό, όλα” υποστήριξε κατηγορηματικά, σημειώνοντας τέλος πως, “Χρειάζεται χρόνος, υπομονή αλλά και επιμονή για αναζήτηση λύσεων. Σίγουρα πολλές υποθέσεις είναι χρονοβόρες, αλλά τα έχουμε θέσει όλα επί τάπητος και δρομολογούμε τα βήματά μας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υπεγράφη η σύμβαση για τις όψεις του Δημαρχείου
7 Νοε. 2024 - 6:20 - Τον Δεκέμβρη η έναρξη του έργου των όψεων στο Δημαρχείο
3 Οκτ. 2024 - 6:20 - Ακτινογραφία… εργασιών για την “αναγέννηση” του Δημαρχείου
21 Ιουν. 2024 - 6:20 - Εργολαβικό ενδιαφέρον για όψεις και υπογειοποίηση καλωδίων
14 Μαρ. 2024 - 6:19 - Δεύτερη προσπάθεια για τις όψεις του Δημαρχείου Σύρου
22 Φεβ. 2024 - 6:19