Έργο επισκευής και συντήρησης δημοτικού Κοιμητηρίου Ερμούπολης, με ποσό 74.400 ευρώ

Βελτιώσεις στον “προθάλαμο” των ταφικών μνημείων

Βγήκε ο διαγωνισμός λίγο πριν τη συμπλήρωση του τρέχοντος έτους, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Με γοργούς ρυθμούς επιδιώκει να προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το έργο επισκευών και συντηρήσεων στο δημοτικό Κοιμητήριο Ερμούπολης, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του τμήματος που αποτελεί ουσιαστικά τον “προθάλαμο” του χώρου των ταφικών μνημείων.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος έβγαλε “στον αέρα” τον συνοπτικό διαγωνισμό με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ, προκειμένου εντός Ιανουαρίου του 2021 να αναδείξει εργολάβο, ο οποίος θα υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί σε προηγούμενη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο, που θα υλοποιηθεί βάσει των τεχνικών κατευθύνσεων της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου.

Με αυτές τις παρεμβάσεις που θα προωθηθούν στον “ενεργό” χώρο του Κοιμητηρίου, θα αλλάξει σημαντικά η πρώτη εικόνα του χώρου, που αποτελεί και την είσοδο στο τμήμα των μαυσωλείων της Ερμούπολης, για τα οποία τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται συστηματικά ενέργειες για την προβολή και ανάδειξή τους.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην υπενθυμιστεί εξ αρχής πως τα ταφικά μνημεία στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου έχουν ενταχθεί στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, με ενέργειες της προηγούμενης προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ταφικών Μνημείων, Μαρίζας Αγγελοπούλου.

Υλοποίηση σε διάστημα 8μηνου

Όσον αφορά το έργο των 74.400 ευρώ για το “ενεργό” τμήμα του Κοιμητηρίου, ο διαγωνισμός είναι ήδη “στον αέρα” και ολοκληρώνεται στις 12 Ιανουαρίου του 2021. Το έργο που θα αναλάβει ο εργολάβος που θα καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά, βάσει της τεχνικής μελέτης του Δήμου, αφορά στα παρακάτω: Εργασίες επισκευής οστεοφυλακίου, επισκευή κιγκλιδωμάτων, συντήρηση σιδηρών θυρών και κιγκλιδωμάτων, κατασκευή νέων τάφων, αντικατάσταση κουφωμάτων, επισκευή κουφωμάτων, επισκευή τοίχων αντιστήριξης και γενικά εργασίες συντηρήσεων για τη βελτίωση της υγιεινής, της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των χώρων.

Το σύνολο αυτών των εργασιών θα εκτελείται κατόπιν εντολής κι επίβλεψης της Υπηρεσίας του Δήμου.

Σημειώνεται πως το διάστημα για τις ανωτέρω παρεμβάσεις, δεν θα υπερβεί τους 8 μήνες, από την ημέρα υπογραφής της απαραίτητης σύμβασης και μετά.

Νέα προσπάθεια για εξειδικευμένο σύμβουλο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρέπει να τονισθεί πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε προωθήσει σχετική διαγωνιστική διαδικασία προ διμήνου για την αναζήτηση τεχνικού συμβούλου με εξειδικευμένη γνώση, προκειμένου να αναλάβει τις προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασης των τεσσάρων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο, για τα οποία υπάρχουν σχετικές μελέτες αλλά και χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με όσα είχαν γνωστοποιηθεί σε σχετικό ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, δυστυχώς, ο πρώτος διαγωνισμός είχε αποβεί άκαρπος, καθώς δεν είχε υποβληθεί ενδιαφέρον από κανένα γραφείο για το πολύ εξειδικευμένο έργο που επιδιώκει να φέρει εις πέρας ο Δήμος.

Σε πρώτο επίπεδο είχε εκφραστεί απογοήτευση και από την πλευρά του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο, στην προτελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συλλογικού οργάνου, είχε γνωστοποιήσει, πως, η Δημοτική Αρχή προέβη σε παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε ενδιαφέρον.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται άμεσα να προκύψει ανάδοχος, ο οποίος θα επιφορτιστεί με το σοβαρό έργο του συμβούλου, για να οδηγήσει τον Δήμο στον μεγάλο διαγωνισμό για τη διάσωση των τεσσάρων ταφικών μνημείων Πρασσακάκη, Γιαννίκογλου, Γεωργιάδη και Πρώιου.

Υπενθυμίζεται πως η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις εργασίες στα προαναφερθέντα ταφικά μνημεία ανέρχεται σε 450.000 ευρώ.

 

Σαφείς προϋποθέσεις

Η Τεχνική Υπηρεσία δεδομένης της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας των προαναφερθέντων ταφικών μνημείων έχει θέσει σαφείς προϋποθέσεις για το γραφείο που θα αναλάβει το συγκεκριμένο δύσκολο έργο, όπως: α. Να διαθέτει έναν τουλάχιστον μηχανικό (αρχιτέκτονα μηχανικό Π.Ε. ή πολιτικό μηχανικό Π.Ε. ή μηχανικό δομικών έργων Τ.Ε. ή μηχανικό έργων υποδομής Τ.Ε) με επαγγελματική εμπειρία άνω των δέκα ετών και εμπειρία ειδικά σε μελέτες και έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης μνημείων και έργων τέχνης κατά την τελευταία δεκαετία και β. Να διαθέτει έναν τουλάχιστον συντηρητή μνημείων ή έργων τέχνης εγγεγραμμένο στα Μητρώα Συντηρητών του Υπουργείου Πολιτισμού με ειδίκευση στις εργασίες μαρμάρων με εμπειρία στην συντήρηση μαρμάρινων μνημείων και έργων τέχνης κατά την τελευταία πενταετία.

Ο χρόνος παροχής αυτής της Υπηρεσία ανέρχεται σε 24 μήνες και ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Τονίζεται τέλος, πως, το έργο του γραφείου που θα αναλάβει, θα ξεκινήσει πρωτίστως από τον έλεγχο και την ωρίμανση των μελετών που έχει εγκεκριμένες η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ενώ θα επιβλέψει και το έργο στη φάση της υλοποίησής του, καθώς τέλος, θα βοηθήσει τον Δήμο να εκδώσει και τα απαραίτητα πιστοποιητικά περαίωσής του.