Κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσω πόρων της ΣΑΤΑ

Αποχαρακτηρισμός επενδυτικών δαπανών λόγω πανδημίας

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί απέναντι στις συνέπειες του κορωνοϊού

Τη δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία να αποχαρακτηρίσουν ένα ποσοστό επενδυτικών πόρων της ΣΑΤΑ και να το αξιοποιήσουν για κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την προχθεσινή συνεδρίασή τους, με δεδομένες τις συνέπειες της πανδημίας στο δημοτικό ταμείο, οι οποίες θα γίνουν περισσότερο ορατές το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο της εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη, κατέστη ξεκάθαρη η ανάγκη λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, ενόψει και της ολοκλήρωσης σύνταξης του προϋπολογισμού για το έτος 2021, με σκοπό ο Δήμος να εξασφαλίσει μία ευελιξία – οικονομική -, την οποίαν και χρειάζεται.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση, με το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να στηρίζει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, καθώς οι αιρετοί αφουγκράζονται πλήρως την οικονομική αγωνία όπως αυτή προκύπτει στις παρούσες συγκυρίες. Ως εκ τούτου, από το ποσό των 850 χιλ. ευρώ σχεδόν, αποφάσισαν το 12% να δρομολογηθεί για την κάλυψη δαπανών στην κατεύθυνση εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του Δήμου.

Καλύπτει η νομοθεσία

Ειδικότερα, η σχετική εισήγηση – απόφαση κινείται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όπως άλλωστε εξηγήθηκε αναλυτικά στην έγγραφη ενημέρωση της Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία έχει ως εξής: “Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι Επενδυτικών Δαπανών (ΣΑΤΑ) διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για την εκτέλεση έργων και την εκπόνηση μελετών και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή οποιασδήποτε άλλης δαπάνης (ΥΠΕΣΔΔΑ 13654/98).

Ως δαπάνες που δύνανται να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), νοούνται αυτές που αφορούν σε προμήθειες μονίμων εξοπλιστικών μέσων ή μηχανικού εξοπλισμού τεχνικού ή αναδιοργανώσεως υπηρεσιών, ή σε προμήθειες κεφαλαιούχων αγαθών, προοριζομένων αποκλειστικά για κατασκευές μονίμων ή ημιμονίμων εγκαταστάσεων ή έργων.

Κάθε άλλη δαπάνη, στο πλαίσιο των επενδυτικών δραστηριοτήτων των ΟΤΑ, που αντλεί σχετική πίστωση από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων είναι μη νόμιμη (Ελ. Συν. Πράξη 3/2010 Τμ.7).

Ωστόσο, ποσοστό μέχρι 12% της ΣΑΤΑ μπορεί να διατίθεται προς αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών που διαπιστώνονται κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα τακτικά ή έκτακτα έσοδά τους. Για τον σκοπό αυτόν, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου. (παρ. 1 άρθρο 36 Ν. 3801/09) με την οποία προστέθηκαν εδάφια στην περίπτωση δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2Α)”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τονίσθηκε πως, η ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών και οικονομικού έτους 2020, ανέρχεται στο ποσό των 844.642,32 ευρώ και “λόγω του ότι οι δαπάνες που προκαλούνται από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου καλύπτονται από τη ΣΑΤΑ και οι λειτουργικές δαπάνες του Δήμου είναι αυξημένες, παρακαλούμε όπως εγκρίνετε ή μη, τη διάθεση του 12% από τη ΣΑΤΑ, σε λειτουργικές δαπάνες του Δήμου, ήτοι το ποσό των 101.357,08 ευρώ”.

Γ. Πιταούλης: Κοινή η αγωνία για τα οικονομικά

Στην τοποθέτησή του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης κάλεσε τις παρατάξεις να στηρίξουν τη συγκεκριμένη εισήγηση, σημειώνοντας προς τους δημοτικούς συμβούλους πως, “ασχέτως αν εγκρίνετε ή όχι, τις όποιες εισηγήσεις έρχονται της Οικονομικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αρχής, υπάρχει κοινή αγωνία κατά πόσον ο Δήμος στο διάστημα αυτής της πανδημίας, μπορεί να ανταπεξέλθει στα οικονομικά του ζητήματα”.

Αν και ο ίδιος θέλησε να παρουσιαστεί καθησυχαστικός σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην παρούσα φάση, ωστόσο, ανέδειξε τη σοβαρή ανάγκη λήψης της σχετικής απόφασης, καθώς όπως επεσήμανε εμμέσως, οι συνέπειες της πανδημίας, θα φανούν το προσεχές διάστημα στο ταμείο του Δήμου.

“Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια θα μας δώσει μία ευελιξία την οποία θα αξιοποιήσουμε κατά τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021. Και γι αυτό έρχεται και η σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τέλος πως, “σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει έρθει λόγω κορωνοϊού, το σχετικό ποσοστό θα μπορούσε να ήταν υψηλότερο, όμως, αυτήν τη στιγμή, επαναλαμβάνω δεν απαιτείται τόσο μεγάλη ευελιξία, οπότε και γι αυτό περιοριζόμαστε στο 12%”.

Αντανακλαστικά από την αντιπολίτευση

Θετικά ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του κ. Πιταούλη οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μέλη των οποίων κάλεσαν τον Αντιδήμαρχο να μην “απολογείται” και να μην “ωραιοποιεί” την κατάσταση, καθώς γίνεται αντιληπτή από όλους η κατάσταση που διαμορφώνεται για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όπως άλλωστε και για κάθε Δήμο πανελλαδικά.

“Δεν πρέπει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών να έχει απολογητικό ύφος γι αυτήν την ενέργεια. Όταν η Οικονομική Υπηρεσία βλέπει ότι δεν απορροφώνται οι επενδυτικοί πόροι, καλώς κάνει και αποχαρακτηρίζει επενδυτικούς πόρους. Είναι απλά τα πράγματα” σημείωσε η πλευρά της “Σύρου που αξίζουμε”, η οποία πρόσθεσε πως, “Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει το δικαίωμα στον Αντιδήμαρχο να φέρει εισήγηση και για πολύ μεγαλύτερο αποχαρακτηρισμό τέτοιων χρηματοδοτήσεων στον Δήμο”, κάτι που πρότεινε να εξετάσει η Δημοτική Αρχή.

“Θα προτείναμε στον Αντιδήμαρχο να αποχαρακτηρίσει κι άλλους τέτοιους πόρους. Δεν πρόκειται να γίνουν όλα όσα περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, μας το επιτρέπει ο νόμος και θα χρειαστούν για το 2021 και το 2022 όπου και θα φανούν οι συνέπειες της πανδημίας στον προϋπολογισμό” ανέφερε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, υποστηρίζοντας τέλος, πως, “αυτός είναι ένας καλός “κουμπαράς” όταν δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τα συγκεκριμένα ειδικευμένα χρήματα, να τα βάλουμε για λειτουργικές δαπάνες για να μπορέσει να πάρει ανάσα η οικονομία του Δήμου”.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε η τοποθέτηση της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”. “Συμφωνούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει λόγος για τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να ωραιοποιήσει τίποτα. Ζούμε όλοι αυτήν την κατάσταση και ξέρουμε ότι έχει επίδραση στα οικονομικά του Δήμου μας. Ξέρουμε ότι αυτά δεν μπορούν να ανθίζουν κάτω από μία πανδημία και κάτω από αυτές τις δυσάρεστες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και ο κόσμος όλος” τόνισε η πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, υπογραμμίζοντας πως, “΅Είναι υποχρεωτικό αν όχι επιβεβλημένο να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο αυτόν τον αποχαρακτηρισμό των πόρων, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λειτουργία των οικονομικών του Δήμου μας. Εννοείται ότι θα το στηρίξουμε. Είναι απολύτως νόμιμο αλλά και αναγκαίο”.

Τέλος, αν και δεν μειοψήφησε η “Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου”, ωστόσο, σκιαγράφησε την “αιτία”, η οποία κατά την πολιτική προσέγγισή της, οδηγεί σε τέτοια κατάσταση τον Δήμο. “Έχουμε πει πολλές φορές πως ο τρόπος λειτουργίας των Δήμων όλα αυτά τα χρόνια φέρνει αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επειδή η λειτουργία του γίνεται κατά βάση ανταποδοτική” υποστήριξε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, “Ο Δήμος θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές ανάγκες του επειδή υπάρχουν οι συνέπειες της πανδημίας. Κατανοούμε τη στάση σας και την αιτιολογούμε”. Ολοκληρώνοντας, ο επικεφαλής της, σημείωσε πως “αν κι έχουμε διαφορετική πολιτική τοποθέτηση, παρόλα αυτά δεν θα είμαστε αρνητικοί, θα ψηφίσουμε λευκό”.