Με “δημοσιονομική υπευθυνότητα” ο νέος προϋπολογισμός
- Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021 - 06:20
Η απόλυτη οργάνωση των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών αποτέλεσαν την “πυξίδα” του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη αναφορικά με τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2021, προκειμένου ο Δήμος να επιτύχει την απρόσκοπτη λειτουργία του και να φέρει σε πέρας τους στόχους του, παρά τα σοβαρά εμπόδια που θέτει η πανδημία και οι συνέπειές της.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο ίδιος εισηγήθηκε το οικονομικό θέμα, επί του οποίου η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε παρατηρήσεις, ψηφίζοντας “λευκό”, καθώς όπως υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξης Αθανασίου πρόκειται για “ένα φτωχό προσχέδιο”, το οποίο παρουσιάζει “υφεσιακές τάσεις στα έσοδα”, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται σαφώς μόνον ο Δήμος, καθώς είναι σε εξέλιξη η πανδημία του κορωνοϊού.
Θα πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής, πως, στο προσχέδιο παρουσιάζεται ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός ύψους 27.189.571,57 ευρώ, ο οποίος θα ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και θα τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο περιεχόμενό του αποτυπώνεται το σύνολο των εκτιμώμενων εξόδων κι εσόδων για κάθε ανάγκη, έργο και λειτουργία του Δήμου.
Ζουμ σε ορισμένα έσοδα και έξοδα
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις προβλέψεις εσόδων κι εξόδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2021.
Σχετικά με τα έσοδα: Τακτικά έσοδα 8.113.552,07 ευρώ, πρόσοδοι από ακίνητα 426.000 ευρώ, μισθώματα 415.000 ευρώ. Τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που εισπράττεται από τη ΔΕΗ 2.141.509,64 ευρώ. Εισιτήρια θεάτρων και μουσείων 69.500 ευρώ (εισπραχθέντα 2020 12.451,50 ευρώ). Ειδικότερα, από το θέατρο “Απόλλων” εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 38.000 ευρώ, από το Ενυδρείο στο Κίνι 5.500 ευρώ, από το Βιομηχανικό 7.000 ευρώ, από το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη 17.000 ευρώ και από το Μουσείο Παραδοσιακών επαγγελμάτων Άνω Σύρου 2.000 ευρώ.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη λειτουργία του ΚΑΖΙΝΟ θα είναι 25.000 ευρώ, ενώ το 2020 ήταν μόλις 3.135,03 ευρώ.
Σχετικά με το τέλος αδειών οικοδομών, υπολογίζονται έσοδα ύψους 40.000 ευρώ και το συνολικό ποσό από δυνητικά ανταποδοτικά τέλη εκτιμάται πως θα είναι 505.766,30 ευρώ. (έσοδα τέλους πολιτιστικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων 145.542,79 ευρώ, έσοδα τουριστικού τέλους 60.223,51 ευρώ – το 2020 ανήλθαν σε 19.572,65 ευρώ -, δυνητικό ανταποδοτικό τέλος 0,5% επί των οικοδομικών αδειών 300.000 ευρώ). Επίσης, για τα τροφεία δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών εκτιμάται έσοδο ύψους 17.000 ευρώ και από εισφορές μελών ΚΑΠΗ 3.500 ευρώ. Έσοδα των Δήμων από την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας σε τρίτους 47.498,40 ευρώ.
Αναφορικά με την κατηγορία των εξόδων, έχουν προβλεφθεί μεταξύ πολλών άλλων, τα ακόλουθα:
Περί ανάθεσης του τουριστικού marketing σε εξωτερικό συνεργάτη 75.000 ευρώ, παραγωγή βίντεο για την τουριστική προβολή της Σύρου 10.000 ευρώ, δαπάνες διαφήμισης 30.000 ευρώ, έξοδα διοργάνωσης Φεστιβάλ Εναλλακτικού / Θαλάσσιου Τουρισμού / Γαστρονομίας 10.000 ευρώ, επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους 60.000 ευρώ, επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους 60.000 ευρώ, επιχορηγήσεις ΡΕΔΗΣΕ για λειτουργικές δαπάνες 10.000 ευρώ, συντήρηση και χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού θεάτρου “Απόλλων” και Πνευματικού Κέντρου 55.800 ευρώ, δαπάνες αποκριάτικων εκδηλώσεων 20.000 ευρώ, δαπάνες χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 10.000 ευρώ, αναβάθμιση εξοπλισμού θεάτρου Απόλλων 55.180 ευρώ, προμήθεια και τοποθέτηση μηχανισμού 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης 10.000 ευρώ (ιστορικό Ρολόι). Επιπλέον για πλατείες – πάρκα και παιδότοπους προβλέπεται η διάθεση 40.000 ευρώ, για μουσειογραφική μελέτη σχετικά με τη δημιουργία χώρου για το Μουσείο Μάνου Ελευθερίου 15.000 ευρώ, για προμήθεια κι εγκατάσταση συστημάτων υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων 70.000 ευρώ, για συντήρηση και επέκταση δικτύου δημοτικού φωτισμού 30.000 ευρώ κ.α..
Σημειώνεται πως αναλυτικά αναρτημένος ο προϋπολογισμός βρίσκεται στην σελίδα του Δήμου και στην Διαύγεια και περιλαμβάνει το σύνολο των ποσών για έργα, δράσεις κλπ.
Απαντήσεις Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη
-
Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, που από μέρα σε ημέρα ανατρέπει δεδομένα και αριθμούς. Ποιες ήταν οι κύριες κατευθύνσεις που ακολουθήσατε για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2021;
“Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συντάσσεται ετησίως από την Οικονομική Υπηρεσία μετά από σχετικές εισηγήσεις που γίνονται από την κάθε δημοτική Υπηρεσία και σύμφωνα με την εγκύκλιο που ορίζει τον τρόπο σύνταξης των προϋπολογισμών στους ΟΤΑ.
Ιδιαίτερα η φετινή χρονιά ήταν μία δύσκολη χρονιά, η οποία ανέτρεψε τους σχεδιασμούς όλων μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Δήμου και στην υψηλή πίεση που δέχεται κάθε φορά η Οικονομική Υπηρεσία, ήρθε να βάλει ένα επιπλέον βάρος.
Προσπαθήσαμε όλον τον χρόνο (σ.σ. 2020) να κινηθούμε συγκρατώντας τις δημοτικές δαπάνες και να προκύψουν όσο είναι δυνατόν κάποιες εξοικονομήσεις, προσπαθώντας να έχουμε μία καλύτερη οργάνωση των προμηθειών και προσπαθώντας να πετύχουμε κάποιες εκπτώσεις γιατί - πολύ περισσότερο με τον κορωνοϊό -, τα οικονομικά του Δήμου ήταν αρκετά περιορισμένα και θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να πετύχουμε κάποιες εξοικονομήσεις ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε μία διαφορετική πολιτική.
Για παράδειγμα, η ομάδα των ιδίων εσόδων του Δήμου για το 2021 ανέρχεται στα 5,6 εκ. ευρώ, το “ταβάνι” μας, την ίδια στιγμή που η μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου μας αγγίζει τα 6,2 εκ. ευρώ. Αυτό και μόνο δίνει το περιοριστικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και δεν μας αφήνει πολλές δυνατότητες.
Πρέπει να πω ότι η σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι το τρίτο μέρος μίας σειράς αποφάσεων. Το πρώτο σκέλος είναι ο καθορισμός των δημοτικών τελών, όπου εκεί δώσαμε το στίγμα μας, πηγαίνοντας σε μείωση των δημοτικών τελών που αφορούν τις επιχειρήσεις, με εξισορρόπηση εξίσου των δημοτικών τελών όσον αφορά τις οικίες, κατεβάζοντάς τα προς τα κάτω για να έχουν τον ίδιο συντελεστή σε όλο το νησί.
Το δεύτερο σκέλος του προϋπολογισμού αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμά. Ο Δήμος μας έχει ένα μεγάλο Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ύψος σε χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί και υπάρχει μία στόχευση σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα σχολικά κτίρια που πέφτει το μεγαλύτερο βάρος, όπως και για τη δημοτική περιουσία.
Αυτό το κομμάτι συμπληρώνεται και από τα νομικά πρόσωπα, τη ΔΕΥΑ Σύρου και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Το τρίτο σκέλος αφορά την εν γένει λειτουργία του Δήμου όπως καθορίζεται από τον προϋπολογισμό. Αυτό το πλαίσιο είναι περιορισμένο και δεν μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε όσες παρεμβάσεις θέλαμε. Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτό το περιορισμένο πλαίσιο, προφανώς, υπάρχει η αστική συγκοινωνία που εντάσσεται κάθε χρόνο, υπάρχει το κομμάτι του δημοτικού σφαγείου, που επειδή πρέπει να αναμορφωθεί όλη η κατάσταση ερχόμαστε και χρηματοδοτούμε επιπλέον, εντάσσοντας τις δαπάνες που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του.
Υπάρχει το κομμάτι που αφορά την αγορά των ακινήτων πλησίον των παραλιών του νησιού, όπου θα επανέλθουν οι διαγωνισμοί εντός του 2021 γιατί είναι κάποιες δαπάνες που κάνει ο Δήμος σταθερά όλα τα χρόνια. Υπάρχει το κομμάτι της αναβάθμισης του εξοπλισμού και των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά ιδιαιτέρως των χώρων πολιτισμού και του θεάτρου “Απόλλων”. Ακόμη, υπάρχει το κομμάτι της αναβάθμισης του εξοπλισμού της Καθαριότητας όπου κι εκεί, με τις χρηματοδοτήσεις του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, ερχόμαστε να ανανεώσουμε τον στόλο μας μαζικά εντός του 2021”.
-
Στη συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού. Η αντιπολίτευση υποστήριξε πως είναι “μη ρεαλιστικός”. Θα γίνουν αναμορφώσεις; Επιπλέον, έχετε λειτουργήσει συγκρατημένα σχετικά με τα ίδια έσοδα και τις δυνατότητες που έχετε;
“Το ύψος των ιδίων εσόδων του προϋπολογισμού καθορίζεται από ένα “ταβάνι” που προσδιορίζεται με βάση την εγκύκλιο που βγαίνει κατ΄ έτος. Αυτό το “ταβάνι” είναι 5,6 εκ. ευρώ και εμείς δεν το εξαντλήσαμε ακριβώς επειδή κινηθήκαμε περιοριστικά. Είμαστε χαμηλότερα κατά 250.000 ευρώ. Ξέρουμε ότι αυτόν τον στόχο εντός του 2021, μάλλον δύσκολα θα τον επιτύχουμε όσο αφορά τα ίδια έσοδα του Δήμου.
Πράγματι σε κάποιες υποκατηγορίες θα πρέπει να γίνουν κάποιες αναμορφώσεις. Αυτές θα γίνουν στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού που θα γίνει εντός Φεβρουαρίου. Συνολικά όσον αφορά τα ίδια έσοδα είμαστε χαμηλότερα γιατί κάναμε την επιλογή να μην εξαντλήσουμε το ύψος που μας έδινε η εγκύκλιος, όπως προανέφερα”.
-
Οι συνέπειες της πανδημίας (μείωση εσόδων κ.α.) αποτυπώνονται απόλυτα στον φετινό προϋπολογισμό;
“Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν αποτυπωθεί ήδη από την αναμόρφωση που κάναμε εντός του 2020. Στις ενέργειες που κάναμε τότε, ενσωματώσαμε τις συνέπειες, κατεβάζοντας τα αναμενόμενα έσοδα και αντίστοιχα τις δαπάνες του δημοτικού προϋπολογισμού.
Αντίστοιχα ο φετινός προϋπολογισμός, υπολογίζει μειωμένα έσοδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σίγουρα αυτό είναι και κάτι που το εξετάζουμε κάθε μήνα.
Αν μπορούσα να πω ένα θετικό στοιχείο είναι ότι υπήρξαν χρηματοδοτήσεις προς την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες δεν ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενες και από εκεί και πέρα, όταν έρχονται τα έσοδα και μειώνονται, αυτές οι χρηματοδοτήσεις δίνουν μία “ανάσα”.
Δεν υποστηρίζω πως είμαστε άνετα, αλλά δεν είμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Κινούμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνα. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις, συνολικά, σε όλους τους Δήμους έδωσαν διεξόδους.
Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς πραγματικά θα κινηθεί συνολικά η οικονομία κάθε μέρα. Αν εξ αρχής γνωρίζαμε συνολικά τις χρηματοδοτήσεις που θα λάβουμε, θα μας έδινε τη δυνατότητα ενός καλύτερου προγραμματισμού που ούτως ή άλλως θα προσπαθήσουμε να τον επιδιώξουμε, ακόμη περισσότερο μέσα στο 2021”.
-
Στο προσχέδιο διαπιστώνεται μία εκτίμηση μείωσης του αποθεματικού. Είναι ανησυχητικό στοιχείο;
“Το προτεινόμενο αποθεματικό είναι 192.36185 ευρώ. Προσπαθούμε να λειτουργούμε δημοσιονομικά υπεύθυνα. Δηλαδή να μην κάνουμε δαπάνες πέραν των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο σημαντικό το αποθεματικό, όπως είναι στον αρχικό προϋπολογισμό, με την έννοια πως με την πρώτη αναμόρφωση θα τροποποιηθούν τα δεδομένα σύμφωνα με τα στοιχεία ως 31/12/2020. Αυτή τη στιγμή η σύνταξη του προσχεδίου είναι βάσει των στοιχείων μέχρι τέλος Αυγούστου του 2020. Πιστεύω λοιπόν, πως, θα έχουμε τη δυνατότητα και να ενισχύσουμε κάποιους κωδικούς περαιτέρω και προφανώς να ανεβάσουμε και το αποθεματικό του προϋπολογισμού, για να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε δαπάνες που δεν έχουν προβλεφθεί”.
-
Η απουσία Επιχειρησιακού Σχεδίου στον Δήμο δυσκολεύει τη σύνταξη του προϋπολογισμού;
“Ελπίζω να είναι ο τελευταίος δημοτικός προϋπολογισμός που θα συνταχθεί χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ένα σημαντικό “εργαλείο” για κάθε Δημοτική Αρχή, το οποίο δίνει τη δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης των Υπηρεσιών του Δήμου και στόχευσης των δαπανών. Αυτό το “εργαλείο” όταν αναλάβαμε, δεν υπήρχε, δηλαδή ο προσδιορισμός του οράματος της κάθε Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο είναι ένα χρήσιμο “εργαλείο” που μας δίνει μία κατεύθυνση. Οπότε αν θέλουμε να έχουμε μία συγκεκριμένη στόχευση είναι απαραίτητο “εργαλείο”. Δεν θα μας κάνει πιο εύκολη τη σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά θα την κάνει πιο στοχευμένη. Ελπίζω στον επόμενο προϋπολογισμό να έχουμε συντάξει το Επιχειρησιακό Σχέδιο για να μπορέσουμε να κινηθούμε πιο στοχευμένα και καλύτερα ως Δημοτική Αρχή και ως Δήμος”.
Αλ. Αθανασίου: Μη ρεαλιστικό προσχέδιο
Περί “μη ρεαλιστικού προσχεδίου” έκανε λόγο ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, προβαίνοντας μάλιστα σε μία σειρά σημαντικών παρατηρήσεων.
“Είναι ένα φτωχό προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο δείχνει τις υφεσιακές τάσεις των εσόδων. Είναι λογικές ως ένα σημείο λόγω της πανδημίας. Όμως, σε κάποια σημεία έχει “φουσκωμένα” έσοδα, που δείχνει μία αισιοδοξία η οποία δεν προκύπτει από την πραγματικότητα” ανέφερε μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό το προσχέδιο που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή “μαρτυρά την οικονομική ύφεση στην οποία έχει εισέλθει ο Δήμος και φυσικά δεν φταίει γι’ αυτό μόνο η πανδημία του κορωνοϊού”.
Χαρακτηρίζοντας το παρόν προσχέδιο “απαράδεκτο” στην πολιτική διάστασή του, ο ίδιος άσκησε αναλυτικά κριτική προς τη Δημοτική Αρχή.
“Πρώτον, συνεχίζεται ο υπολογισμός σημαντικών εσόδων, π.χ. από την επισκεψιμότητα στους χώρους πολιτισμού του Δήμου, ενώ γνωρίζει πολύ καλά η Δημοτική Αρχή, αλλά και ο πλέον αδαής, ότι στην καλύτερη περίπτωση το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι ολόιδιο με το τελευταίο εννιάμηνο του 2020” ανέφερε αρχικά, ενώ πρόσθεσε σχετικά με τις δαπάνες για τις εκδηλώσεις “Σύρος – Πολιτισμός” πως, “είναι μηδενικές και παρ’ όλο που θα υπολογιστούν στην πρώτη αναμόρφωση αισθητά μειωμένες, θα μπορούσαμε κάλλιστα να βλέπαμε στην εισήγηση τις εκτιμώμενες δαπάνες για τα πολιτιστικά Φεστιβάλ του Δήμου που προέρχονται από το δυνητικό πολιτιστικό τέλος. (Πολιτιστικές δαπάνες προϋπολογισθείσες για το 2020, 187.100 ευρώ, ενώ για το 2021, 146.000 ευρώ)”.
Παραπλανητικές δαπάνες
Επιπλέον, ο Αλέξης Αθανασίου αναφέρθηκε και στις προϋπολογισθείσες δαπάνες για τις αθλητικές εκδηλώσεις, λέγοντας πως, “είναι 10.000 ευρώ, από 25.000 ευρώ το 2020 και 42.000 ευρώ το 2019” ενώ ακολούθως, τόνισε πως και οι δαπάνες για την τρίτη ηλικία “είναι αισθητά μειωμένες, περίπου 50%”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και βάσει του προσχεδίου, θέλησε να σημειώσει πως οι δαπάνες για την ενίσχυση των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων “είναι παραπλανητικές διότι σίγουρα ξεπερνούν το 1,5% επί των τακτικών εσόδων του Δήμου, πράγμα παράτυπο”, ενώ συνεχίζοντας την κριτική του, πρόσθεσε πως και οι δαπάνες για την λειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων “έχουν περιοριστεί στις υποχρεωτικά οριζόμενες από το νόμο”.
Χαράτσι το τουριστικό τέλος και μείωση αποθεματικού
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο τουριστικό τέλος, υποστηρίζοντας πως, “οι δαπάνες για τον τουρισμό χαρατσώνουν δημότες και επιχειρηματίες σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “ουσιαστικά έχουμε αύξηση του τουριστικού τέλους, κάτι που σημαίνει ότι επιβαρύνεται ο δημότης - επιχειρηματίας”.
Σε απόλυτο τόνο, υποστήριξε πως, “Είναι δύσκολες εποχές για τους ίδιους, πλήττονται οι επιχειρήσεις τους και θεωρούμε πως είναι λάθος αυτή η απόφαση”.
Επιπλέον, αναφερόμενος στη εκτιμώμενη μείωση του αποθεματικού, υπογράμμισε πως, “η πτώση του κάτω από τις 200.000 ευρώ, δείχνει υφεσιακές τάσεις των οικονομικών του Δήμου και τα “αχαρτογράφητα νερά” που θα πλεύσει ο Δήμος τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου”.
Υπερφουσκωμένο Τεχνικό Πρόγραμμα
Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του επί του θέματος, εστιάζοντας τέλος στο Τεχνικό Πρόγραμμα. “Επισημαίνουμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα ακολουθεί την πεπατημένη που παρουσίασε η Τεχνική Υπηρεσία κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και κατά το έτος 2019 που όμως εξόρκιζε η Δημοτική Αρχή”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, ουσιαστικά “συνεχίζονται κατά μεγάλο ποσοστό έργα που παρελήφθησαν από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και ορθώς, μόνο που δεν εντάσσονται νέα έργα που θα έδειχναν το όραμα της σημερινής διοίκησης”.
Ολοκληρώνοντας την κριτική του, σημείωσε πως το τεχνικό πρόγραμμα “παραμένει υπερφουσκωμένο λόγω των εμμονών και του αυτοεγκλωβισμού των διοικούντων στην προεκλογική ρητορεία και με πολύ χαμηλή απορρόφηση πόρων, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τον πίνακα του τεχνικού προγράμματος που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Προϋπολογισμός χωρίς "ψυχή" για τους κατοίκους και το νησί"
19 Ιαν. 2021 - 10:41 - Μειωμένα έσοδα και αυστηρός προγραμματισμός
19 Ιαν. 2021 - 6:20 - Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης για την τιμολόγηση του νερού και τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΣ
30 Νοε. 2024 - 8:43 - Κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Άνδρο
29 Νοε. 2024 - 17:10 - Σύρος: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τον θάνατο του Μάρκου Πρίντεζη
29 Νοε. 2024 - 13:45