Στόχος η υλοποίηση των παρεμβάσεων στη δημοτική αθλητική υποδομή μέχρι το καλοκαίρι του 2021

Σύμβαση για το έργο του κολυμβητηρίου Ερμούπολης

“Πράσινο φως” από την Οικονομική Επιτροπή στη νέα συνεδρίασή της, για την κατακύρωση του αναδόχου, ο οποίος θα “τρέξει” το έργο

Σε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου “Εργασίες επισκευής και συντήρησης δημοτικού κολυμβητηρίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” προχωρά ο Δήμος, μετά από την αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρος και τα μέλη της οποίας θα εγκρίνουν την οριστικοποίηση του εργολάβου, που θα φέρει εις πέρας τη μεγάλη κι άκρως απαραίτητη παρέμβαση στην αθλητική υποδομή.

Συγκεκριμένα, μετά τη διαγωνιστική διαδικασία που προηγήθηκε, η εταιρεία “ERGOLAND ΕΠΕ” είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει το πολυπόθητο έργο της βελτίωσης των εγκαταστάσεων του δημοτικού κολυμβητηρίου, η οποία προσέφερε μέση τεκμαρτή έκπτωση 25% επί του αρχικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται πως, για το εν λόγω έργο, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (ΝΟΣ) είχε φροντίσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη μελέτη, την οποία με απόφασή του είχε διαθέσει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο συντήρησης κι επισκευών στο κολυμβητήριο, που θα εξασφαλίζει ένα κατάλληλο κι ασφαλές περιβάλλον για τους αθλητές του υγρού στίβου, τους προπονητές, αλλά και το κοινό.

Με ενέργειες που είχαν ακολουθήσει, είχε υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Περιφερειακή Αρχή, για το έργο, το οποίο προϋπολογιζόταν σε 215 χιλ. ευρώ.

Σήμερα, μετά από μία μακρά περίοδο προσπαθειών για την ουσιαστική συντήρηση του κολυμβητηρίου, το οποίο από την κατασκευή του και μετά, δεν έχει δεχθεί καμία άλλη εκτεταμένη φροντίδα, ο Δήμος προχωρά στο μεγάλο έργο και μάλιστα σε μία περίοδο που είναι “νεκρή” από άποψη αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο λόγω της χειμερινής περιόδου, αλλά κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μ. Αληφραγκής: Στόχος το καλοκαίρι να λειτουργήσει

Σχολιάζοντας τις θετικές εξελίξεις για την υπόθεση της συντήρησης του δημοτικού κολυμβητηρίου, ο σημερινός Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, επιβεβαίωσε πως, αύριο, “στην Οικονομική Επιτροπή θα γίνει η κατακύρωση του μειοδότη και θα προχωρήσουμε στη σύμβαση”.

Ερωτηθείς, αν η έναρξη του έργου θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, για να εκμεταλλευθεί ο Δήμος το διάστημα της πανδημίας, κατά το οποίο δεν επιτρέπονται οι αθλητικές δραστηριότητες, απάντησε καταφατικά.

“Βέβαια. Άλλωστε, το ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί το έργο όσο περισσότερο σύντομα γίνεται. Το ζητούμενο είναι να γίνει όσο το δυνατόν αμεσότερα, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε το κολυμβητήριο. Δηλαδή Μάιο – Ιούνιο που εκτιμώ ότι ενδεχομένως θα είμαστε πιο “ελεύθεροι” από την πανδημία, να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε” δήλωσε σχετικά, γνωστοποιώντας πως, σαφώς αυτή είναι και η επιθυμία από πλευράς ΝΟΣ.

“Από την πλευρά τους, σίγουρα επιθυμούν να προχωρήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν”, καθώς όπως εξήγησε, η υποδομή έχει σοβαρά ανοικτά θέματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα. Σημείωσε μάλιστα, πως, ποτέ ως τώρα, “δεν έχει γίνει άλλο μεγάλο έργο στο κολυμβητήριο της Σύρου”.

Oι κύριες παρεμβάσεις

Βάσει της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια, αλλά και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα δοθούν στον ανάδοχο, στο πλαίσιο της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τις κολυμβητικές δεξαμενές και τις συνοδές εγκαταστάσεις τους, υπάρχει ανάγκη για τα παρακάτω: Α. Επισκευή επιστρώσεων και αποκατάσταση καθιζήσεων στον περιβάλλοντα χώρο της κύριας κολυμβητικής δεξαμενής. Β. Αποκατάσταση ρύσεων απαγωγής ομβρίων υδάτων του περιβάλλοντα χώρου του Κολυμβητηρίου. Γ. Επισκευή καναλιού υπερχείλισης κύριας κολυμβητικής δεξαμενής και αντικατάσταση μεταλλικής σχάρας. Δ. Αποκατάσταση διάβρωσης σιδηρού οπλισμού και ενανθρακωμένου σκυροδέματος. Ε. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Αντικατάσταση – αποκατάσταση αντλιών νερού κλπ.

Επιπλέον, οι προτεινόμενες εργασίες και παρεμβάσεις για τους χώρους των αποδυτηρίων, του κοινού, των ομάδων και του προσωπικού είναι οι εξής: Α. Αντικατάσταση υαλοπινάκων αποδυτηρίων με νέους αδιαφανείς. Β. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και μη λειτουργικών ειδών υγιεινής. Γ. Αντικατάσταση δεκαεπτά εσωτερικών θυρών. Δ. Αντικατάσταση πλακιδίων τοίχων και δαπέδου στους χώρους των ντους.

Ακόμη, σχετικά με τα τμήματα των κερκίδων, προβλέπονται τα παρακάτω: Α. Αντικατάσταση μετωπικού κιγκλιδώματος κερκίδων ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές του ύψους. Β. Αντικατάσταση σιδηρών θυρών εξόδου στο χώρο του Κολυμβητηρίου. Γ. Αποκατάσταση επιφάνειας κερκίδων. Δ. Χρωματισμοί εξωτερικών επιφανειών.

Τέλος, για τους κοινόχρηστους χώρους στο περιεχόμενο της σύμβασης σημειώνονται τα ακόλουθα: Α. Αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίων πρόσβασης. Αποκατάσταση μαρμάρινων επενδύσεων κλιμακοστασίων και περιβάλλοντα χώρου. Β. Τοποθέτηση αντιολισθητικού παρεμβύσματος κλιμακοστασίων. Γ. Αποκατάσταση αρμών διαστολής κτιρίου. Δ. Αποκατάσταση φαινομένων ενανθράκωσης σκυροδέματος και αποκατάσταση διάβρωσης σιδηρού οπλισμού. Ε. Χρωματισμοί επιφανειών.

Χρονιά αθλητικών υποδομών”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Αληφραγκής με αφορμή το έργο συντήρησης του κολυμβητηρίου, θέλησε να υποστηρίξει πως το 2021 θα είναι μία χρονιά αθλητικών υποδομών για τη Σύρο.

“Στόχος μας συγχρόνως είναι να τρέξουμε και τα άλλα δύο αθλητικά κέντρα. Την Α΄ και τη Β΄ Αίθουσα του ΑΚΔΕ. Θέλουμε να προχωρήσει καλά η ολοκληρωμένη προσπάθεια να τρέξουν όλα αυτά τα έργα” ανέφερε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Ναι, είναι η χρονιά των αθλητικών υποδομών. Τα έχουμε δημοπρατήσει όλα και θέλουμε να προχωρήσουμε. Ο στόχος μας είναι μέσα στο 2021 να ολοκληρωθούν όλα αυτά”.