Νέος Γενικός Γραμματέας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οικονομολόγος, Γιώργος Καρακατσάνης

Ευθύνη συντονισμού για αποτελεσματικό έργο

Συστηματικές επαφές με τα στελέχη του Δήμου για την επίτευξη στόχων προς όφελος των δημοτών και της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ανέλαβε ο οικονομολόγος, Γιώργος Καρακατσάνης, μετά από τη σχετική πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Δήμαρχος και την οριστική αξιολόγηση των προτάσεων που είχε στη διάθεσή του, στο πλαίσιο αυτής.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη στην τρέχουσα θητεία, προκειμένου ο ίδιος να αναλάβει το δύσκολο έργο του συντονισμού όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο την παραγωγή αποτελεσματικού έργου από το σύνολο των προσώπων που εργάζονται σε όλα τα Τμήματα και τις Διευθύνσεις, προς όφελος του νησιού και των δημοτών.

Ο κ. Καρακατσάνης πέραν του πτυχίου του στα Οικονομικά είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στη Διασφάλιση Ποιότητας και τα Πληροφοριακά Συστήματα, ενώ είναι συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο “Οικονομική Διοίκηση των ΟΤΑ”.

Κατά το παρελθόν έχει εργασθεί στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας κι Εσωτερικών και ως εκ τούτου, κατέχει καλώς και σε βάθος το κομμάτι της δημόσιας διοίκησης.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη μίλησε στην εφημερίδα με θετικά λόγια ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ενώ το νέο πρόσωπο “κλειδί” στη συνεργασία των Υπηρεσιών, καλωσόρισαν τόσο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, την οποία και ο ίδιος παρακολούθησε.

Η απόφαση Δημάρχου

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη του κ. Καρακατσάνη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε με την απόφαση του Δημάρχου, η οποία ελήφθη στις 8 Ιανουαρίου του 2021 και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου αλλά και της ιστοσελίδας “Διαύγεια”.

Το κύριο μέρος της συγκεκριμένης απόφασης του Νίκου Λειβαδάρα, έχει ως ακολούθως: “Προσλαμβάνουμε τον δικαστικό υπάλληλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεώργιο Καρακατσάνη του Αθανασίου, κλάδου ΠΕ Δικαστικών Υπαλλήλων, ως μετακλητό Γενικό Γραμματέα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με αρμοδιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 3 του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (ΦΕΚ 1373/τ.Β΄/24-4-2017) και στις διατάξεις του άρθρου 161 του Ν.3584/2007, όπως ισχύει.

Ο Δήμαρχος μπορεί με απόφασή του να αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα την υπογραφή με εντολή του εγγράφων και πιστοποιητικών, πλην χρηματικών ενταλμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας απολύεται με απόφαση του Δημάρχου, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης παύει να ασκεί τα καθήκοντά του και απολύεται αυτοδικαίως όταν ο Δήμαρχος απολέσει την ιδιότητά του για οποιονδήποτε λόγο. Η παρούσα απόφαση ισχύει από την υπογραφή της, για όλες τις συνέπειες, Περίληψη της απόφασης θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.

Ν. Λειβαδάρας: Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και συνεργασία Υπηρεσιών

Κληθείς να μιλήσει στην εφημερίδα ο Δήμαρχος σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφασή του, υπήρξε σαφής για την ανάγκη απόκτησης ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα αναλάβει τον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο του συντονισμού όλων των Δημοτικών Υπηρεσιών.

“Ο κ. Καρακατσάνης βρίσκεται ήδη στον Δήμο. Έχει επαφές και συναντήσεις με όλα τα Τμήματα κι ενημερώνεται για όλα τα θέματα. Σίγουρα θα είναι σε θέση σε λίγες ημέρες από σήμερα να προχωρήσει κανονικά το έργο του” σημείωσε αρχικά ο κ. Λειβαδάρας, ο οποίος γνωστοποίησε πως ο κ. Καρακατσάνης ξεκίνησε τς επαφές του με τα πρόσωπα στις Υπηρεσίες “από την πρώτη ημέρα της πρόσληψής του και με πολύωρες συζητήσεις”.

“Ενημερώνεται για να μπορέσει να κάνει το έργο του” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως, “Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει από δημόσια διοίκηση καθώς ήταν σε θέση νευραλγική. Οπότε γνωρίζει σε βάθος τη δημόσια διοίκηση και τα βασικά καθήκοντά του είναι να συντονίζει το έργο των Αντιδημάρχων”.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος εξήγησε πως, “Και στο κομμάτι των Οικονομικών είναι ο πλέον ειδικός, οπότε και θα εκφράζει τη γνώμη του, όποτε αυτό είναι απαραίτητο”.

Επί της ουσίας για την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής: “Θέλω να πιστεύω ότι είναι μία σωστή επιλογή σε σχέση και με τις άλλες αιτήσεις που είχαμε. Και είναι ο πλέον έμπειρος στο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης”.

Με δεδομένη την πορεία του στον Δήμο μέχρι σήμερα, ο κ. Λειβαδάρας κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η απόκτηση ενός Γενικού Γραμματέα θα έρθει να ανακουφίσει σε επίπεδο δυσλειτουργίας ορισμένων Υπηρεσιών.

“Στο σχετικό νομοσχέδιο αναφερόταν ότι για τους Δημάρχους είναι μία θέση “κλειδί” ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν το έργο τους. Οπότε, επειδή είναι πάρα πολλά τα θέματα που έχω ημερησίως να ασχοληθώ, δεν μπορώ να έχω πάνω μου τον συντονισμό των Υπηρεσιών, όπως μπορεί να το έχει στην ατζέντα του ένας Γενικός Γραμματέας” σχολίασε αρχικά ο Δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα όμως, πως, “Και πέραν του συντονισμού είναι και το θέμα της συνεργασίας όλων των Υπηρεσιών του Δήμου. Είναι ο συνδετικός “κρίκος”, εκείνο το πρόσωπο που μπορεί να συντονίσει όλο αυτό το κομμάτι”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Μετά από αυτήν την πρόσληψη θα μπορέσουμε να έχουμε τον καλύτερο συντονισμό και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών μας”, απαντώντας παρακάτω στην ερώτηση αν μέχρι σήμερα έχει διαπιστώσει προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ Υπηρεσιών και ειδικότερα ανάμεσα στην Οικονομική και την Τεχνική, θέμα το οποίο απασχολούσε σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια τον Δήμο.

“Δεν ξέρω αν είναι ορθό να μιλάμε για πρόβλημα, αλλά περισσότερο σωστό για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Εκεί πρέπει να υπάρξει κάποιος, ο οποίος θα δώσει το αυτονόητο. Τον “μπούσουλα” για τις αρμοδιότητες. Δηλαδή να ξεκαθαρίσει μέχρι που φθάνει ο καθένας. Εδώ εστιάζεται και η δυσλειτουργία” σημείωσε, υποστηρίζοντας πως, “Δεν είναι θέμα κακών σχέσεων, αλλά θέμα ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων”.

Επίτευξη στόχων

Αν και στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γιώργο Καρακατσάνη, ο ίδιος υπήρξε συγκρατημένος ως προς το να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τα καθήκοντα και τους στόχους που πρέπει να υπηρετήσει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ως “συνεργάτης” πλέον των αιρετών και των υπαλλήλων, καθώς βρίσκεται στον Δήμο μία εβδομάδα, ωστόσο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως πραγματοποιεί συστηματικά επαφές με όλα τα πρόσωπα.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο ίδιος έχει σε εξέλιξη σε καθημερινή βάση τα ραντεβού του με τους Αντιδημάρχους, αλλά και τους υπαλλήλους του Δήμου, καθώς κύριο έργο του θα είναι να “γεφυρώσει” το χάσμα που δημιουργεί αρκετές φορές ο διασκορπισμός των Υπηρεσιών.

Ο ίδιος έχει τη βούληση να παράξει αποτέλεσμα στον Δήμο και από θέσεως πλέον, η εμπειρία και η γνώση του είναι στη διάθεση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στόχοι για το καλό του νησιού.

Πρέπει να διευκρινισθεί πως για το όραμα και τη χάραξη της πολιτικής, αλλά και τους στόχους του Δήμου, την ευθύνη την έχει το πολιτικό προσωπικό, ο Δήμαρχος και οι εκλεγμένοι, ωστόσο, ο ίδιος θα συνδράμει με την παρουσία του σε όλα τα επίπεδα.

Καλωσόρισμα από την αντιπολίτευση

Το δικό του μήνυμα απηύθυνε προς τον κ. Καρακατσάνη και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, εκφράζοντας πρωτίστως την ικανοποίηση της παράταξής του για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα από τον ίδιο.

“Καλωσορίζουμε τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου μας, τον κ. Γιώργο Καρακατσάνη. Ευχόμαστε να έχουμε όλοι μία καλή συνεργασία. Θεωρούμε φυσικά πως έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να ασχοληθεί με θέματα που “πονάνε” τον Δήμο, πέραν από τον συντονισμό των Υπηρεσιών” ανέφερε ο Αλέξης Αθανασίου, επαναλαμβάνοντας τέλος τα εξής: “Θεωρούμε θετική εξέλιξη την πρόσληψή του και ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του”.

Αρμοδιότητες σύμφωνα με τον ΟΕΥ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Σχετικά με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του νέου Γενικού Γραμματέα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αυτά ορίζονται με σαφήνεια στο άρθρο 3 του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και είναι τα ακόλουθα:

Ο Γενικός Γραμματέας προΐσταται αμέσως και μετά τον Δήμαρχο όλων των υπηρεσιών του Δήμου και προσυπογράφει τα από τον Δήμαρχο υπογραφόμενα έγγραφα. Ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει το Δήμαρχο στα διοικητικά του καθήκοντα υλοποιώντας τις αρμοδιότητες που του εκχωρεί ο Δήμαρχος με απόφασή του. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν κυρίως στο συντονισμό των δημοτικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται με αποδοτικό τρόπο η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των περιοδικών στόχων και προγραμμάτων που αποφασίζονται από τα πολιτικά όργανα του Δήμου.

Ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας: 1. Παρέχει οδηγίες, δίνει κατευθύνσεις και, γενικότερα, συντονίζει τις υπηρεσίες του Δήμου κατά την άσκηση του έργου τους, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους προϊσταμένους. 2. Μεριμνά για την επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες των θεμάτων που είναι προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οικονομικής Επιτροπής, και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ή έχουν ήδη συζητηθεί σε αυτά, καθώς και να τα υποστηρίζει ενώπιον των ανωτέρω οργάνων, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρό τους. 3. Παρακολουθεί τη διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Οικονομικής Επιτροπής, και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους προϊσταμένους. 4. Συμμετέχει στις διαδικασίες κατάρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου και των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης του Δήμου και παρακολουθεί την επίτευξη των περιοδικών στόχων και την υλοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων που αποφασίζονται από τα πολιτικά όργανα του Δήμου.

5. Μεριμνά για την έγκαιρη ετοιμασία των περιοδικών απολογισμών δράσης του Δήμου σύμφωνα προς τα αντίστοιχα προγράμματα ή τις συγκεκριμένες αποφάσεις και ενημερώνει σχετικά την Εκτελεστική Επιτροπή. 6. Οργανώνει κάθε νέα υπηρεσία που δημιουργείται στο Δήμο και μεριμνά για τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικής δράσης των υπηρεσιών του Δήμου, την προσαρμογή της λειτουργίας τους στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τη βελτίωση της απόδοσης του στελεχικού δυναμικού και των τεχνικών μέσων του Δήμου. 7. Μεριμνά σε συνεργασία με την υπηρεσία Επιχειρησιακού Προγραμματισμού για την ετοιμασία των κάθε φύσης Κανονισμών που αφορούν τη δομή και τις διαδικασίες λειτουργίας του Δήμου και υποβάλλει τους Κανονισμούς αυτούς προς έγκριση στα διοικητικά - πολιτικά όργανα του Δήμου . Εισηγείται, όταν χρειάζεται, τη μεταβολή διατάξεων των Κανονισμών αυτών. 8. Παρακολουθεί και ευθύνεται για την κανονική εφαρμογή των προηγουμένων Κανονισμών. Με βάση τις διατάξεις των Κανονισμών αυτών παίρνει τις προβλεπόμενες για τη θέση του αποφάσεις και μεριμνά για την έγκαιρη ετοιμασία, συγκέντρωση και υποβολή προς τα πολιτικά όργανα των εγγράφων που πρέπει να υπογράφονται από τα όργανα αυτά. 9. Στα πλαίσια των προηγουμένων Κανονισμών ή μετά από ειδικές εξουσιοδοτήσεις του Δημάρχου ελέγχει / υπογράφει συγκεκριμένα έγγραφα του Δήμου. 10. Συγκαλεί τα Συντονιστικά Συμβούλια, στα οποία μετέχουν με εκπροσώπους τους το σύνολο ή μέρος (ανάλογα με ομοιογενή θεματικά αντικείμενα) των υπηρεσιών του Δήμου. 11. Παρακολουθεί τις δραστηριότητες των νομικών προσώπων του Δήμου και συνεργάζεται με τις διοικήσεις τους, ώστε να εξασφαλίζεται η εναρμόνιση των αποτελεσμάτων από την δραστηριοποίησή τους προς τους στόχους του Δήμου. 12. Υπογράφει κατ΄ εξουσιοδότηση τις αποφάσεις χορήγησης αδειών με ή χωρίς αποδοχές και μετακίνησης εκτός έδρας στο εσωτερικό και εξωτερικό των υπαλλήλων του Δήμου.