Ολοκληρώθηκε το έργο βελτιώσεων στο λιμάνι, ενώ με σταθερό ρυθμό προχωρά η παρέμβαση στη θέση “Νησάκι”

Αναβαθμίσεις για τη λιμενική ζώνη Ερμούπολης

Πρόβλεψη για εργασίες ομαλής λειτουργίας των πληροφοριακών οθονών στο παραλιακό τμήμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο προγραμματισμός του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τη λιμενική ζώνη της Ερμούπολης, με το σημαντικό έργο στη θέση “Νησάκι” να προχωρά σταδιακά, την παρέμβαση βελτιώσεων εντός του λιμένα, να έχει ολοκληρωθεί και τις πληροφοριακές οθόνες, να είναι ένα βήμα πριν την επαναλειτουργία τους.

Η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου παρακολουθεί στενά τα έργα που έχει συμβασιοποιήσει και υλοποιούνται, με στόχο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου του 2021, να είναι σε θέση να παρέχει μία εικόνα - ιδιαιτέρως - αναβαθμισμένη τόσο προς τους κατοίκους του νησιού, όσο όμως και προς τους επισκέπτες, αλλά και τους χρήστες του λιμένα.

Ειδικότερα, μετά από μεγάλο διάστημα, πλέον, ολοκληρώθηκε το έργο εντός του λιμένα Ερμούπολης, με το τελευταίο “κεφάλαιο”, αυτό των στεγάστρων αναμονής επιβατών, να έχει κλείσει, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης στην προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στο “Νησάκι”.

Πρόκειται για δύο βασικά έργα που έρχονται να συνδεθούν με το υπόλοιπο μέτωπο της ανάπλασης η οποία υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας του λιμένα. Επιπλέον, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου μερίμνησε για την επαναλειτουργία του συνόλου των πληροφοριακών οθονών στο παραλιακό τμήμα, ώστε να γνωρίζουν οι επιβάτες όσα είναι απαραίτητα σχετικά με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που εξυπηρετούν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Έκλεισε” και το κεφάλαιο των στεγάστρων αναμονής

Σχετικά με το έργο αποκαταστάσεων στο λιμάνι της Ερμούπολης, πρέπει να αναφερθεί πως πλέον, αυτό, έχει ολοκληρωθεί. Τυπικά απομένει η παραλαβή του από το Λιμενικό Ταμείο, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια των παρεμβάσεων, υπήρξε έλεγχος για την ποιότητα του αποτελέσματος.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως, αρχικά οι παρεμβάσεις αφορούσαν στην κατασκευή δικτύου απορροής όμβριων υδάτων εντός του λιμένα, στάδιο, κατά το οποίο έγιναν και διορθωτικές “κινήσεις”, καθώς παρατηρήθηκε ότι με τις έντονες βροχοπτώσεις λίμναζαν νερά στον χώρο αναμονής οχημάτων.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ακολούθησε η επίστρωση του εσωτερικού του λιμένα με άσφαλτο κλειστού τύπου, ενώ προ ημερών ολοκληρώθηκε και η παρέμβαση της βελτίωσης, επισκευής και συντήρησης στα στέγαστρα αναμονής επιβατών.

Όπως διακρίνει ο κάθε πολίτης, έχει υλοποιηθεί η σύνδεση των δύο τμημάτων των στεγάστρων, ενώ έγιναν και αποκαταστάσεις σε σημεία των επιφανειών τους που παρουσίαζαν φθορές. Οι τελικές εργασίες αφορούσαν στο βάψιμο των στεγάστρων, προκειμένου η εικόνα τους να είναι ομοιόμορφη και “ζωηρή”.

Ηλεκτρονική πληροφόρηση για τους επιβάτες

Σημαντική εξέλιξη εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποτελεί η φροντίδα και η εξασφάλιση του ποσού των 7.440 ευρώ, προκειμένου να τεθούν ξανά σε λειτουργία και με ορθό τρόπο, οι πληροφοριακές οθόνες που βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό των στεγάστρων αναμονής, όσο και στις στάσεις των mini bus στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης.

“Είναι μία ανάληψη υποχρέωσης που αφορά τη λειτουργία των τηλεοράσεων στα στέγαστρα στο λιμάνι της Ερμούπολης, αλλά και τη λειτουργία του site του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Πολλές από αυτές τις οθόνες είχαν καταστραφεί, ενώ άλλες είχαν αποσυνδεθεί λόγω της εκτέλεσης του έργου” σχολίασε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα, καθιστώντας ξεκάθαρο πως, πλέον, θα προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία τους.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, μέσω των οθονών θα προβάλλονται πληροφορίες για τις αφιξοαναχωρήσεις των πλοίων που εξυπηρετούν τη Σύρο, ενώ δεν αποκλείεται να προβληθούν μελλοντικά και άλλα μηνύματα ή πληροφορίες για το νησί.

Μέχρι στιγμής, το γεγονός πως εξαιτίας της πανδημίας έχουν απαγορευθεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και άρα, δεν ταξιδεύει μεγάλο μέρος πληθυσμού εκτός Σύρου ή και προς τη Σύρο, παρά μόνον για θέματα υγείας, έχει “ευνοήσει” στο να προωθηθεί η σχετική σύμβαση στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να καλυφθεί η τουριστική σεζόν.

Παρομοίως, όπως προαναφέρθηκε, θα ενεργοποιηθούν και οι οθόνες στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης που είναι τοποθετημένες στις στάσεις αναμονής των επιβατών των mini bus.

Νησάκι: Σε εξέλιξη η ανάπλαση

Τέλος, το έργο της ανάπλασης του τμήματος από το ύψος της πλατείας Κανάρη έως και την προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, προχωρά κανονικά, με τον ανάδοχο να έχει οριοθετήσει πλέον με τα διάφορα υλικά τις ζώνες χρήσεις του εν λόγω παραλιακού τμήματος. Όπως διαπιστώνει ο κάθε διερχόμενος από την περιοχή, ήδη έχει προσδιοριστεί και το σημείο που θα εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, ενώ έχουν τοποθετηθεί και οι οδηγοί όδευσης.

Από την πλευρά της προέδρου, σε ερώτηση αν το έργο προχωρά με αργούς ρυθμούς, υπήρξε σαφής απάντηση. “Έγινε τροποποίηση της μελέτης, η οποία χρειάστηκε να εγκριθεί από αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο και αυτή αφορούσε σε κάποια υλικά. Οπότε προέκυψε καθυστέρηση εξ αιτίας αυτού” σημείωσε, μιλώντας όμως για καθυστέρηση δίμηνου διαστήματος, ενώ όπως επανέλαβε, το έργο και οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις – σήμερα - εκτελούνται κανονικά.

Στην ερώτηση αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται θα ταιριάζουν με την εικόνα του υπόλοιπου παραλιακού μετώπου, η ίδια διευκρίνισε τα εξής: “Στον πεζοδιάδρομο είχε προβλεφθεί υλικό που υπάρχει και στην υπόλοιπη ανάπλαση, αλλά αυτό το υλικό διαπιστώνεται ότι έχει αστοχίες και παρουσιάζει “φθορές””. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι έπρεπε να προκύψει αλλαγή, για να υπάρξει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα στη μίνι ανάπλαση στη θέση “Νησάκι”.

Η ίδια τόνισε τέλος, πως, το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί πάση θυσία πριν την έναρξη της θερινής σεζόν.