Νέα αναφορά σε δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τα γήπεδα του νησιού

Να ανοίξει η συζήτηση διαχείρισης των αθλητικών χώρων

Προσπάθειες για κάλυψη του κόστους των σωστικών εργασιών στα Πευκάκια, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Σε μείζονος σημασίας ζήτημα αναδεικνύεται η υπόθεση της διαχείρισης των αθλητικών χώρων της Σύρου, καθώς ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει τη λειτουργία τους με το υπαλληλικό προσωπικό που διαθέτει, κάτι που έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο με φόντο την ολοκλήρωση, αλλά και τη δημιουργία νέων γηπέδων στο νησί.

Η συζήτηση για τη διαχείρισή τους προσεχώς, πρέπει να ανοίξει εγκαίρως, καθώς όπως παρατηρούν και αποδέχονται, Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση, ένα σύνολο σχεδόν δέκα δημοτικών αθλητικών χώρων, δεν μπορεί να πέσει στην “πλάτη” του Δήμου.

Ως εκ τούτου, καθίσταται ξεκάθαρο πως σε ορισμένες περιοχές θα κληθούν να αναλάβουν το κομμάτι της διαχείρισης, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι οποίοι θα μπορούν να ελέγχουν και την κάθε αθλητική υποδομή, ενώ, δεν αποκλείεται κάποια γήπεδα να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Ωστόσο, τα παραπάνω σενάρια, θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος σε ανοικτή και δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού πρωτίστως, η Δημοτική Αρχή επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο - πρόταση.

Για το θέμα πραγματοποίησε παρέμβαση ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, επισημαίνοντας ουσιαστικά πως ο Δήμος δεν πρέπει να καθυστερήσει σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, ήδη το γήπεδο Καμινίων είναι έτοιμο ενώ έχουν προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι διαγωνισμοί για τους αθλητικούς χώρους σε Βάρη και Πάγο. Σε συνδυασμό με τις αθλητικές υποδομές του ΑΚΔΕ, της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, καθίσταται σαφές πως ο Δήμος θα πρέπει να δρομολογήσει λύσεις τόσο για την ομαλή λειτουργία τους, όσο και για τη συντήρηση και τη φύλαξή τους.

Σαφώς, η δημοτική πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψιν της πως τα μικρά και μεγάλα παιδιά και γενικά η νεολαία του νησιού χρειάζεται ανοικτούς, ασφαλείς και κατάλληλους χώρους για τη δωρεάν άθλησή τους.

Καμπανάκι... υπενθύμισης για τους αθλητικούς χώρους

Λιτός στην αναφορά του, πλην όμως σαφής, ο Αλέξης Αθανασίου επανέφερε το θέμα της διαχείρισης των αθλητικών χώρων της Σύρου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Αυτή τη στιγμή έχει βγει η προκήρυξη για τον Πάγο, για την Βάρη, έχουμε το γήπεδο της Ερμούπολης, έχουμε το πρώην γήπεδο ποδοσφαίρου Copa στο ΑΚΔΕ ενώ υπάρχει το γήπεδο των Καμινίων, το γήπεδο της Άνω Σύρου και φυσικά και το κολυμβητήριο, αλλά και οι Α΄ και Β΄ Αίθουσες για μπάσκετ και βόλεϊ” σημείωσε σχετικά, αναδεικνύοντας το γεγονός πως ο Δήμος άμεσα θα κληθεί να αποφασίσει τίνι τρόπω θα διαθέτει αυτούς τους χώρους και πώς θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία τους.

“Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις είναι αδύνατον να λειτουργήσουν με το προσωπικό του Δήμου” υπογράμμισε κατηγορηματικά, ζητώντας στη συνέχεια να πληροφορηθεί σχετικά με “το πλάνο της Δημοτικής Αρχής.

“Ποιο είναι το πλάνο, πώς θα δοθούν αυτά είτε σε ιδιώτες, σε Συλλόγους και πώς δεν θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός με αντίστοιχες άλλες επιχειρήσεις” πρόσθεσε σχολιαστικά, καταθέτοντας την ερώτησή του.

Κανένα σαφές πλάνο

Αν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής είχε αναφέρει στο παρελθόν πως το θέμα θα ανοίξει άμεσα, ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίαση, δεν παρουσίασε κανένα συνολικό πλάνο ως απάντηση στο ερώτημα της μείζονος αντιπολίτευσης, παρά μόνον επανέλαβε εμμέσως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μελλοντικά προκειμένου όλες οι παρατάξεις να λάβουν σχετική απόφαση.

“Σχετικά με τις παραχωρήσεις χώρων, πράγματι είναι προβληματισμοί που τους έχουμε αναφέρει και στην Οικονομική Επιτροπή” σημείωσε, τονίζοντας πως προς το παρόν, σχετικά με το έτοιμο γήπεδο των Καμινίων, η κατεύθυνση του Δήμου είναι να συμφωνηθεί η λειτουργία του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

“Θα έρθουμε σε μία συνεννόηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων και εφόσον το επιτρέπει το καταστατικό του να το παραλάβει αυτός” υποστήριξε ο κ. Αληφραγκής, διαβεβαιώνοντας το σώμα με τη γενικόλογη αναφορά του, πως, μέριμνα της Δημοτικής Αρχής είναι “να γίνει σωστή διαχείριση”.

Σε επικοινωνία με τη Γ.Γ. Αθλητισμού για τα Πευκάκια

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Αληφραγκής προχώρησε σε ενημέρωση για το στάδιο Πευκακίων. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σχετικά με το θέμα των σωστικών ανασκαφών, το κόστος, μελετάται να καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

“Την προηγούμενη Πέμπτη ήρθα σε επικοινωνία με την αρμόδια υπάλληλο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είχε ειπωθεί να γίνει ένα τεκμηριωμένο αίτημα προς τη Γραμματεία Αθλητισμού - από το Τμήμα Νεοτέρων Μνημείων - ώστε να αναλάβει ενδεχομένως το κόστος των σωστικών ανασκαφών. Αυτή τη στιγμή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βρίσκεται στη φάση της σύνταξης του προϋπολογισμού του έργου ώστε να σταλεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού” δήλωσε προς το σώμα ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας παράλληλα πως τόσο ο ίδιος, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων “εκλαμβάνουμε το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θετικά, ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει διάθεση για να αναλάβει το κόστος”.

Ο ίδιος έκλεισε τη συγκεκριμένη αναφορά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως εντός της επόμενης εβδομάδος θα έχει νέα επικοινωνία με την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σωστικές ανασκαφές και έλεγχος σε όλο το στάδιο

Για την υπόθεση του σταδίου Πευκακίων με αφορμή ερώτημα του κ. Αθανασίου σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή η υλοποίηση έστω ενός μέρους του έργου, ο Αντιδήμαρχος Υπήρξε σαφής.

“Αυτό είναι αδύνατον. Έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές και μετά από ενημερώσεις ότι θα γίνουν σωστικές ανασκαφές. Και αυτό δεν αφορά μόνον το τμήμα των κερκίδων. Αφορά όλον τον χώρο κι αυτό, επειδή το έργο προβλέπει την αλλαγή του χλοοτάπητα και να γίνουν κάποια αποχετευτικά έργα, ώστε να στραγγίζει αυτός”. Οπότε, εξήγησε πως, “έστω σε ένα πάχος 80 πόντων θα πρέπει να σκαφτεί και ο κύριος χώρος του γηπέδου”.

Καταλήγοντας στην ουσία του προβλήματος που έχει προκαλέσει και την παύση του έργου αποκατάστασης, υπογράμμισε πως, “οπότε, οι κύριες σωστικές ανασκαφές αφορούν όλον τον χώρο. Και είναι ρητή η εντολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να μην γίνει καμία παρέμβαση, ούτε καν υλικά να απομακρύνουμε, αν δεν γίνουν οι σωστικές ανασκαφές”.