Προωθείται η διαδικασία της εκπόνησης υδρογεωτεχνικής μελέτης για τα Κοιμητήρια της Ερμούπολης

Τελευταία εκκρεμότητα για την Πολεοδομική μελέτη

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να καταγραφεί η όποια νεότερη εξέλιξη για το θέμα

Υπόθεση δίχως τέλος μοιάζει να είναι η πολυσυζητημένη Πολεοδομική μελέτη για την Ερμούπολη, αφού αν δεν εκπονηθεί η υδρογεωτεχνική μελέτη των Κοιμητηρίων του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, δεν θα δοθούν οι τελευταίες εγκρίσεις και δεν θα εκδοθεί το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα γι αυτήν.

Πρόκειται για ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια όχι μόνον τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά μηχανικούς, αρχιτέκτονες και κατοίκους της πόλης, αφού δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Το θέμα επανήλθε σε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να γνωστοποιηθεί οποιαδήποτε νεότερη λεπτομέρεια και εξέλιξη συνδέεται με αυτό, στην περίπτωση που υπήρχε, με τη Δημοτική Αρχή να αναφέρεται στην ανάδειξη μειοδότη, ο οποίος θα εκπονήσει την υδρογεωτεχνική μελέτη.

Πρόκειται για μία “εκκρεμότητα” που αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την οριστική έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης, η οποία είχε τεθεί επί τάπητος, το 2018, οπότε και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, “νόμιζε” πως βάδιζε την τελευταία διαδρομή, αυτής της μακράς ιστορίας.

Υπενθυμίζεται πως, από την πλευρά του Υπουργείο Εσωτερικών πριν από τρία χρόνια είχε ζητηθεί η εκπόνηση της υδρογεωτεχνικής μελέτης για τα Κοιμητήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί πως αυτά, δεν προκαλούν καμία απολύτως μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα της πόλης.

Κατά την περασμένη θητεία δε, μέλη της τότε μείζονος αντιπολίτευσης και πλέον μέλη της σημερινής Δημοτικής Αρχής είχαν εκφράσει δημοσίως την αγανάκτησή τους για την εν λόγω απαίτηση, εξηγώντας πως αυτή προκύπτει περισσότερο σαν “εμπόδιο” στην εξέλιξη της έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης, παρά σαν απαραίτητο στοιχείο, αφού μάλιστα το δίκτυο για τα λύματα της πόλης, έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σήμερα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών γνωστοποιήθηκε πως ο Δήμος βρίσκεται σε στάδιο ανάθεσης της υδρογεωτεχνικής μελέτης, ώστε μετά την εκπόνησή της, η Δημοτική Αρχή να κάνει τις επαφές της με τα αρμόδια Υπουργεία.

Θέμα που παραμένει προτεραιότητα

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο εκ νέου, μετά από παρέμβαση παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, τα μέλη της οποίας θέλησαν να πληροφορηθούν για τυχόν νέες εξελίξεις σχετικά με την Πολεοδομική μελέτη.

“Πριν από τρία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε φτάσει πολύ κοντά στο να λύσουμε το Πολεοδομικό. Μας είχαν πει ότι σε κάποιους μήνες θα εγκριθεί” αναφέρθηκε από την παράταξη “Πρώτα η Σύρος”, με τα μέλη της να σημειώνουν πως, “Έκτοτε έχουν περάσει τρία χρόνια” και όπως ανέδειξαν, δεν έχει υπάρξει κανένα νεότερο.

“Περιμέναμε τις Υπουργικές αποφάσεις και το προεδρικό διάταγμα. Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει Υπουργοί, έχει αλλάξει η κυβέρνηση, ακόμη και Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαξε, αλλά προεδρικό διάταγμα δεν υπάρχει. Έχετε κάποιο νεότερο;” σχολιάστηκε σχετικά, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή, η οποία και προεκλογικά είχε θέσει το εν λόγω θέμα, υψηλά στην ατζέντα της.

Απομένει το έργο του μελετητή

Το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι ενέργειες του Δήμου σχετικά με το θέμα γνωστοποιήθηκε από τον Αντιδήμαρχο, Μηνά Αληφραγκή κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Όσον αφορά την Πολεοδομική μελέτη, πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή ο μειοδότης μελετητής που θα συντάξει την υδρογεωτεχνική μελέτη που ήταν το ζητούμενο και προχθές, όπως με ενημέρωσε η γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής, η απόφαση εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση και προχωράει” δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, σχολιάζοντας εμμέσως παρακάτω και σε ελαφρώς ειρωνικό τόνο, πως, αυτή η εκκρεμότητα – λογικά – θα είναι η τελευταία για να κλείσει η υπόθεση της Πολεοδομικής μελέτης.

“Υποτίθεται ότι ήταν τελευταίο προαπαιτούμενο. Υποτίθεται, γιατί κάθε φορά προκύπτει και κάτι νέο” σχολίασε, καταλήγοντας στην απάντησή του, ο κ. Αληφραγκής.

Σημειώνεται πως μετά από την έγκριση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τον μειοδότη ο Δήμος, για να προχωρήσει ο ίδιος το έργο του.

Τα παραδοτέα

Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης για την Ερμούπολη Σύρου με τίτλο “Αναθεώρηση και επέκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Ερμούπολης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Ν. Κυκλάδων, πολεοδόμηση των οικισμών των προϋφιστάμενων του 1923, Ανάσταση, Καρναρόλες, Καμίνια, Ταξιάρχης, Λαζαρέττα και Άγιος Κωνσταντίνος, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμός δόμησης, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Ν. 4495/2017 και με την αρ. 26882/5769/98 (ΦΕΚ 838/1998) Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαιτείται η σύνταξη Υδρογεωτεχνικής Μελέτης, Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας και Ειδική Τεχνική μελέτη για τα υφιστάμενα κοιμητήρια τα οποία βρίσκονται εντός της υπό μελέτη περιοχής.

Πιο αναλυτικά σχετικά με το αντικείμενο των μελετών, διευκρινίζεται πως ο Δήμος θα πρέπει να περιμένει τα ακόλουθα ως παραδοτέα: Α. Υδρογεωτεχνικές μελέτες για κοιμητήρια. Αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος που είναι η Υδρογεωλογική μελέτη αφορά τις Υδρογεωλογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής των υφιστάμενων κοιμητηρίων και το δεύτερο αφορά την τεχνική έκθεση του έργου.

1. Υδρογεωλογική μελέτη: Σκοπός της υδρογεωλογικής μελέτης είναι η εξακρίβωση του τυχόν επηρεασμού υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής από επιφανειακά και υπόγεια νερά τα οποία έρχονται σε επαφή με τον χώρο του κοιμητηρίου. Η υδρογεωλογική μελέτη έχει ως αντικείμενο τη μελέτη γεωλογικών, τεκτονικών, υδρογεωλογικών και υδρολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, σε σχέση με το σκοπό της μελέτης. Στο πλαίσιο της μελέτης συντάσσονται χάρτες και έκθεση σύμφωνα με τις προδιαγραφές στην προκήρυξη του διαγωνισμού. 2. Τεχνική Έκθεση: Η τεχνική μελέτη λαμβάνει υπόψιν της τα στοιχεία, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της υδρογεωλογικής μελέτης.

B. Μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας για κοιμητήρια: Αντικείμενο των μελετών είναι η εκτίμηση της καταλληλότητας της έκτασης των κοιμητηρίων έναντι των γεωλογικών κινδύνων (πχ. ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων, ερπυσμών, καταπτώσεων, κατολισθήσεων, καθιζήσεων κλπ) και γενικότερα κάθε είδους στοιχείων που συνδέονται με κινητικά φαινόμενα, στην αποτύπωση και ερμηνεία των γεωλογικών σχηματισμών ανάλογα με τις φυσικομηχανικές τους ιδιότητες, ενώ στο τέλος, διατυπώνονται τα απαραίτητα συμπεράσματα και προτάσεις. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας συντάσσονται χάρτες και τεχνική έκθεση.

Ακόμη, αναφορικά με την ειδική τεχνική μελέτη προβλέπονται τεχνική έκθεση, χάρτες και φωτογραφίες.

Ειδικότερα, στην τεχνική έκθεση περιγράφονται ο περιβάλλων των κοιμητηρίων χώρος (ιδιαίτερα πρέπει να περιγραφούν το φυσικό δομημένο περιβάλλον), το νομικό καθεστώς δόμησης (εντός σχεδίου, ΖΟΕ, εκτός σχεδίου κλπ), οι οικιστικές συγκεντρώσεις, οι χρήσεις γης, οι κλίσεις εδάφους, οι αποστάσεις από φρεάτια και οι πηγές, οι χρήσεις των επιφανειακών και υπόγειων νερών, τα χαρακτηριστικά του κοιμητηρίου (έκταση, δυναμικότητα κλπ), η κοκκομετρία και η περατότητα των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών, τα πιθανά προβλήματα επικινδυνότητας των γεωλογικών σχηματισμών, οι δυνατότητες ηλεκτροδότησης, η δυνατότητα υδροδότησης και τηλεφωνικής σύνδεσης, η περιγραφή αποχετευτικού συστήματος, ο τρόπος διάθεσης και διαχείρισης απορριμμάτων, οι αποστάσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα, οι επικρατούντες άνεμοι και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.