Η προστασία του προαύλιου χώρου του ναού πλησίον του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, οδηγεί σε ελιγμούς οδηγών και συμφόρηση πεζών, λεωφορείων και οχημάτων

Κυκλοφοριακός πανικός κατά το σχολικό “κουδούνι”

Ο Δήμος επιδιώκει να “τρέξει” το έργο της διαμόρφωσης χώρου στην κάτω πλευρά του σχολείου για να εξυπηρετείται ομαλά η άφιξη και αναχώρηση μαθητών

Ρόλο “τροχονόμων” αναλαμβάνουν καθημερινά αρκετοί από τους γονείς που μεταφέρουν τα παιδιά τους στο νέο Δημοτικό Σχολείο της Βάρης, τόσο κατά τις πρωινές ώρες άφιξης των μαθητών, όσο και το μεσημέρι - οπότε και αυτά αναχωρούν -, καθώς ο περιορισμός του χώρου που είχαν στη διάθεσή τους, μέχρι πρότινος, έθεσε στο προσκήνιο το πρόβλημα της έλλειψης τμήματος που θα προορίζεται αποκλειστικά για την ασφαλή άφιξη και την απομάκρυνση των μικρών παιδιών.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι προσφάτως, ο προαύλιος χώρος του Ι.Ν. Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στη Βάρη δινόταν στη διάθεση οδηγών και γονέων προκειμένου να σταθμεύουν τα οχήματά τους μέχρι την αποβίβαση και την επιβίβαση – σε αυτά -, των μικρών παιδιών. Επιπλέον, οι οδηγοί κατά την άνοδό τους, απομακρύνονταν από το σχολικό κτίριο λαμβάνοντας την κατεύθυνση περιμετρικά του ναού, ώστε να περιορίζεται η συμφόρησή τους.

Ωστόσο, μετά από τη διαπίστωση φθορών σε τμήματα του προαύλιου χώρου, τα οποία δεν αποκλείεται να προήλθαν και από τη διέλευση βαρέων οχημάτων λόγω των εργασιών για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, το Ενοριακό Συμβούλιο και ο αρμόδιος εφημέριος, π. Πέτρος, γνωστοποίησαν στη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου την τοποθέτηση απαγορευτικής μπάρας, ώστε να μην εισέρχονται οχήματα μπροστά στο ναό.

Αν και η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να διαθέτει προς στάση και στάθμευση έναν οικοπεδικό χώρο όπισθεν του ναού, το πλάτος του δρόμου, φαίνεται να εμποδίζει τις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα, αρκετοί γονείς να διαμαρτύρονται.

Στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ, η εφημερίδα ήρθε σε επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και με τον εφημέριο, καθώς επίσης με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, από την πλευρά του οποίου θα δοθεί λύση, με την κατάλληλη διαμόρφωση του οικοπέδου που αγόρασε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ώστε να εξυπηρετείται η μετακίνηση μαθητών με ασφάλεια. Άλλωστε, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως ιδιαιτέρως δύσκολη καθίσταται η μετακίνηση του λεωφορείου στον χώρο του σχολείου και πλησίον του προαύλιου χώρου του ναού.

Απόφαση της Εκκλησίας

Ειδικότερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον εφημέριο, π. Πέτρο, τονίστηκε η ανησυχία σχετικά με τις φθορές που είχαν παρατηρηθεί σε μέρη του προαύλιου χώρου, ενώ ο ίδιος εξήγησε πως μέχρι τη λήψη της απόφασης για τοποθέτηση απαγορευτικής μπάρας, ο χώρος ήταν στη διάθεση όλων των οδηγών, οι οποίοι παρόλα αυτά δεν τηρούσαν τα προβλεπόμενα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως αν και υπήρχαν καθορισμένες θέσεις με διαγραμμίσεις για την στάθμευση οχημάτων, καθημερινά αυτές καλύπτονταν άναρχα από οχήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τάξη στον χώρο της εισόδου του ναού.

Ο ίδιος δε, θέλησε να σημειώσει πως για την απόφαση του ενοριακού συμβουλίου ενημερώθηκε εγκαίρως η Διεύθυνση του Σχολείου και δόθηκε παράταση εβδομάδος, μέχρι την εφαρμογή της, δηλαδή την τοποθέτηση μπάρας, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς για τις αλλαγές.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η πίσω πλευρά του ναού παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και το οικόπεδο της Καθολικής Εκκλησίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι γονείς.

Δεν μπορεί να παρέμβει τρίτος για ιδιοκτησία της Εκκλησίας

Με φόντο τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γιώργος Τατσίδης μίλησε στην εφημερίδα, σημειώνοντας εξ αρχής πως αν και πράγματι υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των μαθητών, ωστόσο, όπως είναι λογικό, δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση για απομάκρυνση της μπάρας, καθώς η Εκκλησία ορίζει την ιδιοκτησία της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατσίδης γνωστοποίησε πως η Εκκλησία ενημέρωσε τη Διεύθυνση του Σχολείου και ο Σύλλογος έλαβε άμεσα σχετική πληροφόρηση για την απαγόρευση της διέλευσης μπροστά από το ναό, ώστε να λάβουν γνώση και οι γονείς που μεταφέρουν τους μαθητές.

Επιπλέον, αναγνώρισε πως είναι θετικό το γεγονός πως το Ενοριακό Συμβούλιο άφησε ελεύθερο το οικόπεδο όπισθεν του ναού, ώστε όπως εξήγησε, να υπάρχει κάποιος διαθέσιμος χώρος γα τα οχήματα.

Πάντως, δεδομένου πως η αγωνία για τη σωματική ακεραιότητα γονέων και κυρίως μαθητών, παραμένει στο προσκήνιο εξήγησε πως η λύση θα δοθεί από την πλευρά του Δήμου με την προώθηση έργου στο οικόπεδο που αγοράστηκε, προκειμένου τόσο το λεωφορείο, όσο και τα οχήματα, να φθάνουν με ασφάλεια πλησίον του νέου κτιρίου.

Στις προτεραιότητες η διαμόρφωση χώρου κάτω από το Σχολείο

Αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης της εν λόγω παρέμβασης στο οικόπεδο που πήρε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μίλησε ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, έχει ολοκληρωθεί η στατική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία προβλέπει τη δημιουργία και στεγάστρου αναμονής για τους μαθητές, ενώ όπως πρόσθεσε, στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021 έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 300 χιλ. ευρώ για την ανάπτυξη των απαιτούμενων εργασιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις που θα κάνει ο Δήμος για την ομαλοποίηση των σκαλοπατιών από τα οποία θα μετακινούνται οι μαθητές, λέγοντας τέλος πως, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής το εν λόγω θέμα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η μελέτη θα περάσει από τη Διαχειριστική Αρχή, όπως προβλέπεται, αφού συνδέεται με το έργο του σχολείου.