Σταματά η συνεργασία με τον σημερινό εργολάβο του σταδίου, ενώ άγνωστο παραμένει αν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα καταφέρει να διατηρήσει τη χρηματοδότηση για να προβεί σε νέο διαγωνισμό

Αβεβαιότητα για τα Πευκάκια μετά τη διάλυση της σύμβασης

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την προώθηση των σωστικών εργασιών με φόντο τα - αρχαιολογικού ενδιαφέροντος - ευρήματα στο τμήμα των κερκίδων

Καταδικασμένο στην εγκατάλειψη δείχνει να είναι το στάδιο Πευκακίων, καθώς όλες οι προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασής του, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, προσέκρουσαν σε “τοίχο”, με αποτέλεσμα ο αθλητικός χώρος να παραμένει αναξιοποίητος και η αθλητική κοινότητα της Σύρου, χωρίς στίβο.

Αν και ο αργός ρυθμός με τον οποίον προχωρούσε το πολυσυζητημένο έργο της αποκατάστασής του, πρόδιδε πως η ολοκλήρωσή του, θα παρέμενε ζητούμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εξέλιξη της διαπίστωσης των αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρημάτων, έθεσε την “ταφόπλακα” στην μεγάλη προσπάθεια αξιοποίησής του.

Με φόντο τα παραπάνω, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποφάσισε χθες, κατά πλειοψηφία, τη διάλυση της εργολαβίας, καθώς ο ανάδοχος δεν ζήτησε παράταση για την υλοποίησή του, εντός νόμιμου διαστήματος, ενώ ακόμη δεν έχει δρομολογηθεί το θέμα των σωστικών εργασιών, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης εντός του χώρου.

Επί του θέματος, άσκησε έντονη κριτική η μείζονα μειοψηφία προς τη Δημοτική Αρχή, ζητώντας μάλιστα αρχικά να αποσυρθεί το θέμα, προκειμένου να ενημερώσει ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, σχετικά με τις ενέργειές του – σε πολιτικό επίπεδο – προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη της παράταξης της αντιπολίτευσης, αν πράγματι έχει εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για τη σοβαρή υπόθεση.

Αν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής υποστήριξε πως έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες επαφές προς το αρμόδιο Υπουργείο, επιχειρώντας να στηρίξει τον απόντα – από τη συνεδρίαση - Δήμαρχο, ωστόσο, φάνηκε να μην πείθει την αντιπολίτευση, η πλευρά της οποίας δεν στήριξε την πρόταση περί διάλυσης της εργολαβίας. Εκπρόσωποι της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε” τόνισαν πως θα ήταν προτιμότερο να διατηρηθεί ενεργή η σύμβαση και άρα, να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος στην περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται, ώστε, αμέσως μετά και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση να αναλάβει ο δεύτερος μειοδότης του διαγωνισμού.

Σημειώνεται πως, μετά από την ανωτέρω απόφαση της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος αν θέλει να επιτύχει την αποκατάσταση του χώρου, θα πρέπει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό και με κάθε τρόπο να διασφαλίσει το ποσό των 450 χιλ. ευρώ που είχε κατοχυρωθεί στην περασμένη θητεία, προκειμένου να μπορεί να αναζητήσει νέο ανάδοχο.

Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως, μέχρι να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Υπουργείου Πολιτισμού για τις σωστικές εργασίες, η υπόθεση που απασχολεί έντονα τα δημοτικά πράγματα, θα παραμείνει “στον πάγο”.

Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση: Ενόχληση για καθυστερήσεις από τον εργολάβο

Κοινό σημείο των τοποθετήσεων των δύο πλευρών, Δημοτικής Αρχής και μείζονος μειοψηφίας, σχετικά με τους λόγους που προκάλεσαν καθυστερήσεις στο έργο, αποτέλεσαν – εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα – και τα σχόλια αναφορικά με την “πρόοδο” από πλευράς εργολάβου.

Σύμφωνα με όσα ανέδειξαν ξεκάθαρα τόσο ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μαραγκός, αλλά και το μέλος της, Αλέξης Αθανασίου, ο ανάδοχος του έργου μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει μόλις το 1/10 του έργου, αν και έχει συμπληρωθεί το 60% του χρονοδιαγράμματος. Αυτές οι εργασίες αφορούν στις καθαιρέσεις των ανατολικών κερκίδων και στα επικίνδυνα κτίσματα. Μάλιστα, για τις εν λόγω εργασίες, ο ανάδοχος θα πληρωθεί 50 χιλ. ευρώ, όπως ανέφεραν χθες στη συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας μάλιστα και το γεγονός πως ο ίδιος είχε εγκαταστήσει το εργοτάξιό του στον χώρο με καθυστέρηση 6μηνου από την υπογραφή της σύμβασης.

Εκφράζοντας σε απόλυτο τόνο τη διαπίστωσή τους πως τελικά ο εργολάβος για άγνωστους λόγους μέχρι σήμερα, δεν ήθελε να προχωρήσει το έργο, μίλησαν και για το μεγάλο εμπόδιο των αρχαιολογικών ευρημάτων, το οποίο “πάγωσε” το έργο.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν, η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού σε ένα τοπικό έργο, το οποίο επ΄ ουδενί δεν συγκρίνεται με έργα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα, όπως για παράδειγμα το μετρό, αφήνει το περιθώριο πολλών ερμηνειών σχετικά με το ποιος μπορεί να προχώρησε σε ανώνυμη καταγγελία.

 

Υπό προϋποθέσεις σε νέο διαγωνισμό

Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής απαρίθμησε τους λόγους που οδηγούν τον Δήμο να προβεί στη διάλυση της εργολαβίας, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης του αναπληρωτή προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Πρωτίστως, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τόνισε πως ο ανάδοχος δεν υπέβαλε αίτημα παράτασης εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος για την συνέχιση του έργου, γεγονός που επιβεβαιώνει την απροθυμία του, ενώ όπως γνωστοποίησε, ευτυχώς, ολοκλήρωσε την καθαίρεση των επικίνδυνων κτισμάτων και την αφαίρεση της εργοταξιακής μπάρας. Επιπλέον και ο κ. Διακοδημητρίου τόνισε πως μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει εκκινήσει η σωστική ανασκαφή για τα ευρήματα από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, εξηγώντας τέλος, πως, πλέον το έργο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τόνισε πως με τη διάλυση της σύμβασης, ο ανάδοχος θα λάβει αποζημίωση 12.587,34 ευρώ όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και προσεχώς, ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει για ορισμένες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, αυτές οι ενέργειες είναι η παράταση της χρηματοδότησης, η οποία είχε εξασφαλιστεί κατά την περασμένη θητεία – από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού -, μέσω επαφών σε πολιτικό επίπεδο και αργότερα η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, αφού όμως προηγουμένως, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προωθήσει τις σωστικές ανασκαφές, για τις οποίες όπως υπενθύμισε ο κ. Αληφραγκής, γίνονται προσπάθειες για την κάλυψη του κόστους αυτών, από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Δυστυχώς, από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως ο χρόνος κατά τον οποίον θα προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης του χώρου παραμένει απροσδιόριστος, στην περίπτωση δε, που τελικά προτιμηθεί η συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού σε παλαιότερες συνεδριάσεις, έχει αναφερθεί πως δεδομένων των εξελίξεων σε περιφερειακούς αθλητικούς χώρους, το στάδιο Πευκακίων μπορεί μελλοντικά να μην είναι “απαραίτητο” για την αθλητική κοινότητα.

 

Πρόταξαν την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Στο πλαίσιο της συζήτησης, τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξαν την απόσυρση του θέματος, προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι ενέργειες του Δημάρχου προς το σύνολο των αιρετών για το θέμα, καθώς ο κ. Μαραγκός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, ο κ. Λειβαδάρας να μην έχει προχωρήσει σε ηχηρές πολιτικές παρεμβάσεις και μάλιστα απευθείας προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γι αυτά τα θέματα μείζονος σημασίας για τον τόπο, απαιτείται ένας Δήμαρχος να μην εξαντλεί τις ενέργειές του σε επίπεδο ανταλλαγής επιστολών, αλλά να μεταβαίνει στα αρμόδια Υπουργεία και να ζητά συναντήσεις και μάλιστα όχι με τους Υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Μαραγκός τόνισε δε, πως, αν ένας Υπουργός δεν πεισθεί για την αξία ενός έργου για έναν τόπο, τότε δεν δίνει εντολές στους Υπηρεσιακούς να “τρέξουν” ζητήματα όπως εν προκειμένω οι σωστικές εργασίες.

Πέραν των ανωτέρω, ο Αλέξης Αθανασίου έθεσε μία σειρά σημαντικών ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Διακοδημητρίου, λέγοντας πως η προτιμότερη επιλογή για τα Πευκάκια, θα ήταν να διατηρηθεί ενεργή η σύμβαση, να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος και μετά να αναλάβει ο δεύτερος μειοδότης. Με αυτόν τον τρόπο, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, δεν θα κινδύνευε το μέλλον του σταδίου, για το οποίο είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Η συζήτηση του θέματος έληξε με την καταψήφιση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.