Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του Δ΄ τριμήνου του έτους 2020 από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Απώλεια εσόδων με “μαξιλάρι” τις έκτακτες επιχορηγήσεις

Σε εκκρεμότητα η σύσταση διαπαραταξιακής ομάδας για την εκπόνηση τοπικού σχεδίου περαιτέρω ανακούφισης των επιχειρηματιών της Σύρου

Στο ποσό των 560 χιλ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες των εσόδων που κατέγραψε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο τέλος του έτους 2020, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία που διέθεσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της έγκρισης του δ΄ οικονομικού τριμήνου του περασμένου έτους.

Πρόκειται για απώλειες σημαντικού ύψους, οι οποίες ως έναν βαθμό καλύφθηκαν από τις έκτακτες επιχορηγήσεις που δέχθηκε η Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος, με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες θα προκαλούσαν μεγάλη ανατροπή σε δημοτικά ταμεία και δεν αποκλείεται να οδηγούσαν πολλούς από τους Δήμους πανελλαδικά, στο... χείλος του γκρεμού.

Ωστόσο, η συζήτηση για το οικονομικό κλείσιμο του έτους, θέτει στο προσκήνιο και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πρόταση που αν κι έχει κατατεθεί από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας σε δημόσιες συνεδριάσεις, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει υλοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως, αν και ο ίδιος ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας είχε κάνει αποδεκτή την συγκεκριμένη πρόταση περί σύστασης μίας διαπαραταξιακής ομάδας στον Δήμο, - έργο της οποίας θα είναι η εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου για την περαιτέρω ανακούφιση των επιχειρηματιών της Σύρου -, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανέναν βήμα στην πράξη(!) προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Παρέλκει να διευκρινισθεί δε, πως, οι μεγάλες συνέπειες της πανδημίας, θα γίνουν σαφείς με τον πλέον έντονο και “απειλητικό” τρόπο, εντός του 2021, αλλά και του 2022. Ως εκ τούτου, η ετοιμότητα που οφείλει να επιδείξει ο Δήμος από την πλευρά του, επιβάλλεται να απασχολήσει ουσιαστικά τη Δημοτική Αρχή, καθώς και το σύνολο των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Γ. Πιταούλης: Η απώλεια εισπράξεων αποτέλεσμα της πανδημίας

Προλογικά της τοποθέτησής του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως, επί της ουσίας τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου του έτους 2020 “αποτυπώνουν την όλη κατάσταση που βίωσε όλος ο κόσμος και ο Δήμος μας οικονομικά κατά το περασμένο έτος”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε στη συνέχεια, “Αποτέλεσμα αυτών των πραγμάτων είναι τα ίδια έσοδα όπως δείχνει και το σχετικό έγγραφο του Διευθυντή κατά το 2020 να αποκλίνουν περίπου κατά 560 χιλ. ευρώ έναντι του στόχου”. Οι εν λόγω αποκλίσεις όμως, εξήγησε πως, εν μέρει, καλύφθηκαν από τις επιχορηγήσεις του κράτους που ήρθαν εκτάκτως προς τους Δήμους, προκειμένου να αποφευχθεί εκτροχιασμός των προϋπολογισμών τους.

“Αυτές οι αποκλίσεις σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκαν - κατά 280 χιλ. ευρώ - από τις επιχορηγήσεις που έλαβε ο Δήμος μας όπως και όλοι οι Δήμοι επιπλέον της σταθερής χρηματοδότησης από το κράτος. Καλύφθηκαν λοιπόν, από τις έξτρα επιχορηγήσεις που έλαβε ο Δήμος και με αυτόν τον τρόπο νομίζω όλοι οι Δήμοι μπόρεσαν να κρατήσουν την ευστάθειά τους και να μην έχουν τόσο μεγάλα προβλήματα και τόσους μεγάλους κλυδωνισμούς” σχολίασε σχετικά, επισημαίνοντας βέβαια και την προσπάθεια του Δήμου σε επίπεδο περιορισμού δαπανών.

Ειδικότερα, πρόσθεσε πως αποφεύχθηκαν επίσης δαπάνες, για να υπάρξει συγκράτηση των εξόδων, κάτι που – όπως τόνισε –, βοήθησε στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των οικονομικών.

“Σε δεύτερο βαθμό, από τη συγκράτηση των δαπανών, τις εξοικονομήσεις και το μειωμένο κόστος που εν πολλοίς έφερε σε ορισμένα σημεία η πανδημία του κορωνοϊού” συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος, λέγοντας παρακάτω πως, “Όλα αυτά συνεισέφεραν. Δηλαδή και η δική μας η προσπάθεια και η προσπάθεια καλύτερου συντονισμού”.

Θέλησε μάλιστα να γνωστοποιήσει πως, εξοικονόμησε πόρους ο Δήμος και από την υπολειτουργία Υπηρεσιών, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

“Κακά τα ψέματα και το γεγονός ότι κάποιες Υπηρεσίες δεν δούλεψαν στο 100% όλο αυτό το διάστημα, οδήγησε στο να έχουμε μειωμένα έξοδα και να έχουμε αυτή τη στιγμή έναν Δήμο που προφανώς δεν αντιμετωπίζει άμεσα κάποιο πρόβλημα” δήλωσε προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Επιπλέον, ο Γιάννης Πιταούλης ακροθιγώς αναφέρθηκε στο θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων, προτού ολοκληρώσει τον σχολιασμό του.

“Από την άλλη, νομίζω πως έχει τους πόρους (σσ. ο Δήμος), έτσι ώστε πλέον σε αυτή τη νέα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί να έρθει και να παρέμβει – αλλά όχι μόνο να παρέμβει απλώς, δηλαδή να οδηγηθεί σε δαπάνες-, αλλά να παρέμβει ενδεχομένως πιο στοχευμένα (αυτή είναι η ανάγκη αυτή τη στιγμή), έτσι ώστε να ενισχύσει την τοπική οικονομία, αλλά και να βοηθήσει την τοπική αγορά” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλ. Αθανασίου: Αναμενόμενα τα απογοητευτικά αποτελέσματα

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης που συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή, τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξης Αθανασίου. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, οι απώλειες σε επίπεδο εισπράξεων ήταν αναμενόμενες, αφού έχουν κλείσει επιχειρήσεις και έχουν προκύψει μέτρα από την κυβέρνηση που βοηθούν τους επιχειρηματίες, αλλά μοιραία στερούν έσοδα από τα δημοτικά ταμεία.

“Γι αυτή την οικονομική κατάσταση την απελπιστική ίσως, για την κατάσταση των ίδιων εσόδων σαφώς και δεν ευθύνεστε εσείς και η Υπηρεσία” εξήγησε ο κ. Αθανασίου, σημειώνοντας παράλληλα πως, “η πανδημία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς”.

Ωστόσο, τόνισε πως η παράταξή του θα μειοψηφήσει το θέμα του κλεισίματος του δ΄ τριμήνου του 2020, καθώς, όπως υπενθύμισε, εκτός της συνολικής καταψήφισης του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, ψηφίζουν αρνητικά “διότι το συνήθως βέλτιστο τρίμηνο για τον Δήμο, όπως το δ' τρίμηνο του έτους, δείχνει απογοητευτικά αποτελέσματα, διότι δεν έχετε φέρει προς ψήφιση την ακόμα επιτακτικότερη αναγκαία συρρίκνωση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, αν είχε γίνει αυτό, “θα υπήρχε πιο ξεκάθαρη εικόνα της υφεσιακής και δύσκολης οικονομικής κατάστασης”.

Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ακόμη πως, “χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, οι οικονομικοί κραδασμοί συνεχίζονται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και θα συνεχιστούν τουλάχιστον για όλο το έτος 2021”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, έκανε ένα σύντομο σχόλιο για το θέμα της εκτέλεσης του τεχνικού προγράμματος. “Ένα πράγμα να πω ακόμη..., είμαστε στο 15% της απορρόφησης των έργων” σχολίασε σύντομα, επαναλαμβάνοντας τους λόγους της μειοψηφίας της μείζονος αντιπολίτευσης.

Παρήλθε 6μηνο χωρίς να συσταθεί η διαπαραταξιακή ομάδα

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από τον περασμένο Αύγουστο (2020), στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα προχωρούσε στη σύσταση μίας ομάδας με συμμετέχοντες από το σύνολο των παρατάξεων προκειμένου να εκπονήσει ένα σχέδιο με προτάσεις, σύμφωνα με το οποίο θα ανακούφιζε περισσότερο τους πληττόμενους από την πανδημία επιχειρηματίες, σε τοπικό επίπεδο.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί από την παράταξη “Πρώτα η Σύρος” και είχε γίνει αμέσως αποδεκτή από τον Δήμαρχο, προκειμένου ο Δήμος να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας που έχουν έρθει αντιμέτωπα με ολέθριες οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της πανδημίας και των αναγκαστικών “λουκέτων” που επιβλήθηκαν για να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μία δέσμευση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες απαιτούν ετοιμότητα, καθώς οι συνέπειες από τα μέτρα που συνοδεύουν την πανδημία, ανατρέπουν οριστικά τα δεδομένα σε επίπεδο επιχειρήσεων και επιβίωσής τους.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής, ο Δήμος κατόπιν αποφάσεων του κράτους εισπράττει μειωμένα ενοίκια από δημοτικά ακίνητα, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει αποφασίσει τη μείωση των δημοτικών τελών.

Απομένει λοιπόν, να ανοίξει η συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθηθεί περαιτέρω η τοπική αγορά, καθώς επιχειρηματίες βιώνουν σκληρά πρωτόγνωρες οικονομικές καταστάσεις.