Πρόταση χρηματοδότησης προς το Πράσινο Ταμείο αναμένεται να υποβάλλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, για την προμήθεια συστημάτων βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων

Βυθιζόμενοι κάδοι στο κέντρο της Ερμούπολης

Λιγότερες από 20 ημέρες προτού λήξει η προθεσμία, για την υποβολή των σχετικών προτάσεων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την προμήθεια τριών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, προς το σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου.

Σε υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, για την προμήθεια τριών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων για το κέντρο της Ερμούπολη πρόκειται, εφόσον ψηφιστεί η σχετική εισήγηση εκ μέρους της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής, να προχωρήσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή της στις 9 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων των Κυκλάδων, μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου, αλλά και άλλων συναφών προσκλήσεων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, έχει ήδη προχωρήσει στις διαδικασίες για την προμήθεια σχετικών συστημάτων, για τη βελτίωση, τόσο σε επίπεδο υγιεινής, όσο και σε επίπεδο αισθητικής, του τρόπου αποθήκευσης των απορριμμάτων έως και την αποκομιδή τους. Μάλιστα, σε αρκετούς εξ αυτών, έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία τα συστήματα.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, παρά το γεγονός, ότι αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο Δήμο του νομού, έρχεται να καταθέσει σχεδόν τελευταία στιγμή το αίτημά του, περίπου 20 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στις 26 Φεβρουαρίου.

Συνολική χωρητικότητα περί τα 60.000 λίτρα

Σύμφωνα με την εισήγηση εκ μέρους της αρμόδιας Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου, προτείνεται η υποβολή αίτησης για προμήθεια τριών οικολογικών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης σε δημοτικούς κάδους κοινής χρήσης, ένα εκ των οποίων θα τοποθετηθεί στην περιοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ενώ τα άλλα δύο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για συστήματα δύο κάδων έκαστο, τύπου “ασανσέρ” με διαβαθμισμένη συμπίεση απορριμμάτων, συνολικής χωρητικότητας 20 χιλιάδων λίτρων.

Η υπηρεσία τονίζει, πως τα εν λόγω συστήματα θα καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος Αποκομιδής και Καθαριότητας Κοινόχρηστων Χώρων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 256.680 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η υπηρεσία στις τρέχουσες τιμές εμπορίου σε αντίστοιχο είδος, χωρίς ατέλεια. Τονίζεται ωστόσο, ότι ο ακριβής προϋπολογισμός της προς υποβολή πρότασης, καθώς και το ποσοστό της συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς ακόμη δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Στον εκτιμώμενο προϋπολογισμό, η τιμή κάθε τεμαχίου περιλαμβάνει την προμήθεια, τη μεταφορά, την εκσκαφή, την τοποθέτηση και τη σύνδεση του βυθιζόμενου συστήματος, αλλά και οι εργασίες, όπως ηλεκτρολογικές συνδέσεις, αποκαταστάσεις πλακοστρώσεων, όπου απαιτηθεί, η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, αλλά και η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού.

Κυριότερα χαρακτηριστικά των βυθιζόμενων κάδων

Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, κάθε σύστημα βυθιζόμενου κάδου οφείλει να έχει, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

- Το εξωτερικό πλαίσιο, το σύστημα βύθισης, ανύψωσης, διαβαθμισμένης συμπίεσης και όλη η κατασκευή του υπό προμήθεια συστήματος θα πρέπει να είναι απολύτως καινούρια, αναγνωρισμένων κατασκευαστών, με καλή λειτουργία και φήμη κατ’ αρχήν στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και με ικανό απόθεμα ανταλλακτικών.

- Οι διαστάσεις του συστήματος να είναι οι μικρότερες δυνατές και να πληρούν τις υπάρχουσες σχετικές διατάξεις, ενώ επίσης αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως υδατοστεγές.

- Το σύστημα θα πρέπει να φέρει πλήρη ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού, καλυμμένο από την υπερκατασκευή, θα φέρει μεταλλικό προστατευτικό περίβλημα και θα είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία αυτοματισμού, έτσι ώστε να είναι εύχρηστο και ασφαλές, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τα συνεργεία καθαρισμού.

Κάθε μηχανισμός θα φέρει δύο επίγειους ανοξείδωτους δέκτες, εκ των οποίων ο ένας κυκλικής μορφής για σύμμεικτα απορρίμματα και ο άλλος παραλληλόγραμμης μορφής, για τα απορρίμματα ανακύκλωσης.

Θα είναι υπεραυτόματης λειτουργίας, με επιδαπέδια μπουτόν (ποδομπουτόν) ανοξείδωτα για κάθε δέκτη, με ενημέρωση φωνητική και οπτική για τον πολίτη, όσον αφορά στο είδος των απορριμμάτων που δέχεται ο κάθε δέκτης, σε δύο τουλάχιστον γλώσσες.

Μετά τη ρίψη των απορριμμάτων, το σύστημα των ανοξείδωτων καπακιών θα λειτουργεί αυτόματα, θα κλείνει με ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα ελεγχόμενης πίεσης, με πλήρη ασφάλεια για τους πολίτες.

Το κάθε πτυσσόμενο πλαίσιο θα φέρει δύο θέσεις κάδων απορριμμάτων, 1100 λίτρων, κοινής χρήσης και όμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα, προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να μπορεί να τους χειρίζεται με τον υπάρχοντα στόλο και με τη διαδικασία της συμπίεσης, να έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με το ειδικό βάρος και τον βαθμό συμπίεσης των απορριμμάτων να αυξάνει τη χωρητικότητα κάθε κάδου έως και 10.000 λίτρα, ή μέχρι το όριο βάρους που επιτρέπεται για κάθε τέτοιου είδους κάδο. Γενικώς, το σύστημα συμπίεσης θα είναι διαβαθμιζόμενο, ώστε να μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του Δήμου και το είδος των απορριμμάτων. Εφόσον ο κάδος γεμίσει, θα πρέπει τα στόμια ρίψης να μην επιτρέπουν στους χρήστες να συνεχίσουν τη ρίψη των απορριμμάτων και να ενημερώνουν ότι ο κάδος είναι πλέον γεμάτος.

Οι κάδοι θα στηρίζονται σε μεταλλικές προβόλους, οι οποίες θα είναι συγκολλημένες στο βοηθητικό πλαίσιο της κατασκευής και με ασφαλή στερέωση, που δε θα επιτρέπει τη μετακίνησή τους.

Επίσης, θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα διάγνωσης, το οποίο θα παρέχει τις ακόλουθες δυνατότητες στο προσωπικό του Δήμου:

- Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

- Ανάλυση σφαλμάτων – βλαβών

- Ρύθμιση ταχύτητας λειτουργίας

- Ρυθμίσεις παραμέτρων λειτουργίας

- Μνήμη λειτουργίας του συστήματος

- Ενδεικτικό πλήρωσης του κάδου

- Ενδεικτική λυχνία ύπαρξης ανοιχτής θύρας

- Χειριστήρια σειρήνας.