Παρουσίαση του νησιού από το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο του φόρουμ “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών”

Σύρος, το νησί “μουσείο”

Κατά τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του Forum “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών”, παρουσιάστηκε ο προορισμός της Σύρου, από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκο Λειβαδάρα.

Το Forum “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών” πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 24 Φεβρουαρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών με διοργανωτή το ITN News.

Σκοπός του Forum είναι η ανάδειξη των νησιωτικών τουριστικών προορισμών, να ανιχνευθούν και να επισημανθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού, τα στοιχεία που διαφοροποιούν κάθε περιοχή και την ισχυροποιούν απέναντι στον ανταγωνισμό, να συζητηθούν οι δυνατότητες για επιμέρους ανάπτυξη δραστηριοτήτων, δράσεων, πρωτοβουλιών που μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν και να επεκτείνουν την τουριστική σεζόν. Η συζήτηση κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως με αποτέλεσμα να απαιτούνται δράσεις για την τουριστική ανάκαμψη.

Το Forum λειτουργεί ως “προάγγελος” της μεγάλης έκθεσης, που διοργανώνουν το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών με την Mact Media Group, το οποίο – σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες – θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 16 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και θα φιλοξενήσει σημαντικές συναντήσεις, υψηλού επιπέδου συνέδρια και προσκεκλημένους από νησιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Ένα νησί χιλιοτραγουδισμένο»

Το forum συντονίζει ο διευθυντής της MMG, δημοσιογράφος, κ. Γιώργος Καραχρήστος, ο οποίος και υποδέχτηκε το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Λειβαδάρα, προκειμένου να παρουσιάσει τη Σύρο, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις πρωτοβουλίες και δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί, κάνοντάς το να ξεχωρίζει.

Ο κ. Καραχρήστος αναφέρθηκε στη Σύρο, ως «ένα νησί χιλιοτραγουδισμένο, δημοφιλές, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που συγκινεί τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική της, την ιστορία της, τους παραθαλάσσιους και όχι μόνο προορισμούς της. Οι παραλίες της ικανοποιούν κάθε γούστο και τα υπέροχα καταλύματά της καλύπτουν κάθε απαίτηση στον τομέα της διαμονής. Το Καζίνο σας προκαλεί να προκαλέσετε την τύχη σας, ενώ υπάρχουν επίσης πάρα πολλές επιλογές σε εστιατόρια, διασκέδαση, ώστε να μη μείνει κανείς παραπονεμένος».

Ξεκινώντας την παρουσίασή του, ο Δήμαρχος, κ. Λειβαδάρας, προσθέτοντας στα όσα προανέφερε ο συντονιστής, υπενθύμισε πως η Σύρος, εκτός από πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποτελεί και την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ιστορία

Η πορεία της Σύρου μέσα στις χιλιετίες, ήταν η πρώτη ενότητα του Δημάρχου, ο οποίος άνοιξε την παρουσίαση του νησιού από τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν, σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τους προϊστορικούς χρόνους, κατά την περίοδο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, στην αναφορά του νησιού τα ομηρικά έπη, στον φιλόσοφο Φερεκύδη κλπ. Προχώρησε στη μεσαιωνική ιστορία της Σύρου και του οικισμού της Άνω Σύρου, ο οποίος πήρε τη σημερινή μορφή του ήδη από τον 13ο αιώνα. «Μιλάμε για έναν μεσαιωνικό οικισμό ο οποίος είναι ζωντανός, είναι κατοικημένος μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας σχετικά.

Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε τη σημαντική συμβολή της Σύρου, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός, ότι η Ερμούπολη ιδρύθηκε, αλλά και όλο το νησί έλαβε νέα “πνοή” από τους μετανάστες Μικρασιάτες, Ψαριανούς, Χιώτες, Κρητικούς κλπ, που ήλθαν στο νησί λόγω του πολέμου, δεδομένου ότι το νησί λόγω του Καθολικισμού προστατεύονταν από τους Δυτικούς, καθιστώντας έτσι την Ερμούπολη το πρώτο εμπορικό λιμάνι της χώρας, δημιουργώντας στο νησί το πρώτο νοσοκομείο, το πρώτο τυπογραφείο, την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία και το πρώτο Γυμνάσιο στην Ελλάδα. Το ιστορικό «φαινόμενο» της Ερμούπολης η οποία άνθισε εν μέσω επανάστασης, άφησε στις επόμενες γενιές την αρχιτεκτονική κληρονομιά, που έως σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. «Είναι ένα “μουσείο” που ο επισκέπτης μπορεί και με μία απλή βόλτα που θα κάνει μέσα στην Ερμούπολη, να το εντοπίσει», τόνισε ο Δήμαρχος.

Εν όψει δε και του εορτασμού φέτος των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ο κ. Λειβαδάρας, τόνισε, πως ένα ιστορικό γεγονός που πολλοί δε γνωρίζουν για τη Σύρο και θα αναδειχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Ελλάδα 1821-2021” όσον αφορά στο ρόλο της κατά την επανάσταση, είναι πως «αν και η Σύρος, λόγω της ουδετερότητας της φαίνεται ότι δεν προσέφερε τίποτε, αυτό δεν είναι έτσι. Όπως λέει η ιστορική βιβλιογραφία στην οποία έχω ανατρέξει, επανάσταση δεν είναι μόνον οι μάχες, είναι και το χρήμα, ως κινητήριος δύναμη. […] Το οικονομικό πρόβλημα ήταν πάρα πολύ έντονο αναφορικά με την συντήρηση και τη συνέχιση του αγώνα. Όταν τα χρήματα του ταμείου της Ύδρας είχαν τελειώσει, απευθύνθηκαν στους εμπόρους της Σύρου, οι οποίοι ήταν αυτοί που συνέδραμαν ώστε να μπορέσει να στηριχθεί και να συνεχιστεί η επανάσταση».

Πολιτισμός

Ο κ. Λειβαδάρας έκανε αναφορά στα σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία που το νησί διαθέτει και είναι σημαντικά, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, όπως ο πίνακας του Ελ Γκρέκο, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το νεοκλασικό δημαρχιακό Μέγαρο του Ερνέστου Τσίλλερ, που αποτελούν αναπαράσταση των ανακτόρων του Πριάμου που εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας από την Ιλιάδα.

Ωστόσο δεν θα μπορούσε να παραλείψει και την πλειάδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στο νησί και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το Συριανό Καρναβάλι, το Πάσχα στη Σύρο, τη Φιλαρμονική, τα δεκάδες συνεχιζόμενα φεστιβάλ, αλλά και τα νέα που – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα ξεκινήσουν από φέτος, τα τοπικά πανηγύρια, τις εικαστικές εκθέσεις και φυσικά τις θεατρικές παραστάσεις, που πραγματοποιούνται στο Θέατρο Απόλλων και όχι μόνο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη μουσική ιστορία της Σύρου, μιλώντας για τον Μάρκο Βαμβακάρη αλλά και για τον “τοπικό εθνικό ύμνο”, όπως σημείωσε χαριτολογώντας, που έκανε τη Σύρο γνωστή σε όλη τη χώρα, τη Φραγκοσυριανή.

Γαστρονομία

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, η γαστρονομική εμπειρία στη Σύρο είναι πολύ περισσότερο ανεπτυγμένη, από τα ευρέως γνωστά λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες. «Υπάρχουν όμως πολλά τοπικά προϊόντα, τυριά, αποστακτήρια τσίπουρου, λουκάνικα, λούζα και πολλά άλλα, που μπορεί κανείς να απολαύσει», σημείωσε.

Προσβασιμότητα και ασφάλεια

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Λειβαδάρας και στο κομμάτι της διευκόλυνσης της προσβασιμότητας, μιλώντας για τα συστήματα SeaTrac σε πέντε παραλίες του νησιού, την προμήθεια του αναβατορίου, δωρεά του σεβ. Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου Β’ και του Καθολικού Επισκόπου κ. Πέτρου Στεφάνου, για την εύκολη πρόσβαση των ΑμεΑ σε περιοχές με σκαλοπάτια, αλλά και την ύπαρξη ραμπών και πλακών όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης σε όλη την Ερμούπολη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε για την εύκολη πρόσβαση στο νησί, τόσο από το λιμάνι του Πειραιά, όσο και μέσω του αεροδρομίου της Σύρου, αλλά και του διεθνούς αερολιμένα της Μυκόνου, με την οποία το νησί έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Επίσης, υπογράμμισε και την υγειονομική ασφάλεια που παρέχει η Σύρος στον επισκέπτη, λόγω της ύπαρξης του δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και κάψουλας αρνητικής πίεσης, της βάσης των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, αλλά και της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιεί συχνά τεστ, τόσο στον πληθυσμό όσο και στα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών.

Γεωλογικός και θαλάσσιος τουρισμός

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία Γεωπάρκου και την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, λόγω των ιδιαίτερων πετρωμάτων που διαθέτει το νησί και εμφανίζουν ενδιαφέρον για επιστήμονες και επιστημονικά ιδρύματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε το γεγονός ότι οι λιμενικές υποδομές στη Σύρο δέχονται διαφόρων τύπων σκάφη αναψυχής, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί στόχο της δημοτικής αρχής.

Εμμένοντας στο κομμάτι του τουρισμού, ο κ. Λειβαδάρας τόνισε πως η Σύρος ενδείκνυται και για τους “ψηφιακούς νομάδες”, για ανθρώπους δηλαδή που επιθυμούν να διαμείνουν για ένα διάστημα στο νησί, δουλεύοντας εξ αποστάσεως, καθώς διαθέτει πολύ καλό δίκτυο και ταχύτητες ίντερνετ, αλλά και σημεία με ελεύθερο wi-fi.