Αποδοχή του ποσού των 39.680 ευρώ από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Χρηματοδότηση για το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του σχεδίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την προώθηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), με την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει την αποδοχή του ποσού των 39.680 ευρώ στην πρόσφατη συνεδρίασή της.

Στην προσπάθειά της να ενταχθεί το νησί σταδιακά στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, η Δημοτική Αρχή είχε προβεί στην υποβολή αιτήματος προς το Πράσινο Ταμείο, στο τέλος Νοεμβρίου του περασμένου έτους, προκειμένου να προχωρήσει στην εκπόνηση του απαιτούμενου σχεδίου.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από την πλευρά του Πράσινου Ταμείου, ο κάθε μητροπολιτικός Δήμος που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της συμβασιοποίησης για το “έργο”, μέχρι και τις 22 Ιουνίου του 2021.

Ενέργειες και υποχρεώσεις Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ειδικότερα, το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Ως Φορέας εκπόνησης του ΣΦΗΟ ορίζεται ο Δήμος και είναι αρμόδιος για: α. Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, σύμφωνα με το αρ.6 του ΦΕΚ4380/2020. β. Την κατάρτιση και υλοποίηση του ΣΦΗΟ. γ. Τη δημιουργία και διάχυση του επικοινωνιακού υλικού, εντύπου και ψηφιακού, για την πληροφόρηση των κατοίκων και των επισκεπτών σε σχέση με τα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και τους χώρους στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων. δ. Τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης και εφαρμογής του ΣΦΗΟ, τον προσδιορισμό και ποσοτικοποίηση των νέων αναγκών που προκύπτουν και την κατάθεση προτάσεων για συμπλήρωση/ επικαιροποίηση του ΣΦΗΟ μέσω σύνταξης έκθεσης αξιολόγησης ανά τρία έτη. ε. Τη γραμματειακή υποστήριξη της Ομάδας Εργασίας, καθώς και την παροχή του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε αυτή. στ. Την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την κατάρτιση του ΣΦΗΟ. ζ. Την υποστήριξη κάθε τυχόν άλλης διοικητικής ή υπηρεσιακής ανάγκης που μπορεί να προκύψει για την επιτυχή κατάρτιση, υλοποίηση και παρακολούθηση του ΣΦΗΟ πέραν των ανωτέρω.

Γενικές υποχρεώσεις Δήμων

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και με βάση το νόμο 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις», οι Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι ηπειρωτικοί Δήμοι, οι Δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να συντάξουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) έως τις 31 Μαρτίου 2021. Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης Η/Ο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Τα Σ.Φ.Η.Ο. θα αποτελούν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα. Κατόπιν της υπ’ αριθμόν πρωτ. 7970/16-11-2020 πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020» στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)», υπέβαλαν συνολικά 254 Δήμοι από τους 270 δικαιούχους. Με βάση την υπ’ αριθμό 201.6/2020 Απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου εντάχθηκαν ως προσωρινοί δικαιούχοι όλοι οι Δήμοι που συμμετείχαν στην ως άνω διαδικασία με συνολικό προϋπολογισμό 11.552.332,15 ευρώ.

Κατευθύνσεις για την υλοποίηση

Από το Πράσινο Ταμείο αναλύονται συγκεκριμένα οι κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι που έλαβαν χρηματοδοτήσεις. “Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρηματοδότησης, οι ενταγμένοι Δήμοι απαιτείται να ακολουθήσουν τις κάτωθι γενικές αρχές: Κάθε Δικαιούχος υποχρεούται να προχωρήσει σε δημοσίευση του διαγωνισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016) εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της υποβληθείσης πρότασης εκπόνησης του Σ.Φ.Η.Ο.. Σε αντίθετη περίπτωση, η εγκεκριμένη πρόταση θα απεντάσσεται μετά από απόφαση ΔΣ του Πράσινου Ταμείου. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι το σύνολο των προτάσεων εντάχθηκαν στις 22.12.2020 (δυνάμει της υπ’ αριθμό 201.6/2020 απόφασης του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου), οι ενταγμένοι δήμοι θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε δημοσίευση της διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης κατά τα οριζόμενα στο Ν. 4412/2016 το αργότερο μέχρι τις 22.06.2021. Για την πληρωμή της ενταγμένης πρότασης ο Δήμος θα υποβάλλει στο Πράσινο Ταμείο πλήρη σειρά δικαιολογητικών, όπως αυτά αναφέρονται κατωτέρω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του δικαιούχου περί μη προηγούμενης πληρωμής της από δικούς του πόρους. Ο φάκελος δικαιολογητικών πληρωμής της ενταγμένης πρότασης του Δήμου θα συνοδεύεται από την έγκριση του ΣΦΗΟ από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή - εφόσον αυτή δεν υφίσταται από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο του Φορέα Εκπόνησης όπως αυτό αποδεικνύεται σχετικά και μετά την υποβολή του στο Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Η εκταμίευση του ποσού χρηματοδότησης ανά δικαιούχο θα γίνεται μετά τον έλεγχο των υποβλητέων δικαιολογητικών που αφορούν τόσο τη διαγωνιστική διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης όσο και τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την υλοποίηση της υποβληθείσης πρότασης του δικαιούχου. Η πληρωμή θα γίνεται άπαξ μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του Δικαιούχου Δήμου.  Η υποβολή των δικαιολογητικών πληρωμής θα πραγματοποιηθεί άπαξ σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της πλατφόρμας του Πράσινου Ταμείου ή με αποστολή email στο sfho @ prasinotameio. Gr”.