Αυξημένη η δύναμη των Οικονομικών Επιτροπών έναντι των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως αναδείχθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Κυβερνησιμότητα... χωρίς καθολική συμμετοχή παρατάξεων

Εκτός σοβαρών αποφάσεων δύο παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας
  • Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:20

“Δεύτερο ρόλο” αναλαμβάνουν τα Δημοτικά Συμβούλια όσον αφορά τη λήψη κι έγκριση σοβαρών αποφάσεων για τις περιοχές της χώρας, καθώς στο πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων για την κυβερνησιμότητα, έχει δοθεί ισχυρή δύναμη στην Οικονομική Επιτροπή, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από τον διάλογο, για τη δρομολόγηση πολλών θεμάτων.

Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, έχει αποδειχθεί διεκπεραιωτικός και(!) ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με πολλές υποθέσεις του τόπου, οι οποίες περνούν από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία έχει την πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή ενώ συμμετέχει και η μείζονα μειοψηφία.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να εξαιρούνται των σοβαρών αποφάσεων οι δύο παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, οι οποίες δεν εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή, παρά μόνον στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της κυβερνησιμότητας, προβλέφθηκε να δοθεί ισχυρή δύναμη στην Οικονομική Επιτροπή του κάθε Δήμου, καθώς – σε αντίθεση με τη Σύρο - στα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια πανελλαδικά, οι Δημοτικές Αρχές δεν έχουν την πλειοψηφία των συμβούλων. Με αυτόν τον τρόπο, ο νομοθέτης επιδίωξε να εξασφαλίσει τη λήψη αποφάσεων προκειμένου οι Δήμοι να μην κινδυνεύσουν από ακυβερνησία. Ωστόσο, με δεδομένη τη μη συμμετοχή παρατάξεων στην Οικονομική Επιτροπή, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση των πρακτικών της ισχυρότατης Επιτροπής, μειοψήφησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας την υποβάθμισή και τον ¨εγκλωβισμό” του ρόλου τους σε έναν αποκλειστικά διεκπεραιωτικό ρόλο.

Γ. Πιταούλης: Η μειοψηφία δεν έχει δυνατότητα διατύπωσης θέσεων και προτάσεων

Ζήτημα που εξετάζεται στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης με φόντο και τον νέο εκλογικό νόμο, αποτελεί η κατοχύρωση της μεγαλύτερης δύναμης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου στις Δημοτικές Αρχές, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά αναδείχθηκε το πρόβλημα της εξαίρεσης των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης – εν προκειμένω για τη Σύρο - από τη λήψη αποφάσεων που μεταφέρθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης για την ψήφιση των πρακτικών της, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε σχετική εισήγηση για την “επικύρωση” των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής για το β΄ 6μηνο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Πάντα η Οικονομική Επιτροπή είχε έναν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία ενός Δήμου, όμως, στην παρούσα αυτοδιοικητική περίοδο επιφορτίστηκε με πολλά ζητήματα στο πλαίσιο της κυβερνησιμότητας, η οποία δεν είναι πρόβλημα στον Δήμο μας, αλλά σε άλλους Δήμους. Γι αυτόν το λόγο η Οικονομική Επιτροπή έχει επιφορτιστεί με μαζικές επιπλέον αρμοδιότητες” εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας παράλληλα πως, σε αυτό το πλαίσιο “υποβάλλεται για πρώτη φορά η σχετική έκθεση, μαζί με τις σχετικές αποφάσεις που ίσχυσαν κατά το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή κατά το προηγούμενο 6μηνο”.

Αφού σημείωσε πως η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει σταθερά σε εβδομαδιαία βάση, προς επιβεβαίωση του ισχυρού ρόλου της, γνωστοποίησε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

“Κατά το β΄ 6μηνο του 2020 λήφθηκαν 169 αποφάσεις και συνολικά το 2020 όπως βλέπετε και στην σχετική εισήγηση, η Οικονομική Επιτροπή έλαβε 270 αποφάσεις” ανέφερε, παραθέτοντας ακόμη και τα σχετικά στοιχεία για τα δύο προηγούμενα έτη.

“Για να κάνουμε μία μικρή σύγκριση το σώμα είχε λάβει το 2019, 206 αποφάσεις και το 2018, 258 αποφάσεις” πρόσθεσε ο κ. Πιταούλης, τονίζοντας πως, αυτές οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αφορούν μεταξύ άλλων σε διαγωνιστικές διαδικασίες, παραλαβή παραδοτέων αλλά και κατά την τρέχουσα θητεία σε σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, σε προσλήψεις προσωπικού και σε υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης.

“Η Οικονομική Επιτροπή είναι το όργανο που έχει την ευθύνη της οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας του Δήμου, όπως και την ευθύνη για την υποβολή των σχετικών προτάσεων αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του καθορισμού τελών” σχολίασε ο ίδιος παρακάτω, υπογραμμίζοντας πως, “σίγουρα είναι ένα όργανο που έχει κεντρικό ρόλο, ένα όργανο που έχει πάρει ένα κομμάτι των πολιτικών αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ο κ. Πιταούλης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως “αυτό δεν είναι πρόβλημα όσον αφορά στο κομμάτι που εκπροσωπείται η πλειοψηφία και η μείζονα μειοψηφία, όσο όμως στον βαθμό που οι μικρότερες παρατάξεις και όχι μόνον στον δικό μας Δήμο, αλλά και σε άλλους Δήμους, δεν συμμετέχουν σε αυτό το όργανο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκφράσουν τη θέση και την τοποθέτησή τους”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε πως, αν και οι παρατάξεις διαφωνούν επί πολλών θεμάτων, ωστόσο από τον διάλογο και την καθολική συμμετοχή των δημοτικών ομάδων στα αποφασιστικά όργανα, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν.

Η ενημέρωση μέσω της “Διαύγεια” δεν είναι συμμετοχή”

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, τοποθετήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο η παράταξη “Πρώτα η Σύρος”, όσο όμως και η “Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου”. Αφού πρωτίστως έθεσαν το ερώτημα αν η έγκριση από μέρους τους επί των πρακτικών των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής έχει αποκλειστικά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, γνωστοποίησαν την αρνητική ψήφο τους, τεκμηριώνοντας τη στάση τους.

“Με δεδομένο ότι όλοι διαπιστώνουμε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, θα ήθελα απλώς να πω ότι κάποιοι, στην προσπάθειά τους να συμμαζέψουν ίσως τα προβλήματα που δημιούργησε ο προηγούμενος νόμος για την τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούν να κάνουν κάποιες αλλαγές, οι οποίες όμως είναι στην ουσία χωρίς νόημα. Αντί να ασχολούμαστε με τα σοβαρά προβλήματα που έχει η Αυτοδιοίκηση, μπαίνουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο σε διαδικαστικού χαρακτήρα διαδικασίες, οι οποίες στην ουσία δεν έχουν κανένα νόημα. Εμείς εκ των πραγμάτων θα ψηφίσουμε “παρών” γιατί δεν υπάρχει καμία ουσιαστική τοποθέτηση για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και δεύτερον, ερχόμαστε να εγκρίνουμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής που εκ των πραγμάτων, εμείς, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δεν συμμετέχουμε. Το να ενημερωνόμαστε μέσα από τη Διαύγεια, δεν μας οδηγεί στο να πούμε ότι συμμετέχουμε στη διαδικασία, αφού δεν μπορούμε να πούμε τις δικές μας απόψεις και τοποθετήσεις. Επιπλέον, απέναντι σε όλες αυτές τις αποφάσεις είχαμε και διαφωνίες και συμφωνίες” ανέφερε εκπρόσωπος της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “συνεπώς δεν μπορούμε να εγκρίνουμε το θέμα στο σύνολό του”.

Δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις αποφάσεις”

Σε ανάλογο ύφος και ο εκπρόσωπος της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου” σημείωσε πως το θέμα κωδικοποιείται ως εξής: “Πρώτα απ΄ όλα δεν συμμετέχουμε στην Οικονομική Επιτροπή και είναι δύσκολο να πάρουμε μία απόφαση πάνω σε αποφάσεις που έχει πάρει ήδη η Οικονομική Επιτροπή. Και ακριβώς επειδή δεν συμμετέχουμε, δεν έχουμε την καλύτερη εικόνα για το τί συζητείται στην Επιτροπή” τονίστηκε από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της να προσθέτει μάλιστα πως είναι θλιβερό όταν “για ένα τόσο διαδικαστικό θέμα προχωρούμε σε μία ολόκληρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Υποστηρίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να συζητά ουσιαστικά θέματα, σχολίασε τέλος τα ακόλουθα: “Καταλήγοντας να πω πως εμείς καταψηφίζουμε επειδή κυρίως υπάρχουν μέσα οι αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τα τέλη στα οποία έχουμε διαφωνήσει και γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε, ακόμη κι αν συμφωνούμε με ορισμένες αποφάσεις”.