Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προχωρά τις διαδικασίες για τη δυνατότητα τοποθέτησης ανεμοφρακτών στο παραλιακό τμήμα, με φόντο τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία στη λειτουργία του κλάδου

Προετοιμασία της εστίασης για την αξιοποίηση εξωτερικών χώρων

Η μελέτη για την τοποθέτηση σκιάστρων εντάσσεται στον συνολικό διαγωνισμό για τα έργα της λιμενικής ζώνης Ερμούπολης
  • Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:20

Τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης έρχεται να ενισχύσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, σε τοπικό επίπεδο, εγκρίνοντας τη δυνατότητα εργασιών για την τοποθέτηση ανεμοφρακτών στα τμήματα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ώστε οι επιχειρήσεις – όταν δοθεί το “πράσινο φως” από την κυβέρνηση - να μπορούν να αξιοποιήσουν τους εξωτερικούς χώρους τους.

Οι νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία έχουν ταλαιπωρήσει στον μέγιστο βαθμό τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος παραμένει σε καθεστώς... λουκέτου, μέχρι την άρση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού.

Αν και τα σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης είναι πολλά και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος και ο τρόπος της επαναλειτουργίας, ωστόσο, καθίσταται σαφές, πως, θα προτιμηθεί και θα απαιτηθεί η κατάλληλη διαμόρφωση των ανοικτών – εξωτερικών χώρων, για την τήρηση αποστάσεων και γενικώς των κατευθύνσεων που θα υπαγορεύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχθές το μεσημέρι, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο την τοποθέτηση ανεμοφρακτών, ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν με την παράλληλη χρήση σόμπας εξωτερικού χώρου, να υποδεχθούν τους πελάτες τους.

Ωστόσο, για τον σχετικό εξοπλισμό, θα πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κατεύθυνση, καθώς το παραλιακό τμήμα μετά και το έργο της ανάπλασης, πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς και να επιτυγχάνεται η σχετική ομοιομορφία των διάφορων τμημάτων του.

Με φόντο τα παραπάνω, κλήθηκε η πρόεδρος να τοποθετηθεί σχετικά και με το ζήτημα των σκιάστρων, τα οποία αν είχαν τοποθετηθεί, σήμερα, θα χάριζαν σίγουρα τη δυνατότητα ασφαλούς επαναλειτουργίας του κλάδου τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο, όσο και το διάστημα της άνοιξης και άρα, της περιόδου του Πάσχα.

Επιπλέον, για το τμήμα της πλατείας Παπάγου ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, καθώς όπως είναι γνωστό, αυτό, παρότι δεν εντάσσεται στο χερσαίο τμήμα της Ερμούπολης, ωστόσο, αποτελεί μέρος της παραλιακής ζώνης και άρα, την πρώτη εικόνα των επισκεπτών της Σύρου. Ως εκ τούτου, το ζήτημα της ομοιομορφίας απασχολεί τους αρμόδιους και στο συγκεκριμένο τμήμα.

Αγωνία επιχειρηματιών για την επαναλειτουργία

Ειδικότερα, στην ερώτηση για το θέμα της τοποθέτησης ανεμοφρακτών, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κανδιώ Μαραγκού εξήγησε εξ αρχής, πως αυτό προτάσσεται πλέον, καθώς η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να λειτουργήσει, όταν ληφθεί η απόφαση από την κυβέρνηση.

“Εστιάζουμε στο παραλιακό μέτωπο και το θέμα με τους ανεμοφράκτες ξεκίνησε καθώς όλοι μας μετέφεραν την αγωνία τους σχετικά με την επιθυμία τους να δουλέψουν άμεσα μόλις επιτραπεί και υπάρξει άρση μέτρων” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας μάλιστα πως, αυτό είναι απολύτως κατανοητό και ως εκ τούτου, το Λιμενικό Ταμείο οφείλει άμεσα να συνδράμει σε πρακτικό επίπεδο. “Από την πλευρά μας είναι απολύτως κατανοητό ότι θέλουν να βάλουν ανεμοφράκτες και σόμπες και γι αυτό προχωρούμε με συγκεκριμένες ενέργειες”.

Καθυστερεί το έργο για τα σκίαστρα

Ανοίγοντας μία παρένθεση, η ίδια απάντησε σχετικά με το διακριτό ζήτημα των σκιάστρων στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στα τμήματα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, υποστηρίζοντας πως αν κι αυτά - ως εξοπλισμός - θα μπορούσαν να ενισχύσουν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία της εστίασης στους ανοικτούς χώρους τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο η υλοποίησή τους, θα απαιτήσει χρόνο.

“Η μελέτη έχει λάβει τη χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ” υπενθύμισε σχετικά με τα σκίαστρα της παραλίας και τα δάπεδα, εξηγώντας μάλιστα πως, ο χρόνος υλοποίησή της θα καθυστερήσει, καθώς δυστυχώς αυτή εντάσσεται στον μεγάλο διαγωνισμό που θα κάνει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, για όλες τις μελέτες της λιμενικής ζώνης Ερμούπολης.

“Στο τεχνικό δελτίο περιλαμβάνεται το σύνολο των μελετών που αφορούν στο λιμάνι της Ερμούπολης. Αυτό το πακέτο μελετών περιλαμβάνει από το νέο λιμένα ακτοπλοΐας μέχρι και τη μελέτη για τα σκίαστρα. Συνολικά θα βγει για τις συγκεκριμένες μελέτες ένας διαγωνισμός και ίσως το ύψος του προϋπολογισμού να αγγίξει το 1,5 εκ. ευρώ περίπου” γνωστοποίησε η πρόεδρος, εκτιμώντας πως εντός του επόμενου μήνα, δεν αποκλείεται να προκηρυχθεί.

“Ευελπιστώ ότι μπορούμε να είμαστε “στον αέρα” τέλος Μαρτίου. Θα είναι διεθνής διαγωνισμός και χρειάζεται αρκετή προετοιμασία από την Υπηρεσία. Υπάρχει αυξημένος φόρτος” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στην ομοιομορφία

Τόνισε δε, πως, “η συγκεκριμένη μελέτη καθώς θα πάει πακέτο με τις υπόλοιπες και αργεί και επειδή λόγω της πανδημίας, μας έκαναν σχετικές οχλήσεις επιχειρηματίες - ότι θέλουν να προετοιμάσουν τα μαγαζιά τους προκειμένου να δουλέψουν εξωτερικά με σόμπες και με σχετική προστασία από τους ανέμους – γι αυτό, προχωρήσαμε με το θέμα των ανεμοφρακτών”.

Δεδομένης της ενεργοποίησης ορισμένων επιχειρηματιών σχετικά με το εν λόγω θέμα, η κ. Μαραγκού ρωτήθηκε για το τί απομένει πρακτικά, ώστε οι επιχειρηματίες να μπορέσουν να τοποθετήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

“Ο κάθε επιχειρηματίας ήθελε να κάνει τις δικές του παραγγελίες. Τους ενημερώσαμε και κάποιους τους μεταπείσαμε, ώστε να μην κάνουν δαπάνες που δεν θα κινούνται στο πλαίσιο που επιτρέπεται” επεσήμανε αρχικά, διευκρινίζοντας και προσδιορίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί το Λιμενικό Ταμείο.

“Είπαμε ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι το εξής: Σαν Λιμενικό Ταμείο Σύρου με πολύ γρήγορες διαδικασίες (άρθρο 18 παρα 4, 2971/2001) να πάρουμε όλες τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση ομοιόμορφων ανεμοφρακτών, το κόστος των οποίων όμως, θα το αναλάβει ο κάθε ιδιώτης, αλλά την εποπτεία και την “έγκριση” των κατασκευών που θα φέρουν για τοποθέτηση, θα την έχει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Το σκεφτήκαμε αυτό καθώς υπάρχει ήδη μία κατασκευή που φέρει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού” δήλωσε η Κανδιώ Μαραγκού, εξηγώντας μάλιστα πως, στην εν λόγω προσπάθεια, βοηθά το “πλεονέκτημα” πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει εγκεκριμένο το σχέδιο των ανεμοφρακτών, από τη μελέτη της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

“Υπάρχει σχέδιο ανεμοφρακτών με την συναίνεση του Υπουργείου Πολιτισμού στο αρχείο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αυτό το σχέδιο ήταν ένα μέρος της μελέτης ανάπλασης της παραλίας. Απλά η μελέτη αυτή για διάφορους λόγους δεν έγινε” σχολίασε παρακάτω, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Αυτοί οι ανεμοφράκτες κατά την κρίση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ήταν κατασκευασμένοι με τρόπο που να υποδεχθούν και επέκταση για τα σκίαστρα”.

“Κάνουμε την απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να είναι νόμιμη η εναπόθεση των ανεμοφρακτών και προκειμένου να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορες αδειοδοτήσεις. Αυτές αφορούν ουσιαστικά στην κοινοποίηση προς το Λιμεναρχείο και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”.

Το κόστος υλοποίησης στους επιχειρηματίες

Σχετικά με τα ανωτέρω, ρωτήθηκε αν έχει υπάρξει ενημέρωση κι επικοινωνία με την “Τερψιχόρη”. “Είχα μιλήσει με τον πρόεδρο της Τερψιχόρης, όταν ξεκίνησαν να υπάρχουν ερωτήματα και παράπονα από τους καταστηματάρχες και ήταν σύμφωνος ότι καλό θα ήταν να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και να υπάρχει μία ομοιόμορφη εικόνα στην παραλία” σχολίασε πρωτίστως, γνωστοποιώντας παράλληλα πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου είχε προωθήσει και σχετική ενημερωτική επιστολή στην “Τερψιχόρη”.

“Είχαμε στείλει και σχετικό έγγραφο στον Σύλλογο για να ενημερώσουν τα μέλη τους, ότι εμείς προτιθέμεθα να κάνουμε αυτό ώστε να μην μπαίνουν στη διαδικασία άσκοπων εξόδων. Ζητήσαμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία η νόμιμη και να προχωρήσουν σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας” πρόσθεσε, σημειώνοντας πως, “ο πρόεδρος δεν ήταν αρνητικός σε αυτό και γνωρίζω πως έχει ενημερώσει τα μέλη του”.

Κατά συνέπεια, εξήγησε πως “από εδώ και πέρα θα δούμε ποιοι θα συνεργαστούν και ποιοι όχι”, καθώς όπως ανέφερε, το κόστος θα αναληφθεί από τους ίδιους και “το θέμα του ελέγχου για την τήρηση των προβλεπομένων, δεν αφορά εμάς, αλλά είναι θέμα του Λιμεναρχείου”.

Προτού κλείσει τη συγκεκριμένη απάντησή της, εξήγησε ακόμη πως για την τοποθέτηση των ανεμοφρακτών, θα απαιτηθεί η σχετική έγκριση από το Λιμενικό Ταμείο, κατά παρόμοιο τρόπο με το ζήτημα της παραχώρησης χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
“Εμείς έχουμε πάρει την έγκριση για να τοποθετηθούν ανεμοφράκτες, αλλά ο καθένας όταν θέλει να του παραχωρήσουμε χώρο, έρχεται και κάνει μία αίτηση. Παρομοίως θα έρχεται να ζητήσει χώρο και για την τοποθέτηση ανεμοφρακτών. Αυτοί θα πρέπει να εγκριθούν από τη Υπηρεσία μας και θα τοποθετηθούν με δική μας εποπτεία” δήλωσε κατηγορηματικά.

Αίτημα για την τοποθέτηση. Άμεσες ενέργειες από ΔΛΤΣ

Σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίον θα μπορεί να “τρέξει” τις ενέργειές του κάθε επιχειρηματίας, η ίδια υπήρξε σαφής. “Δεν είναι κάτι δύσκολο αυτό που απομένει από πλευράς μας. Ουσιαστικά η απόφαση πάρθηκε και μένει απλά να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο και το Λιμεναρχείο Σύρου. Άρα, δεν χρειάζεται από το να ζητήσουν στη συνέχεια οι επιχειρηματίες την παραχώρηση του χώρου και να τους “επιτρέψουμε” να προχωρήσουν στην κατασκευή”.

Τέλος, στην ερώτηση αν οι συντηρήσεις που γίνονται κατά καιρούς στα deck δάπεδα της παραλιακής ζώνης, επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες, απάντησε καταφατικά, λέγοντας μάλιστα πως έγιναν προσφάτως και συντηρήσεις, από ορισμένους επιχειρηματίες.

Η “εξαίρεση” της πλατείας Παπάγου

Αν και αντίστοιχη μέριμνα χρειάζεται να ληφθεί και για το τμήμα της πλατείας Παπάγου (έναντι επιχείρησης “Ο Γρηγόρης”), στο οποίο δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις εστίασης, ωστόσο, αυτό αποτελεί πάντα την εξαίρεση, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στη χερσαία ζώνη και την ευθύνη φέρει ο Δήμος. Για το συγκεκριμένο κομμάτι ρωτήθηκε ο Μηνάς Αληφραγκής.

“Η πλατεία Παπάγου θεωρητικά δεν είναι στη χερσαία ζώνη, ασχέτως αν αποτελεί ένα τμήμα του παραλιακού μετώπου με την ευρύτερη έννοια” παρατήρησε αρχικά, λέγοντας πως σχετικά με το θέμα ων ανεμοφρακτών και των σκιάστρων, “Δεν έχουμε μπει σε αυτήν τη λογική για όλη την πόλη”.

Ωστόσο, σχολίασε πως, “Είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι η πλατεία Παπάγου και γι αυτό έχει προβλεφθεί να γίνει μία πολύ ήπια ανάπλαση, συντήρηση”. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως, “Θα αλλάξουμε τα deck δάπεδα και θα προχωρήσουμε σε έργα συντήρησης”.

Αναφέροντας μάλιστα πως, σήμερα στο συγκεκριμένο τμήμα δεν υπάρχουν ανεμοφράκτες, εξήγησε ότι αν απαιτηθεί η τοποθέτηση ανάλογου εξοπλισμού και στο τμήμα της πλατείας Παπάγου, ο Δήμος θα πορευθεί στην κατεύθυνση του Λιμενικού Ταμείου. “Λογικά και στο συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να τοποθετήσουν τους ίδιους ανεμοφράκτες που είναι αδειοδοτημένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αληφραγκής, λέγοντας τέλος και για το θέμα των σκιάστρων πως, “Προφανώς αν τοποθετηθούν τα στέγαστρα στην παραλιακή ζώνη της πόλης, θα υπάρξει πρόβλεψη να τοποθετηθούν ανάλογα στέγαστρα κι εκεί. Από τη στιγμή που θα έχουμε αδειοδοτημένα στέγαστρα από το Υπουργείο Πολιτισμού, λογικά θα μπουν κι εκεί”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, διευκρινίζοντας πως οι βελτιώσεις – συντηρήσεις στην πλατεία Παπάγου θα γίνουν στο πλαίσιο των ανάλογων συντηρήσεων σε πλατείες και αλσύλλια της πόλης, μέσα από έναν ενιαίο διαγωνισμό.

Προδιαγραφές ανεμοφρακτών

Αξίζει τέλος να γνωστοποιηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι ανεμοφράκτες, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

“Η μεταλλική κατασκευή θα στηρίζεται πάνω σε βάση ύψους 0,15m, τα πλαίσια θα έχουν διαστάσεις 1,15 m ύψος, και 1.35 m πλάτος. Στις άκρες θα υπάρχουν ορθοστάτες ύψους 1,40 m και διαμέτρου Φ140, ενώ ανάμεσα στα πλαίσια θα υπάρχουν ορθοστάτες ύψους 1,25 m και διαμέτρου Φ90 και υαλοπίνακες. Η στήριξή τους στα δάπεδα θα γίνει με ανοξείδωτα αγκύρια και παρεμβύσματα. Όλη η μεταλλική κατασκευή θα είναι σε απόχρωση επιλογής της υπηρεσίας.

Σημειώνεται πως η φωτογραφία που παρουσιάζει η εφημερίδα αφορά σε αδειοδοτημένους ανεμοφράκτες.