Λύση τώρα(!) για τα καταρρέοντα κτίρια της Ερμούπολης
- Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:20
Προ των ευθυνών του τίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τα γεγονότα της κατάρρευσης ενός ακόμη κτιρίου στον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης, καθώς η ανυπαρξία άμεσων αντανακλαστικών μέχρι σήμερα, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, όσον αφορά τις διαδικασίες διάσωσης του κτιριακού “πλούτου”, γεννά και συντηρεί ερείπια τα οποία απειλούν(!) ευθέως ανθρώπινες ζωές.
Συγκεκριμένα, από την χθεσινή κατάρρευση κτιρίου επί της οδού Σουρή στην Ερμούπολη “γλίτωσε” καθαρά από τύχη διερχόμενη οδηγός, ενώ από την πτώση της σκεπής και των τοίχων του πρώτου ορόφου του κτιρίου, καταπλακώθηκαν τρία ακόμη οχήματα που ήταν σταθμευμένα.
Το περιστατικό της κατάρρευσης και μάλιστα σε πολυσύχναστο δρόμο της Ερμούπολης συγκλόνισε και θορύβησε έντονα την τοπική κοινωνία, καθώς το πλήθος των επικίνδυνων κτιρίων στο ιστορικό κέντρο, καθιστά αβέβαιη τη σωματική ακεραιότητα πεζών και οδηγών ανά πάσα στιγμή.
Τα τελευταία γεγονότα που καταγράφηκαν χθες το πρωί (06.30), προκύπτουν σε συνέχεια δύο ακόμη έντονων περιστατικών κατάρρευσης κατά τα τελευταία χρόνια στη Σύρο και συγκεκριμένα, της κατάρρευσης τμήματος του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη (πλατεία Μιαούλη), καθώς και τμημάτων των παλαιών εργοστασίων Λαδόπουλου, τα οποία γειτνίαζαν με το γήπεδο ποδοσφαίρου της Ερμούπολης.
Πρόκειται για εξελίξεις που έρχονται να αυξήσουν την ανησυχία των τοπικών Αρχών, των φορέων και των μελών του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, καθώς η μη ύπαρξη ευέλικτου πλαισίου για τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις, έχει οδηγήσει 1.000 περίπου κτίρια σε δρόμο “χωρίς επιστροφή”.
Αν και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των τοπικών εκπροσώπων της Σύρου με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η ίδια είχε δεσμευθεί για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με τα ετοιμόρροπα κτίρια, αλλά και για την πιλοτική λειτουργία της Επιτροπής “μιας στάσης” που θα γνωμοδοτεί για τις αρχιτεκτονικές άδειες, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια εξέλιξη που να πιστοποιεί το ενδιαφέρον του Υπουργείου στην πράξη (!).
Ωστόσο, η πραγματικότητα της Ερμούπολης, όσο και της Άνω Σύρου, πλέον δεν αφήνουν κανένα περιθώριο νέων καθυστερήσεων για καμία πλευρά, όπως άλλωστε τονίζει σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό του τόπου.
Μ. Αληφραγκής: Το Υπ. Πολιτισμού να δείξει ευαισθησία και αμεσότητα
Σχετικά με το κτίριο που κατέρρευσε, πρέπει να τονισθεί πως άμεσα υπήρξε επέμβαση του Δήμου, της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ώστε να απομακρυνθούν τα μπάζα, να κατεδαφιστούν - ελεγχόμενα - τα επικίνδυνα εναπομείναντα τμήματά του, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος επί του οποίου καταπλακώθηκαν σταθμευμένα οχήματα.
Ερωτηθείς ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής για τη μέριμνα της αρμόδιας Υπηρεσίας σχετικά με το ακίνητο ιδιοκτησίας Δήμου, υπενθύμισε πρώτα πως, “Το κτίριο είχε κριθεί επικίνδυνο και γι αυτόν τον λόγο πριν από αρκετά χρόνια είχαν γίνει παρεμβάσεις. Είχε σοβατιστεί ο εξωτερικός τοίχος και είχαν τοποθετηθεί τα κόντρα πλακέ, ώστε να κλείσουν τα παράθυρα”. Έκτοτε, όπως πρόσθεσε, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, “από την πληροφόρηση που είχα εγώ από την Υπηρεσία, από τότε μέχρι τώρα δεν παρουσίασε ή δεν υπήρχαν δείγματα επικινδυνότητας”. Στην ερώτηση αν προσφάτως είχε ελεγχθεί το εν λόγω ακίνητο, ο ίδιος απάντησε τα εξής: “Κατά καιρούς η Υπηρεσία κάνει ελέγχους και καταγραφές, Έχουν καταγραφεί και έχουν ελεγχθεί πάνω από 1.000 κτίρια. Για το συγκεκριμένο κτίριο δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο” ανέφερε, επισημαίνοντας πως κατά τη θεώρηση μηχανικών της Υπηρεσίας στην οποία προΐσταται, “ενδεχομένως μετά τον σεισμό στη Σάμο, να είχε επιδεινωθεί κάπως η στατικότητά του και οι ισχυροί άνεμοι που υπήρξαν τη νύχτα, προφανώς προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου”.
Ο ίδιος δε, αφού θέλησε να σημειώσει πως ήταν θετικό γεγονός ότι “δεν θρηνήσαμε θύματα”, εξήγησε πως από τον Δήμο δρομολογήθηκαν όλες οι ενέργειες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών των οχημάτων που καταστράφηκαν.
“Δυστυχώς επαληθεύεται η άποψη ότι Ερμούπολη και Άνω Σύρος καταρρέουν και σε αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας” πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας πως στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, μετά από σύσκεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας με τον Δήμαρχο, θα γίνει εκ νέου καταγραφή των αναγκών σε επίπεδο κτιριακού αποθέματος της Ερμούπολης και θα ζητηθούν από το κεντρικό κράτος, μέτρα για την αποκατάσταση των κτιρίων που είναι άμεσα υποψήφια για κατάρρευση.
“Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να δει το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία” υποστήριξε κατηγορηματικά ο κ. Αληφραγκής, τονίζοντας πως ο Δήμος ζητά και αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κ. Μενδώνη και μάλιστα άμεσα, μετά τα χθεσινά συμβάντα.
Ο ίδιος προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, σημείωσε πως, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να απαιτήσει την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη διάσωση επικίνδυνων δημοτικών κτιρίων, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα “Διατηρώ”. “Είναι σημαντικό μέσα στο πρόγραμμα “Διατηρώ” που θα εκπονήσει το Υπουργείο, να συμπεριλάβει και δημοτικά κτίρια. Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα οικονομικά των Δήμων είναι δύσκολα και τα προγράμματα που “τρέχουν” δεν είναι τόσα πολλά για να συμπεριλάβει κανείς τα δημοτικά κτίρια. Και μιλώ για την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο” υπογράμμισε, σημειώνοντας ακόμη πως, “Όσον αφορά το συγκεκριμένο κτίριο η Υπηρεσία θα στείλει εντός της ημέρας (σσ. χθες), επείγουσα αναφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού για το συμβάν”.
Ν. Λειβαδάρας: Επισπεύστε τις διαδικασίες για τις νομοθετικές ρυθμίσεις
Με επιστολή του – αντί αμεσότερων ενεργειών - προς το Υπουργείο Πολιτισμού – μετά τα χθεσινά γεγονότα – επέλεξε να επανέλθει στο θέμα των επικίνδυνων κτιρίων, χθες, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, προκειμένου να ζητήσει από την Λίνα Μενδώνη να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί, γνωστοποιώντας παράλληλα προς την εφημερίδα, πως, σήμερα ο ίδιος, θα τηλεφωνήσει στο Υπουργείο για να επιχειρήσει να συνομιλήσει μαζί της.
Η επιστολή του Δημάρχου έχει ως εξής: “Λαμβάνω την πρωτοβουλία να σας μεταφέρω ένα δυσάρεστο γεγονός που συνέβη σήμερα στο νησί μας και από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. Συγκεκριμένα, κατέρρευσε κτίριο στο κέντρο της Ερμούπολης, καταπλακώνοντας σταθμευμένα αυτοκίνητα, προκαλώντας μάλιστα σοβαρότατες υλικές ζημιές σε διερχόμενο αυτοκίνητο, που από τύχη – επαναλαμβάνω – δεν τραυματίστηκε ο οδηγός. Θα μπορούσαν να είχαν απειληθεί και άλλες ανθρώπινες ζωές, καθώς από τη συγκεκριμένη οδό διέρχεται καθημερινά πλήθος πεζών και οχημάτων. Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προωθεί ήδη τη Νομοθετική Ρύθμιση για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια, ωστόσο λόγω του σημερινού γεγονότος τόσο εμείς, ως Δημοτική Αρχή, όσο και η τοπική κοινωνία έχουμε θορυβηθεί ακόμη περισσότερο και αγωνιούμε για το άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι στο κέντρο της πόλης μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, υπάρχουν πολλά επικίνδυνα και μη συντηρημένα κτίρια.
Ως εκ τούτου, παρακαλώ θερμά για την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας όπως επισπεύσετε τις διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η Νομοθετική Ρύθμιση για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια. Χωρίς υπερβολή, είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου”.
Γ. Μαραγκός: Στόχος όχι μόνο η διάσωση, αλλά και η αξιοποίηση
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής, Γιώργος Μαραγκός ζητά την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς το πρόβλημα των επικίνδυνων κτιρίων της Ερμούπολης έχει χτυπήσει “κόκκινο”. “Είναι γεγονός και όλοι το γνωρίζουμε καθώς το βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, ότι η κατάρρευση των κτιρίων ειδικά στον αστικό ιστό και στον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης είναι μία πραγματικότητα και είναι αδήριτη ανάγκη το Υπουργείο Πολιτισμού ιδιαιτέρως και η κεντρική διοίκηση να απλοποιήσει τις διαδικασίες οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να μπορεί να σωθεί αυτό το απαράμιλλης ομορφιάς και ιστορικής σημασίας απόθεμα του νησιού και της πόλης μας, αλλά επίσης και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων και ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές”.
Κατόπιν αυτών, πρόσθεσε, πως, “Για εμάς το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η επιτάχυνση της έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης” ενώ ταυτόχρονα, σημείωσε πως απαιτείται “να απλοποιηθεί και το αδειοδοτικό καθεστώς και να δοθούν και οικονομικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες τέτοιων κτιρίων, ώστε να μπορέσουν αυτά τα ακίνητα να αξιοποιηθούν επ΄ ωφελεία της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας”.
Τέλος, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε πως, πέραν της διάσωσής τους, επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα για την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων μέσα από κίνητρα που θα δοθούν “είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από εθνικούς πόρους σε περιοχές που είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας”.
Μ. Καζαντζάκη: Η δήθεν προστασία του Υπ. Πολιτισμού γεννά κινδύνους
Λύση “τώρα” απαιτεί και η επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, Μαρία Καζαντζάκη, τονίζοντας την αξία των κτιρίων αυτών κι επισημαίνοντας παράλληλα, τον κίνδυνο που προκύπτει σήμερα - για τους πολίτες και μάλιστα καθημερινά - από τα δεκάδες ερείπια στο ιστορικό κέντρο.
“Το ζήτημα των υπό κατάρρευση κτιρίων στην Ερμούπολη ταλανίζει το νησί μας εδώ και χρόνια. Τόσο εγώ η ίδια, κατά τη διάρκεια των ετών που έχω υπηρετήσει ως Δημοτική Σύμβουλος το Δήμο μας, όσο και η παράταξή μας, έχουμε πολλάκις υπογραμμίσει την ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων, προκειμένου να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, για την αναστήλωση και υποστήριξη των ιστορικών κτιρίων που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Τα κτίρια αυτά, εκτός του ότι μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές αν καταρρεύσουν, κρύβουν μέσα τους την ιστορία της πόλης μας, για την οποία όλοι λέμε πόσο περήφανοι είμαστε, αλλά δυστυχώς έχουμε σταθεί ανίκανοι να την προστατεύσουμε” αναφέρει στις δηλώσεις της προς την εφημερίδα η ίδια, εξηγώντας παράλληλα, πως, πλέον, δεν χωρά άλλη καθυστέρηση.
“Στο σημείο που έχουμε φτάσει, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποτελεσματικά, διαφορετικά, δεν θα αποφύγουμε κάποιο μοιραίο γεγονός στο προσεχές μέλλον”.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, σχολίασε πως, “Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι, η δήθεν προστασία των ιστορικών κτιρίων, που ισχυρίζεται ότι παρέχει το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω των απαγορεύσεων που έχει θεσπίσει και των πολυετών καθυστερήσεων που αυτές συνεπάγονται στις επισκευές και τις αναστηλώσεις των κτιρίων, είναι όχι απλώς αναποτελεσματική, αλλά έχει καταντήσει και επικίνδυνη, όχι απλώς για την ιστορική μνήμη του τόπου μας, αλλά και για τις ζωές των πολιτών της. Άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο, ΤΩΡΑ, δεν υπάρχει άλλη λύση”.
Ν. Καΐλης: Η νέα κατάρρευση “καμπανάκι συναγερμού”
Τη δρομολόγηση λύσης σήμερα(!) ζητά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης, εξηγώντας πως πέραν του ελέγχου και της αντισεισμικής θωράκισης των δημοτικών κτιρίων και γενικά των κτιρίων της πόλης, απαιτείται και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου το νησί να διασώσει τα ακίνητα, αλλά και να μη θρηνήσει θύματα. “Η σημερινή κατάρρευση του δημοτικού ακινήτου στο κέντρο της Ερμούπολης, “χτυπάει καμπανάκι” συναγερμού. Για μια ακόμη φορά, είμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα. Όμως επειδή δεν μπορούμε να παίζουμε τις ανθρώπινες ζωές στα ζάρια, κάθε φορά που φυσάει ή βρέχει, θα πρέπει το ζήτημα της ασφάλειας κτιρίων και εγκαταστάσεων να λυθεί άμεσα” ανέφερε ο ίδιος προς την εφημερίδα, σημειώνοντας παράλληλα πως, “αυτός είναι και ο λόγος που η Λαϊκή Συσπείρωση έχει βάλει κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα του αντισεισμικού ελέγχου των δημοτικών ακινήτων, ακριβώς για να γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να προστατεύεται η ζωή και η περιουσία δημοτών και κατοίκων”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες τόσο των δημοτικών όσο και των περιφερειακών αρχών, οι οποίες έχουν στην κυριότητα τους ένα αξιόλογο κτιριακό δυναμικό το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο, τη στιγμή που υπάρχουν τόσες ανάγκες στο νησί για τη στέγαση δομών και υπηρεσιών. Η συνεχής υποχρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην αξιοποίηση των ακινήτων αυτών προς όφελος των δημοτών και των κατοίκων, για αυτό και είναι αναγκαία σήμερα, η διεκδίκηση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεων προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα”.
Επιπλέον, ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως, “θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να τεθούν προ των ευθυνών τους, να ενεργήσουν άμεσα και να προχωρήσουν, επιτέλους, οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις για τις αποκαταστάσεις κτιρίων στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρο”. Ο κ. Καΐλης έκλεισε τις δηλώσεις του, θεωρώντας αυτονόητο πως ο Δήμος θα φροντίσει για την αποζημίωση των ιδιοκτητών οχημάτων τα οποία σχεδόν καταστράφηκαν.
Μ. Μπουγιούρης: Να απεμπλακούμε τώρα από την “προστασία” της καταστροφής
Αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα των κτιρίων της Ερμούπολης που καταρρέουν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Μηνάς Μπουγιούρης – μετά και τα χθεσινά γεγονότα – εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αγανάκτησή του.
“Επιθυμούμε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου ευέλικτο, λειτουργικό, σύγχρονο, που να καλύπτει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του τόπου, ώστε η δραστηριοποίηση στην Ερμούπολη ή/και στην Άνω Σύρο να είναι δελεαστική, όχι αποτρεπτική” ανέφερε σχετικά με το σοβαρό θέμα της διάσωσης κτιρίων αλλά και της αξιοποίησής τους, σημειώνοντας μάλιστα πως, είναι “αυτονόητο ότι πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί ο χαρακτήρας το τόπου”.
“Τονίζουμε όμως την παράμετρο χρόνο, ως εξίσου σημαντική με το οικονομικό. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους” δήλωσε, αναδεικνύοντας ξανά το ζήτημα των καθυστερήσεων σήμερα σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και σχολιάζοντας καυστικά πως, “Δεν μπορείς να επιχειρείς με προοπτική 5ετίας” καθώς αυτό “δεν λειτουργεί στην σημερινή εποχή και έχει καταστροφικά αποτελέσματα”.
Ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει δε, πως, ο Σύλλογος είχε ενημερώσει προεκλογικά κάθε παράταξη για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να υπάρξουν λύσεις απέναντι σε ένα πρόβλημα που κρατά δεκαετίες, ενώ όπως πρόσθεσε, πως, “Έχουμε ενημερώσει δια της παρουσίας μας και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει να θρηνήσουμε θύματα, για τον κτιριακό (αρχιτεκτονικό) πλούτο της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου που χάνεται, κάτι μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμο, αλλά και για την μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει για τον τόπο μας”.
Ο ίδιος αφού υπογράμμισε πως το κτιριακό απόθεμα της Ερμούπολης, μπορεί να χαρίσει ανάπτυξη στο νησί, αν αξιοποιηθεί άμεσα, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, για τη Σύρο εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον, υποστήριξε τα εξής σχετικά με τη στάση των τοπικών Αρχών. “Επομένως θα έπρεπε αυτό το θέμα να είναι στην άμεση προτεραιότητα όλων μας και κυρίως να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πολιτικής ατζέντας της Δημοτικής Αρχής – του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών και εμπλεκομένων φορέων”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος παρατήρησε πως δυστυχώς η Σύρος “έχει οδηγηθεί σε έναν κύκλο μιζέριας και μαρασμού”, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση και την επικινδυνότητα. “Ζητούμε άμεσα να απεμπλακούμε από «την προστασία» της καταστροφής και να μπούμε σε διαδικασία ανάπτυξης ήτοι ουσιαστικής προστασίας του τόπου. Η προστασία ταυτίζεται με την αποκατάσταση και την επανάχρηση, ουσιαστικά με την ζωή. Η ιστορία δείχνει ότι μετά την ερήμωση έρχονται τα ερείπια. Μετά απειλείται η ζωή. Αυτόν τον κύκλο πρέπει να τον σπάσουμε. Άμεσα, τώρα” δήλωσε κατηγορηματικά, αναφερόμενος και στην ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, γνωστοποιώντας τέλος πως, ο Σύλλογος επεξεργάζεται επιπλέον, μία δέσμη μέτρων υπέρ της δραστηριότητας σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο, την οποίαν και θα καταθέσουν τα μέλη του, άμεσα, προς κάθε αρμόδιο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Προτίμηση στον Φάμελλο για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
24 Νοε. 2024 - 20:53 - Σύρος: Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
22 Νοε. 2024 - 9:33 - “Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική και τις διεκδικήσεις”
22 Νοε. 2024 - 6:19 - Νέα “επίθεση” με τηλεφωνικές απάτες σε πολίτες της Σύρου
21 Νοε. 2024 - 6:20 - Με ευρωπαϊκούς πόρους η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Σύρο
21 Νοε. 2024 - 6:19