Με τροποποιημένη πρόταση που δεν περιλαμβάνει τα στέγαστρα της οδού Χίου επιχειρεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να κερδίσει ό,τι μπορεί από την χρηματοδότηση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου

Συρρικνώνεται το έργο του Open Mall στη Σύρο

Το Υπ. Πολιτισμού δεν ανταποκρίθηκε σε επίπεδο εγκρίσεων εντός του χρονικού περιθωρίου που είχε δοθεί στον Δήμο
  • Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021 - 06:20

Σε περικοπή του φυσικού αντικειμένου του έργου “Open Mall” στη Σύρο προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να επιχειρήσει να εξασφαλίσει παρεμβάσεις που θα είναι εφικτές να υλοποιηθούν και δεν θα απαιτούν την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, η πλευρά του οποίου μέχρι και σήμερα – δυστυχώς - δεν έχει απαντήσει για τα στέγαστρα της οδού Χίου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε απογοήτευση τον εμπορικό κόσμο της Ερμούπολης, καθώς, ως φαίνεται, η αναβάθμιση της εικόνας της παραδοσιακής αγοράς, θα παραμείνει ένα αίτημα αναπάντητο, παρά τις συνεχείς πιέσεις που είχε ασκήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου σχετικά με τη συμπερίληψή τους, στο έργο του Open Mall.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Δήμος σε συνεννόηση με την αρμόδια Διαχειριστική Υπηρεσία, προχώρησε στην τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου, με σκοπό να καταλήξει σε παρεμβάσεις, που δεν θα προϋποθέτουν την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, για την υλοποίησή τους εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.

Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου ο Δήμος να καταφέρει να προχωρήσει στην αξιοποίηση έστω κι ενός μικρότερου ποσού από το αρχικό ποσό που είχε εξασφαλιστεί για τη Σύρο (1,3 εκ. ευρώ) κατά την ένταξη της πράξης.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα εντοπίζεται στο διάστημα των πρώτων ενεργειών για το έργο του Open Mall στη Σύρο, καθώς στην σχετική πρόσκληση, είχε υποβληθεί πρόταση για αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων της Ερμούπολης, η οποία περιελάμβανε πολλές παρεμβάσεις που απαιτούσαν μελέτες αλλά και εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και οι οποίες δεν υπήρχαν.

Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως ο Δήμος κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρει να υλοποιήσει εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, που δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 500 χιλ. ευρώ, χρήματα στα οποία περιλαμβάνονται - στο ακέραιο - και οι παρεμβάσεις για τις προσόψεις των εμπορικών καταστημάτων.

Από την επιτήρηση της πράξης στην “απένταξη” των στεγάστρων

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τον Δεκέμβριο του 2020, στο πλαίσιο δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος είχε λάβει ένα έγγραφο, από το περιεχόμενο του οποίου ενημερωνόταν πως η σχετική πράξη για το Open Mall είχε μπει σε επιτήρηση, καθώς δεν είχε υλοποιηθεί κανένα βήμα σχετικά με την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου για διάστημα 18 μηνών.

Υπενθυμίζεται πως στην αρχική μελέτη του Δήμου επί θητείας Γιώργου Μαραγκού δεν είχαν ενταχθεί τα στέγαστρα της οδού Χίου, ενώ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου Λειβαδάρα, επιδιώχθηκε η ικανοποίηση του βασικού κι επιτακτικού αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, για τη διαμόρφωση στεγάστρων στην οδό Χίου, κατ΄ απαίτηση του Δ.Σ. του και των μελών του.

Προκειμένου να εξετάσει ο Δήμος αν θα ήταν εφικτή η υλοποίηση έργου στεγάστρων στην παραδοσιακή αγορά στο πλαίσιο του έργου του Open Mall, απέστειλε σχετικό φάκελο προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με την πρόταση που διέθετε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από τον μελετητή Τζανέτο Κανελλόπουλο, προκειμένου να λάβει εγκρίσεις. Η εν λόγω πρόταση μάλιστα αφορούσε σε προμελέτη που είχε ο Δήμος, μέσω ενός διαγωνισμού που είχε κάνει στο παρελθόν, με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της παραδοσιακής αγοράς της Ερμούπολης. Η συγκεκριμένη προμελέτη είχε προκριθεί από κάθε άποψη.

Ωστόσο, αν και η πρόταση των στεγάστρων εστάλη στο Υπουργείο Πολιτισμού τον περασμένο Αύγουστο, δυστυχώς μέχρι σήμερα, επτά μήνες μετά, ο Δήμος παραμένει χωρίς απάντηση στο σχετικό αίτημά του.

Δεδομένης της καθυστέρησης που έχει προκαλέσει αυτή η προσπάθεια δε, το έγγραφο για την επιτήρηση της πράξης, σημείωνε ρητά πως ο Δήμος είχε περιθώριο να λάβει απαντήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου δεν φαίνεται να αποδέχεται το αίτημα κι ως εκ τούτου, ο Δήμος οδηγείται μοιραία σε νέα “οδό” σχετικά με το Open Mall. Φόβους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε εκφράσει δημοσίως και μάλιστα από την αρχή της θητείας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Εκτός πρότασης τα στέγαστρα και όσα απαιτούν εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού

Πιο αναλυτικά, ο Δήμος έχει λάβει παράταση μίας εβδομάδας, προκειμένου να γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης την τελική πρότασή του, η οποία θα μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα σε υλοποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθήθηκε η τροποποίηση της πρότασης για τις παρεμβάσεις, δηλαδή η περικοπή του φυσικού αντικειμένου, η οποία αγγίζει – δυστυχώς - ένα σημαντικό ποσοστό, καθώς το τελικό ποσό, δεν θα υπερβαίνει τις 500 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Δήμος θα επιχειρήσει να προτάξει όλες τις παρεμβάσεις που δεν θα χρειαστεί να περάσουν από το Υπουργείο Πολιτισμού και αφορούν στους κοινόχρηστους χώρους ενώ θα απορρίψει εκείνες που προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη του και σχετικές άδειες.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως δεν θα γίνουν ανυψώσεις τμημάτων στον πεζόδρομο της Ερμούπολης (οδ. Πρωτοπαπαδάκη και Θυμ. Σπερχειού), ωστόσο, θα μπορούν να υλοποιηθούν εργασίες για διαμορφώσεις ραμπών ΑΜΕΑ, οι οποίες είχαν λάβει σχετικές εγκρίσεις από παλαιότερο έργο. Επιπλέον, θα μπορέσει να προωθηθεί η ανακατασκευή τουαλετών στην οδό Πελοποννήσου, ενώ δεν θα γίνουν εργασίες για την απορροή των όμβριων υδάτων.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την πληροφόρηση της εφημερίδας, ο Δήμος θα κατέθετε χθες την τροποποιημένη πρότασή του, η οποία δεν θα περιλαμβάνει τα στέγαστρα της οδού Χίου, αφού γι αυτά δεν υπήρξε ως τώρα, απόφαση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διατήρηση των παρεμβάσεων για τις προσόψεις των καταστημάτων

Στα θετικά της πολυσυζητημένης υπόθεσης του Open Mall στη Σύρο παραμένει το θέμα της βελτίωσης της εικόνας των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με την πρόσκληση για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, πανελλαδικά, οι Δήμοι μετά από συνεργασίες με τους Εμπορικούς Συλλόγους ή τα Επιμελητήρια, βρέθηκαν στη θέση να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και για την “διόρθωση” των προσόψεων των εμπορικών καταστημάτων.

Στην περίπτωση της Σύρου, ο Δήμος συμπορεύτηκε με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου κι έτσι εξασφαλίστηκε αρχικά η χρηματοδότηση του 1,3 εκ. ευρώ, για να μπορέσει να προωθηθεί η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων της πόλης.

Ωστόσο, μετά τα ανωτέρω και σύμφωνα πλέον με την περικοπή του φυσικού αντικειμένου που ξεπερνά το 60%, γίνεται αντιληπτό πως περικόπτονται παρεμβάσεις, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε δεν επηρεάζουν τις εργασίες που αφορούν σε κάθε εμπορικό κατάστημα.

Ως εκ τούτου, τα χρήματα για πρόσληψη συμβούλου και για τις παρεμβάσεις που θα επικεντρωθούν στη βελτίωση των σημερινών προσόψεων, διατηρούνται στο ακέραιο και περιλαμβάνονται στο ποσό των σχεδόν 500 χιλ. ευρώ, στο οποίο και κοστολογείται η τροποποιημένη πρόταση.

Για το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων, θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά την τοπική κοινωνία και δη τον εμπορικό κόσμο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αφού πρωτίστως θα έχει τη γραπτή διαβεβαίωση του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι η τροποποιημένη πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί.

Πανελλαδικό πρόβλημα

Το θέμα των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου και οι καθυστερήσεις που συνοδεύουν τις σχετικές πράξεις πανελλαδικά, απασχόλησαν σε πρόσφατη σύσκεψή τους, τις πλευρές της ΚΕΔΕ, της ΕΣΕΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα σχολιάστηκαν από ορισμένες πλευρές, το πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα να εντάξουν οι Δήμοι προτάσεις χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες και τις επιβεβλημένες εγκρίσεις, με αποτέλεσμα, πολλοί Δήμοι να βρίσκονται σήμερα στο σημείο “μηδέν” και να μην έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν τα έργα.

Οι τρεις προαναφερθείσες πλευρές σε ανακοινώσεις τους, κατέστησαν ξεκάθαρο πως θα συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέλιξη των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου.

Ειδικότερα, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που έγινε προ ημερών, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Τσακίρης δήλωσε δημοσίως τα εξής: “Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου είναι ένα σημαντικό βήμα στην μετεξέλιξη του εμπορίου ειδικά στην μετα-covid εποχή και τις προκλήσεις που φέρνει σε ότι αφορά το επιχειρηματικό μοντέλου του εμπορίου. Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων – και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία – βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Σήμερα όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε κατά προτεραιότητα έτσι ώστε αυτή η δράση ΕΣΠΑ να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και την εμπορική επιχειρηματικότητα στις πόλεις της Ελλάδας”.

Σε ανάλογο τόνο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου σχολίασε μεταξύ άλλων πως, “Η υλοποίηση της δράσης των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου (Open Mall) αν και έχει ξεκινήσει από το 2018, μέχρι σήμερα, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα υλοποίησης της δράσης. Από την πρώτη στιγμή οι Δήμοι αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη δράση και σε συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο των πόλεων σχεδίασαν από κοινού ενέργειες και παρεμβάσεις οι οποίες όχι μόνο θα τονώσουν την οικονομία κάθε περιοχής και την εμπορική δραστηριότητα αλλά θα δημιουργήσουν και σύγχρονες πόλεις που θα στηρίζονται στον συμμετοχικό σχεδιασμό”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Καρανίκας υπογράμμισε τα ακόλουθα. “Η Συνομοσπονδία μας υποστηρίζει θερμά την πρωτοβουλία των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, αφού άλλωστε ήταν και ο εμπνευστής της. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ τηρεί το Μητρώο των στελεχών που θα υποστηρίξουν τους Εμπορικούς Συλλόγους στην επιτυχή διεκπεραίωση όλων των διαχειριστικών διαδικασιών που σχετίζονται με αυτά. Παράλληλα, παρέχει συνεχή υποστήριξη στους Συνδικαιούχους Εμπορικούς Συλλόγους, μέσω της αποστολής κατευθυντήριων οδηγιών και εξατομικευμένων συμβουλών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των έργων τους”.