Πρώτη τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος για το 2021 στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Έργα και μελέτες για υλοποίηση προγραμματισμού

Ενημέρωση του Δημάρχου την Τετάρτη για την υπόθεση παραχώρησης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου
  • Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 8 Μαρ. 2021 - 16:00

Την ένταξη ορισμένων έργων και μελετών, απαραίτητων για την προώθηση και υλοποίηση του σχεδιασμού της Τεχνικής Υπηρεσίας για το τρέχον έτος αναφορικά με τη Σύρο, καλείται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, στη μεθαυριανή συνεδρίασή του, στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος.

Ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης μεγάλου τμήματος του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και με την προώθηση των σωστικών ανασκαφών στο στάδιο Πευκακίων, όπως και με τον προσδιορισμό λύσεων για τον τρόπο αξιοποίησης του γηπέδου Άνω Σύρου με φόντο τη σημερινή επικινδυνότητα που παραμένει στο προσκήνιο, συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας προς την Οικονομική και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες και θα συζητηθούν αναλυτικά.

Σε συνέχεια των προτάσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι σημαντικότερες εκ των οποίων ακολουθούν στο παρόν δημοσίευμα, κλήθηκε να προβεί σε διευκρινίσεις – δηλώσεις ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος ρωτήθηκε παράλληλα για την εκτέλεση του προγραμματισμού, σε συνάρτηση με την πανδημία.

Βασικές αλλαγές

Συγκεκριμένη αναμένεται να είναι η εισήγηση για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, στη μεθαυριανή συνεδρίαση, με τις κύριες αλλαγές που αφορούν σε έργα και μελέτες να έχουν ως εξής: Σχετικά με την ενίσχυση φέροντος οργανισμού για την Β΄ Κλειστή Αίθουσα, την παρούσα στιγμή, από το ποσό των 158.000 ευρώ παραμένουν 17.811,20 ευρώ. Για το έργο της επισκευής, στεγάνωσης και υγρομόνωσης της στέγης του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης το ποσό των 22.533,97 ευρώ αυξάνεται κατά 28.388,80 ευρώ όπως επίσης για τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό στο κτίριο Κορνηλάκη σχετικά με τη δημιουργία γεωλογικού εκθετηρίου το αρχικό ποσό αυξάνεται κατά 35.000 ευρώ και φθάνει στο ποσό των 95.956,97 ευρώ.

Επιπλέον, μικρή ενίσχυση δέχεται και ο κωδικός για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων για τη χρήση 2021 με τελικό ποσό τις 55.423,10 ευρώ, όπως επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα για τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών εντάσσεται το ποσό των 52.000 ευρώ. Επίσης, για τη γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη του γηπέδου Άνω Σύρου έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 24.800 ευρώ, όπως και για τα το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) έχει υπολογιστεί το ποσό των 39.680 ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω, το ποσό για την ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για τον αστικό εξοπλισμό και τις διαμορφώσεις πεζοδρομίων μειώνεται σημαντικά και μένουν περί τις 6.132,39 ευρώ. Επιπλέον, στις σημαντικές αλλαγές συμπεριλαμβάνονται και η διατήρηση ενός ποσού ύψους 125.202,80 ευρώ σχετικά με την επισκευή και αναβάθμιση του ανοικτού δημοτικού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια καθώς επίσης, για την ανάδειξη των πολιτιστικών και παραδοσιακών χαρακτηριστικών των μαγκανοπήγαδων της Βάρης καταγράφεται σε πρώτη φάση το ποσό των 16.889,77 ευρώ.

Στρατόπεδο Σύρου: Σύμβουλος για το θέμα της πολεοδόμησης

Σε άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση προϋποθέσεων σχετικά την διαδικασία ολοκλήρωσης της μεταβίβασης τμήματος του στρατοπέδου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, φαίνεται πως προχωρά η Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Αληφραγκής προς την εφημερίδα, στη νέα τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος θα συμπεριληφθεί ένα ποσό που θα αφορά στην πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα βοηθήσει στο θέμα των απαραίτητων τροποποιήσεων σχετικά με το ισχύον ΦΕΚ για την πολεοδόμηση του στρατοπέδου.

“Το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου είναι σε καλό δρόμο. Θα κάνει ανακοινώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εξηγώντας πως σήμερα η Δημοτική Αρχή φροντίζει για το θέμα της δυνατότητας πολεοδόμησης σε τμήμα του.

“Μία από τις προϋποθέσεις που υπήρχαν ήταν να προχωρήσουμε στην τροποποίηση της πολεοδόμησης του στρατοπέδου. Η Υπηρεσία σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, θα προχωρήσει αυτήν την πολεοδόμηση και γι αυτό συμπεριλαμβάνουμε αυτό το κονδύλι” δήλωσε ο Μηνάς Αληφραγκής, εξηγώντας παράλληλα πως, “Θέλουμε να προχωρήσει κι αυτό το θέμα, για να φθάσουμε στην παραχώρηση των χώρων που είχαμε αναφέρει δημοσίως”.

Ως εκ τούτου, η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την επόμενη τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος αφορά σε παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την τροποποίηση της Πολεοδομικής μελέτης στον χώρο του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Απόστολου Ζαφείρη με ποσό που ανέρχεται σε 12.400 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τέλη Δεκεμβρίου του 2020 είχε γίνε γνωστή η σύμφωνη γνώμη της Στρατιωτικής ηγεσίας για παραχώρηση κατά κυριότητα στον Δήμο έκτασης 42 στρεμμάτων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η μία εκ των οποίων είναι η προαναφερθείσα.

Ο Δήμος καλύπτει τις σωστικές εργασίες στο στάδιο Πευκακίων

Στην υλοποίηση της δέσμευσης απέναντι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχετικά με την ανάληψη του κόστους για τις σωστικές εργασίες στο στάδιο Πευκακίων προχωρά ο Δήμος, όπως επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο της εισήγησης για την πρώτη μεγάλη τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος.

“Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων ώστε να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση για τις σωστικές ανασκαφές στο στάδιο. Στόχος μας είναι να γίνει το έργο και γι αυτό είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε σαν Δήμος, το κόστος των σωστικών ανασκαφών. Βάσει του προϋπολογισμού που είχε συντάξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, προχωρήσαμε και συμπεριλάβαμε το ποσό των 52.000 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα” τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “Είμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε δίαυλο επικοινωνίας και με την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία έχει εκφράσει τη βούλησή της να γίνει το στάδιο, εφόσον γίνουν σωστικές ανασκαφές”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Δήμος θα προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Εφορεία για τις σωστικές εργασίες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στη διάθεσή του. “Επειδή εμπλέκεται ο Δήμος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από τη μία πλευρά θα προχωρήσουμε σε μία προγραμματική σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων έτσι ώστε να γίνουν άμεσα οι σωστικές ανασκαφές. Ήδη έχουμε στα χέρια μας το προσχέδιο των σωστικών ανασκαφών, που έχει στείλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Απλά περιμένουμε να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και μετά η τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να αναφέρουμε πως όντως υπάρχουν τα χρήματα και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε”.

Επιπλέον, κατέστησε γνωστή και τη δέσμευση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ότι “εφόσον προχωρήσουν οι σωστικές ανασκαφές, θα προχωρήσουμε και σε παράταση της σύμβασης και σε αναμόρφωση του ποσού για να φθάσουμε στο πρώτο ποσό του διαγωνισμού, τα 700.000 ευρώ”.

Αυτή η κίνηση θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα στον Δήμο να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, κατόπιν λύσης της πρώτης σύμβασης, όπως και αποφασίστηκε σε σχετική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου.

“Οι κινήσεις που κάνουμε είναι ένα προσωπικό στοίχημα και δικό μου και της Δημοτικής Αρχής. Αν κάποιοι ολιγώρησαν στο θέμα των Πευκακίων, δεν ήταν η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά η προηγούμενη, η οποία δεν είχε φροντίσει να θωρακίσει το έργο, με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις” επανέλαβε ο κ. Αληφραγκής για το θέμα, τονίζοντας σε απόλυτο βαθμό πως, “Το έργο θα γίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραμείνει ένα εργοτάξιο μέσα στο κέντρο της πόλης”.

Γεωτεχνική – γεωλογική μελέτη για το γήπεδο Άνω Σύρου

Με την εν λόγω τροποποίηση εντάσσεται ποσόν και για την εκπόνηση γεωτεχνικής – γεωλογικής μελέτης αναφορικά με το γήπεδο της Άνω Σύρου, καθώς μετά τις κατολισθήσεις, αυτό παρέμεινε με λουκέτο και απαγορεύθηκε η είσοδος, για την ασφάλεια των πολιτών.

“Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα να δούμε τι θα γίνει. Στο γήπεδο της Άνω Σύρου υπάρχει επικινδυνότητα από τον λοφίσκο που υφίσταται παραπλεύρως του γηπέδου που είχαν αποκολληθεί βράχια, αλλά και επειδή ένα μέρος του γηπέδου είχε μπαζωθεί” ανέφερε αρχικά ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας πως, “Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μίας γεωλογικής – γεωτεχνικής μελέτης που θα συμπεριλάβει όλα αυτά τα θέματα και το περιεχόμενο της οποίας θα μας υποδείξει λύσεις”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, “Προτεραιότητα είναι να αρθεί η επικινδυνότητα και μετά, ανάλογα με τα αποτελέσματα της γεωλογικής μελέτης, θα δούμε τί θα γίνει. Δηλαδή αν μπορούν να γίνουν έργα άρσης επικινδυνότητας χωρίς να μειωθεί ο αγωνιστικός χώρος, εκεί, σαφώς και θα παραμείνει γήπεδο ποδοσφαίρου όπως ήταν και θα προχωρήσουμε και σε αδειοδοτήσεις γιατί μην ξεχνάμε πως δεν είναι αδειοδοτημένο το συγκεκριμένο γήπεδο εδώ και πολλά χρόνια”. Ωστόσο, σαν εναλλακτικό σενάριο και αν υποδείξει η μελέτη ότι απαιτείται άλλου είδους παρέμβαση στην περιοχή, δεν αποκλείεται το γήπεδο “να δούμε αν θα γίνει πολιτιστικός χώρος ή κάτι άλλο”.

“Προαπαιτούμενο είναι να γίνει η γεωτεχνική μελέτη. Πρέπει να προχωρούμε βήμα βήμα ώστε να μην τινάζονται έργα στον αέρα” σημείωσε, ολοκληρώνοντας το συγκεκριμένο θέμα.

Μ. Αληφραγκής: Παρά την πανδημία, προχωρά η υλοποίηση

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά την ανταπόκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας την τρέχουσα περίοδο, όσον αφορά την προώθηση του Τεχνικού Προγράμματος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής: “Οφείλω για μία ακόμη φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη της Τεχνικής Διεύθυνσης και Πολεοδομίας γιατί παρ' όλη την πανδημία και ειδικά μετά την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό που δουλεύουμε εκ περιτροπής, παρόλα αυτά, τα έργα προχωρούν” ανέφερε αρχικά, γνωστοποιώντας εξελίξεις που θα “τρέξουν” εντός των επόμενων ημερών.

“Ήδη σε λίγες μέρες θα δημοπρατήσουμε και το έργο του Βούρλη, το έργο της μόνωσης του Δημαρχείου, θα προχωρήσουμε με το οικόπεδο για το σχολείο της Βάρης σχετικά με τη διαμόρφωση χώρου στάσης και στάθμευσης” σημείωσε, υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά πως το Τεχνικό Πρόγραμμα “προχωρά και προχωρά με πολύ καλό ρυθμό. Η πανδημία θεωρώ ότι δεν μας έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα”.

Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, επανέλαβε πως, “με το στελεχιακό δυναμικό που υπάρχει, με τις συνθήκες που υπάρχουν, πιστεύω ότι προχωράμε περισσότερο καλά απ΄ ό,τι περίμενα”.

Ο ίδιος έκλεισε το σχόλιό του, σημειώνοντας πως, η πρόοδος της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Δήμου “αποδεικνύεται από τα έργα που γίνονται και από τις προτάσεις που καταθέτουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα”.

“Το Τμήμα Προγραμματισμού σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία προχωρούν τα θέματα” τόνισε ο ίδιος, καταλήγοντας.