Κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με το δημοτικό ακίνητο που στέγαζε το πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου

Το βλέμμα στραμμένο στην αξιοποίηση

Προετοιμασία Δημοτικής Αρχής για να προχωρήσει σε δημοπρασία με σκοπό την “εκμετάλλευσή” του
  • Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 8 Μαρ. 2021 - 18:00

Στη ρύθμιση “εκκρεμοτήτων” που συνοδεύουν το δημοτικό ακίνητο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου, με σκοπό την αξιοποίησή του, προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να πραγματοποιήσει δημοπρασία για την ενοικίασή του.

Αξιολογώντας το ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην κατεύθυνση της αξιοποίησής του, μετά από μία πρώτη – μη δεσμευτική – καταγραφή που είχε πραγματοποιήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, προκειμένου να αφουγκραστεί τη ζήτηση που υπάρχει σχετικά με αυτό.

Εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης – μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” - εξήγησε πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από την τοπική αγορά, όσο όμως και από μεγάλους Ομίλους και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα ο Δήμος να εστιάζει με προσοχή και ταχύτητα στις κινήσεις που πρέπει να ολοκληρώσει, ώστε να μπορέσει να το δημοπρατήσει.

Υπενθυμίζεται πως το ακίνητο επί των οδών Σάκη Καράγιωργα και Ηρώων Πολυτεχνείου είναι εμβαδού 1.240,24 τ.μ. και διαθέτει πατάρι 83,27 τ.μ. και στην περίπτωση που αξιοποιηθεί εμπορικά, θα σημάνει τόσο την απόδοση εσόδων στο δημοτικό ταμείο, όσο όμως και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στο νησί.

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων

Ειδικότερα, για το εν λόγω ακίνητο καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο στη μεθαυριανή συνεδρίασή του, να πάρει απόφαση για την αξιοποίησή του, σε συνέχεια της θετικής γνώμης που εξέφρασε η Κοινότητα Ερμούπολης, με σκοπό την προώθηση των τελευταίων ενεργειών από την Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να ακολουθήσει η απαραίτητη δημοπρασία.

Ωστόσο, σχεδόν παράλληλα με τις προαναφερθείσες κινήσεις, ο Δήμος ρυθμίζει θέματα που εκκρεμούν για να διαθέσει με ορθό τρόπο το ακίνητο.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό δημοτικό ακίνητο, το οποίο είναι πλέον αρκετά χρόνια κλειστό και το οποίο σίγουρα μπορεί να φέρει έσοδα στο δημοτικό ταμείο, αλλά και με μία επένδυση να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία” παρατήρησε αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως σε αυτή τη βάση, “εξετάζουμε να δούμε πως θα προχωρήσουμε συντονισμένα την αξιοποίησή του”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, “το πρώτο βήμα είναι η σχετική απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το δεύτερο βήμα είναι η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αξιοποίησή του και παράλληλα όμως, επειδή είναι ένα μεγάλο ακίνητο και απαιτούνται κι άλλες ενέργειες, προχωρούμε και σε αυτές”.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πιταούλης γνωστοποίησε πως από τον εσωτερικό χώρο του ακινήτου πρέπει να απομακρυνθούν όσα προϊόντα είχαν αφεθεί ως σήμερα, όπως επίσης και ο εξοπλισμός, προκειμένου να καθαριστεί το ακίνητο.

“Έχουμε κάνει επαφές με την τοπική αγορά έτσι ώστε να πάρουμε προσφορές και για τη μεταφορά του καταγεγραμμένου εξοπλισμού του Συνεταιρισμού σε άλλους δημοτικούς χώρους, ώστε να ελευθερωθεί το ακίνητο και να μπορεί να αξιοποιηθεί” ανέφερε σχετικά, συμπληρώνοντας επιπλέον, πως, “Έχουμε έρθει σε επαφή με τους αντίστοιχους μηχανικούς κι έχουν ζητηθεί προσφορές ώστε να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό για το συγκεκριμένο ακίνητο”.

Εκτός των ανωτέρω, σημείωσε πως στην μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “υπάρχει η καταστροφή των τροφίμων και των ειδών υγειονομικού χαρακτήρα που λόγω της παραμονής τους στον χώρο έχουν αλλοιωθεί. Αυτά θα πρέπει να καταστραφούν”.

Οπότε, ο ίδιος εξήγησε πως συντονίζοντας όλες αυτές τις ενέργειες, “θα μπορέσει να ελευθερωθεί κατά κάποιο τρόπο και να είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση”.

Μεγάλη ζήτηση

Ερωτηθείς σχετικά με τη ζήτηση που καταγράφηκε για το ακίνητο, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος και αισιόδοξος. Αναφερόμενος στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την εκμετάλλευσή του, υπενθύμισε τα ακόλουθα: “Την περυσινή χρονιά είχαμε κάνει μία πρόσκληση καταρχήν για να δούμε το ενδιαφέρον που υπάρχει είτε από την τοπική αγορά, είτε από Ομίλους εκτός Σύρου. Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον είτε μέσω εμπιστευτικών προτάσεων, είτε απευθείας με παρουσία στον Δήμο, ή και μέσω τηλεφώνου και από Ομίλους – σούπερ μάρκετ και από άλλους Ομίλους που θέλουν τον συγκεκριμένο χώρο. Οπότε υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και γι αυτόν τον λόγο και είμαστε και σε μία περίοδο λίγο δύσκολη, πρέπει να δούμε πώς θα είναι τα οικονομικά του Δήμου”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διάσωση της δημοτικής περιουσίας.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως, “Δεν θέλουμε να αφήνουμε την δημοτική περιουσία να απαξιώνεται και γι αυτό συντονίζουμε τις ενέργειές μας. Το θέμα το έχουμε σε προτεραιότητα ώστε μέσα στην χρονιά να μπορέσει να βγει ο διαγωνισμός και να υποβληθούν οι προσφορές για τη μίσθωση του ακινήτου”.

Σχετικά με το κομμάτι των αποφάσεων, πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο και παράλληλα, εμείς κάνουμε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για να μπορέσει να βγει το ακίνητο σε δημοπρασία, το θέμα θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τους όρους της διακήρυξης και θα προσδιορίσει για ποιες χρήσεις θα τεθεί το συγκεκριμένο ακίνητο, ενώ θα καθορίσει και το ελάχιστο μίσθωμα”. Στη συνέχεια και μετά από σχετική δημοσίευση, σημείωσε πως, “οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έρθουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Θα γίνει μία ανοικτή διαδικασία στην οποία όποιος προσφέρει το υψηλότερο μίσθωμα, θα μπορέσει να έρθει και να το νοικιάσει για να έχει ο Δήμος το μεγαλύτερο έσοδο”.

Πολιτική ευθύνη

Δεδομένης της αξίας του ακινήτου, ο ίδιος απάντησε και στην ερώτηση αν έχει ενημερώσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. “Το συγκεκριμένο είναι ένα σημαντικό ακίνητο και χρειάζεται η συνεισφορά και η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και από όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που θα λάβει και την τελική απόφαση του καθορισμού των όρων της διακήρυξης” παρατήρησε, λέγοντας πως ως εκ τούτου, “Έχουμε κάνει σχετική επικοινωνία με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο εγώ, όσο όμως και ο Δήμαρχος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου. Έχουμε ενημερώσει αναφορικά με το θέμα αυτό και τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής. Από την πλευρά μου, έχω ενημερώσει και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για να προχωρήσουμε στην εκμίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου”.

Άλλωστε, όπως ανέφερε – κλείνοντας την τοποθέτησή του -, “Είναι σημαντικό να υπάρχει η συγκατάθεση για να μπορεί ο Δήμος να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο με τον καλύτερο τρόπο”.