Στο πλάνο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης για λήψη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ με σκοπό ολοκληρωμένες επεμβάσεις στον ιστορικό τόπο

Στο προσκήνιο η υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ

Πρόθεση του Υπ. Περιβάλλοντος να χρηματοδοτηθούν έργα σε όλη την Ελλάδα, μετά τις σοβαρές ζημιές της πρόσφατης κακοκαιρίας “Μήδεια”
  • Παρασκευή, 12 Μαρτίου, 2021 - 06:19

Ολοκληρωμένες επεμβάσεις στον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης σχετικά με την υπογειοποίηση καλωδίων επεξεργάζεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο εκπόνησης μίας στρατηγικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν αισθητικού χαρακτήρα αναβαθμίσεις.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια απαντήσεων που έδωσε η Δημοτική Αρχή προς την παράταξη “Πρώτα η Σύρος”, η επικεφαλής της οποίας ζήτησε πληροφόρηση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο – όπως υπογράμμισε – άλλα γειτονικά νησιά έχουν δρομολογήσει ήδη θετικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε στο αν επεξεργάζεται ο Δήμος την προώθηση ανάλογων έργων, με τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα να γνωστοποιεί πως τουλάχιστον για τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ο ίδιος είναι σε επαφή με τον αρμόδιο σε τοπικό επίπεδο, αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο λύσεις, με φόντο τα τελευταία σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο δίκτυο, κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Μήδεια”.

Υπογειοποίηση στον ιστορικό τόπο

Ειδικότερα, Δήμοι όπως η Μύκονος που διαθέτουν παραδοσιακό τόπο, προχωρούν σε έργα υπογεοποίησης καλωδίων και δικτύων, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Με αφορμή το ανωτέρω παράδειγμα και την ερώτηση, αν η Σύρος επεξεργάζεται κάποια αλλαγή για το κέντρο της, ο Δήμαρχος γνωστοποίησε τα ακόλουθα. “Σχετικά με τις υπογειοποιήσεις δικτύων με αφορμή την κακοκαιρία που έχει υπάρξει και τις ζημιές που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα είναι γνωστή η πρόθεση του ΔΕΔΔΗΕ να υπογειοποιήσει δίκτυα και μάλιστα κυρίως σε σημεία που υπάρχουν δέντρα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προκληθεί πρόβλημα στο δίκτυο της ΔΕΗ. Αλλά βεβαίως και στο κομμάτι των ιστορικών πόλεων” ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως για το εν λόγω θέμα έχει επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ Σύρου. “Και σήμερα (σσ. Τρίτη) είχα την τέταρτη επικοινωνία με τον κ. Ραγκούση από τον ΔΕΔΔΗΕ και ίσως μέσα στον επόμενο χρόνο σε συνεργασία με τον Δήμο, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, σε κάποια σημεία στον ιστορικό τόπο”.

Προετοιμάζουμε πρόταση

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής γνωστοποιώντας τη συνεργασία με τον εντεταλμένο προγραμματισμού, Ανδρέα Γιαλόγλου και το αρμόδιο Τμήμα, μίλησε για την πρόταση που ετοιμάζει η Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, στο πλαίσιο μίας μελέτης αντίστοιχης με του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, ο Δήμος στοχεύει στην δρομολόγηση και υλοποίηση επεμβάσεων στον ιστορικό τόπο, που θα ανακουφίζουν σε πολλά επίπεδα. Ενδεικτικά, έκανε λόγο για υπογειοποίηση καλωδίων όπως όμως και για παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια που σήμερα παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. “Αν καταφέρουμε να ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον Δήμο μας. Προβλέπει και υπογειοποίηση δικτύων της ΔΕΗ σε μεγάλο εύρος του αστικού ιστού αλλά και πέρα από ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, προβλέπει και συντηρήσεις κτιρίων και προσβασιμότητα σε πολιτιστικούς χώρους” σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας πως, η χρηματοδότηση που μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος θα είναι ιδιαιτέρως υψηλή και ενδεχομένως, 6-7 εκ. ευρώ.

Λύσεις σε σημαντικά προβλήματα

Σε συνέχεια των όσων ελέχθησαν από τον Τεχνικό Αντιδήμαρχο, ο Ανδρέας Γιαλόγλου επιβεβαίωσε το έργο και τους στόχους του Τμήματος Προγραμματισμού, λέγοντας τα εξής: “Ο Δήμος μας το επόμενο διάστημα σκοπεύει να κάνει μία στρατηγική μελέτη, η οποία απαιτείται προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των λεγόμενων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. Πρόκειται για συγκεκριμένες επενδύσεις ανάλογες με τα αστικά σχέδια ολοκληρωμένης ανάπτυξης, οι οποίες κλειδώνουν ένα μέρος των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και θα τύχουν χρηματοδότησης, οι Δήμοι εκείνοι που θα εκπονήσουν ένα αντίστοιχο σχέδιο”. Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, διευκρίνισε πως, “μπορούν να αντιμετωπισθούν σημαντικά ζητήματα της πόλης, ένα από τα οποία είναι η υπογειοποίηση των δικτύων όπως κι ένα άλλο είναι η αναστύλωση και ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων που χρήζουν επισκευής”. Οπότε εξήγησε, αυτό το σχέδιο – μελέτη αφορά σε ένα “εργαλείο”, το οποίο θα απαντήσει σε ανοικτά θέματα της Ερμούπολης.

Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων.

Οι περιοχές αυτές είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με συνολικό τρόπο, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής κάθε περιοχής περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας.