Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την ψηφιοποίηση του Αρχείου της Πολεοδομίας, αλλά και για εφαρμογή τηλεϊατρικής για την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Εκσυγχρονισμός των δημοτικών υπηρεσιών

  • Πέμπτη, 18 Μαρτίου, 2021 - 06:19

Δύο σημαντικά έργα ψηφιακής αναβάθμισης, αφενός για τον τομέα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και αφετέρου για την Πολεοδομία, πρόκειται να υποβληθούν προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Δήμου και με τα εργαλεία που προσφέρονται από τις σχετικές προσκλήσεις του προγράμματος χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, “Αντώνης Τρίτσης”, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης στην πρόσκληση ΑΤ8 “Smart Cities” του προγράμματος, αναφορικά με την ανάπτυξη δύο καινοτόμων εφαρμογών, οι οποίες θα συμβάλουν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και της Πολεοδομίας.

«Κομβικής σημασίας έργα για τη λειτουργία του Δήμου»

Την εισήγηση επί του θέματος προς τα μέλη της Επιτροπής ανέλαβε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος σημείωσε, ότι «η πρόταση της ψηφιακής σύγκλισης και ψηφιακού μετασχηματισμού εμπεριέχει δύο υποέργα, τα οποία έχουν κομβική σημασία για τη λειτουργία του Δήμου μας, Το ένα θα παρέχει χρήσιμες και πολύ σημαντικές πληροφορίες, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε ευπαθείς ομάδες και κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους».

Όσον αφορά στο δεύτερο υποέργο, ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε, ότι «είναι ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια, τόσο των ιδιοκτητών ακινήτων, όσο και των μηχανικών. Με την ευκαιρία της συζήτησης που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για την ανακαίνιση των κτηρίων και την αναπτυξιακή δυναμική που προσπαθούμε να επιδώσουμε σε αυτά, η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας, μέσα από την οποία πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης σε ψηφιακή μορφή του συνόλου των εγγράφων όπως και των γεωχωρικών δεδομένων, αντιλαμβάνεται κανείς τι αναπτυξιακή ώθηση και πρόσθετη οικονομική αξία θα δώσει στο νησί μας».

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια της πρόσκλησης ΑΤ8 του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ο Δήμος πρόκειται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για την πράξη “Ψηφιακός μετασχηματισμός Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, προϋπολογισμού 870.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η πράξη αυτή περιλαμβάνει δύο Υποέργα, ως εξής:

α) «Εφαρμογές έξυπνης πόλης στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας και την προστασία της δημόσιας υγείας», προϋπολογισμού 362.100 ευρώ, που εντάσσεται στην κατηγορία “Δράσεις προστασίας του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του covid-19

β) «Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση Αρχείου Πολεοδομίας και Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Σύρου – Ερμούπολης», προϋπολογισμού 508.400 ευρώ, που εντάσσεται στην κατηγορία “Ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την πολιτική προστασία – ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον.

Σύγχρονο “kit” τηλεϊατρικής για την Κοινωνική Υπηρεσία

Το πρώτο υποέργο αφορά σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεϊατρικής, με σκοπό τη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα, ή ατόμων σε απομακρυσμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση σε δομές υγείας.

Πρόκειται για ένα πιστοποιημένο ιατροτεχνολογικό προϊόν, με ευφυή σχεδιασμό για διαβαθμισμένη πρόσβαση από κάθε συσκευή (smartphone, tablet, web). Μέσα από ένα ψηφιακό “βαλιτσάκι” επιτυγχάνεται η πραγματοποίηση βασικών εξετάσεων προληπτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα καρδιογράφημα, μέτρηση πίεσης, οξυμετρία και σπιρομέτρηση.

Το νοσηλευτικό προσωπικό από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” επισκέπτεται τον ασθενή στο σπίτι με το βαλιτσάκι (medkit) και οι εξειδικευμένοι γιατροί βοηθούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως.

Ταυτόχρονα, ψηφιακά βαλιτσάκια θα υπάρχουν διαθέσιμα στα ΚΑΠΗ του Δήμου, προκειμένου να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι δημότες επί τόπου, με τη βοήθεια του προσωπικού.

Επιπλέον, στο υποέργο περιλαμβάνεται και σύστημα διαχείρισης ασφάλειας ηλικιωμένων, το οποίο θα συμβάλει στην υγιή, ενεργή και ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Η εφαρμογή θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένη για αξιοποίηση από χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας και διαφορετικών ψηφιακών δεξιοτήτων και θα επιτρέπει την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και εξειδικευμένου προσωπικού ή της οικογένειάς τους.

Διευκόλυνση ιδιοκτητών και μηχανικών

Το δεύτερο υποέργο, περιλαμβάνει υπηρεσίες ψηφιοποίησης και προμήθεια εφαρμογής για τη διαχείριση και online αναζήτηση των οικοδομικών αδειών ακινήτων του Δήμου. Θα καλύπτει τη διαχείριση και παρακολούθηση ακινήτων με πλήρη ψηφιοποίηση των εγγράφων που απαρτίζουν τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε άδειας.

Απώτερος στόχος, είναι η αποδοτικότερη εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας και η άμεση ενημέρωση των συναλλασσόμενων πολιτών. Θα περιλαμβάνει επίσης υποσύστημα για την πλήρη διαχείριση των αδειών ακινήτων του Δήμου και την παρακολούθηση – διαχείριση έργων, που αφορούν στο ακίνητο (παρακολούθηση των εργασιών κατασκευής, συντήρησης, μετατροπής ενός ακινήτου κλπ).

Προβληματισμός για ενδεχόμενο “πλαφόν” στο «Αντώνης Τρίτσης»

Όπως και στο θέμα της υποβολής πρότασης στο ίδιο πρόγραμμα, για χρηματοδότηση των δράσεων ηλεκτροκίνησης του Δήμου, έτσι και σε αυτό, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Γιάννης Πιταούλης, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων που αιτείται ο Δήμος, λέγοντας, ότι «προφανώς και είναι σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, ωστόσο καθώς το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” σε μεγάλο βαθμό προϋποθέτει και κάποιες υποχρεώσεις από την πλευρά μας, αυτό σημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να υπάρχει μία κατάλληλη προετοιμασία, μία εμπλοκή των δημοτικών υπηρεσιών, ακριβώς διότι βλέπουμε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και τυχόν αστοχίες θα φέρουν ενδεχομένως μεγάλα βάρη στο δημοτικό ταμείο».

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του Αντιδημάρχου, όσον αφορά σε φημολογούμενη τροποποίηση του προγράμματος, ο κ. Γιαλόγλου ενημέρωσε, ότι φημολογείται η προώθηση επιβολής πλαφόν στο πρόγραμμα, καθώς υπάρχουν αρκετοί Δήμοι ιδιαίτερα δραστήριοι, που υποβάλουν αρκετές αιτήσεις χρηματοδότησης στο πρόγραμμα, ενώ από την άλλη υπάρχουν Δήμοι που δεν δείχνουν αντίστοιχη κινητικότητα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιαλόγλου, πιθανολογείται επιβολή πλαφόν, είτε με πληθυσμιακό κριτήριο, είτε με οικονομικό κριτήριο, όσον αφορά στο ύψος του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που αιτούνται οι Δήμοι, στις τρεις κυριότερες προσκλήσεις του προγράμματος. Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι ο Δήμος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διεκδικήσει έργα πάνω από το όριο του ενδεχόμενου πλαφόν, δεδομένου, ότι στην περίπτωση που επιβληθεί αυτό το πλαφόν, θα μπορεί να υπάρξει σχετική διαπραγμάτευση και επαναδιαμόρφωση των προϋπολογισμών των προτάσεων κοντά στο όριο του πλαφόν.