Τέλος στον “εφιάλτη” της εισροής υδάτων στο Δημαρχείο
- Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021 - 06:20
Ένα σημαντικό βήμα αναπτύσσεται για τη συντήρηση του Δημαρχιακού Μεγάρου της Σύρου, το οποίο αφορά στη μόνωση της οροφής του ιστορικού κτιρίου, καθώς και στη στεγάνωση των δωμάτων και των τμημάτων που καλύπτουν το αίθριο, προκειμένου το “κόσμημα” του Τσίλλερ, να μην απειλείται τα επόμενα χρόνια από τις βροχοπτώσεις.
Φωτογραφικό υλικό που αποτύπωνε την εισροή των υδάτων της βροχής στο αρχιτεκτονικό μνημείο της πλατείας Μιαούλη, έχει επανειλημμένως δει το φως της δημοσιότητας, καθώς τόσο ο Δήμος, όσο και οι υπόλοιπες Υπηρεσίες που λειτουργούν εντός αυτού, βρίσκονταν αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα κάθε χειμερινή περίοδο.
Συγκεκριμένα, το νερό της βροχής “λίμναζε” σε τμήμα της κεντρικής εσωτερικής κλίμακας του κτιρίου, ενώ παρόμοιες εικόνες αντιμετώπιζαν εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και πολίτες εντός της αίθουσας του Εφετείου. Επιπλέον, εισροή υδάτων είχε παρατηρηθεί και στα δύο αίθρια, με αποτέλεσμα, σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση, ο Δήμος να αναγκαζόταν για την ασφάλεια των πολιτών να τοποθετεί κουβάδες.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση, η Δημοτική Αρχή προχωρά σε διαγωνισμό για την ανάπτυξη εργασιών υγρομόνωσης του Δημαρχιακού Μεγάρου, με σκοπό να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να προωθηθεί η συντήρηση του κτιρίου και η προστασία των εσωτερικών χώρων του.
Το ποσό που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος από δικούς του πόρους ανέρχεται σε 100.806,45 ευρώ και ο διαγωνισμός βγαίνει στον αέρα, μετά από τη σημερινή έγκριση των όρων της διακήρυξής του από την Οικονομική Επιτροπή.
Ωστόσο, το προαναφερθέν έργο αποτελεί ένα μόνον κομμάτι του “παζλ” των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής να συντηρήσει το ιστορικό κτίριο, αφού το θέμα της αποκατάστασης των όψεών του, παραμένει στο προσκήνιο, καθώς η μελέτη του, πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η εν λόγω έγκριση δε, θα αποτελέσει τη βασική προϋπόθεση για την κοστολόγηση του έργου, ώστε ο Δήμος να αναζητήσει χρηματοδότηση. Προκειμένου να προωθηθεί άμεσα η συγκεκριμένη υπόθεση, η Δημοτική Αρχή αναμένει την οριστικοποίηση ενός ραντεβού με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ιστορικό κτίριο που χρησιμοποιείται ως σήμερα
Άξια αναφοράς είναι η μνεία της Τεχνικής Υπηρεσίας στο εν λόγω κτίριο, στο περιεχόμενο της τεχνικής περιγραφής του έργου για τις μονώσεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, “Το Δημαρχείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί ίσως το γνωστότερο και χαρακτηριστικότερο κτίριο της Σύρου και αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί. Το κτίριο είναι συνυφασμένο με την αστική και βιομηχανική ιστορία της μετεπαναστατικής Ελλάδας, τη νεοκλασική τάση της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και την οικονομική άνθιση της πόλεως της Ερμούπολης ως του πρώτου ουσιαστικά αστικού κέντρου της σύγχρονης Ελλάδας.
Για το κτίριο έχει εκδοθεί η Υπουργική απόφαση Γ/39663/1763/16-7-1979 (ΦΕΚ 7508/6-9-1979), στην οποία επί λέξει αναφέρεται: “Χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική προστασία σύμφωνα με τον Ν. 1469/50 το Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμουπόλεως Σύρου, γιατί το κτίριο αυτό είναι ένα αξιολογότατο δημόσιο οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού, έργο του Ε. Τσίλλερ, επιβάλλεται στην πόλη με τον όγκο και τη μορφολογία του και είναι σημαντικό όχι μόνο για το νησί αλλά για ολόκληρη της Ελλάδα””.
Με φόντο τα ανωτέρω, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας εξηγεί πως στο εν λόγω ακίνητο στεγάζονται μία σειρά από σημαντικές Υπηρεσίες. Και για τον συγκεκριμένο λόγο, το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο πρέπει να προστατευθεί.
“Το Δημαρχείο Ερμούπολης στέγαζε έως το έτος 2010 τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Ερμούπολης και σήμερα, μετά την ενοποίηση των τριών δήμων της νήσου Σύρου, στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης του οποίου είναι και ιδιοκτησία. Μεγάλο μέρος του κτιρίου φιλοξενεί δικαστικές υπηρεσίες (Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο, Εφετείο) ενώ στο ισόγειό του στεγάζονται επιχειρήσεις αναψυχής, παιδική βιβλιοθήκη και αίθουσα τέχνης. Λόγω των παραπάνω χρήσεων, φιλοξενεί ως χώρος εργασίας κατ΄ εκτίμηση περί τα 150 άτομα, κυρίως υπαλλήλους των στεγαζόμενων υπηρεσιών. Ως διοικητικό κέντρο του Δήμου και των Δικαστικών Υπηρεσιών, δέχεται σε καθημερινή βάση εκατοντάδες πολίτες για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους. Ταυτόχρονα αποτελεί ίσως το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος των επισκεπτών του νησιού, με ιδιαίτερη εποχιακή αύξηση τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, το κτίριο αποτελεί και τον χώρο συνάντησης Ελλήνων και ξένων επισήμων για τις συναντήσεις τους με τη Δημοτική Αρχή”.
Επιβεβλημένη η υλοποίηση έργου
Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Διακοδημητρίου σημειώνει πως στο Δημαρχιακό Μέγαρο πρέπει να αναπτυχθούν οι εργασίες μόνωσης στην οροφή, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των Υπηρεσιών, όσο και για την προστασία του κτιρίου και των χρηστών του.
“Το κτίριο καθώς βρίσκεται υπό συνεχή και εντατική χρήση, οφείλει να παρέχει ασφάλεια και λειτουργικότητα στους στεγαζόμενους σε αυτά εργαζόμενους και πολίτες. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η στεγάνωσή του, τόσο για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν ικανοποιητικών συνθηκών στο εσωτερικό του, όσο και γα την ίδια την προστασία του” αναφέρει χαρακτηριστικά στην τεχνική μελέτη του έργου, θίγοντας μάλιστα και το θέμα της εισροής υδάτων.
“Το δώμα του κτιρίου, φέρει σήμερα ασφαλτική στεγανωτική μεμβράνη. Όπως όμως έχει διαπιστωθεί, κατά καιρούς παρατηρούνται φαινόμενα εισροής υδάτων στην εσωτερική πορεία των οροφών του κτιρίου, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν ακόμα και σε πτώση τεμαχίων επιχρισμάτων. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η υφιστάμενη στεγάνωση του δώματος παρουσιάζει αστοχίες για τις εξής αιτίες: α. Η υφιστάμενη στεγανωτική μεμβράνη διαστρώθηκε πάνω από είκοσι έτη νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει η φυσιολογική γήρανση του υλικού.
β. Το δώμα είναι βατό, με συχνή χρήση λόγω των πυργίσκων που φιλοξενούν αρχεία των υπηρεσιών του Δήμου και στέγαση των γραφείων της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου. Έτσι, επέρχεται επιπλέον καταπόνηση και φθορά του υλικού. γ. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα και λόγω της χρήσης του κτιρίου, έχουν τοποθετηθεί στο δώμα εγκαταστάσεις, όπως δεξαμενές πετρελαίου, κεραίες, κλιματιστικές μονάδες κ.α. οι οποίες έχουν προκαλέσει φθορές και σχισίματα σε τμήματα της στεγάνωσης”.
Ο κ. Διακοδημητρίου ολοκληρώνει την περιγραφή της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ειδικότερα πως, “Η παρούσα τεχνική περιγραφή αφορά στην εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την στεγάνωση του δώματος του κτιρίου. Προβλέπεται η πλήρης αποκατάσταση της υφιστάμενης υγρομόνωσης με εφαρμογή νέας επί αυτήν. Η τοποθέτηση νέας υγρομονωτικής στρώσης θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ήδη υφιστάμενης και θα περιορίζονται οι φθορές λόγω της βατότητας του δώματος”.
Μ. Αληφραγκής: Με αυτό το έργο το κτίριο θα προστατευθεί για χρόνια
Κληθείς να τοποθετηθεί με δηλώσεις του για το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής υπήρξε σαφής ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησής του.
“Σύμφωνα με τον Ν.1469/50 το Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης έργο του Τσίλλερ έχει χαρακτηριστεί ένα σημαντικό έργο όχι μόνον για το νησί, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η προσπάθειά μας είναι να διατηρηθεί το κτίριο όσο γίνεται σε καλή κατάσταση και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς το πρόβλημα της στεγάνωσης είναι υπαρκτό και προκαλεί πολλά προβλήματα, είχαμε δεσμευθεί σαν Δημοτική Αρχή πως πρώτο μας μέλημα θα είναι η στεγάνωση της οροφής του Δημαρχείου”.
Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι “πέρα από τη μελέτη για τις όψεις του Δημαρχείου και για την εύρεση χρηματοδοτήσεων προκειμένου να αποκατασταθεί στο κτίριο τουλάχιστον εξωτερικά σε πρώτη φάση, προχωράμε σε αυτές τις εργασίες, που προβλέπουν μία επισκευή και υγρομόνωση όλης της ταράτσας μαζί με τα δώματα, με μονωτικό υλικό και ασφαλτόπανα”.
Ο ίδιος γνωστοποίησε δε, πως θα αναπτυχθούν εργασίες αποκατάστασης και στον χώρο του Εφετείου, καθώς έχει παρατηρηθεί αποκόλληση σοβάδων. “Βέβαια θα γίνουν και κάποιες εργασίες συντήρησης στους εσωτερικούς χώρους και κυρίως στους χώρους του Εφετείου που έχουμε πολλά προβλήματα πτώσης σοβάδων. Μέσα στο έργο θα υπάρξουν όλες αυτές οι επεμβάσεις για το κτίριο” ανέφερε, εκτιμώντας παρακάτω πως “με αυτό το έργο το Δημαρχιακό Μέγαρο θα προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό και για πολλά χρόνια”.
Μέχρι σήμερα εμβαλωματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις
Ερωτηθείς να διευκρινίσει αν οι εργασίες θα καλύψουν και τα τμήματα στα δύο αίθρια, από τα οποία υπήρξαν ημέρες που είχε εισρεύσει “ζωντανό” νερό, απάντησε καταφατικά. “Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Το συγκεκριμένο έργο θα “πιάσει” τα πάντα” δήλωσε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας πως το τελευταίο έτος ο Δήμος είχε προχωρήσει σε εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις προκειμένου να περιορίσει την εισροή του νερού της βροχής.
“Είχαμε κάνει κάποιες μικρές εργασίες. Φέτος τον χειμώνα δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα εισροής νερού της βροχής τόσο έντονα. Είχαμε κάνει κάποιες εργασίες στα δώματα, στην Οικονομική Υπηρεσία και στην οροφή και είχαμε αντιμετωπίσει σε σημαντικό βαθμό και το θέμα στο σημείο της κλίμακας πλησίον του αγάλματος του Βαφειαδάκη” σχολίασε ο ίδιος, παρατηρώντας ωστόσο πως για την προστασία του Μεγάρου πρέπει να γίνει συνολική παρέμβαση.
“Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γίνει ένα ολοκληρωμένο έργο. Αν δεν υπάρχει καλή μόνωση, διαβρώνονται τα στηθαία και προχωρά το πρόβλημα και στους εσωτερικούς χώρους. Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό κτίριο που δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτο” υπογράμμισε σχετικά με το θέμα.
Χρήματα από το δημοτικό ταμείο και υλοποίηση το καλοκαίρι
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε πως το κόστος του ανωτέρω έργου της μόνωσης, θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου, καθώς έχει προβλεφθεί η παρέμβαση στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2021.
“Είναι από ιδίους πόρους του Δήμου και είναι στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2021. Κρίναμε ότι έπρεπε να προωθήσουμε αυτά τα χρήματα για το Δημαρχείο.
Ο διαγωνισμός θα βγει άμεσα. Γι αυτό και εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή τους όρους διακήρυξης, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες” δήλωσε ο ίδιος, απαντώντας επιπλέον και για το διάστημα κατά το οποίο θα “τρέξει” η υλοποίηση του έργου.
“Μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες θέλουμε να προχωρήσει το έργο, καθώς δεν θα υπάρχουν βροχοπτώσεις και οι μονώσεις γίνονται σε περίοδο ανομβρίας” ανέφερε σε απόλυτο τόνο.
Επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση των όψεων
Κληθείς να πληροφορήσει σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι ενέργειες του Δήμου για το έργο της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο Μηνάς Αληφραγκής υπήρξε σαφής, γνωστοποιώντας πως η Δημοτική Αρχή έχει ολοκληρώσει τις δικές της κινήσεις και απομένει η έγκριση της σχετικής μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού.
“Η μελέτη των όψεων του Δημαρχείου είναι στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση. Περιμένουμε την απόφαση. Έχουμε επαφές και με το Υπουργείο Πολιτισμού και περιμένουμε να καθοριστεί ραντεβού το οποίο θα κάνουμε είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε θα πάμε στην Αθήνα. Θέλουμε κάποιες υποθέσεις να τρέξουν άμεσα” δήλωσε σχετικά, τονίζοντας πως, “αναφορικά με το Δημαρχείο θέλουμε να εγκριθεί η μελέτη, να προχωρήσουμε στο κοστολόγιο και μετά να μπορέσουμε να περάσουμε στο θέμα της χρηματοδότησης”.
Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Αν δεν εγκριθεί η μελέτη, δεν μπορεί να υπάρξει κοστολόγιο και άρα, ούτε αίτημα για χρηματοδότηση”, ο Αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως, “Θα πρέπει να στραφούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί το εν λόγω έργο λογικά θα αγγίξει το 1 εκ. ευρώ. Μιλάμε για ένα ποσό που πρέπει να το αναζητήσουμε για να συντηρήσουμε την εικόνα του πιο σημαντικού μνημείου, το οποίο σήμερα, φέρει σημαντικές φθορές εξωτερικά”.
Στόχος η διάσωση
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα και με φόντο τις προσπάθειες που γίνονται για να αντιμετωπισθούν θέματα που απειλούν τον κτιριακό πλούτο στον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης, ο ίδιος θέλησε να τονίσει τα εξής: “Είμαι ικανοποιημένος για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου της μόνωσης γιατί αν δούμε από συνολικότερη οπτική το θέμα, η βούληση και η σκέψη της Δημοτικής Αρχής δεν είναι να μπούμε σε ένα “παιχνίδι” κατεδαφίσεων κτιρίων. Θέλουμε την αναστύλωση των κτιρίων και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλίμονο λοιπόν, αν δεν φροντίσουμε το πιο εμβληματικό κτίριο του νησιού μας, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δημαρχείο: Από την κατάρρευση όψεων στην αποκατάσταση
25 Οκτ. 2023 - 6:20 - Μέχρι τον Πρωθυπουργό για το Δημαρχείο Σύρου
19 Δεκ. 2022 - 6:20 - Υπεγράφη η σύμβαση για τις όψεις του Δημαρχείου
7 Νοε. 2024 - 6:20 - Τον Δεκέμβρη η έναρξη του έργου των όψεων στο Δημαρχείο
3 Οκτ. 2024 - 6:20 - Ακτινογραφία… εργασιών για την “αναγέννηση” του Δημαρχείου
21 Ιουν. 2024 - 6:20