«Μία βιομηχανική μονάδα δεν μπορεί να έχει μηδενικό αποτύπωμα»
- Παρασκευή, 9 Απριλίου, 2021 - 06:18
Τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, ανάμεσα στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και την ONEX Neorion Shipyards S.A., η οποία το τελευταίο διάστημα έχει λάβει διαστάσεις, σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Διευθυντής Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και πρόεδρος της Α.Ο. Φοίνικας Σύρου ΟΝΕΧ, κ. Χρήστος Καφτηράνης.
Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Καφτηράνης, ως ένας εκ των τοπικών εκπροσώπων του κυβερνητικού κόμματος στις Κυκλάδες, σχολίασε το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του λιμένα της Ερμούπολης, δεδομένου, ότι το θέμα έχει απασχολήσει και σε κεντρικό και κυβερνητικό πολιτικό επίπεδο, αφού η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα εκπόνησης διεξοδικής έρευνας για το γεγονός.
Από την πλευρά του, ο νεοσύστατος φορέας του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, πιέζοντας με ανακοινώσεις του για τις περαιτέρω ενέργειες, που θα οδηγήσουν σε σαφείς απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα, βρέθηκε σε ευθεία σύγκρουση με τη διοίκηση του ναυπηγείου, με δικαστικές προεκτάσεις, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία, πέραν εξωδίκων, έχει καταθέσει αγωγή κατά του ΠΠΠΣ ζητώντας πέραν των άλλων και 1 εκατομμύριο ευρώ, για δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη.
«Υπάρχει βαθιά σχέση μεταξύ του τόπου και του ναυπηγείου»
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Καφτηράνης αρχικά δήλωσε τα εξής:
«Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των ναυπηγείων της Σύρου, με τις κινήσεις που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και, δόξα τω Θεώ, τελεσφόρησε με τη δική μας κυβέρνηση. Έτσι, έχουμε σήμερα στη Σύρο, μία από τις υγιέστερες βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έχουμε τη δυνατότητα, σε μία εποχή που υπάρχει ανεργία, που τα πάντα υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου, λόγω πανδημίας, η Σύρος να έχει την πολυτέλεια να εργάζονται εκεί 500-700 συμπολίτες μας.
Ας μη μπούμε σε βαθιά ανάλυση, πόσο ωφέλιμο είναι για την οικονομία του νησιού να λειτουργεί μία τέτοια επιχείρηση, νομίζω το γνωρίζουμε όλοι. Επίσης, η επιχείρηση προσφέρει και κοινωνικό έργο.
Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι από το ναυπηγείο ζουν πάνω από 500 οικογένειες στη Σύρο και όχι μόνο. Υπάρχουν επίσης επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους, που ζουν από το ναυπηγείο, όπως εμπορικές, ξενοδοχειακές κλπ. Υπάρχει μία βαθιά σχέση μεταξύ των πολιτών του τόπου και του ναυπηγείου που δεν μπορεί να την παραβλέψει κανείς».
«Διαφαίνεται εμμονή απέναντι στο Νεώριο»
Όσον αφορά στο ρόλο του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, ο ίδιος υποστήριξε:
«Επειδή κάποια στιγμή, μου έγινε ενημέρωση για το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο, θα ήθελα να ρωτήσω τα μέλη του, επειδή είναι περιβαλλοντικός φορέας, να μου αναφέρουν μία περιβαλλοντική δράση που έχουν κάνει τελευταία, ώστε να διαπιστώσω αν όντως είναι ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον ή απλώς έχουν μία εμμονή εναντίον του Νεωρίου. Διότι προσωπικά αυτό πιστεύω ότι είναι, μία εμμονή απέναντι στα ναυπηγεία. Ένας σύλλογος ο οποίος ιδρύεται για περιβαλλοντικούς σκοπούς, σημαίνει ότι τα μέλη του είναι ευαισθητοποιημένα σχετικά με το περιβάλλον και ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος σε ένα γενικό πλαίσιο. Όχι ότι θα ασχολούνται μόνο με τα ναυπηγεία. Να βλέπουν γενικότερα τι μπορεί να βελτιωθεί, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και όχι, ο πρώτος στόχος και ο τελευταίος, να είναι μόνο το Νεώριο. Δική μου άποψη, είναι πως αυτό όλο φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, να “στήθηκε” για αυτό ακριβώς το λόγο.
Δεν είναι μόνο μία μερίδα πολιτών ευαισθητοποιημένη με το περιβάλλον, όλοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον. Κανείς δε θέλει να ζει σε ένα μολυσμένο περιβάλλον. Αλλά να είμαστε ειλικρινείς για αυτό που λέμε και για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε ως αποτέλεσμα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ναυπηγείου της Σύρου, σε σχέση με τη λειτουργία της στο παρελθόν, υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, σημειώνοντας:
«Υπάρχει μία σαφής και εμφανής βελτίωση της κατάστασης, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση του ναυπηγείου. Έχει φύγει όλη η αμμοβολή. Έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό κτήρια. Έχει σταματήσει η χρήση της αμμοβολής σε ένα συντριπτικό ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι μία βιομηχανική μονάδα δε γίνεται να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχουν τα πάντα. Από το αυτοκίνητο που οδηγούμε, το τσιγάρο που καπνίζουμε, η λειτουργία ενός οβελιστηρίου, μίας εμπορικής επιχείρησης, ένα νοικοκυριό που παράγει απόβλητα. Περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχουν τα πάντα, οτιδήποτε καταναλώνει ενέργεια».
Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καφτηράνη, «το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, θα ήταν ίσως ωφέλιμο να ασχοληθεί με όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον, γενικότερα. Αυτή η εμμονή προς το Νεώριο, θεωρώ ότι δείχνει και το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε αυτός ο φορέας. Και αυτό κατά την άποψή μου είναι κακό. Έχουμε μία μάχη μεταξύ ενός τοπικού συλλόγου, που ιδρύθηκε για συγκεκριμένο λόγο, εναντίον του ναυπηγείου. Αυτό θα πρέπει να λυθεί άμεσα και φυσικά όχι στα δικαστήρια, δεν υπάρχει λόγος να φτάσει μέχρι εκεί για να λυθεί το ζήτημα».
«Οι φορείς της Σύρου να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Ταυτόχρονα, ο κ. Καφτηράνης υποστήριξε, πως προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα άμεσα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Εδώ θα πρέπει και οι φορείς της Σύρου, και ο Δήμος και η Περιφέρεια, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δουν πού οδηγεί αυτή η διαμάχη. Υπάρχουν φορείς, που πρέπει – και έχουν την ευθύνη – να ελέγξουν αν όντως το ναυπηγείο ρυπαίνει το περιβάλλον. Να δουν, η Περιφέρεια κυρίως, η οποία διαθέτει περιβαλλοντικές υπηρεσίες, κατά πόσον αυτά που λέει το Παρατηρητήριο είναι αληθή ή όχι.
Και ο Δήμος ανέδειξε ένα θέμα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το ναυπηγείο. Αυτό το θέμα με τα βαρέα μέταλλα, το οποίο τέθηκε σε ένα δημοτικό συμβούλιο έτσι, χωρίς να υπάρχει μία μελέτη, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις, χωρίς το ζήτημα να έχει μελετηθεί εμπεριστατωμένα από ειδικούς.
Έγινε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο κάτι που δεν υπήρχε. Και αν υπάρχει, να το δούμε. Ποιος ευθύνεται; Να το δούμε όμως αυτό το θέμα, προτού φτάσει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε κάποιον, μία επιχείρηση ή οποιονδήποτε άλλο συμπολίτη, για κάτι, το οποίο δεν γνωρίζουμε με αποδείξεις ποιος ευθύνεται. Ας πούμε ότι υπάρχουν τα βαρέα μέταλλα στον πυθμένα του λιμανιού. Να δούμε από πότε υπάρχουν, σε τι αφορούν, από πόσες δεκαετίες πίσω μας έρχονται; Ας μην τα φορτώνουμε όλα στο Νεώριο. Γιατί πρέπει, επειδή έχουμε μία βιομηχανική μονάδα, η οποία δουλεύει και είναι υγιής και προσφέρει εργασία στο νησί και προσφέρει κοινωνικό έργο και προσφέρει γενικότερα σε έναν τόπο, ο οποίος ταλαιπωρείται μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας, εμείς να στεκόμαστε απέναντί της;».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κυκλάδες: Πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία και μεγάλη αποχή
10 Ιουν. 2024 - 6:20 - ΠΠΠΣ: Ομπρέλες, ξαπλώστρες και δημόσιος χώρος
19 Ιουλ. 2023 - 13:51 - Χρήστος Καφτηράνης: “Μία μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία”
25 Ιουν. 2023 - 22:17 - Με αιχμηρό λόγο για υποψηφιότητες και πολιτική
12 Ιαν. 2023 - 6:20 - Το ΠΠΠΣ σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κοπή ευκαλύπτου στην Ποσειδωνία
4 Απρ. 2022 - 16:06