Με διορθωτικές κινήσεις στη διακήρυξη του διαγωνισμού για τουριστικό manager στη Σύρο, ο Δήμος επιδιώκει να προσελκύσει εταιρείες μετά από το πρώτο άγονο αποτέλεσμα

Απαλείφθηκαν περιοριστικοί όροι για να υπάρξουν προσφορές

Κριτική και ευθύνες στη Δημοτική Αρχή σχετικά με τη σοβαρή καθυστέρηση, με την οποία προωθεί το θέμα της τουριστικής καθοδήγησης του νησιού

Στη διόρθωση των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού σχετικά με την τουριστική καθοδήγηση της Σύρου, οι οποίοι λειτούργησαν αποτρεπτικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες, προχώρησε η Δημοτική Αρχή, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής - πριν το Πάσχα -, οπότε και εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο βάσει του οποίου καλούνται πλέον οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Οι απαραίτητες - ως φάνηκε εκ του αποτελέσματος - διορθώσεις, έγιναν μετά από την πρώτη άκαρπη προσπάθεια αναζήτησης τουριστικού manager, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή εντονότατης κριτικής προς τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με την καθυστέρηση που έχει υπάρξει για την προσέλκυση εταιρείας που θα βοηθήσει το νησί να ακολουθήσει αναπτυξιακό δρόμο στον τουρισμό.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η πρώτη συζήτηση για το θέμα του διαγωνισμού σχετικά με την αναζήτηση τουριστικού manager είχε πραγματοποιηθεί στην Τουριστική Επιτροπή, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2020, ενώ η διακήρυξη του διαγωνισμού ακολούθησε μετά από κάποιους μήνες, για να φθάσει ο Δήμος και οι επαγγελματίες του τουρισμού να πάρουν αρνητικό(!) αποτέλεσμα στις αρχές Απριλίου, οπότε και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς κλήθηκε σε απαντήσεις (φύλλο Κοινής Γνώμης 5 Απριλίου 2021).

Προκειμένου να βρει τελικώς τουριστικό manager ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, οδηγήθηκε σε διορθώσεις όσον αφορά ορισμένους όρους του διαγωνισμού, στους οποίους αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 27ης Απριλίου, καθώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αν και είχε ερωτηθεί σχετικά από την Κοινή Γνώμη, είχε απαντήσει με αοριστολογίες.

Προς υπενθύμιση των αναγνωστών, αναφέρεται πως ο κ. Κουταβάς είχε κάνει λόγο για τυπικού χαρακτήρα θέματα στον πρώτο διαγωνισμό, τα οποία ως αποδείχθηκε, οδήγησαν σε ένα άγονο αποτέλεσμα.

Σήμερα, ο Δήμος προχώρησε στις βασικές διορθώσεις, ευελπιστώντας πως με τον νέο διαγωνισμό θα εξασφαλίσει αποτέλεσμα.

Ωστόσο, θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθεί πως για μία ακόμη σεζόν, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων παραμένει χωρίς τη βοήθεια που κρίνεται απαραίτητη κι επιβεβλημένη για την πορεία της προς την τουριστική ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης σχεδίου διαχείρισης προορισμού και ανάδειξης ταυτότητας της Σύρου καθώς και για τη δημιουργία εικαστικής ταυτότητας έχει προϋπολογισμό 73.160 ευρώ με ΦΠΑ και η σύμβαση με ανάδοχο που – λογικά – θα προκύψει προσεχώς, θα έχει διάρκεια 9 μηνών.

Γνωστοποίησε τους περιοριστικούς όρους ο Γ. Πιταούλης

Αν και κατ΄ επανάληψη είχε ερωτηθεί ο Παναγιώτης Κουταβάς σχετικά με τους περιοριστικούς όρους που συμπεριλήφθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό και απέτρεψαν τη δυνατότητα υποβολής προσφορών από εταιρείες, ο ίδιος δεν ήταν ποτέ σαφής, σε αντίθεση με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη ο οποίος και μίλησε ανοικτά στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

“Όπως γνωρίζετε είχαμε τον σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος ήταν άγονος. Μετά από την έγκριση του σχετικού πρακτικού προχωρήσαμε στην τροποποίηση των όρων της προκήρυξης έτσι ώστε να είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων από περισσότερους οικονομικούς φορείς” ανέφερε προλογικά ο κ. Πιταούλης προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, εξηγώντας παρακάτω τα τρία βασικά σημεία που διορθώθηκαν.

“Στο κομμάτι των υποψηφίων, είχαμε αναφέρει να έχει σε αυτόν τον τομέα δραστηριοτήτων αντικείμενο σύμβασης τις τελευταίες τρεις χρονιές. Σήμερα, δώσαμε μία δυνατότητα να μπορούν να συμμετάσχουν και οικονομικοί φορείς με δύο διαχειριστικές χρήσεις και αντίστοιχα κάναμε πιο ευρύ το κομμάτι της τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας. Δηλαδή αντί για τρία έτη, τα τέσσερα τελευταία έτη να μπορεί να έχει υλοποιήσει επιτυχώς έργο συναφούς αντικειμένου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό” υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κάνοντας αναφορά μάλιστα και στις απαιτήσεις περί πιστοποίησης με ISO των εταιρειών που θα συμμετείχαν. “Αντίστοιχα τους περιορισμούς που είχαμε βάλει όσον αφορά στην πιστοποίηση των οικονομικών φορέων, έτσι ώστε να υπάρχει πιστοποίηση με ISO, αυτοί απαλείφθηκαν ώστε να αρθεί ακόμη ένας περιορισμός”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Γιάννης Πιταούλης εκτίμησε πως, “Με αυτόν τον τρόπο η πρόσκληση γίνεται πιο ανοικτή και θεωρούμε θα υπάρξουν φορείς που θα ενδιαφερθούν και θα έρθουν να δώσουν σχετική οικονομική προσφορά προς τον Δήμο μας”.

Αλ. Αθανασίου: “Εφαρμογή σχεδίου το 2022 και αποτελέσματα το 2023”

Νέος κύκλος κριτικής προς τη Δημοτική Αρχή “άνοιξε” από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με τα μέλη της να μειοψηφούν μετά τη συζήτηση του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Αθανασίου επανέλαβε τους λόγους της διαφωνίας τους, εστιάζοντας τόσο σε τυπικά πλην όμως ουσιαστικά ζητήματα, όσο βέβαια και στο πολιτικό κομμάτι.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “για άλλη μια φορά η διακήρυξη δεν έχει δυστυχώς θεωρηθεί από υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου (υπηρεσιακό προϊστάμενο), αλλά αιρετό πρόσωπο και συγκεκριμένα τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Παναγιώτη Κουταβά, πράγμα που δείχνει την πλήρη αποδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, την απουσία, άρα και τη μη έγκριση των ενεργειών από το αρμόδιο Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού - Τουρισμού και την - για άλλη μια φορά - “παγκόσμια πρωτοτυπία” παράνομης θεώρησης μελέτης διακήρυξης”.

Επιπλέον, υποστήριξε πως, “καταστρατηγείται η νομιμότητα” διότι κάποια παραδοτέα “έχουν ήδη παραληφθεί από την υπηρεσία στο πολύ πρόσφατο παρελθόν”, μνημονεύοντας τη συνεργασία με τον Νότη Μαρτάκη και τέλος, εστίασε στο κύριο θέμα της καθυστέρησης με την οποία ενήργησε γενικότερα η Δημοτική Αρχή.

“Ως προς το πολιτικό σκέλος, η Δημοτική Αρχή έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και τώρα καθυστερεί για άλλη μια φορά, την ίδια στιγμή που η Σύρος έχει ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του Τουρισμού οι οποίες χειμάζονται, ενώ μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τον κ. Μαρτάκη, έπρεπε να είχε “τρέξει” τις διαδικασίες τάχιστα και όχι να επιτρέψει να χαθούν τόσοι μήνες, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο Δήμος θα έχει την καθοδήγηση που ζητά στο τέλος του 2021 και θα την εφαρμόσει από το 2022 και μετά με πιθανά απτά αποτελέσματα το 2023”.

Μετά τα παραπάνω η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας έκλεισε τη συζήτηση, καταψηφίζοντας το θέμα της έγκρισης των νέων τεχνικών προδιαγραφών για τον δεύτερο διαγωνισμό αναζήτησης τουριστικού manager.