Σύρος: Ενέργειες και βήματα για τη συλλογή βιοαποβλήτων
- Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021 - 06:20
- / Eνημέρωση: 6 Μαΐου. 2021 - 15:01
Στην προσπάθεια ανάπτυξης της διαδικασίας συλλογής βιοαποβλήτων και δημιουργίας πράσινων σημείων στη Σύρο στοχεύει ο Δήμος, μέσω νέου αιτήματος προς το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, από την αξιοποίηση του οποίου προσδοκά να αποκτήσει νέα μηχανήματα για το κομμάτι της Καθαριότητας, αλλά και εξοπλισμό για τη συλλογή των βιοαποβλήτων.
Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται ο Δήμος, με σκοπό να προχωρήσει στην απαιτούμενη έρευνα αγοράς για το θέμα του κόστους, προκειμένου να διεκδικήσει χρηματοδότηση, μέσω της οποίας θα προχωρήσει στις προμήθειες που θα επεκτείνουν την “υπόθεση” της ανακύκλωσης στο νησί.
Ειδικότερα, η υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης έγινε στην πράξη “Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων” στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, στην οποία οι Δήμοι πανελλαδικά έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σημειώνεται πως – μεταξύ άλλων – η προμήθεια συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, θα βελτιώσει την εικόνα του δημόσιου χώρου του νησιού, γεγονός που είχε επισημανθεί και στη συζήτηση για την προμήθεια σχετικού εξοπλισμού και μέσω πρότασης στο Πράσινο Ταμείο.
Διευκρινίζεται πως το περιθώριο υλοποίησης των προτάσεων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αφού πρωτίστως εξασφαλίσουν οι Δήμοι το “πράσινο φως” για τις χρηματοδοτήσεις, ορίζεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2023.
Πρόταση του Γραφείου Προγραμματισμού
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, έγινε αναλυτική αναφορά σε όσα διεκδικεί να επιτύχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω της συγκεκριμένης πρότασης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Η εν λόγω πρόταση δε, προήλθε μετά από δουλειά του Γραφείου Προγραμματισμού και συνδέεται με τη δυναμική παρουσία του Δήμου στο κομμάτι της ανακύκλωσης, δεδομένης τη θερμής ανταπόκρισης των δημοτών.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, η πρόσκληση αφορά “στη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας, έργων που αφορούν σε υποδομές, προμήθειες και εξοπλισμούς που συμβάλουν στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας”.
Μηχανήματα και εξοπλισμός
Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διεκδικεί να έχει χρηματοδότηση για προμήθεια ενός απορριμματοφόρου τύπου πρέσας χωρητικότητας 16m3 βαρέως τύπου, ενός απορριμματοφόρου δορυφορικού τύπου πρέσας 4m3, ενός κλαδοτεμαχιστή πράσινων βιοαποβλήτων, 100 κάδων βιοαποβλήτων καφέ χρώματος, τριών βυθιζόμενων συστημάτων συστημάτων συλλογής βιοαποβλήτων τεσσάρων ρευμάτων.
Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή στοχεύει να συμπεριλάβει και “οριζόντιες δράσεις για κάποιες διαφημιστικές προωθήσεις” ενώ θέλει να επιτύχει και την προμήθεια κάδων κομποστοποίησης.
Χωρίς επιβάρυνση των δημοτών
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης υποστήριξε πως η διεκδίκηση χρηματοδότησης, θα ωφελήσει τον Δήμο, καθώς δεν θα προβεί σε δαπάνες από δικούς του πόρους και ως εκ τούτου, δεν θα προκύψει επιβάρυνση των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών.
“Θεωρούμε ότι ο Δήμος με τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση πόρων από το πρόγραμμα, ικανοποιεί καταγεγραμμένες ανάγκες των Υπηρεσιών, βελτιώνει τη λειτουργία του και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας παρακάτω πως, “σύμφωνα με την πρόσκληση απαιτείται και προσκόμιση πρακτικού Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών, συνοδευόμενο από πίνακα προσδιορισμού μέσων τιμών υλικών ή / και από σχετικές προσφορές από τρεις τουλάχιστον ανεξάρτητους μεταξύ τους προμηθευτές”.
Συμπλήρωσε μάλιστα σε απόλυτο τόνο πως, “Τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις έχουν μεγάλη αξία για τον Δήμο τόσο για το κομμάτι της ανανέωσης του εξοπλισμού της Καθαριότητας, όσο και για την εξοικονόμηση των πόρων που επιτυγχάνεται και κατά κάποιον τρόπο δεν επιβαρύνεται ο δημότης μέσω των δημοτικών τελών”.
Ο κ. Πιταούλης έκλεισε την τοποθέτησή του, γνωστοποιώντας πως, οι ανωτέρω δράσεις “θα είναι συμβατές με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που εκπονεί η Υπηρεσία Καθαριότητας αυτήν την περίοδο”.
Οι επιλέξιμες δράσεις για τους Δήμους
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης είναι επιλέξιμες οι παρακάτω δράσεις: “α. Προγράμματα “Διαλογής στην Πηγή (χωριστής συλλογής) Βιοαποβλήτων”. Aπαραίτητο είναι να εξασφαλίζεται ότι υφίσταται διαθέσιμος ή υλοποιείται κατάλληλος αποδέκτης των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ή υπάρχει σχετική έγγραφη βεβαίωση/δέσμευση του Φορέα Σχεδιασμού του οικείου ΠΕΣΔΑ για την παραλαβή των βιοαποβλήτων και περιγραφή της ενδιάμεσης λύσης της διαχείρισής τους κατάλληλων προδιαγραφών, μέχρι την ολοκλήρωση των κατάλληλων μόνιμων υποδομών διαχείρισης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων που προβλέπονται στον οικείο εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ. β. Δημιουργία “Γωνιών Ανακύκλωσης” για Διαλογή στην Πηγή και παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες, για τις οποίες δεν πρέπει να απαιτείται η ύπαρξη άλλων υποδομών αναγκαίων για τη διαλογή. Οι προτάσεις πρέπει να εξασφαλίζουν το βέλτιστο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την εφαρμοζόμενη διαδικασία της ανακύκλωσης. γ. Δημιουργία “Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων” (ΣΜΑ), οι οποίοι πρέπει να εξασφαλίζουν ότι υφίσταται αδειοδοτημένος χώρος, για μόνιμη ή προσωρινή λειτουργία ΣΜΑ, εντός των γεωγραφικών ορίων του οικείου Δήμου. δ. Αποκατάσταση των “χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.)” που δεν εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΙΙ του προγράμματος Φιλόδημος Ι του ΥΠ.ΕΣ. (ΑΔΑ: ΨΡ96465ΧΘ7-Χ7Τ)”.
Σχετικά με τα οικιακά απόβλητα
Με αφορμή τα ανωτέρω, αξίζει να διευκρινιστεί πως οι καφέ κάδοι αφορούν στη συλλογή των βιοαποβλήτων και οι δημότες οφείλουν να γνωρίζουν τα εξής: Τα οικιακά βιοαπόβλητα αποτελούν το οργανικό κλάσμα των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων τα οποία δημιουργούνται στις οικίες (ή και σε δημόσιους χώρους στην περίπτωση των αποβλήτων κήπων) και διακρίνονται σε: α. Απόβλητα τροφών: Το ρεύμα αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα που απορρίπτονται γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου ή χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει κατά την παρασκευή γευμάτων εντός των οικιών. Επίσης περιλαμβάνει τις ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών που απορρίφθηκαν. β. Απόβλητα κήπων – πρασίνου τα οποία είναι τα πράσινα απόβλητα από τους κήπους των οικιών και δημοσίων χώρων και εν γένει τα υπολείμματα βλάστησης από τη συντήρηση χώρων πρασίνου. Περιλαμβάνουν κλαδιά, χόρτα, φύλλα, κλαδέματα, λουλούδια κ.λπ..
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έργο σχεδόν 1 εκ. ευρώ για τη ΔΕΥΑ Σύρου στο Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"
7 Ιουν. 2021 - 11:34 - Εξελίξεις για χρηματοδοτήσεις και έργα
16 Δεκ. 2020 - 6:19 - “Αναγκαστική λύση ο εργολάβος στην καθαριότητα”
19 Δεκ. 2024 - 6:20 - “Η Σύρος δεν έχει τουριστικό manager εδώ και έναν χρόνο”
19 Δεκ. 2024 - 6:19 - Διετής ναυαγοσωστική κάλυψη και αποφυγή προστίμων
18 Δεκ. 2024 - 6:20