Απολογισμός έργου και κριτική για ατολμία
- Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021 - 06:20
Σε θεματικό απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα προχώρησαν τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες.
Ο Δήμαρχος άνοιξε την ειδική συνεδρίαση με την τοποθέτησή του, κάνοντας αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και ανταπόκρισης του Δήμου - κατά το διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 -, απέναντι στις ανάγκες του τόπου σε κάθε επίπεδο, προβαίνοντας μάλιστα και σε αποτίμηση της στάσης του Δήμου κατά το πολύμηνο διάστημα της πανδημίας. Ο ίδιος ωστόσο, πέραν σύντομων αναφορών σχετικά με τις εξελίξεις με το στρατόπεδο για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, δεν προέβη σε καμία άλλη αναφορά για μεγάλα θέματα της Σύρου, με τα οποία είτε έχει άμεση σχέση ο Δήμος, είτε όχι – και που επηρεάζουν την ανάπτυξή της -, όπως ενδεικτικά το αεροδρόμιο ή το πολεοδομικό, με αποτέλεσμα να προσδώσει στον απολογισμό του περισσότερο διεκπεραιωτικό - υπηρεσιακό χαρακτήρα, παρά πολιτικό ύφος, όπως θα ανέμενε ο κάθε δημότης.
Για μία ακόμη φορά δε, ο ίδιος δέχθηκε κριτική περί ατολμίας αναφορικά με μεγάλες υποθέσεις που αγγίζουν τον τόπο, καθώς δεν γνωστοποίησε επαφές με Υπουργεία, με αποτέλεσμα, να αφήνονται ελεύθεροι οι συνειρμοί για απουσία ακόμη και στοιχειώδους επικοινωνιακού χαρίσματος σχετικά με την όποια άσκηση πίεσης ενδέχεται να πραγματοποιεί για υποθέσεις του νησιού.
Συμπληρωματικά στον ίδιο, ήρθαν οι απολογισμοί των Αντιδημάρχων και των εντεταλμένων συμβούλων για κάθε τομέα, ενώ από την πλευρά τους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην εξέλιξη ορισμένων έργων, με πρόσχημα και δικαιολογία την πανδημία.
Ακολούθως, αναφέρονται τα σημαντικότερα σημεία από το σύνολο των τοποθετήσεων, προκειμένου οι αναγνώστες να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα, καθώς είναι αυτοί στους οποίους οφείλουν δημόσια λογοδοσία όλοι οι αυτοδιοικητικοί.
Ν. Λειβαδάρας: Έμφαση σε Πανεπιστημιούπολη και μέτρα ανακούφισης από την πανδημία
Ειδικότερα, ο Νίκος Λειβαδάρας για τους πρώτους δεκαέξι μήνες που βρίσκεται στο “τιμόνι” του Δήμου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το έργο της Δημοτικής Αρχής, καθώς υποστήριξε πως, τα μέλη της και οι υπάλληλοι, συνεχίζουν τα έργα που βρήκαν, αλλά αναπτύσσουν παράλληλα το όραμα των Ανοικτών Οριζόντων.
Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος μίλησε για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δήμου και για το επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο και ολοκληρώνεται εντός Ιουλίου (2021), ενώ τόνισε πως η δημοτική πλευρά στήριξε τους δημότες, σε περίοδο πανδημίας με μία σειρά μέτρων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, κόντρα στη γραφειοκρατία, στα εμπόδια λόγω κορωνοϊού και τις νέες συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία, αλλά και παρά την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, ο ίδιος προχώρησε πρωτίστως τη σοβαρή υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου. Υπενθύμισε τις επαφές του σε Αθήνα και Σύρο για το θέμα και τόνισε πως, αποτέλεσμα αυτών είναι η έγκριση του ΓΕΣ για παραχώρηση των 42 στρεμμάτων στον Δήμο κατά κυριότητα, με σκοπό την ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης.
Αμέσως μετά ο ίδιος μίλησε για τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος σχετικά με την ανακούφιση δημοτών κι επιχειρηματιών, με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ γνωστοποίησε την ανταπόκριση της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε επίπεδο στήριξης των δημοτών που απευθύνθηκαν σε αυτήν.
Περνώντας στο θέμα των έργων, σημείωσε πως στη θητεία του περαιώθηκε η υπόθεση του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης, η οποία “έτρεξε” συνολικά σε τρεις θητείες, ενώ σχετικά με τον τουρισμό, εξήγησε πως το νησί κατάφερε να κερδίσει κατά το 2020, το 55% της επισκεψιμότητας του 2019, ποσοστό πολύ ανώτερο από τα αντίστοιχα άλλων νησιών.
Τέλος, αναφέρθηκε στις οργανωμένες προσπάθειες που κάνει η Δημοτική Αρχή για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τη στόχευση στον πολυτελή θαλάσσιο τουρισμό, με τη βοήθεια και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Γνωστοποίησε δε, πως με τη συνδρομή τεχνικού γραφείου επιχειρείται η αδειοδότηση και τοποθέτηση πλωτών εξεδρών στο λιμάνι της Ερμούπολης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος θέτοντας τον επίλογο της ειδικής συνεδρίασης, επανήλθε στο όραμα της Δημοτικής Αρχής για την Πανεπιστημιούπολη, λέγοντας πως μέσω αυτής της κατεύθυνσης το νησί θα έχει πολυεπίπεδο όφελος.
Γ. Πιταούλης: Η συγκράτηση δαπανών, προστάτευσε τον Δήμο
Στοχευμένη τοποθέτηση απολογιστικού χαρακτήρα πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης ο οποίος υπογράμμισε εξ αρχής πως η αρχική προσπάθεια της νυν Δημοτικής Αρχής για σταθερή οικονομική βάση και συγκράτηση δαπανών, απεδείχθη ορθή ως πολιτική απόφαση, καθώς σε καιρό πανδημίας και ανατροπής οικονομικών δεδομένων, προστάτευσε τον Δήμο.
Ειδικότερα, υπενθύμισε πως λήφθηκαν τα παρακάτω μέτρα: 1. Απαλλαγή καταβολής οικονομικής συμμετοχής (τροφείων) σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και τη Φιλαρμονική. 2. Απαλλαγή καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος. 3. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. 4. Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων και τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων. 5. Μείωση καταβολής μισθωμάτων για μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης του Δήμου. 6. Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών για δημότες και επιχειρήσεις.
Πέραν των ανωτέρω, σημείωσε πως έγινε προσπάθεια ορθής διαχείρισης των επιχορηγήσεων που δόθηκαν στον Δήμο στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εξήγησε πως το ταμείο “έκλεισε το 2020 με χρηματικό υπόλοιπο 5,7 εκ. ευρώ και τις υποχρεώσεις σε προμηθευτές να περιορίζονται στις 681 χιλ. ευρώ”.
Τέλος ο κ. Πιταούλης αναφέρθηκε στη διαχείριση οικονομικών υποθέσεων που είναι σε τροχιά εκκαθάρισης, ώστε να μην φορτωθεί “βαρίδια” ο Δήμος, ενώ υπενθύμισε και το γεγονός πως ο Δήμος κατάφερε να μειώσει το κόστος της αστικής συγκοινωνίας ετησίως σε ποσοστό 10%.
Μ. Αληφραγκής: Φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα για καθημερινότητα και ανάπτυξη
Αναλυτικά πραγματοποίησε τον απολογισμό των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, διευκρινίζοντας εξ αρχής σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν τον Δήμο με τη μορφή έντονης κριτικής από τη μειοψηφία.
Αρχικά, σχετικά με το open mall τόνισε πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε καταθέσει μία ανώριμη πρόταση, παραπλανώντας τον εμπορικό κόσμο για τα στέγαστρα της οδού Χίου, ενώ για το έργο στα Πευκάκια, τόνισε πως το είχε δημοπρατήσει, χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού. Αμέσως μετά μίλησε για τις διορθωτικές κινήσεις της νυν Δημοτικής Αρχής, ενώ γνωστοποίησε πως κατά το διάστημα της τρέχουσας θητείας, έτρεξε και συνεχίζει να τρέχει ένα “φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα ύψους 8 εκ. ευρώ”, παρ' όλη την υποστελέχωση.
Ειδικότερα, εξήγησε πως “τα 4 εκ. ευρώ αφορούν σε έργα ολοκληρωμένα και συνεχιζόμενα, τα δημοπρατημένα έργα είναι ύψους 1.600.000 ευρώ περίπου, ενώ συνολικά έργα ολοκληρωμένα, σε εξέλιξη και δημοπρατημένα καλύπτουν ένα ποσοστό του 77,24% του Τεχνικού Προγράμματος, δηλαδή ένα ποσό συνολικού ύψους 6 εκ. ευρώ περίπου”.
Αμέσως μετά τόνισε πως προσεχώς “ετοιμαζόμαστε για τη δημοπράτηση έργων όπως η μόνωση του Δημαρχιακού Μεγάρου, η διενέργεια σωστικών ανασκαφών του δημοτικού γυμναστηρίου στη θέση Πευκάκια, η γεωτεχνική μελέτη του γηπέδου της Άνω Σύρου” ενώ σημείωσε πως προχωρά το θέμα του οικοπέδου για τη στάση των λεωφορείων στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, όπως επίσης και οι δράσεις ανάπτυξης του γεωτουρισμού.
Τέλος, ο κ. Αληφραγκής έκανε παρουσίαση των συντηρήσεων και βελτιώσεων στα σχολεία της Σύρου, στη διαμόρφωση παιδικών χαρών του νησιού, σε εργασίες στο δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ μίλησε για τα έργα που ακολουθούν σε όλο το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Ο ίδιος έκλεισε την αναφορά του μιλώντας και για το έργο της Πολεοδομίας.
Αλλαγή ρότας λόγω κορωνοϊού και συνεπειών
Σε αναλυτική παρουσίαση πεπραγμένων προχώρησε και η εντεταλμένη του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, Αγγελική Πρίντεζη, η οποία υπενθύμισε πως με την έναρξη της πανδημίας, λειτούργησαν τηλεφωνικές υποστηρικτικές γραμμές στον Δήμο, προς στήριξη των δημοτών. Επιπλέον, αναφέρθηκε συνολικά στο έργο του Κέντρου Κοινότητας και τόνισε πως ο κορωνοϊός, ώθησε τον Δήμο και τις Υπηρεσίες του να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.
Ρότα άλλαξε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, καθώς η πανδημία ματαίωσε τον προγραμματισμό του Δήμου, κυρίως ως προς το κομμάτι των εκδηλώσεων τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο. Η ίδια αναφέρθηκε στις διαδικτυακές εκδηλώσεις του Δήμου (Χριστούγεννα, Απόκριες και Σύρος Πολιτισμός) καθώς και στις περιορισμένες σε αριθμό δια ζώσης διοργανώσεις.
Νωρίτερα είχε κάνει αναφορά στο μεγάλο έργο συντηρήσεων των πολιτιστικών χώρων, γνωστοποιώντας πως μέχρι και το τέλος του 2020, τα χρήματα που συγκέντρωσε και δαπάνησε το Τμήμα της για όλα τα παραπάνω, ανήλθαν σε 183 χιλ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού μίλησε για τις προσπάθειες προβολής της Σύρου και οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης του τόπου, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τη συνεργασία με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, προκειμένου το νησί να προχωρήσει οργανωμένα. Τέλος, ο ίδιος – λόγω απουσίας της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώς Μαραγκού, έκανε τον απολογισμό του Λιμενικού Ταμείου, δίνοντας έμφαση στην κρουαζιέρα και στην κατοχύρωση της χρηματοδότησης ύψους 2 εκ. ευρώ σχετικά με μελέτες για λιμενικά έργα.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου μίλησε ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως κατοχύρωσε ποσό ύψους 5,5 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού στις περιοχές Βάρης – Μέγα Γιαλού, ενώ αναφέρθηκε και στο κομμάτι του Τμήματος Προγραμματισμού.
Ιδιαίτερη υπήρξε η παρουσίαση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πέτρου Μώτου για το έργο στο νησί, με τον ίδιο να μιλά και για τις συντηρήσεις στο αμαξοστάσιο και τις προσπάθειες ενίσχυσης του στόλου του Δήμου. Ο κ. Μώτος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τους εργαζόμενους του Δήμου καθώς και τους προέδρους των Κοινοτήτων, ζητώντας τέλος τη συνεργασία των δημοτών για τη διευκόλυνση της Υπηρεσίας.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Σε κριτική προς τη Δημοτική Αρχή προχώρησε η παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε”, χρεώνοντας στον Δήμαρχο ατολμία σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις του τόπου. Συγκεκριμένα, η μείζονα αντιπολίτευση μίλησε για έλλειψη οράματος, για στασιμότητα σε πολλούς τομείς και για έλλειψη αποτελέσματος. “Ο δήμαρχος χαρακτηρίζεται από ατολμία, και η πανδημία και τα εμπόδια δεν μπορούν να είναι η μόνιμη δικαιολογία για στασιμότητα σε πολλούς τομείς” ανέφερε ο επικεφαλής χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμη πως, “Το νησί έχει έναν Δήμαρχο και μία Δημοτική Αρχή που χαρακτηρίζεται από ατολμία και αναποφασιστικότητα”.
Η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη υποστήριξε πως η νυν Δημοτική Αρχή συνεχίζει έργα που βρήκε ώριμα, λέγοντας μάλιστα πως η ίδια δεν έχει αναπτύξει κάτι αξιόλογο σε διάστημα 1,5 έτους.
Ασκώντας έντονη κριτική, επισημάνθηκε πως τα μέλη της Δημοτικής Αρχής δεν έχουν προχωρήσει το έργο στα Πευκάκια, όπως επίσης ούτε το έργο που αφορά στο νέο εμπορικό κρηπίδωμα, Επιπλέον, η παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε” τόνισε πως στασιμότητα υπάρχει και στην υπόθεση του γεωτουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων μέσω μηχανισμού, ενώ “στον πάγο” βρίσκεται και το έργο του ψηφιακού μουσείου του Μάρκου Βαμβακάρη. Ο επικεφαλής έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το έργο του Βούρλη, ενώ ο Δήμαρχος έχει παθητική στάση για το αεροδρόμιο.
Μεστή και ουσιαστική κριτική ανέπτυξε η παράταξη “Πρώτα η Σύρος”, τα μέλη της οποίας κατέστησαν ξεκάθαρο τον ρόλο τους για μία ακόμη φορά, τονίζοντας πως επιθυμούν να στηρίζουν τη Δημοτική Αρχή σε ό,τι καλό πραγματοποιεί, αλλά και να ασκούν κρι τική σε αποφάσεις κενές περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, τονίστηκε πως η νυν Δημοτική Αρχή ενέταξε κάποια έργα σε προγράμματα, ωστόσο, αυτά έγιναν αποσπασματικά και όχι στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού, σημειώνοντας παράλληλα πως η πανδημία, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία για τη στασιμότητα του Δήμου σε ορισμένους τομείς και υποθέσεις.
Πιο αναλυτικά, από την παράταξη “Πρώτα η Σύρος” ειπώθηκε πως εύλογα ως έναν βαθμό δεν υλοποιήθηκαν βήματα στον τουρισμό λόγω πανδημίας, όμως, υπήρξε αδικαιολόγητη στασιμότητα σε έργα. “Σύμφωνα με όσα αναφέρατε την προεκλογική περίοδο το καράβι «των Ανοιχτών Οριζόντων» δυστυχώς φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στο λιμάνι. Η θαλασσοταραχή της πανδημίας ίσως βρήκε απροετοίμαστο το πλήρωμα του αλλά οι Συριανοί επιβάτες έχουν την προσδοκία να ταξιδέψουν προς το μέλλον. Ήδη κύριε δήμαρχε έχουμε διανύσει το μισό της θητείας σας και ακόμη δεν έχετε καταφέρει να μας παρουσιάσετε ένα συγκεκριμένο Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το νησί μας” σχολίασε η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, η οποία ήταν η μόνη που κατέθεσε προτάσεις για το νησί στο πλαίσιο που υπαγορεύει ο θεσμικός ρόλος της.
Συγκεκριμένα, πρότεινε η Σύρος να θέσει υποψηφιότητα για να είναι η επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκ μέρους της Ελλάδας, μετά την Ελευσίνα, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον πολιτισμό, αλλά και να υπάρξει πολυεπίπεδο όφελος για το νησί. Τέλος, τα μέλη της, πρότειναν να αναπτυχθεί ένας «Μηχανισμός ενθάρρυνσης και υποστήριξης των επενδύσεων και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου» εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όχι όμως στα πρότυπα αυτού, της πρώην δημοτικής αρχής, “όπου μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει την παραμικρή επένδυση”. “Πρωταρχική είναι, η ενότητα όλων των φορέων της περιοχής, προκειμένου να πείσουμε για τις προοπτικές της Σύρου” πρόσθεσε η επικεφαλής του συνδυασμού, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.
Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση απέστειλε γραπτώς τις τοποθετήσεις της για τα πεπραγμένα, καθώς απουσίαζε ο επικεφαλής της. “Μέσα από αυτές τις δυσκολίες που ζήσαμε και ζούμε, μπορούν να βγουν μια σειρά συμπεράσματα για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και να αναδειχτεί και ο ουσιαστικός ρόλος που αυτή θα έπρεπε να είχε στην αντιμετώπιση των οικονομικών, αλλά κυρίως των κοινωνικών επιπτώσεων της. Πρώτο και κύριο, τα όρια ή καλύτερα ο «στενός κορσές» που επιβάλλεται στη λειτουργία του Δήμου από την «πολυπαινεμένη» ανταποδοτικότητα και την «οικονομική αυτοτέλεια» των δήμων” αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην τοποθέτηση της παράταξης, η οποία άσκησε κριτική στον Δήμο για το γεγονός πως αδυνατεί να λάβει επιπλέον πρωτοβουλίες προς ανακούφιση των δημοτών με φόντο την πανδημία, πέραν των ορίων που επιτρέπουν οι κυβερνητικές ΚΥΑ.
“Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την οικονομική μιζέρια που έχει επιβληθεί στην Τοπική Διοίκηση, τη στιγμή μάλιστα που οι κοινωνικές ανάγκες ολοένα και μεγαλώνουν.
Τονίσαμε και στη συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού πως δεν γίνεται πρόβλεψη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις είναι δεκάδες” αναφέρει η παράταξη παρακάτω, σημειώνοντας τέλος, πως, “Ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα πρέπει να αξιοποιείται και η παραμικρή χαραμάδα ώστε να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, οι μικροεπαγγελματίες και οι νέοι του νησιού μας”. Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελεί το γεγονός πως “για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της καθημερινής πραγματικότητας που ζούμε ως νησιώτες, ως αυτοαπασχολούμενοι, ως εργαζόμενοι, ως συνταξιούχοι, ως νέοι, πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τις αντιλαϊκές κεντρικές πολιτικές”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με αμείωτους ρυθμούς η μέριμνα για το περιβάλλον
14 Μαΐου. 2021 - 6:18 - Απολογισμός - εισήγηση της παράταξης "Η Σύρος που αξίζουμε" για τα έτη 2019 - 2020
12 Μαΐου. 2021 - 9:47 - Ψηφιακός μετασχηματισμός και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων
11 Μαΐου. 2021 - 6:20 - Αποτελεσματική διοίκηση για τις λιμενικές υποδομές
10 Μαΐου. 2021 - 6:20 - Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου: Ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει ηλεκτροφωτισμός στην Ηρώων Πολυτεχνείου
22 Δεκ. 2024 - 10:48