Απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες της Σύρου και να τονωθεί η κίνηση στις επιχειρήσεις της Ερμούπολης

Ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι

Εκτιμάται η έναρξη του μέτρου από τον Αύγουστο του 2021

Σε ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης έναντι αντιτίμου αναμένεται να μετατρέψει την περιοχή Νησάκι, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, όπως αποκαλύπτει το περιεχόμενο της απόφασης της πρώτης μεγάλης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για το έτος 2021, θέμα το οποίο συμπεριλήφθηκε προχθές στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το μέλος της Διοίκησης του ΔΛΤΣ και Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Μηνά Αληφραγκή, ο οποίος προέβη στην εισήγηση της αναμόρφωσης, λόγω απουσίας της προέδρου, Κανδιώς Μαραγκού, στο Νησάκι θα λειτουργήσει κατάλληλος εξοπλισμός, ο οποίος θα ευνοήσει στην εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, προκειμένου αυτό το parking να είναι διαθέσιμο κατά κύριο λόγο για τους επισκέπτες.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εκτιμάται πως θα ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στις επιχειρήσεις της Ερμούπολης κατά την καλοκαιρινή σεζόν, ενώ θα αντιμετωπισθεί μέρος του κυκλοφοριακού προβλήματος που βιώνει η Ερμούπολη.

Ωστόσο, σε συνέχεια των ανωτέρω, κρίνεται απαραίτητο να σχολιαστεί το γεγονός πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ερμούπολης και του ιστορικού κέντρου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, αλλά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης οφείλει να εξετάσει από συνολικότερη σκοπιά τους τρόπους με τους οποίους θα ανακουφίσει το κέντρο, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια και κυρίως τη θερινή περίοδο, παρατηρούνται άσκοπες μετακινήσεις - με σκοπό την αναζήτηση θέσεων στάθμευσης -, καθώς και παράνομη στάθμευση οχημάτων και δικύκλων.

Μέχρι στιγμής δυστυχώς, το εν λόγω θέμα δεν έχει τεθεί επί τάπητος στον Δήμο ως αποδεικνύεται από το περιεχόμενο των δημόσιων συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων.

Εξυπηρέτηση επισκεπτών και προσδοκία εσόδων

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αληφραγκής στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, από την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, το Λιμενικό Ταμείο φαίνεται να προσδοκά μερική επίλυση της ταλαιπωρίας των επισκεπτών της Σύρου που μεταβαίνουν στην Ερμούπολη, αλλά και έσοδα.

Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε πως στην παρούσα αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2021, “εγγράφονται τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή Νησάκι, περίπου 80.000 ευρώ” αν και όπως πρόσθεσε, “πρόκειται για ένα υπεραισιόδοξο σενάριο μιας και εξαρτάται από τους μήνες εντός του 2021 που τελικά θα λειτουργήσει”.

Ο ίδιος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίον θα λειτουργήσει το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, για το οποίο απαιτείται και ανάλογος εξοπλισμός υψηλού κόστους.

“Για το συγκεκριμένο parking θέλω να πω ότι υπάρχει η χωροθέτηση και εντός του Μαΐου ευελπιστούμε να πάρουμε και την άδεια λειτουργίας αυτού και ακολούθως θα προχωρήσουμε σε σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια και συντήρηση των σχετικών μηχανημάτων με τη μορφή σύμβασης μίσθωσης leasing, με στόχευση το parking να λειτουργήσει από τον Αύγουστο του 2021” τόνισε ο ίδιος, εκτιμώντας παρακάτω πως, “Με αυτόν τον τρόπο – κατά την άποψή μας – θα λυθεί ένα μεγάλο μέρος του κυκλοφοριακού προβλήματος της Ερμούπολης, αλλά και της στάθμευσης και της επισκεψιμότητας των τουριστών στην πόλη, που δυστυχώς, αποτελεί πρόβλημα για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις στην Ερμούπολη”.

Συμπληρωματικά στην ανωτέρω εγγραφή (80.000 ευρώ) στο κομμάτι των εσόδων, ο Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε και τη σχετική δαπάνη που έχει υπολογίσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και η οποία ανέρχεται σε 25 χιλ. ευρώ “για προμήθεια συστημάτων λειτουργίας parking στο Νησάκι και συντήρηση με τη μορφή σύμβασης μίσθωσης leasing”.

Αν και ο ίδιος δεν προέβη σε γνωστοποίηση λεπτομερειών για το σκεπτικό της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, θεωρείται αυτονόητο πως για την εφαρμογή του μέτρου, θα ενημερωθούν αναλυτικά οι δημότες προσεχώς.

Εντός καλοκαιριού η δημοπράτηση μελετών για λιμενικές υποδομές

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε και την καταγραφή ποσού από τα 2 εκ. ευρώ μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΙΙ, στον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την εκπόνησή τους, μέχρι και το τέλος του τρέχοντος καλοκαιριού.

“Όσον αφορά τις μελέτες που έχουμε πετύχει να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ, αυτές είναι 21 μελέτες. Πιο αναλυτικά, για το νησί της Σύρου περιλαμβάνονται η μελέτη γα τον νέο λιμένα ακτοπλοΐας της Ερμούπολης, ύψους 894.340,45 ευρώ, η μελέτη επέκτασης του τουριστικού καταφυγίου του Φοίνικα ύψους 285.749,02 ευρώ, η μελέτη προστασίας του παράκτιου μετώπου στην παραλία του Φοίνικα ύψους 50.973,30 ευρώ, η μελέτη σκιάστρων και δαπέδων της παραλίας του λιμένα της Ερμούπολης ύψους 50.698,54 ευρώ, η μελέτη για την κατασκευή του προσήνεμου μόλου της Αζολίμνου και η ακτομηχανική μελέτη για την προσάμμωση του όρμου της Αζολίμνου ύψους 27.738,48 ευρώ, η μελέτη χάραξης νέων χερσαίων ζωνών στη Βάρη και στον Γαλησσά κ.α.” ενώ επιπλέον, για τα νησιά Κύθνου, Κέας, Σερίφου: “Η μελέτη καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης στον λιμένα Μέριχα Κύθνου ύψους 35.178,04 ευρώ, η μελέτη αναβάθμισης της χερσαίας ζώνης Κορησσίας Κέας ύψους 47.855,55 ευρώ, η μελέτη κατασκευής υποδομών κρουαζιέρας στο λιμένα Λιβαδίου Σερίφου ύψους 66.421,71 ευρώ”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Οι εν λόγω μελέτες ενόψει και των αλλαγών της νομοθεσίας, θα δημοπρατηθούν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού”.

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων πως στα έσοδα εγγράφεται το ποσό των 70.000 ευρώ που αφορά στην ανάπλαση του μόλου στο Κίνι, ενώ στην κατηγορία των εξόδων έχουν συμπεριληφθεί ποσά για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών “για την κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα LEADER για την ανάπλαση στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου στο Καρνάγιο και συγκεκριμένα για το έργο επιστρώσεις δαπέδων, κατασκευή δικτύων, πυρόσβεσης και ύδρευσης στο αλιευτικό καταφύγιο προϋπολογισμού 124.000 ευρώ”. Υπενθύμισε δε, πως, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου “έχει εκπονήσει τη σχετική μελέτη και αναμένουμε την έγκρισή της”, ενώ έκλεισε την ενημέρωσή του, προσθέτοντας πως έχει προβλεφθεί ποσό ύψους 100.000 ευρώ για την ανέλκυση του ναυαγίου της Κέας και έχει γίνει ήδη ο διαγωνισμός.