Με απόφαση Οικονομικής Επιτροπής οι σχετικές οικονομικές ενισχύσεις των πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων κατά το 2021

Σύρος: Ενισχυμένα τα ποσά των πολιτιστικών επιχορηγήσεων

Με ποσό ύψους 60 χιλ. ευρώ θα επιχορηγηθούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα Σωματεία που αναπτύσσουν σχετικό έργο και δράσεις στη Σύρο, τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Πρόκειται για ποσά αυξημένα συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, καθώς πέρυσι οι Σύλλογοι δεν έλαβαν ανάλογες ενισχύσεις, αφού οι εκταμιεύσεις των ποσών δεν ήταν εφικτές λόγω της κατάστασης που διαμόρφωσε η πανδημία.

Μιλώντας για το θέμα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης εξήγησε εξ αρχής πως υπήρξε αυξημένος έλεγχος επί των προτάσεων της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη, προκειμένου οι οικονομικές ενισχύσεις να είναι τέτοιες που θα αντιστοιχούν στο πραγματικό έργο που παράγει ο κάθε Σύλλογος.

Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου και με φόντο την ισχύουσα νομοθεσία, απορρίφθηκαν δύο προτάσεις επιχορήγησης, ενώ σχετικά με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε πως θα εξευρεθεί άλλος τρόπος οικονομικής ενίσχυσης, ενδεχομένως μέσω συνδιοργάνωσης κάποιας εκδήλωσης με τον Δήμο.

Εκτεταμένος προέλεγχος και απόρριψη προτάσεων

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τοποθετήθηκε εξ αρχής σχετικά με το αυξημένο ύψος των ποσών που θα λάβουν φέτος οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. “Όπως γνωρίζετε, τα ποσά αυτά είναι ενισχυμένα καθώς κατά την προηγούμενη χρονιά δεν εκταμιεύθηκαν - λόγω των προβλημάτων του κορωνοϊού - ποσά προς τα πολιτιστικά Σωματεία” ανέφερε αρχικά, λέγοντας μάλιστα πως προσπάθεια της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι πλέον αυτά τα ποσά των επιχορηγήσεων να τακτοποιούνται στην αρχή του έτους. “Γενικότερα, θα προσπαθήσουμε να φέρνουμε τη σχετική διαδικασία από το β΄ εξάμηνο του έτους, στο α΄ τρίμηνο, διότι όταν έχει ο Δήμος μας την οικονομική δυνατότητα να επιχορηγεί τα Σωματεία, θα το κάνει στην αρχή της χρονιάς όπου προβλέπονται οι δράσεις τους”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως θα προκαλείται λιγότερος φόρτος εργασίας στην αρμόδια Υπηρεσία κατά το τέλος της χρονιάς, οπότε και το έργο της είναι εστιασμένο στο κλείσιμο του έτους.

Παρακάτω μίλησε για τον έλεγχο που έγινε στις προτάσεις που έθεσε επί τάπητος η Αλίκη Λεονταρίτη. “Έγινε σχετικός εκτεταμένος προέλεγχος στα αιτήματα αυτά έτσι ώστε κατά την εκκαθάριση όσο είναι δυνατόν να αποφευχθούν άλλα προβλήματα που να καθυστερούν ή να μην επιτρέπουν την εκταμίευση των ποσών. Στο πλαίσιο αυτού του προελέγχου πρέπει να πω ότι τα αιτήματα που αφορούν αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και το αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν καθώς όσον αφορά αυτές τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ακριβώς επειδή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν μπορούν να τύχουν της επιχορήγησης που αφορά το άρθρο 202”.

Μάλιστα σχετικά με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και την ουσιαστική κοινωνική – αλλά όχι πολιτιστική - δράση του, ο κ. Πιταούλης ξεκαθάρισε πως πρόθεση του Δήμου είναι να αναζητήσει τρόπο επιχορήγησης. “Όσον αφορά τον έλεγχο για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών δεν έχει πολιτιστική δράση και γι αυτόν τον λόγο θα αναζητηθεί διαφορετικός τρόπος ενίσχυσης, καθώς πρόκειται για ένα Σωματείο που έχει παρουσία και δράση” δήλωσε κατηγορηματικά, εισηγούμενος τέλος τα ποσά που ήρθαν από το Τμήμα Πολιτισμού.

Βάσει ισχύουσας νομοθεσίας

Οι επιχορηγήσεις πραγματοποιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114/Α΄/ 8-6-2006) είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων: α. Σε πολιτιστικούς Συλλόγους που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, β. Σε τοπικά παραρτήματα οργανώσεων πανελλήνιας δράσης, που αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, γ. σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον οικείο Δήμο για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ως πολιτιστικές νοούνται οι εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και εν γένει πολιτιστικής καλλιέργειας των συμμετεχόντων σε αυτές (όπως οι διαλέξεις, η παρακολούθηση και συμμετοχή σε συζητήσεις με αντικείμενο τα γράμματα, τη μουσική και γενικά τις τέχνες, η παρακολούθηση και συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, οι επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κλπ), καθώς και εκείνες που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθόσον τούτο αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός τόπου.

Οι πραγματοποιούμενες από τους Συλλόγους “κοινωνικές εκδηλώσεις” που μπορούν να επιχορηγούν οι δήμοι πρέπει να αφορούν σε υλοποίηση δράσεων που σκοπό έχουν την επιδίωξη του συλλογικού οφέλους της οικείας τοπικής κοινωνίας και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος των μελών της. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί έτσι ώστε να υπάρχει πλάνο μετάπτωσης εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων σε διαδικτυακό περιβάλλον έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πραγματοποίησή τους εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και λαμβάνοντας υπόψιν τους ενδεχόμενους περιορισμούς που επιβάλλοντα από την κεντρική διοίκηση και τον ΕΟΔΥ.

Ο Σύλλογος, Σωματείο κλπ πρέπει να έχει την έδρα του εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας του Δήμου που παρέχει την επιχορήγηση και να αναφέρεται στους σκοπούς του, στο καταστατικό του, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα ποσά των Συλλόγων

Τα ποσά που θα λάβουν κατά το τρέχον έτος οι πολιτιστικοί φορείς έχουν ως εξής: Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης – 3.500 ευρώ, Μουσικός Όμιλος Σύρου – 3.700 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Λέσχη Φωτογραφίας Κινηματογράφου Σύρου – 1.500 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Μάννα – 2.300 ευρώ, Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων” - 4.500 ευρώ, Ορχήστρα των Κυκλάδων – 5.500 ευρώ, Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος” - 1.200 ευρώ, Πολιτιστικός θεατρικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής” - 4.500 ευρώ, Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου – 1.200 ευρώ, Πολιτιστικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων – 1.400 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Πανάχραντος” - 1.500 ευρώ, Σύλλογος Φίλων Μουσικής – 5.000 ευρώ, Σύλλογος Πελοπονησσίων Σύρου “Ο Γέρος του Μoριά” - 1.200 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου – 650 ευρώ, Ναυτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Όμιλος Κινίου – 1.500 ευρώ, Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου – 4.850 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου – 1.500 ευρώ, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών – 2.500 ευρώ, Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος “Η σοφία της παράδοσης” - 1.000 ευρώ, Συριανός Σύλλογος Φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη – 500 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου – 2.500 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου 1.200 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Ποσειδών” - 2.500 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, εξαιρέθηκαν από τις προτάσεις οι ακόλουθοι Σύλλογοι και ως εκ τούτου, δεν θα δοθούν τα παρακάτω ποσά. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων – 1.200 ευρώ, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία “Γιατί έτσι” - 1.500 ευρώ, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία “Ο Θίασος” - 800 ευρώ.

Ακολουθούν οι Αθλητικοί Σύλλογοι

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκε το ερώτημα σχετικά με τις σχετικές επιχορηγήσεις προς Αθλητικούς Συλλόγους. Σαφής στην απάντησή του, ο Γιάννης Πιταούλης, ανέφερε τα ακόλουθα: “Το δουλεύουμε κι αυτό. Ήδη αρκετοί Σύλλογοι έχουν υποβάλει τα αιτήματά τους. Θέλουμε όμως, να δούμε ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχει μία πληρότητα, έτσι ώστε να προωθηθεί η αντίστοιχη εισήγηση, αφού θα έχει γίνει ο σχετικός προέλεγχος”. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσεχώς θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή σχετική εισήγηση.