Θετικά ανταποκρίθηκε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων της Σύρου

Ανάπτυξη σύμφωνα με καθορισμένες χρήσεις γης

Εντός Ιουνίου προκηρύσσονται οι πρώτοι διαγωνισμοί σε πανελλαδικό επίπεδο

Τοπικά πολεοδομικά σχέδια για όλες τις δημοτικές ενότητες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αναμένεται να αποκτήσει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, μετά από τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αναφορικά με το σχετικό αίτημα, που είχε κατατεθεί από τη Δημοτική Αρχή, σχεδόν προ έτους.

Η εν λόγω κίνηση είχε ακολουθήσει της σχετικής πρόσκλησης που είχε βγάλει το αρμόδιο Υπουργείο από το 2020, προκειμένου οι Δήμοι πανελλαδικά να αξιοποιήσουν τη σχετική δυνατότητα, η οποία θα αποδώσει “καρπούς” αλλά και κανόνες σχετικά με την ανάπτυξη και τον πολεοδομικό σχεδιασμό για την όποια υλοποίηση πολεοδομικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με καθορισμένες χρήσεις γης.

Σημειώνεται πως ο ενιαίος Δήμος δεν διαθέτει σχετικά τοπικά σχέδια και ως εκ τούτου, η αξιοποίηση της χρηματοδότησης που διαθέτει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος κρίνεται σημαντική.

Σχετικά με τη θετική ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργείου ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος όπως και στο παρελθόν, υποστήριξε πως η εκπόνηση αυτών των σχεδίων είναι απαραίτητη καθώς θα καθοριστούν οι χρήσεις γης σε όλη την έκταση του νησιού, καθώς όμως και οι όροι δόμησης στο σύνολο των δημοτικών ενοτήτων.

Αξίζει να αναφερθεί πως σχεδόν προ μηνός, το Υπουργείο είχε γνωστοποιήσει πως εντός Ιουνίου αναμένεται ότι θα προκηρυχθούν σχετικοί διαγωνισμοί για την κατάρτιση των πρώτων 50 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, ένα έργο που θα συμπεριλάβει περί τις 800 δημοτικές ενότητες.

Αυτό το έργο θα ανατεθεί σε ιδιώτες και η διαδικασία θα “τρέξει” ενιαία και κεντρικά.

Μ. Αληφραγκής: Είχαμε γνωστοποιήσει την πρόθεσή μας και το Υπουργείο ανταποκρίθηκε

“Έχουμε εξέλιξη σχετικά με τα τοπικά ρυμοτομικά σχέδια, θέμα για το οποίο όπως φαίνεται το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχωρά” ανέφερε σε λιτές δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο οποίος γνωστοποίησε παράλληλα πως, “Είχαμε οχλήσεις στην Υπηρεσία ώστε να στείλουμε κάποια έγγραφα που μας ζήτησαν για να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης”.

Ο ίδιος υπενθύμισε μάλιστα πως για την εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, “Είχε βγει μία πρόσκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το ποιοι Δήμοι ενδιαφέρονται για τα τοπικά ρυμοτομικά. Είχαμε γνωστοποιήσει την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε και ήδη προχθές ορίστηκαν ένας αιρετός και μία υπάλληλος ώστε να έρθουν σε επικοινωνία με το Υπουργείο για να προωθήσουν όσα στοιχεία απαιτούνται και να προχωρήσει η δημοπράτηση”. Σύμφωνα με τον κ. Αληφραγκή “αυτό είναι ένα σημαντικό “έργο” για τη Σύρο που θα απαιτήσει καιρό”, ωστόσο, όμως, κρίνεται απαραίτητο στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού.

Τα δεδομένα της Σύρου

Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα η “Κοινή Γνώμη” με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είχε κάνει τη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για την υποβολή αιτήματος συμμετοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα και την ταξινόμηση του συνόλου των Δημοτικών Ενοτήτων, κατά σειρά προτεραιότητας, που θα συνόδευε τον φάκελο που προωθήθηκε στο Υπουργείο (ΥΠΕΝ).

Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ θα εξέταζε αρχικά τον φάκελο ως προς τον βαθμό τήρησης των κριτηρίων κατάταξης των Δημοτικών Ενοτήτων στις επί μέρους κατηγορίες προτεραιότητας και εν συνεχεία, θα ιεραρχούσε τη σημασία ένταξης – χρηματοδότησης των αντίστοιχων μελετών, που θα προκηρυχθούν κατά φάσεις.

Αναλυτικά προς τους δημοτικούς συμβούλους είχαν γνωστοποιηθεί τα εξής: “α. Ουσιαστικά πρόκειται για τη σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού, β. Χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΝ (για χρόνια δεν προχωρούσε η διαδικασία γιατί πρόκειται για πολύ ακριβή μελέτη) και γ. Η Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας είχε προχωρήσει στη σύνταξη ΣΧΟΑΑΠ (προ Καλλικράτη) αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο θα επικαιροποιηθεί”.

Είχε διευκρινιστεί δε, πως, “είχαν προσφύγει ιδιοκτήτες ενός ακινήτου στην Ποσειδωνία στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΑΠ”.

Επιπλέον, οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν πληροφορηθεί πως, “Η Ερμούπολη και ο οικισμός της Άνω Σύρου έχει θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το 1986. Όταν ξεκίνησε η Πολεοδομική Μελέτη Ερμούπολης (περίπου το 1996) είχε περάσει μόλις μία δεκαετία από το ΓΠΣ. Μετά από 24 χρόνια (συνολικά 34) τα στοιχεία του ΓΠΣ είναι ανεπίκαιρα, δεδομένου ότι η οικοδομική δραστηριότητα δεν σταμάτησε ποτέ. Από τότε έχουν αλλάξει τα όρια των οικισμών Καμίνια, Ανάσταση, Καρναρόλες, Ταξιάρχης, Λαζαρέτα, αλλά και οι χρήσεις. Εξάλλου η παλαιότητα του ΓΠΣ ήταν πάντα ένα πρόβλημα στις συζητήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία”.

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε σχετική επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος έγινε γνωστό πλέον πως η εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων “είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που αφορά πάνω από το 75-80% της Ελλάδας (800 από τις 1.135 δημοτικές ενότητες)”. Ως εκ τούτου, είχε τονισθεί από τον Υπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά ότι, “στόχος μας είναι να βάλουμε τάξη, καθορίζοντας χρήσεις γης και όρους δόμησης”.

Σχετικά δε με τη χρηματοδότηση των μελετών, έχει καταστεί σαφές πως θα υπάρξει ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 245 εκ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου να ξεπεράσει τα 300 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εξαιρεθούν Δήμοι μου σήμερα έχουν υπό ολοκλήρωση προγράμματα κατάρτισης γενικών πολεοδομικών σχεδίων ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει καθόλου σχεδιασμός.