Προβληματισμός στην Οικονομική Επιτροπή για αναδόχους που έχουν να υλοποιήσουν ταυτόχρονα μεγάλα έργα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αυστηρός έλεγχος για τις εργολαβίες της Σύρου

Δέσμευση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών για αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων

Υπό αυστηρό έλεγχο θα τεθούν οι εργολαβίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που αφορούν στο έργο του Βούρλη, του κολυμβητηρίου, καθώς επίσης και των Αθλητικών Αιθουσών του βόλεϊ και του μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο της Ερμούπολης, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να προχωρήσει όσο το δυνατόν αμεσότερα η υλοποίησή τους.

Καθώς πρόκειται για σημαντικά έργα στο νησί της Σύρου που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών στο κομμάτι των μετακινήσεων, όπως όμως και τη νεολαία και την αθλητική κοινότητα του τόπου, η Δημοτική Αρχή δια του Αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, δεσμεύθηκε για τον αυστηρότατο έλεγχο των αρμόδιων εργολάβων, οι οποίοι έχουν αναλάβει ταυτόχρονα τα προαναφερθέντα έργα.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εκφράστηκε η ανησυχία ορισμένων αιρετών για το γεγονός πως δύο εργολάβοι έχουν πάρει αρκετά μεγάλα έργα στο νησί, τα οποία θα πρέπει να τα “τρέξουν” σχεδόν ταυτόχρονα, προκειμένου η Σύρος να μη μένει σε αναμονή σε επίπεδο βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών της.

Συγκεκριμένα, σε μία πλευρά “ανήκουν” τα έργα της αναβάθμισης του κολυμβητηρίου της Ερμούπολης και της ανακατασκευής του οδικού τμήματος στην περιοχή του Βούρλη και σε άλλη εργολαβική πλευρά, οι αποκαταστάσεις των δύο μεγάλων Αθλητικών Αιθουσών (Α΄ και Β΄). Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Αληφραγκής έσπευσε να δηλώσει δημοσίως πως η Τεχνική Υπηρεσία θα είναι “φειδωλή” σε χρονικές παρατάσεις, προκειμένου να “τρέξει” η υλοποίησή τους.

Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκε και η πλευρά της αντιπολίτευσης, με εκπρόσωπό της να σημειώνει παρόμοια ανησυχία, για την ανταπόκριση των εργολάβων, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν αντανακλαστικά και υπευθυνότητα.

Προτεραιότητα σε Α΄ Αίθουσα και ακολουθεί ο χώρος του βόλεϊ

Με αφορμή το θέμα των Πευκακίων, ο Μηνάς Αληφραγκής θέλησε να προβεί σε συνολικότερη ενημέρωση για τις συνεννοήσεις που αφορούν στα έργα που έχουν προγραμματισθεί για τη Σύρο και έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.

“Όσον αφορά τις Α΄ και Β΄ Αίθουσες είχα πει ξανά πως ο προγραμματισμός μας είναι να ξεκινήσουμε μαζί. Ενώ είχαμε τη δέσμευση του εργολάβου την προηγούμενη Τετάρτη ότι θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα, τελικά δεν ήρθε” ανέφερε αρχικά ο Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας πως ο Δήμος έχει έρθει σε συνεννόηση και επαφή με την πλευρά της ομάδας βόλεϊ του Φοίνικα – ΟΝΕΧ προκειμένου να κάνει την καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα επηρεάσει - ηπιότερα - αυτήν.

“Έχουν γίνει συναντήσεις με τον Φοίνικα και είχα σκοπό στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνω ενημέρωση γι αυτό” πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας πως, σκοπός είναι να μην χαθεί η έδρα για την ομάδα και ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, “Με αυτό το σκεπτικό, εμείς σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε – δεν έχουμε πάρει ακόμη οριστική απόφαση – με την Α΄ Αίθουσα. Οι διαδικασίες για τη Β΄ Αίθουσα όταν θα έρθει η ώρα, τις τρενάρουμε όσο μπορούμε ώστε να ξεκινήσουμε Απρίλιο του 2022 ή αν χρειαστεί να αλλάξει έδρα ο Φοίνικας να είναι για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως συζητείται το θέμα στην Τεχνική Υπηρεσία “και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε”.

Προτεραιότητα σε Βούρλη και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων

Αμέσως μετά το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου ρώτησε για το θέμα των προτεραιοτήτων σε επίσης δύο μεγάλα και άκρως σημαντικά έργα, δηλαδή το κολυμβητήριο και την περιοχή του Βούρλη.

Από την πλευρά του, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως τα έργα θα προωθηθούν επειδή “θέλουμε αθλητικές εγκαταστάσεις αδειοδοτημένες”, τονίζοντας πως, ως εκ τούτου, “για ένα διάστημα οι εγκαταστάσεις θα μείνουν κλειστές, ώστε να έχουμε αθλητικούς χώρους νοικοκυρεμένους και ασφαλείς”.

Εστιάζοντας παρακάτω στο έργο του Βούρλη, καθώς το πρόβλημα του κατολισθητικού φαινομένου έχει προκαλέσει την αποκοπή της Δόξας από την Ερμούπολη, διευκρίνισε αρχικά πως, “Για το έργο του Βούρλη και των Αθλητικών χώρων των Αιθουσών, οι εργολάβοι είναι ξεχωριστοί. Δηλαδή η Α΄ και Β΄ Αίθουσα έχουν ίδιο εργολάβο και το έργο του Βούρλη και το Κολυμβητήριο τα έχει άλλος εργολάβος”.

Στα παραπάνω πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο πως, “το θέμα του Βούρλη είναι η άμεση προτεραιότητα για εμάς για τους λόγους που ανέφερε και ο κ. Αθανασίου” (σ.σ. αποκοπή περιοχής Δόξας), υπογραμμίζοντας παρακάτω πως, “Έχουμε αποφασίσει σαν Υπηρεσία να είμαστε πολύ φειδωλοί στις παρατάσεις, εφόσον ζητηθούν και δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι και θα μπουν σαφώς προτεραιότητες”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, “Σαν Υπηρεσία δεν θα μείνουμε έτσι. Θα είμαστε φειδωλοί στις παρατάσεις και θα μπουν κάτω από αυστηρό έλεγχο οι εργολαβίες”, με τον κ. Αθανασίου να χαιρετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις, σημειώνοντας πως ως μειοψηφία “θα είμαστε μαζί σας στο θέμα της τήρησης αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και με ρήτρες για εργολάβους που έχουν αρκετά έργα”.

Αντώνης Τρίτσης”:Ενεργειακή αναβάθμιση για Αθλητικό Κέντρο

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών να γνωστοποιεί πως για το Αθλητικό Κέντρο της Ερμούπολης συνολικά, έχει προωθηθεί αίτημα – πρόταση του Δήμου προς το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” προκειμένου να διεκδικηθεί χρηματοδότηση για ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης.

“Και για το Αθλητικό Κέντρο έχουμε πρόταση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για Ενεργειακή Αναβάθμιση όλου του Κέντρου που εκπόνησε το Τμήμα Μηχανολόγων της Τεχνικής Υπηρεσίας, με ποσό 600 χιλ. ευρώ” ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το θέμα.