Καρποφόρησε η δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία για την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Κορυφαία εταιρεία στον τουρισμό αναλαμβάνει τη Σύρο

Μοναδική προσφορά από την εταιρεία Toposophy για την τουριστική καθοδήγηση του νησιού
φωτο: visit syros - τουριστικά καταλύματα

Σημαντικό αποτέλεσμα καταγράφεται για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας στην τρέχουσα θητεία, καθώς εκδήλωσε ενδιαφέρον η κορυφαία εταιρεία Toposophy, η οποία ως φαίνεται θα προχωρήσει σε σύμβαση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Μετά από την πρώτη άγονη διαγωνιστική προσπάθεια, κατά την οποία δεν υπεβλήθη καμία προσφορά για τη Σύρο, τον προηγούμενο μήνα, ακολούθησε δεύτερος συνοπτικός διαγωνισμός, - με απαλοιφή όρων που λειτούργησαν αρχικώς αποτρεπτικά και περιοριστικά για ενδιαφερόμενους -, ώστε να προκύψει αποτέλεσμα για το έργο της ανάπτυξης σχεδίου διαχείρισης του προορισμού της Σύρου.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, έκλεισε η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, υπήρξε ενδιαφέρον από μία μόνον εταιρεία, την Toposophy, η οποία είναι κορυφαία στον χώρο και υπό την προϋπόθεση της συμβασιοποίησης του σχετικού έργου με την πλευρά του Δήμου, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα έχει την τύχη και την ευκαιρία να απολαύσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την τουριστική ανάπτυξή της.

Σχετικά με τις εξελίξεις κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς, όσο και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, που συμμετέχει σταθερά στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει τα σχετικά πρακτικά του διαγωνισμού, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, αν και είναι θέμα χρόνου να γίνει – επισήμως - γνωστό το όνομα της εταιρείας που – προφανώς - θα αναλάβει τη Σύρο, καθώς απομένει μόνον ο έλεγχος του συνόλου των εγγράφων - δικαιολογητικών για την προσφορά της, από την Επιτροπή του Διαγωνισμού, ωστόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά της. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η στάση του προκύπτει καθ΄ υπόδειξη της Επιτροπής Διαγωνισμού και σε αυτό το σημείο γεννάται το ερώτημα, αν στον Δήμο τελικώς, ασκεί διοίκηση ο πολιτικός προϊστάμενος ή δημοτικοί υπάλληλοι.

Π. Κουταβάς: “Θα έχουμε σίγουρα πολύ υψηλού επιπέδου εταιρεία”

Στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, ο ίδιος ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας.

“Έχουμε προσφορά από εταιρεία του χώρου και αναμένουμε τη σύνταξη του πρακτικού του διαγωνισμού για να υπάρχει η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή” ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Κουταβάς, ενώ κλήθηκε στη συνέχεια να γνωστοποιήσει το όνομα της εταιρείας, καθώς δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος.

“Δεν μπορώ να αναφέρω ποια εταιρεία είναι. Μου είπαν και από την Επιτροπή Διαγωνισμού να μην αναφέρουμε το όνομα” πρόσθεσε σχολιαστικά μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, επαναλαμβάνοντας παρακάτω πως δεν δύναται να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας.

Στην παρατήρηση αν υπήρξε μόνον μία προσφορά, παρά τις ενέργειες περί απαλοιφής όρων, μετά το πρώτο άγονο αποτέλεσμα, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Δεν έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές. Η διαδικασία αυτή ακολουθεί. Είχαμε μία προσφορά”.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, απάντησε καταφατικά. “Εγώ είμαι ευχαριστημένος πάρα πολύ γιατί θεωρώ ότι με τους όρους που είχαμε βάλει, πάρα πολύ υψηλού επιπέδου εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν συμμετοχή. Θα έχουμε σίγουρα μία πάρα πολύ υψηλού επιπέδου εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το project που λέγεται Σύρος. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Επιπλέον, ο ίδιος ρωτήθηκε αν η σύμβαση με την εταιρεία θα προχωρήσει άμεσα. “Θεωρώ πως την επόμενη Τρίτη θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην Οικονομική Επιτροπή η έγκριση του πρώτου πρακτικού του διαγωνισμού και μετά ακολουθείται η νόμιμη οδός, δηλαδή το άνοιγμα των οικονομικών προφορών, η έγκριση αυτών από την Επιτροπή και κατ΄ επέκταση, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, προχωράμε στη συμβασιοποίηση”.

Ως εκ τούτου, στο σχόλιο αν θα είναι εφικτή λογικά, η έναρξη της συνεργασίας εντός Ιουνίου, ο Αντιδήμαρχος απάντησε: “Φυσικά”.

Κατόπιν των ανωτέρω, κλήθηκε να τοποθετηθεί και στην κριτική που έχει ασκηθεί προς τη Δημοτική Αρχή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Συγκεκριμένα, στην παρατήρηση πως υπήρξε καθυστέρηση στις διαγωνιστικές διαδικασίες με ευθύνη της Δημοτικής πλειοψηφίας, ο ίδιος αντέτεινε τα ακόλουθα. “Δεν νομίζω. Πολύ γρήγορα εγκρίναμε το άγονο πρακτικό της πρώτης φάσης του διαγωνισμού. Ακολούθως εγκρίναμε τους νέους όρους και επίσης, πολύ γρήγορα βγήκε ο διαγωνισμός με σφιχτό χρονοδιάγραμμα και σήμερα έκλεισε η προθεσμία και προχωράμε στο επόμενο στάδιο”.

Τέλος, δεδομένης της πρόβλεψης στη διακήρυξη για παρουσία της εταιρείας στη Σύρο, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής καθοδήγησης του τόπου και των επαγγελματιών που εμπλέκονται άμεσα αλλά και έμμεσα με τον τουρισμό, υπήρξε σαφής: “Η εταιρεία θα πρέπει να έρθει εδώ να εγκατασταθεί κατά μία έννοια, ούτως ώστε να μπορέσει να κάνει την αξιολόγηση που είναι το πρώτο βήμα. Δηλαδή να αξιολογήσει ποιες είναι οι υποδομές μας, ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι δυνατότητές μας για να μπορέσει να καταρτίσει το κατάλληλο σχέδιο για το νησί” δήλωσε, ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του.

Αλ. Αθανασίου: “Περίμενα να έχουμε περισσότερους αναδόχους”

Δεδομένου ότι το θέμα θα έρθει προς έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Αλέξης Αθανασίου.

“Επιβεβαιωνόμαστε γι αυτό το θέμα. Δεν υπήρξε εξ αρχής οργάνωση, υπό την έννοια ότι ο Δήμος έπρεπε να τους δείξει τη μελέτη, τη διακήρυξη που είχε κάνει και εννοώ να τη δείξει στις εταιρείες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται ή ενδιαφέρονται. Έπρεπε να είχαμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από εταιρείες για το τουριστικό προϊόν της Σύρου” υποστήριξε αναφορικά με το γεγονός της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μία μόνον εταιρεία.

Διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει την εταιρεία καθώς δεν έχει υπάρξει ενημέρωση ακόμη από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο ίδιος σχολίασε πως, “Δεν μας έχει γίνει γνωστό το όνομα της εταιρείας και δεν αμφισβητώ καθόλου ότι μπορεί να είναι πολύ καλή η εταιρεία. Αναφορικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής μιλάω και δείχνουμε ανοργάνωτοι. Φαίνεται ότι έγινε κάτι από την πίεση των καταστάσεων και όχι από την πραγματική διάθεση να έχει τη στρατηγική της η Σύρος για τα επόμενα χρόνια”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Επιβεβαιωνόμαστε ότι ήταν λάθος η αποπομπή Μαρτάκη, ότι δεν υπήρχε σχέδιο, ούτε τίποτα”.

Αμέσως μετά, ο κ. Αθανασίου εξήγησε πως βάσει του αποτελέσματος της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, φαίνεται πως, “καταλήγουμε σε έναν μειοδότη που ευελπιστούμε ότι θα υπογράψει στο τέλος καθώς απομένει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η έγκριση των πρακτικών”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” τονίζοντας πως, “Ειλικρινά, προσωπικά πίστευα ότι θα έχουμε δύο, τρεις αναδόχους. Είναι δεύτερος διαγωνισμός και μάλιστα με απαλοιφή όρων. Είναι σοβαρό το θέμα”.