Χθες η απόφαση έγκρισης των κυκλοφοριακών μέτρων στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Πεζοδρομείται το παραλιακό τμήμα του Κινίου

Στόχος η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του πανέμορφου χωριού

Στην πεζοδρόμηση του παραλιακού τμήματος του Κινίου από το ύψος που βρίσκεται το συντριβάνι της Γοργόνας μέχρι και τον μόλο που δένουν τα μικρά σκάφη, καθημερινά, από 1η Ιουλίου μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου και για τις ώρες από 18.00 έως και 02.00 προχωρά το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Σύμφωνα με τη συζήτηση του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόφαση ελήφθη, αφού προηγουμένως η Διοίκηση είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με επιχειρηματίες του χωριού, με αλιείς καθώς επίσης και με μέλη της Κοινότητας Άνω Σύρου και του ΝΟΠΟΚ.

Όπως γνωστοποιήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις συζητήσεις με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού ήταν θετικοί στην εφαρμογή της εκτεταμένης πεζοδρόμησης, βάσει του σκεπτικού πως αναβαθμίζεται η παραλιακή ζώνη του Κινίου, τη θερινή περίοδο, οπότε και το χωριό “πρωταγωνιστεί” στις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Βεβαίως, κατέστη γνωστό πως υπήρξαν και ορισμένες διαφωνίες – επιφυλάξεις με το σκεπτικό να μπορούν να μεταβαίνουν άμεσα πελάτες στις επιχειρήσεις εστίασης και να μην δημιουργηθεί κυκλοφοριακό θέμα στο τέλος του δρόμου του ποταμού (πίσω γωνία Αλλού Γυαλού), θέμα το οποίο απασχόλησε τη Διοίκηση σε επίπεδο διαλόγου προκειμένου να υποστηριχθεί η απόφαση της πεζοδρόμησης και των θετικών που θα προκύψουν από την εφαρμογή της για το σύνολο(!) των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, δεδομένης πλέον της απόφασης για πεζοδρόμηση, άμεσα θα τοποθετηθεί σχετική σήμανση ώστε οι οδηγοί οχημάτων να φθάνουν στους χώρους στάθμευσης, προκειμένου να αποφεύγονται οι ελιγμοί στο τέλος του δρόμου του ποταμού και να μην υπάρχει καμία όχληση για καμία επιχείρηση, παρά το γεγονός πως υπάρχει επαρκής χώρος για όποια κίνηση των οχημάτων.

Πεζοδρόμηση και ανάπλαση

Σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης, κλήθηκε σε απαντήσεις η κα Μαραγκού από την εφημερίδα.

Ειδικότερα, για το πώς κατέληξε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου στη θετική πρόταση για εκτεταμένη πεζοδρόμηση φέτος, η ίδια υπήρξε σαφής: “Αυτό ήταν μία σκέψη που εξ αρχής την είχαμε ως Δημοτική Αρχή και μάλιστα σε μία συνάντηση που είχε γίνει πέρυσι το Μάιο στο Πνευματικό Κέντρο παρουσία και του Δημάρχου είχε προταθεί στους επιχειρηματίες του Κινίου να πεζοδρομηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο του χωριού προκειμένου να διευκολύνουμε στα νέα μέτρα λόγω Covid-19 (σ.σ. δυνατότητα διάθεσης επιπλέον χώρου για τραπεζοκαθίσματα)”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Τότε οι καταστηματάρχες δεν ήθελαν, δεν επιθυμούσαν επιπλέον χώρο για τα τραπεζοκαθίσματα, οπότε αδρανοποιήθηκε αυτό ως μέτρο και ως πρωτοβουλία”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ακολούθως, η συγκεκριμένη πρόταση πεζοδρόμησης, δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, ενώ επιπρόσθετα, μέλημα του Λιμενικού Ταμείου αποτελεί η ανάγκη επέκτασης της ανάπλασης στο παραλιακό τμήμα.

“Αυτό όμως δεν έφυγε ποτέ από τη σκέψη μας και από τα σχέδιά μας, με δεδομένο ότι ως Δημοτική Αρχή και ως Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στόχο έχουμε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης προκειμένου να γίνει μία ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το συντριβάνι της γοργόνας μέχρι και το κατάστημα “Θάλασσα” ώστε η μία ανάπλαση να έρθει να δέσει με την άλλη που ήδη είναι σε εξέλιξη (σ.σ. περιοχή μόλου)”.

Πεζοδρόμηση για μεγαλύτερο τμήμα τη φετινή σεζόν

Κατόπιν των ανωτέρω και εστιάζοντας στην ουσία της απόφασης, η πρόεδρος μίλησε για τα φετινά μέτρα που εγκρίθηκαν χθες και τα οποία αφορούν στην πεζοδρόμηση μεγαλύτερου τμήματος.

“Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε πεζοδρόμηση από το ύψος της επιχείρησης “Θάλασσα” μέχρι και το κατάστημα “Αερικό”. Έγινε αυτή η πεζοδρόμηση από το 2018, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εμείς σήμερα, ερχόμαστε και διατηρούμε αυτήν την πεζοδρόμηση και προχωρούμε στην επιμήκυνσή της κατά 15 ημέρες, δηλαδή τη διατηρούμε για το διάστημα Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου.

Ήταν μία πεζοδρόμηση από τις 19.00 μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα κι εμείς την εφαρμόζουμε από τις 18.00 μέχρι και τις 02.00 τα ξημερώματα” ανέφερε με σαφήνεια.

Η ίδια θέλησε να συμπληρώσει διευκρινιστικά δε, πως, “Σήμερα ερχόμαστε με νέα απόφαση και επιμηκύνουμε αυτήν την πεζοδρόμηση από το τμήμα του συντριβανιού της Γοργόνας, από το μέσον σχεδόν του γωνιακού καταστήματος (ώστε να μείνει ελεύθερος χώρος για τους ελιγμούς των λεωφορείων) και μέχρι την αυλή της επιχείρησης “Τζιτζίκια” (σ.σ.γωνιακή μικρή αυλή)”, καθώς όπως εξήγησε, “μετά υπάρχει ένας μικρός πεζοδιάδρομος που είναι ήδη διαγραμμισμένος όπισθεν της επιχείρησης “Αλλού Γυαλού” και οδηγούμαστε στον άλλον πεζόδρομο (επιχείρηση Θάλασσα μέχρι και καταφύγιο – μόλος)”.

Οι οδηγοί να προτιμούν το parking

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε και για το θέμα της στάθμευσης των οδηγών, αλλά και για τις περιπτώσεις εκείνων που θα φθάνουν ως το τέλος του δρόμου του ποταμού.

“Όσα οχήματα μετακινούνται προς την παραλία από τον λεγόμενο δρόμο του ποταμού, θα φθάνουν στον χώρο parking κατά κύριο λόγο. Όμως, υπάρχει μεγάλος χώρος αναστροφής στο τέλος του ποταμού, χωρίς καν να προσεγγίζουμε τον χώρο που έχει παραχωρηθεί στο Αλλού Γυαλού.

Να ξεκαθαρίσω λοιπόν πως κάποιος μπορεί να κάνει είτε αναστροφή πίσω από την επιχείρηση Αλλού Γυαλού, δηλαδή σε απόσταση – τουλάχιστον - 5-6 μέτρων αλλά και για όσους δεν θέλουν αναστροφή, θα μπορούν να διέρχονται από τον μικρό δρόμο στη γωνία της επιχείρησης Τζιτζίκια” ανέφερε, τονίζοντας παρακάτω πως, “θα ενημερώσουμε και θα βάλουμε σήμανση ώστε να μην προσεγγίζουν προς τα εκεί αλλά να παραμένουν στο parking. Όμως καλώς ή κακώς αν κάποιος φθάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, υπάρχει ο επαρκής χώρος για αναστροφή, ενώ υπάρχει και η λύση να περάσουν πίσω από την επιχείρηση και να ανέβουν από έναν μικρό και στενό δρόμο, ο οποίος καταλήγει και στο parking και στον περιφερειακό δρόμο του Κινίου”.

Η ίδια θέλησε να επαναλάβει πως, “Πάντως από εμάς θα υπάρξει πρόνοια και ενημέρωση ώστε οι οδηγοί να μην κατεβαίνουν στην παραλία και να σταματούν στο parking”, επισημαίνοντας μάλιστα πως για την ανωτέρω απόφαση της πεζοδρόμησης, “Ουσιαστικά η πλειοψηφία των καταστηματαρχών, επαγγελματιών, αλιέων, της Κοινότητας και του ΝΟΠΟΚ είναι υπέρ”.

Μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση του χωριού”

Δεδομένης της αναβάθμισης που δέχεται κάθε περιοχή από την εφαρμογή πεζοδρομήσεων, η πρόεδρος ρωτήθηκε σχετικά για το Κίνι που αποτελεί μάλιστα και πολυσύχναστο χωριό.

Σε απόλυτα ρεαλιστικό τόνο, παρατήρησε τα εξής: “Ότι θα υπάρξει μία αναστάτωση αρχικά επειδή είναι κάτι καινούργιο, θα υπάρξει σίγουρα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο και θα πρέπει να εξετάσουμε βελτιώσεις και θα τις κάνουμε του χρόνου, αφού δούμε πρώτα φέτος πως θα κυλήσει. Μιλάμε όμως για μία πεζοδρόμηση για ορισμένες ώρες και για ένα μικρό διάστημα. Κινούμαστε για καλό σκοπό και σίγουρα μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση του χωριού”. Ως εκ τούτου, κατέληξε στις δηλώσεις της, λέγοντας τέλος, πως, “Χρειάζεται συνεργασία και υπομονή από όλους μας ώστε αυτό να πετύχει και του χρόνου να μπορούμε να μιλάμε για μία συνολικότερη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου”.