Απέσπασε τη θετική έγκριση του Υπ. Εσωτερικών η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και εντάσσεται η μελέτη του μεγάλου έργου, στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Χρηματοδότηση για τη μελέτη του Πολυχώρου στη Σύρο

“Ανοίγει” ο δρόμος για την ανέγερση κτιρίου που θα λειτουργεί και ως Συνεδριακό κέντρο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων
Με κόκκινο περίγραμμα η οικοπεδική έκταση στην οποία θα γίνει η ανέγερση του Πολυχώρου

Ολοταχώς στον διαγωνισμό για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά το έργο της ανέγερσης του Πολυχώρου Αθλητισμού και Πολιτισμού στη Σύρο - με δυνατότητες Συνεδριακού κέντρου – στην περιοχή Λιβάδια Μάννα, προχωρά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, καθώς στις 9 Ιουλίου εκδόθηκε η θετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΩΥΩΞ46ΜΤΛ6-44Ω) για την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης που είχε αιτηθεί η Περιφερειακή Αρχή.

Για τις ανωτέρω θετικές εξελίξεις που διαδέχονται μία σειρά συστηματικών ενεργειών σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος μερίμνησε εξ αρχής για τη συγκεκριμένη υπόθεση, πραγματοποιώντας τις επαφές του με την Καθολική Εκκλησία Σύρου, από την οποίαν αγόρασε η Περιφέρεια το οικόπεδο, στο οποίο θα οικοδομηθεί ο Πολυχώρος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την ένταξη της μελέτης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, από το οποίο εξασφαλίζει η Περιφέρεια το ποσό των 620.000 ευρώ για την εκπόνησή της. Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε, το ποσό που απομένει μέχρι το ύψος του 1.080.000 ευρώ (συνολικός προϋπολογισμός μελέτης), θα το καλύψει η Περιφέρεια μέσα από εξασφαλισμένους πόρους από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), από το οποίο έχει κατοχυρώσει 3,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του Πολυχώρου στη Σύρο.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως οι ενέργειες για τη δημιουργία του Πολυχώρου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων προωθούνται χωρίς καθυστερήσεις και προφανώς σημαντικό ρόλο παίζει η αγορά ακινήτου από την Καθολική Επισκοπή, καθώς αρχικώς υπήρχε γενικόλογα το σενάριο να δημιουργηθεί ο Πολυχώρος εντός του Στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου. Κάτι τέτοιο όμως, σίγουρα θα ακολουθούσε πολύ αργούς ρυθμούς, αφού ακόμη είναι σε εκκρεμότητα η οριστική μεταβίβαση τμήματός του στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Υπενθυμίζεται πως ο Πολυχώρος θα ανεγερθεί στο οικόπεδο των 19.000 στρεμμάτων που απέκτησε η Περιφέρεια στη θέση Λιβάδια Μάννα, έναντι 300 χιλ. ευρώ, από την Καθολική Επισκοπή και το οποίο πέρασε στην κυριότητά της οριστικά, στις 18 Φεβρουαρίου του 2021 μετά από σχετική συμβολαιογραφική πράξη.

Πολυχώρος και Συνεδριακό κέντρο

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από πλευράς Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στη σύνταξη μελέτης με τίτλο “Μελέτη έργου “Ανέγερση κτιρίου πολυχώρου Ν. Σύρου”” της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Το κτίριο θα εξυπηρετεί τις χρήσεις: α. Αθλητικού Κέντρου, β. Συνεδριακού Κέντρου, γ. Εκθεσιακού Κέντρου και δ. Χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Βάσει της σχετικής απόφασης (9/7/2021) που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός από το πρόγραμμα είναι 620 χιλ. ευρώ, ενώ το ποσό πλέον αυτού θα καλυφθεί με ίδιους πόρους του Δικαιούχου, δηλαδή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αγώνας από Περιφέρεια και Τεχνική Υπηρεσία στη Σύρο

Επιβεβαιώνοντας την εξέλιξη της έγκρισης της χρηματοδότησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ανέφερε τα εξής: “Πήρα στα χέρια μου την οριστική έγκριση της χρηματοδότησης της μελέτης για την ανέγερση του Πολυχώρου. Το ποσό για τη συνολική μελέτη του έργου είναι 1.080.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να μας καλύψει τα 620.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα τα έχουμε μέσα από τα ήδη εγκεκριμένα χρήματα για το έργο, μέσω ΠΔΕ από πέρυσι (3,5 εκ. ευρώ). Πήραμε το ανώτερο ποσό που μπορούσαμε να πάρουμε από το Υπ. Εσωτερικών για μελέτες”.

Ερωτηθείς για την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών προκειμένου η Περιφέρεια να προχωρήσει στην ικανοποίηση ενός αιτήματος της τοπικής κοινωνίας το οποίο διατηρείται επί πολλά έτη στο προσκήνιο, υπήρξε συγκεκριμένος: “Η “υπόθεση” προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Δεν έχουμε χάσει ούτε μία ημέρα από την πλευρά μας. Κάναμε τις επαφές μας με την Καθολική Εκκλησία, αγοράσαμε το οικόπεδο, υπογράψαμε με τον Καθολικό Επίσκοπο και σήμερα λαμβάνουμε την έγκριση για τη χρηματοδότηση της μελέτης”.

Αμέσως μετά, διευκρίνισε πως θα προοδεύσει η διαδικασία του διαγωνισμού ώστε να εκπονηθεί η απαιτούμενη μελέτη που θα υποδείξει με σαφήνεια το έργο και τις λεπτομέρειές του. “Θα ακολουθήσει άμεσα ο διαγωνισμός για να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης. Ουσιαστικά με το ποσό του 1 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται το σύνολο των μελετών που χρειάζονται προκειμένου το έργο να ωριμάσει για να δημοπρατηθεί (αρχιτεκτονική μελέτη, γεωτεχνική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, μελέτη για περιβάλλοντα χώρο)”.

Σχετικά με την έγκριση της πρότασης – αιτήματος της ΠΝΑι για τη χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, ο Γιώργος Λεονταρίτης θέλησε να υπογραμμίσει δημοσίως και τις προσπάθειες και τον αγώνα που έκανε η Τεχνική Υπηρεσία.

“Από το Υπουργείο είχαμε την ενημέρωση ότι η προμελέτη που καταθέσαμε ήταν άρτια. Θέλω να συγχαρώ τους υπαλλήλους στην Τεχνική Υπηρεσία γιατί έτρεξαν όλη την προσπάθεια για τη μελέτη και τη χρηματοδότηση. Δούλεψαν συστηματικά και γι αυτό εγκρίθηκε το αίτημά μας” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μελέτη και δημοπράτηση έργου εντός 2022

Παρακάτω ο ίδιος ρωτήθηκε για τον χρόνο κατά τον οποίον θα έχει εκπονηθεί η μελέτη, ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου.

“Είμαι ικανοποιημένος γιατί προχωράμε. Στην Περιφέρεια όταν πούμε κάτι δεν είναι απλώς μία εξαγγελία. Είναι ένας στόχος που πρωτίστως έχει ωριμάσει στη σκέψη μας και σε επίπεδο προετοιμασίας. Είμαι ικανοποιημένος γιατί προχωράμε για τη Σύρο και δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό το έργο. Η προσπάθειά μας στηρίζεται σε σταθερές βάσεις. Το πιο σημαντικό βήμα ήταν να αγοράσουμε ένα οικόπεδο και το καταφέραμε. Μετά “χτίσαμε” την προμελέτη και την πρότασή μας και την υποβάλαμε στο Υπ. Εσωτερικών” τόνισε πρωτίστως ο κ. Λεονταρίτης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως εντός του επόμενου έτους θα καταγραφούν νέες θετικές εξελίξεις και σε στάδιο έναρξης της δημοπράτησης.

“Είμαι βέβαιος πως οι μελέτες συνολικά θα έχουν εκπονηθεί εντός του 2022 και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να μιλάμε και για τη δημοπράτηση του έργου εντός του 2022” σημείωσε, ενώ ερωτηθείς για τον τρόπο χρηματοδότησης της υλοποίησης του Πολυχώρου, υπήρξε συγκεκριμένος.

“Έχουμε κομμάτι της χρηματοδότησης, αλλά ανοίγουν χρηματοδοτικά “εργαλεία” (νέο ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης). Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στην υλοποίηση”.

Αθλητικός και συνεδριακός Τουρισμός

Με φόντο τις δυνατότητες που θα παρέχει ο Πολυχώρος για την τουριστική – και όχι μόνον – ανάπτυξη της Σύρου ρωτήθηκε εν συνεχεία ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος μάλιστα εξήγησε πως ο χώρος θα μπορεί να δεχθεί περισσότερα από 2.500 άτομα.

“Αυτό το έργο σκοπό έχει να αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό, καθώς θα υπάρξει μία νέα αθλητική εγκατάσταση, ένα νέο αθλητικό γήπεδο υψηλών προδιαγραφών για τη δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών διοργανώσεων. Επίσης, εφαπτόμενο σε αυτόν τον χώρο, θα υπάρχει και το Συνεδριακό κέντρο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεδριακού τουρισμού” εξήγησε συγκεκριμένα, λέγοντας τέλος πως για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στον παρόντα χρόνο καταγράφεται μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

“Πάντα πρέπει να έχουμε στόχους, να τους πιστεύουμε και αν δουλεύουμε πάνω σε αυτούς τους στόχους με συνέπεια, η επιτυχία έρχεται. Είμαι χαρούμενος γιατί τα βήματα γίνονται όπως τα έχουμε σχεδιάσει και προχωράμε για την υλοποίηση του έργου” υποστήριξε, καταλήγοντας στις δηλώσεις του.