Προσφυγές υποψήφιων αναδόχων, “πάγωσαν” τον διαγωνισμό και οδήγησαν στην απόφαση απευθείας ανάθεσης των υπηρεσιών μέχρι τα μέσα Αυγούστου

Μετ΄ εμποδίων η ναυαγοσωστική κάλυψη σε παραλίες της Σύρου

Έντονη αγωνία και συνεχής προσπάθεια για να μη μείνει το νησί χωρίς ναυαγοσώστες στην “καρδιά” της τουριστικής σεζόν

Σε σύναψη σύμβασης με νέο ανάδοχο οδηγείται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να εξασφαλίσει την παροχή ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, εν μέσω θερινής και τουριστικής σεζόν, καθώς προσφυγές υποψήφιων αναδόχων μετά τη διαγωνιστική διαδικασία, προκάλεσαν εμπόδια στην ομαλή εκτέλεση της αρχικής συνεργασίας με εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή αν και είχε ξεκινήσει εγκαίρως και από τον Μάρτιο την προετοιμασία της για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάμβανε την κάλυψη των ναυαγοσωστικών υποχρεώσεων σε Αγκαθωπές, Βάρη και Γαλησσά για το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, ωστόσο, συνάντησε μεγάλα εμπόδια μετά τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού προσφυγές ακύρωναν το αποτέλεσμα.

Απόρροια των ανωτέρω είναι η Δημοτική Αρχή να οδηγήθηκε στην απόφαση της απευθείας ανάθεσης των υπηρεσιών της ναυαγοσωστικής κάλυψης μέχρι και την 15η Αυγούστου, προκειμένου το νησί - που έχει υποδεχθεί υψηλή επισκεψιμότητα -, να μη μείνει χωρίς το απαραίτητο έργο για την ασφάλεια των λουόμενων.

Ωστόσο, η αγωνία και ο προβληματισμός έρχονται στο προσκήνιο για το διάστημα μετά τις 15 Αυγούστου, καθώς ο Δήμος θα πρέπει να έχει “τρέξει” τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να έχει ανάδοχο, ο οποίος θα παρέχει το ναυαγοσωστικό έργο μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως για την παραλία του Κινίου μεριμνά το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες.

Για όλα τα παραπάνω και ειδικότερα για τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας προσφυγών, στην εκτέλεση του ναυαγοσωστικού έργου στις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος κλήθηκε παράλληλα να τοποθετηθεί σχετικά με τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για την ύπαρξη ναυαγοσωστών στις παραλίες της Σύρου, στην “καρδιά” της τουριστικής σεζόν.

Προσφυγές και σύμβαση με τρίτο μειοδότη

Καθιστώντας εξ αρχής σαφές πως το πρόβλημα που συναντά ο Δήμος είναι σε γραφειοκρατικό επίπεδο και – ευτυχώς – όχι στην πράξη, μίλησε για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί ως σήμερα, αναφορικά την ανάδειξη αναδόχου για τις ναυαγοσωστικές υπηρεσίες.

“Για κάθε απόφαση που λαμβάνει η Οικονομική Επιτροπή που είναι το αρμόδιο όργανο για τη διενέργεια των διαγωνισμών και την κατακύρωση των αποτελεσμάτων τους, υπάρχει δικαίωμα προσφυγής σε κάποιο όργανο. Το όργανο αυτό είναι η ΑΕΠΠ, η ανώτατη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών” σημείωσε προλογικά, μιλώντας παρακάτω για τη διαγωνιστική διαδικασία που “έτρεξε” ο Δήμος τους προηγούμενους μήνες.

“Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχαμε τρεις συμμετέχοντες. Ο πρώτος είχε απορριφθεί από την Επιτροπή καθώς δεν είχε ένα συγκεκριμένο δικαιολογητικό και αυτό έγινε αποδεκτό από την Επιτροπή του Διαγωνισμού και στη συνέχεια με βάση τους δύο εναπομείναντες μειοδότες, προχωρήσαμε σε αυτόν που είχε τη χαμηλότερη τιμή και τον ορίσαμε ως προσωρινό ανάδοχο. Στην απόφασή μας αυτή, ενάντια, προσέφυγε ο τρίτος των συμμετεχόντων και ακολούθησε τη διαδικασία, προβάλλοντας δυο συγκεκριμένες αιτιολογίες για τις οποίες θεωρούσε πως έπρεπε να κριθεί έκπτωτος και ο δεύτερος προσωρινός ανάδοχος. Μετά από ένα διάστημα σχεδόν δύο μηνών η ΑΕΠΠ αποφάσισε ότι από τους δύο λόγους ο ένας ήταν βάσιμος και γι αυτόν τον λόγο θα έπρεπε και η Οικονομική Επιτροπή να ανακαλούσε την απόφασή της, να απορρίψει την προσφορά του δεύτερου και να ανακηρύξει ως προσωρινό ανάδοχο τον τρίτο μειοδότη” ανέφερε σχετικά με το θέμα, περιγράφοντας ουσιαστικά το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Δήμος.

Προσωρινή λύση η απευθείας ανάθεση

Ωστόσο, ερωτηθείς πρακτικά τί σημαίνουν τα ανωτέρω για τον Δήμο και την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού, υπήρξε σαφής: “Επειδή η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών είναι μία υποχρέωση του Δήμου που πρέπει να καλύπτεται άμεσα και είναι και πραγματική ανάγκη, καθ΄ όλο αυτό το διάστημα, είχαμε προχωρήσει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε ανάθεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, μέχρι του ύψους που μπορούσε να αυτό να γίνει. Δηλαδή ως του ποσού των 37.200 ευρώ”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω όμως, γίνεται αντιληπτό πως αυτή η προσωρινή λύση της απευθείας ανάθεσης, δεν δύναται να καλύψει όλο το διάστημα της καλοκαιρινής σεζόν. “Επειδή όμως, το συγκεκριμένο ποσό δεν καλύπτει το σύνολο της διάρκειας όλων των μηνών, από τη στιγμή που κοινοποιήθηκε η απόφαση αυτή στον Δήμο μας, προχωρήσαμε άμεσα στη σύγκλιση της συνεδρίασης (σ.σ. της Οικονομικής Επιτροπής), έτσι ώστε να συμμορφωθούμε στα όσα ορίζει αυτή η δικαστική απόφαση και στη συνέχεια να καλέσουμε τον τρίτο των συμμετεχόντων του διαγωνισμού να μας προσκομίσει και εκείνος τα δικαιολογητικά του και στη συνέχεια, αφού ελεγχθούν και δούμε ότι και αυτά είναι εντάξει, να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή και να υπογράψουμε σύμβαση με τον προσωρινό ανάδοχο”.

Αφού εξήγησε τις κινήσεις από πλευράς Οικονομικής Επιτροπής, πρόσθεσε πως καλό θα είναι να μην υπάρξει ανατροπή στην προσπάθεια υπογραφής της σύμβασης με τον τρίτο μειοδότη, για να λάβει τέλος η αγωνία της κάλυψης των παραλιών της Σύρου. “Ελπίζουμε να είναι οριστικό, έτσι ώστε η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών να συνεχιστεί από τον τρίτο μειοδότη για το χρονικό διάστημα που απομένει” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αγωνία για το διάστημα από 15 Αυγούστου και μετά

Ερωτηθείς αν σήμερα, οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις θέσεις τους καθημερινά όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής, με φόντο και την επισκεψιμότητα στο νησί.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ναυαγοσώστες στις παραλίες γιατί υπάρχει η σύμβαση της απευθείας ανάθεσης. Αυτή η απευθείας ανάθεση μας καλύπτει μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μέχρι εκεί είχαμε τη δυνατότητα να πάμε με βάση τα οικονομικά δεδομένα της απευθείας ανάθεσης. Οπότε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύμβασης με τον τρίτο μειοδότη” πρόσθεσε ο ίδιος, απαντώντας παρακάτω και στον εύλογο προβληματισμό, αν εντός του επόμενου 10ημέρου θα έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία.

“Γι αυτό κάναμε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Τι να πω; Να εξαντλήσει ο τρίτος μειοδότης το 10ημερο και μετά να περιμένουμε; Αν χρειαστεί, θα κάνουμε ξανά έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής γιατί όλα τα μέλη κατανοούν τη δυσκολία του θέματος και ο Δήμος απαραιτήτως πρέπει να έχει ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Στην παρατήρηση δε αν οι ναυαγοσωστικές υπηρεσίες παρέχονται κατά τη φετινή σεζόν μετ΄ εμποδίων, απάντησε τα εξής: “Κυρίως έχει να κάνει με το βάρος το γραφειοκρατικό. Θα προτιμούσαμε να έχουμε προχωρήσει ομαλά γιατί ξεκινήσαμε τη διαδικασία και νωρίς. Ίσως κι ένας από τους λόγους που είχαμε τις προσφυγές ήταν γιατί κατά κάποιον τρόπο ήμασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε αυτήν τη διαδικασία. Όλο αυτό που ακολούθησε δημιουργεί κυρίως γραφειοκρατικό φόρτο στις Υπηρεσίες. Ευτυχώς, αυτή τη στιγμή έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες που παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αναγνώρισε μάλιστα πως, “Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο στο πικ της σεζόν να γίνεται η διαδικασία αλλαγής του αναδόχου. Από τη στιγμή όμως που έχουμε μία δικαστική απόφαση, θα πρέπει να την εκτελέσουμε”.

Ακραίο σενάριο

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για τη στάση του Δήμου, απέναντι σε ένα απευκταίο και ακραίο σενάριο, της πρόκλησης εμποδίων στη σύναψη σύμβασης και με τον τρίτο μειοδότη. “Ελπίζουμε να μην γίνει αυτό” απάντησε σε απόλυτο τόνο, εξηγώντας παρακάτω τα εξής: “Όμως και πάλι νομίζω πως υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές διαδικασίες”.

Επιπλέον, ερωτηθείς αν σε αυτό το σενάριο, θα υπήρχε η δυνατότητα λήψης νέας απόφασης για δεύτερη απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών, ανέφερε τα ακόλουθα: “Από τη στιγμή που κάναμε έναν διαγωνισμό, οφείλουμε να τον σεβαστούμε. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, ακριβώς για να μην έχουμε πρόβλημα με τη ναυαγοσωστική κάλυψη έχουμε εξαντλήσει το όριο που μπορούσαμε να πάμε με απευθείας ανάθεση”.

Αγορά ναυαγοσωστικού σκάφους

Ο Γιάννης Πιταούλης κλήθηκε να απαντήσει σχετικά και με την κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο απόκτησης βασικού εξοπλισμού που συνδέονται με το ναυαγοσωστικό έργο. “Ο βασικός εξοπλισμός που έπρεπε να έχει ο Δήμος για την ναυαγοσωστική κάλυψη ήταν το επιπλέον σκάφος, για το οποίο ο Δήμος προχώρησε στην προμήθειά του. Υπήρχαν και άλλες ανάγκες σε σωσίβια, απινιδωτές κ.α. τα οποία έχουν ζητηθεί και έχει γίνει η σχετική προμήθεια και έχουν αγοραστεί”.

Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, καθώς έχουν γίνει έλεγχοι από το Λιμεναρχείο Σύρου, προς το παρόν “δεν έχει εντοπιστεί κάποια έλλειψη” και άρα, δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο.

Δόθηκαν “ψίχουλα” από το αρμόδιο Υπουργείο

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε σχετικά και με το ύψος της οικονομικής κάλυψης που έλαβε φέτος ο Δήμος για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρες για το δημοτικό ταμείο.

“Πάντοτε πρέπει να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη και είναι σωστό να υπάρχει. Η διαφωνία μας έγκειται στο γεγονός ότι αφενός οι όροι και οι προϋποθέσεις της ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλάζουν πολύ συχνά και μέχρι τώρα χωρίς να υπάρχει κάλυψη του κόστους αυτού προς τους Δήμους. Φέτος ήταν η μόνη χρονιά που ο Δήμος πήρε ένα μέρος του ποσού και όχι το συνολικό κόστος” ανέφερε σχετικά ο Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος γνωστοποίησε παράλληλα, πως, “Πήραμε 37 χιλ. ευρώ όταν το συνολικό κόστος είναι 110 – 120 χιλ. ευρώ”. Σύμφωνα με όσα τόνισε, “Το σκάφος που αγοράσαμε κόστισε 37 χιλ. ευρώ”, επισημαίνοντας τέλος πως το κράτος θα πρέπει να εξετάσει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιβάλλεται η ναυαγοσωστική κάλυψη, καθώς για παράδειγμα τον μήνα Ιούνιο, η Σύρος δεν έχει υψηλή επισκεψιμότητα.

“Επαναλαμβάνω πως η διαφωνία μας είναι για τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες πρέπει να παρέχεται η ναυαγοσωστική κάλυψη, με την έννοια πως οι παραλίες δεν έχουν κόσμο όλο αυτό το διάστημα. Έχει να κάνει με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Μέσα στο καλοκαίρι προφανώς και αυτή η δαπάνη θα πρέπει να γίνεται. Αλλά σε κάποια διαστήματα, δεν υπάρχει λόγος. Εμείς καταφέραμε, τρέξαμε τους διαγωνισμούς και βλέπουμε άλλους Δήμους που έχουν ακόμη δυσκολία σε αυτό το θέμα. Αυτό κάτι σημαίνει, δεν το αντιμετωπίζουμε μόνον εμείς το πρόβλημα” σχολίασε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας το θέμα.

 

Σχετικά αρχεία: