Μέχρι και αρχές Ιανουαρίου του 2022 το περιθώριο ολοκλήρωσής τους, προκειμένου να εξετάσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τον τρόπο που θα προχωρήσει η βελτίωση του δημοτικού σταδίου

Αντίστροφη μέτρηση για τις σωστικές εργασίες στα Πευκάκια

Επαφές με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη των σωστικών εργασιών εντός του δημοτικού σταδίου Πευκακίων, καθώς υπεγράφη η σχετική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφορικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα που διαπιστώθηκαν προ μηνών, κατά τη διάρκεια των πρώτων εργασιών βελτίωσης και αποκατάστασης του αθλητικού χώρου.

Η διάρκεια ολοκλήρωσης των εν λόγω εργασιών ορίζεται μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, προκειμένου να εξετάσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αμέσως μετά, με ποιον τρόπο θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σημαντικού έργου της αναβάθμισης του δημοτικού σταδίου.

Στο πλαίσιο νέας ενημέρωσης στην οποίαν προέβησαν τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εντός της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέστη σαφές πως ο Δήμος, παράλληλα με τις ανωτέρω εργασίες διατηρεί επαφή με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να καταφέρει να αυξήσει το ποσό που προοριζόταν για την αποκατάστασή του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί εξ αρχής πως η πρώτη σύμβαση για το έργο διαλύθηκε, καθώς κρίθηκε καταλληλότερη κατεύθυνση, η προώθηση ενός νέου διαγωνισμού, αφού πρωτίστως ολοκληρωθεί η διαδικασία των σωστικών εργασιών.

Mε χρήματα από το δημοτικό ταμείο

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τον περασμένο Μάιο, οπότε και είχε εγκριθεί το σχέδιο της σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για τις σωστικές ανασκαφές, τη δαπάνη για τις εν λόγω εργασίες θα κάλυπτε ο Δήμος. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πλέον, υπεγράφη η σχετική σύμβαση.

“Με την Υπουργό Πολιτισμού υπογράψαμε τη σύμβαση για τις σωστικές ανασκαφές για το γυμναστήριο στα Πευκάκια, το οποίο είναι διάρκειας έξι μηνών. Είχαμε περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα χρήματα για τις σωστικές ανασκαφές, αφού είναι χρήματα από το ταμείο μας και πρόκειται για 52.000 ευρώ και οι εργασίες θα γίνουν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων” δήλωσε προς ενημέρωση του σώματος.

Σε επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που έκανε ο Δήμαρχος σχετικά με το γυμναστήριο των Πευκακίων, τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. “Μπορώ να πω ότι υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα αυτήν την περίοδο. Πέρα από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου και της Υπουργού Πολιτισμού, εγκρίθηκε και η εκτέλεση του έργου των σωστικών ανασκαφών από την Υπουργό και το οποίο έχει διάρκεια από 9 Ιουλίου του 2021 μέχρι και 9 Ιανουαρίου του 2022”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Μιλάμε για ένα εξάμηνο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνουν οι σωστικές ανασκαφές. Πιστεύω να πάνε όλα καλά και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν οι σωστικές ανασκαφές για να ξέρουμε και να προγραμματίσουμε τί πρέπει να γίνει με το συγκεκριμένο στάδιο των Πευκακίων”.

Επίσης, γνωστοποίησε και τις επαφές με την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου. “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ώστε να γίνει αύξηση προϋπολογισμού και παράταση της προγραμματικής σύμβασης. Απλά έχουμε συνεννοηθεί ώστε να περιμένουμε να ξεκινήσουν οι σωστικές ανασκαφές και μέσα σε ένα δίμηνο – τρίμηνο να δούμε τί ευρήματα θα έχουμε για να πάρουμε μία ιδέα για το τί πρέπει να περιμένουμε και να προχωρήσουμε αναλόγως” συμπλήρωσε σχετικά με τη συμφωνία που αφορά στην εκτέλεση του πολυπόθητου έργου για το στάδιο Πευκακίων.

Υποχρεώσεις Υπουργείου και Δήμου

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές ορίζονται τα εξής: “α. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως ο αρμόδιος φορέας για τη διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων. β. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης χρηματοδότης των προγραμματιζόμενων εργασιών που αποτελούν το αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής σύμβασης, ως φορέας χρηματοδότησης με το ποσό των 52.000 ευρώ το οποίο έχει δεσμεύσει για τον σκοπό αυτόν στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021”.

Ξεκινά Σεπτέμβρη το έργο του Βούρλη

Στην ίδια συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση και για το έργο του Βούρλη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αληφαγκής, αν δεν προκύψει οποιαδήποτε ανατροπή, οι επεμβάσεις στο πολυσυζητημένο σημείο θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη. “Στις 9 Αυγούστου την επόμενη εβδομάδα, υπογράφεται η σύμβαση για το έργο του Βούρλη. Οπότε, όπως είχαμε δεσμευθεί, πιστεύω να είμαστε μέσα στους χρόνους που είχαμε πει και μέσα στον Σεπτέμβρη να ξεκινήσει αυτό το σοβαρό έργο, που όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει κόψει την πόλη στα δύο”.

Πιέσεις για ραντεβού με την Υπουργό Πολιτισμού

Κάκιστη εντύπωση προκαλεί η εξαίρεση της Σύρου από το πλάνο των προγραμματισμένων επισκέψεων της Υπουργού Πολιτισμού στα νησιά των Κυκλάδων, την τρέχουσα περίοδο. Αναφορικά με αυτό το θέμα αλλά και δεδομένης της ακύρωσης ενός ραντεβού με την ίδια, προσφάτως, ο Δήμαρχος προχώρησε σε νέα επικοινωνία, ασκώντας πιέσεις για να “κλειστεί” νέα συνάντηση.

“Στις 24 Ιουνίου είχαμε προγραμματίσει κι ένα ραντεβού με την Υπουργό Πολιτισμού την κα Μενδώνη για θέματα που άπτονται του Υπουργείου της και είναι αρκετά σοβαρά για το νησί μας. Δυστυχώς, το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ακύρωσε αυτό το ραντεβού και ζητήσαμε τον επανακαθορισμό του.

Αντί αυτού είδαμε με μεγάλη μας έκπληξη ότι η Υπουργός από τις 28 Ιουλίου επισκέπτεται τα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία μέσα στην ατζέντα της δεν ήταν η Σύρος. Επικοινώνησα άμεσα με το ιδιαίτερο γραφείο της και εξέφρασα τη δυσαρέσκειά μας γι αυτό. Έστειλα κι εγγράφως να γίνει επανακαθορισμός του ραντεβού μας με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων” γνωστοποίησε ο ίδιος, κλείνοντας την ενημέρωσή του για το σοβαρό θέμα.

Ετικέτες: